EVENIMENT

Scump, dar inevitabil
Urban SA Slobozia declanșează «revoluția» potabilizării apei în Ialomița
Un Raport al Direcției de Sănătate Publică Ialomița susține că, la sfârșitul anului 2022, 36 de administrații locale nu au autorizație sanitară de funcționare pentru furnizarea de apă în sistem centralizat. În replică la aceste informații publice, Urban SA Slobozia, operatorul regional de apă al județului, respinge concluziile Raportului. «Urban SA are autorizație sanitară de funcționare din 2016! E drept, ea este condiționată de respectarea unui program de măsuri pentru potabilizarea apei... Anul acesta, cu ajutorul oferit de Consiliul Județean Ialomița și sprijinul autorităților locale, sperăm să finalizăm investițiile impuse în cadrul programului de măsuri!» declară Adrian Stoicescu, directorul Urban SA.
Urban SA furnizează apă potabilă Raportul DSP privind calitatea furnizării apei potabile în sistem centralizat generează reacții în spațiul public. Conform acestuia, la nivelul județului Ialomița există 36 de administrații locale care nu dețin autorizații sanitare de funcționare pentru furnizarea apei. Ulterior apariției Raportului, Urban SA a reacționat public, transmițând către Prefectura Ialomița, Consiliul Județean Ialomița și Direcția de Sănătate Publică Ialomița o adresă în care prezintă situația de fapt. Conform acestei adrese «prin măsurile întreprinse în anul 2022, apa furnizată utilizatorilor de către Urban SA este potabilă, respectând toate normele de potabilitate în conformitate cu prevederile Legii nr. 458/2002 din punct de vedere chimic, fizic, bacteriologic și microbiologic pentru localitățile care sunt alimentate din sursa de apă subterană a municipiului Slobozia». Urban SA informează, de asemenea, că deține o autorizație sanitară de funcționare din anul 2016, condiționată însă de un program de conformare asumat de către autoritățile din Slobozia. Singura măsură neîndeplinită, «amânată de autoritățile locale din cauza pandemiei» o reprezintă punerea în funcțiune a stației de tratare a apei prin «realizarea treptei de filtrare cu cărbune activ». Conform informațiilor oficiale, această investiție urmează a fi finalizată până la sfârșitul anului 2023.
Nuanțele declarațiilor publice Adrian Stoicescu, directorul Urban SA Slobozia, confirmă public eforturile societății de a furniza apa în parametrii de potabilitate impuși de legislația în vigoare. «În 2017, Urban SA furniza apă potabilă conform planului de măsuri asumat... Iar în ultimii 2 ani, parametrii de furnizare a apei s-au îmbunătățit substanțial! Nu o spunem noi, o spun analizele lunare pe care Urban SA este obligată să le facă. De aceea susțin că am avut permanent autorizație sanitară de funcționare, însă ea este condiționată de investițiile asumate de către autoritățile locale. Ultima discuție pe care am avut-o oficial cu domnul primar Dragoș Soare a fost în noiembrie anul trecut... Atunci am primit asigurări că, până la sfârșitul anului 2023, vor fi finalizate lucrările pentru realizarea treptei de filtrare cu cărbune activ. Prin urmare, acest plan de măsuri este asumat comun, iar DSP a acceptat o prelungire a termenului până la sfârșitul anului 2023!». Programul de măsuri impus de DSP se răsfrânge și asupra localităților Ciulnița, Scânteia, Iazu, Cosâmbești și Smirna, unde Urban SA furnizează direct apă.
Investiții în 28 de localități Obținerea unei autorizații de funcționare fără program de conformare reprezintă însă doar unul dintre obiectivele anunțate de către Urban SA pentru anul 2023. Un al doilea obiectiv, la fel de important, îl reprezintă preluarea serviciilor de apă din cele 28 de localități din Ialomița care au aderat până în acest moment la ADI Periurbană Slobozia, structura legală care a permis Urban SA să obțină statutul de operator regional. Pentru a asigura apă potabilă în sistem centralizat în toate aceste localități, Urban SA susține, în colaborare cu autoritățile județene și locale, investiții punctuale care asigură furnizarea apei în parametri de potabilitate legali. «La Mărculești, cu o investiție de aproximativ 250000 de lei, s-a instalat o treaptă de filtrare cu cărbune activ care a permis potabilizarea apei. La Grivița, unde s-au înregistrat depășiri, se vor executa două foraje noi. Și tot așa... E drept însă că, în majoritatea localităților, e nevoie de stații de tratare a apei. Pentru acestea există 4 surse de finanțare: bugetul localității, bugetul Consiliului Județean Ialomița, bugetul Urban SA Slobozia și fondurile europene. Așa cum am spus deja, noi facem demersuri pentru a accesa fonduri europene. Și deja avem primele rezultate!» a mai precizat Adrian Stoicescu.
Preț dublu pentru apa potabilă în 2023
Potabilizarea apei furnizată locuitorilor din Ialomița vine însă cu un preț. Conform estimărilor oficiale, în cursul anului 2023, prețul metrului cub de apă furnizat în rețea va ajunge să se dubleze. Primele informații privind majorarea prețului pentru apa furnizată de către Urban SA au apărut încă din toamna anului 2022. La acel moment, oficialii Urban SA estimau o creștere cu 50% a costurilor de furnizare a apei. Între timp însă, majorările de preț pentru energie și gaze au generat creșteri necontrolate ale prețurilor la nivelul întregii economii românești. În noile condiții, cele mai optimiste estimări susțin o dublare a prețului pentru apa potabilă furnizată ialomițenilor în anul 2023. Reamintim că la acest moment, costul unui metru cub de apă furnizată de către Urban SA este de 7,14 lei pentru întreaga arie de operare. Acest preț este de aproximativ două ori mai mic decât cel practicat de către ceilalți operatori regionali care furnizează apă în sistem centralizat în Ialomița.
27 Ianuarie 2023, 07:50 (7353 vizualizări - 7 comentarii)
Urban SA anunță investiții de 56 milioane de lei în următorii 5 ani
Urban SA Slobozia s-a lansat în cursa pentru accesarea investițiilor în infrastructura de apă
ANRSC a stabilit noul plan de măsuri pentru funcționarea Urban SA Slobozia
Comentariile cititorilor:
(4 Februarie 2023, 09:53)
in loc de piste biciclete pe care nu le va folosi nimeni,se rezolva problema cu apa si domnul Soare ar fi fost intradevar ce se spune ca este , un bun gospodar.
(1 Februarie 2023, 19:45)
De ani de zile auzim că "până la finalul acestui an" se va rezolva, NIMIC.
(27 Ianuarie 2023, 21:30)
Se scumpeste iarasi apa menajera de la robinetele slobozenilor..
(27 Ianuarie 2023, 20:46)
Dacă citești articolul de deasupra, te ia amețeala. Într-un loc se spune că apa e potabilă, apoi că mai trebuie nu știu ce treaptă, ăn alt loc se spune că mai trebuie ceva la conformitate, că trebuie alte investiții pentru potabilizare (deci nu e potabilă:), ca în final să ne dea cu toporul în creștet: se va dubla prețul apei!
(27 Ianuarie 2023, 14:41)
Acest individ a ajuns aici numai pentru ca a fost coleh cu P. In rest, nimic nu il recomanda. Pretul trebuie crescut pentru a mari salariile sefilor si lipitorilor de afise si pentru a-si mai cumpara vreo 3 masini electrice. I-a pacalit pe bietii primari si le vintura pe sub nas iluzia fondurilor europene cind stiu foarte bine ca nu vor atrage nici un leu mai devreme de 2026. Asta numai daca proiectele sunt facute de o firma responsabila si vor fi finantate . Pentru ca si asta este un ghiseft>.. poti vea proiect FB, aprobat pentru finantare dar sanu mai fie fonduri si apoi o iei de la capat.
(27 Ianuarie 2023, 10:43)
Intrebarea mea este de ce am platit atata amar de vreme apa lor menajera la asa pret ?
De ce am cumparat si inca mai cumparam apa de baut de la supermarket ?
Daca apa este potabila de ce dumnealor de la Urban cumpara apa ca si noi ?
De ce se considera indreptatiti sa mareasca pretul , daca nu s-a scimbat nimic ?
(27 Ianuarie 2023, 09:03)
De vazut OG. nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumatorului uman. (MO, partea I, nr. 63/2023)