Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Urban SA Slobozia declanșează «revoluția» potabilizării apei în Ialomița

Scump, dar inevitabil

Urban SA Slobozia declanșează «revoluția» potabilizării apei în Ialomița

Un Raport al Direcției de Sănătate Publică Ialomița susține că, la sfârșitul anului 2022, 36 de administrații locale nu au autorizație sanitară de funcționare pentru furnizarea de apă în sistem centra­lizat. În replică la aceste informații publice, Urban SA Slobozia, operatorul regional de apă al județului, respinge concluziile Raportului. «Urban SA are autorizație sanitară de funcționare din 2016! E drept, ea este condiționată de respectarea unui program de măsuri pentru potabilizarea apei... Anul acesta, cu ajutorul oferit de Consiliul Județean Ialomița și sprijinul autorităților locale, sperăm să finalizăm investițiile impuse în cadrul programului de măsuri!» declară Adrian Stoicescu, directorul Urban SA.

Urban SA furnizează apă potabilă Raportul DSP privind calitatea fur­nizării apei potabile în sistem centralizat generează reacții în spațiul public. Con­form acestuia, la nivelul județului Ialomița există 36 de administrații locale care nu dețin autorizații sanitare de funcționare pentru furnizarea apei. Ulterior apariției Raportului, Urban SA a reacționat pu­blic, transmițând către Prefectura Ialomița, Consiliul Județean Ialomița și Direcția de Sănătate Publică Ialomița o adresă în care prezintă situația de fapt. Conform acestei adrese «prin măsurile întreprinse în anul 2022, apa furnizată utilizatorilor de către Urban SA este potabilă, respectând toate normele de potabilitate în conformitate cu prevede­rile Legii nr. 458/2002 din punct de vedere chimic, fizic, bacteriologic și microbiologic pentru localitățile care sunt alimentate din sursa de apă subte­rană a municipiului Slobozia». Urban SA informează, de asemenea, că deține o autorizație sanitară de funcționare din anul 2016, condiționată însă de un program de conformare asumat de către autoritățile din Slobozia. Singura măsură neîndeplinită, «amânată de autoritățile locale din cauza pandemiei» o repre­zintă punerea în funcțiune a stației de tratare a apei prin «realizarea treptei de filtrare cu cărbune activ». Conform informațiilor oficiale, această investiție urmează a fi finalizată până la sfârșitul anului 2023.

Nuanțele declarațiilor publice Adrian Stoicescu, directorul Urban SA Slobozia, confirmă public eforturile so­cietății de a furniza apa în parametrii de potabilitate impuși de legislația în vigoare. «În 2017, Urban SA furniza apă potabilă conform planului de măsuri asumat... Iar în ultimii 2 ani, parametrii de furnizare a apei s-au îmbunătățit substanțial! Nu o spunem noi, o spun analizele lunare pe care Urban SA este obligată să le facă. De aceea susțin că am avut permanent autorizație sanitară de funcționare, însă ea este condiționată de investițiile asumate de către autoritățile locale. Ultima discuție pe care am avut-o oficial cu domnul primar Dragoș Soare a fost în noiembrie anul trecut... Atunci am primit asigurări că, până la sfârșitul anului 2023, vor fi finalizate lucrările pentru realizarea treptei de filtrare cu cărbune activ. Prin urmare, acest plan de măsuri este asumat comun, iar DSP a acceptat o prelungire a termenului până la sfârșitul anului 2023!». Programul de măsuri impus de DSP se răsfrânge și asupra localităților Ciulnița, Scânteia, Iazu, Cosâmbești și Smirna, unde Urban SA furnizează direct apă.

Investiții în 28 de localități Obținerea unei autorizații de funcționare fără program de conformare reprezintă însă doar unul dintre obiectivele anunțate de către Urban SA pentru anul 2023. Un al doilea obiectiv, la fel de important, îl reprezintă preluarea serviciilor de apă din cele 28 de localități din Ialomița care au aderat până în acest moment la ADI Periurbană Slobozia, structura legală care a permis Urban SA să obțină statutul de operator regional. Pentru a asigura apă potabilă în sistem centralizat în toate aceste localități, Urban SA susține, în colaborare cu autoritățile județene și locale, investiții punctuale care asigură furnizarea apei în parametri de potabilitate legali. «La Mărculești, cu o investiție de aproximativ 250000 de lei, s-a instalat o treaptă de filtrare cu cărbune activ care a permis potabilizarea apei. La Grivița, unde s-au înregistrat depășiri, se vor executa două foraje noi. Și tot așa... E drept însă că, în majoritatea localităților, e nevoie de stații de tratare a apei. Pentru acestea există 4 surse de finanțare: bugetul loca­lității, bugetul Consiliului Județean Ialomița, bugetul Urban SA Slobozia și fondurile europene. Așa cum am spus deja, noi facem demersuri pentru a accesa fonduri europene. Și deja avem primele rezultate!» a mai precizat Adrian Stoicescu.

Preț dublu pentru apa potabilă în 2023
Potabilizarea apei furnizată locuitorilor din Ialomița vine însă cu un preț. Conform estimărilor oficiale, în cursul anului 2023, prețul metrului cub de apă furnizat în rețea va ajunge să se dubleze. Primele informații privind majorarea prețului pentru apa furnizată de către Urban SA au apărut încă din toamna anului 2022. La acel moment, oficialii Urban SA estimau o creștere cu 50% a costurilor de furnizare a apei. Între timp însă, majorările de preț pentru energie și gaze au generat creșteri necontrolate ale prețurilor la nivelul întregii economii românești. În noile condiții, cele mai optimiste estimări susțin o dublare a prețului pentru apa potabilă furnizată ialomițenilor în anul 2023. Reamintim că la acest moment, costul unui metru cub de apă furnizată de către Urban SA este de 7,14 lei pentru întreaga arie de ope­rare. Acest preț este de aproximativ două ori mai mic decât cel practicat de către ceilalți operatori regionali care furnizează apă în sistem centralizat în Ialomița.

27 Ianuarie 2023, 07:50 (7353 vizualizări - 7 comentarii)

Citiți și:
Urban SA anunță investiții de 56 milioane de lei în următorii 5 ani
Urban SA Slobozia s-a lansat în cursa pentru accesarea investițiilor în infrastructura de apă
ANRSC a stabilit noul plan de măsuri pentru funcționarea Urban SA Slobozia

Comentariile cititorilor:


alex:
(4 Februarie 2023, 09:53)
in loc de piste biciclete pe care nu le va folosi nimeni,se rezolva problema cu apa si domnul Soare ar fi fost intradevar ce se spune ca este , un bun gospodar.
Mary :
(1 Februarie 2023, 19:45)
De ani de zile auzim că "până la finalul acestui an" se va rezolva, NIMIC.
Revolutie tip Urban:
(27 Ianuarie 2023, 21:30)
Se scumpeste iarasi apa menajera de la robinetele slobozenilor..
George.s:
(27 Ianuarie 2023, 20:46)
Dacă citești articolul de deasupra, te ia amețeala. Într-un loc se spune că apa e potabilă, apoi că mai trebuie nu știu ce treaptă, ăn alt loc se spune că mai trebuie ceva la conformitate, că trebuie alte investiții pentru potabilizare (deci nu e potabilă:), ca în final să ne dea cu toporul în creștet: se va dubla prețul apei!
atr:
(27 Ianuarie 2023, 14:41)
Acest individ a ajuns aici numai pentru ca a fost coleh cu P. In rest, nimic nu il recomanda. Pretul trebuie crescut pentru a mari salariile sefilor si lipitorilor de afise si pentru a-si mai cumpara vreo 3 masini electrice. I-a pacalit pe bietii primari si le vintura pe sub nas iluzia fondurilor europene cind stiu foarte bine ca nu vor atrage nici un leu mai devreme de 2026. Asta numai daca proiectele sunt facute de o firma responsabila si vor fi finantate . Pentru ca si asta este un ghiseft>.. poti vea proiect FB, aprobat pentru finantare dar sanu mai fie fonduri si apoi o iei de la capat.
ANA:
(27 Ianuarie 2023, 10:43)
Intrebarea mea este de ce am platit atata amar de vreme apa lor menajera la asa pret ?
De ce am cumparat si inca mai cumparam apa de baut de la supermarket ?
Daca apa este potabila de ce dumnealor de la Urban cumpara apa ca si noi ?
De ce se considera indreptatiti sa mareasca pretul , daca nu s-a scimbat nimic ?
D.Ober.Man:
(27 Ianuarie 2023, 09:03)
De vazut OG. nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumatorului uman. (MO, partea I, nr. 63/2023)

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Luni 05 Iun 2023
176 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
1 2 4 6 7 8 9 421 422
0

APIA: Măsuri de sprijin de urgență pentru producătorii agricoli din sectorul cereale

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că în conformitate cu HG nr. 352/2023, până la data de 11 mai 2023 inclusiv, primește Cereri de acordare a sprijinului ...[citește_toată_știrea]

24 Aprilie 2023, 11:20
(2073 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de peste 45 mii de lei aplicate de polițiști

În ultimele 24 de ore, polițiștii au aplicat peste 160 de sancțiuni contravenționale, au reținut 8 permise de conducere și au constatat 11 infracțiuni. Peste 90 de polițiști din cadrul IPJ Ialomița au acționat ...[citește_toată_știrea]

21 Aprilie 2023, 12:30
(3295 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: 10 permise reținute, amenzi de peste 55 mii de lei aplicate de polițiști

În ultimele 24 de ore, polițiștii au aplicat peste 144 de sancțiuni contravenționale, au reținut 10 permise de conducere și au constatat 5 infracțiuni. Astfel, peste 90 de polițiști din cadrul IPJ Ialomița ...[citește_toată_știrea]

20 Aprilie 2023, 16:40
(2539 vizualizări - 0 comentarii)


ISU Ialomița: Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă «Pavel Zăgănescu» Boldești

Locurile aprobate pentru sesiunea de admitere aprilie-iunie  2023 la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă «Pavel Zăgănescu» Boldești sunt următoarele: subofițer de pompieri și protecție civilă-275 de locuri ...[citește_toată_știrea]

20 Aprilie 2023, 13:10
(3736 vizualizări - 0 comentarii)


Iazu: Două persoane rănite în urma unui accident rutier

Iazu: Două persoane rănite în urma unui accident rutier

Joi, 20 aprilie a.c., în localitatea Iazu, la intersecția  DN21 cu DJ203F s-a produs un accident de circulație, soldat cu rănirea a două persoane. Din verificările efectuate a reieșit că două autoturisme ...[citește_toată_știrea]

20 Aprilie 2023, 13:00
(2526 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Iazu accident


5

AJFP Ialomița: Marți, 25 aprilie 2023, termen-limită pentru depunerea unor declarații fiscale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița reamintește contribuabililor că marți, 25 aprilie 2023, este termenul-limită de depunere a următoarelor declarații pentru perioada de raportare încheiată ...[citește_toată_știrea]

20 Aprilie 2023, 10:45
(2799 vizualizări - 0 comentarii)


IJJ Ialomița: Campanie de recrutare pentru școlile militare ale Jandarmeriei Române

În perioada 20 aprilie-05 mai 2023, Jandarmeria Ialomița desfășoară o nouă campanie de recrutare pentru cei care doresc o carieră militară în cadrul Jandarmeriei. Astfel, în cadrul Școlii Militare de Subofițeri ...[citește_toată_știrea]

20 Aprilie 2023, 10:30
(3197 vizualizări - 0 comentarii)


7
Fetești: Cetățeni bulgari arestați preventiv pentru «trafic de migranți»

Fetești: Cetățeni bulgari arestați preventiv pentru «trafic de migranți»

Polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Ialomița au identificat marți, 18 aprilie a.c., pe raza municipiului Fetești, un microbuz condus de un tânăr de 28 de ani, de cetățenie bulgară. ...[citește_toată_știrea]

19 Aprilie 2023, 18:50
(2098 vizualizări - 0 comentarii)


Factura electronică pentru clienții RAJA Constanța

Factura electronică pentru clienții RAJA Constanța

RAJA Constanța încurajează clienții să aleagă soluțiile digitale, factura electronică fiind o opțiune rapidă, sigură și eficientă. Factura electronică ...[citește_toată_știrea]

19 Aprilie 2023, 17:10
(2264 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Polițiștii ialomițeni au depistat în trafic trei bărbați, cu vârste cuprinse între 22 și 45 de ani, în timp ce conduceau autoturisme fără a respecta normele privind circulația pe drumurile publice. În urma ...[citește_toată_știrea]

18 Aprilie 2023, 15:10
(2151 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Stelnica și Iazu

Accidente la Stelnica și Iazu

Vineri, 14 aprilie 2023, în jurul orei 00,30, trei echipaje de pompieri din Fetești au intervenit, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, la un accident rutier, produs în comuna ...[citește_toată_știrea]

18 Aprilie 2023, 13:05
(2664 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la o casă din Urziceni

Vineri, 14 aprilie a.c., în jurul orei 4,30, Detașamentul de Pompieri Urziceni a intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință din  Urziceni. Au ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ ...[citește_toată_știrea]

18 Aprilie 2023, 12:50
(2568 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni incendiu


DN2A/Popas Chirana: S-a răsturnat cu mașina pe șosea

DN2A/Popas Chirana: S-a răsturnat cu mașina pe șosea

Marți, 18 aprilie a.c., două echipaje de pompieri din cadrul Stației Țăndărei au intervenit la un accident rutier produs pe DN2A, în zona Popasului Chirana, în care a fost implicat un autoturism. În urma ...[citește_toată_știrea]

18 Aprilie 2023, 09:30
(4554 vizualizări - 0 comentarii)


Peste 110 polițiști și 160 de jandarmi ialomițeni, la datorie pe perioada Sărbătorilor Pascale

Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița va suplimenta numărul efectivelor aflate în teren pe perioada Sărbătorilor Pascale, 160 de jandarmi aflându-se la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine ...[citește_toată_știrea]

13 Aprilie 2023, 14:50
(3972 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de peste 37 mii de lei aplicate de polițiști

Pe parcursul zilei de marți, 11 aprilie 2023, peste 90 de polițiști din cadrul IPJ Ialomița au acționat, pe raza întregului județ, pentru descurajarea săvârșirii unor fapte antisociale și pentru menținerea ...[citește_toată_știrea]

12 Aprilie 2023, 16:20
(3172 vizualizări - 0 comentarii)


APIA Ialomița: Peste 3000 de fermieri au depus Cereri de Plată pentru anul 2023

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Ialomița informează că, în perioada 1 martie-12 aprilie 2023, în cadrul Campaniei de Depunere a Cererilor de Plată pentru anul 2023, au fost depuse un ...[citește_toată_știrea]

12 Aprilie 2023, 14:10
(6718 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Mai aproape de client prin soluții de digitalizare

RAJA Constanța: Mai aproape de client prin soluții de digitalizare

Pe lângă misiunile principale de a aduce apă de calitate la robinetele tuturor utilizatorilor și de a asigura servicii de canalizare eficiente, o preocupare constantă a societății RAJA Constanța ...[citește_toată_știrea]

12 Aprilie 2023, 12:05
(2896 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Programul «Tezaur» continuă

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii-persoane fizice că începând de miercuri, 12 aprilie a.c., românii pot investi în Titlurile de Stat «Tezaur», cu maturități ...[citește_toată_știrea]

12 Aprilie 2023, 11:00
(4413 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Urziceni: Familii nevoiașe, sprijinite de preoți și elevi

Protopopiatul Urziceni: Familii nevoiașe, sprijinite de preoți și elevi

Marți, 11 aprilie a.c., preoții din cadrul Protopopiatului Urziceni, alături de elevii Liceului Tehnologic «Sfânta Ecaterina» Urziceni, au organizat o acțiune umanitară, dedicată Sărbătorii Învierii Domnului ...[citește_toată_știrea]

11 Aprilie 2023, 16:00
(5975 vizualizări - 0 comentarii)


Bordușani: Peste 25 kg de pește, confiscate de polițiștii

Politiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică au depistat luni, 10 aprilie a.c., doi bărbați, de 43 de ani și de 38 de ani, ambii din localitatea Bordușani, în timp ce comercializau pește. În urma ...[citește_toată_știrea]

11 Aprilie 2023, 14:50
(3458 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Șoferi la volanul unor mașini neînmatriculate

Luni, 10 aprilie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat în trafic trei bărbați, cu vârste cuprinse între 21 și 41 de ani, în timp ce conduceau autoturisme fără a respecta normele privind circulația pe ...[citește_toată_știrea]

11 Aprilie 2023, 14:40
(4448 vizualizări - 0 comentarii)


Hramul Mânăstirii Slobozia «Izvorul Tămăduirii»: Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

În anul 2023, Episcopia Sloboziei și Călărașilor sărbătorește 30 de ani de la înființare, în acest context aniversar organizându-se mai multe activități care să marcheze această sărbătoare. Astfel, în perioada ...[citește_toată_știrea]

11 Aprilie 2023, 14:05
(2841 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Programul casieriilor RAJA în perioada Sărbătorilor Pascale

Casieriile RAJA Constanța și compartimentele care desfășoară activități de lucru cu publicul vor fi închise în intervalul 14-17 aprilie 2023. Pentru efectuarea plăților, abonații pot folosi serviciile on ...[citește_toată_știrea]

11 Aprilie 2023, 13:30
(3978 vizualizări - 0 comentarii)


Gârbovi: Ars de viu în propria casă

Un bătrân de 86 de ani, domiciliat în Gârbovi, a ars de viu în propria locuință, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări. Datele preliminarii arată că focul s-ar fi extins și la o altă locuință, aflată ...[citește_toată_știrea]

11 Aprilie 2023, 11:30
(3040 vizualizări - 0 comentarii)


Mesaj de mulțumire adresat fermierilor de Alianța pentru Agricultură și Cooperare

Vineri, 7 aprilie a.c., peste 10 mii de fermieri din 18 județe ale țării, precum și din municipiul București, au organizat un protest de amploare, nemulțumiți de concurența neloială creată ca urmare a importurilor ...[citește_toată_știrea]

11 Aprilie 2023, 11:00
(4178 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Arestat pentru furtul unor oi

Polițiștii ialomițeni au identificat un bărbat, de 22 de ani, bănuit de comiterea  infracțiuni de «tâlhărie calificată». Cel în cauză a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în arestul IPJ Ialomița ...[citește_toată_știrea]

10 Aprilie 2023, 16:40
(3276 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Ordin de protecție provizoriu pentru «hărțuire»

Polițiștii din Urziceni au fost sesizați sâmbătă, 8 aprilie a.c., cu privire la faptul că o femeie de 34 de ani, din Urziceni, ar fi fost hărțuită de către fostul concubin, un bărbat de 40 de ani. În urma ...[citește_toată_știrea]

10 Aprilie 2023, 16:35
(2729 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Polițiștii ialomițeni au depistat, în trafic, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 32 și 61 de ani, în timp ce conduceau autoturisme fără a respecta normele privind circulația pe drumurile publice. În ...[citește_toată_știrea]

10 Aprilie 2023, 16:25
(3151 vizualizări - 0 comentarii)


Axintele: A murit înecat într-un canal

Un bărbat de 50 de ani din Axintele și-a piedut viața într-un canal de colectare a apelor uzate. În seara zilei de duminică, 9 aprilie a.c., bărbatul a încercat să traverseze canalul pe o pasarelă dar, ...[citește_toată_știrea]

10 Aprilie 2023, 15:00
(2572 vizualizări - 0 comentarii)


Grevă la Instituția Prefectului Ialomița

Grevă la Instituția Prefectului Ialomița

Funcționarii publici și personalul contractual din instituțiile prefectului din țară, inclusiv angajații Instituției Prefectului-județul Ialomița au declarat grevă generală luni, 10 aprilie 2023. La această ...[citește_toată_știrea]

10 Aprilie 2023, 13:50
(3022 vizualizări - 1 comentariu)


1 2 4 6 7 8 9 421 422
Ultimele comentarii
Nimeni Altu' în «Înainte, marș!» spre Parlamentul European Elena în DADP Slobozia: Salubrizare, iluminat public și întreținerea străzilor Dubalaru Vasile în Plajele publice din Amara nu primesc turiști nici vara aceasta Linistea si Ordinea Publica ! în «Guvernul PSD-PNL împinge România spre un dezastru fără precedent!» Mihai în «Guvernul PSD-PNL împinge România spre un dezastru fără precedent!» Marius în Reabilitarea Muzeului Național al Agriculturii costă 42,2 milioane de lei Octavian în Reabilitarea Muzeului Național al Agriculturii costă 42,2 milioane de lei Alin în Plajele publice din Amara nu primesc turiști nici vara aceasta For AI în Consilierii PSD și PRO România blochează din nou împrumutul de 34 milioane de lei Sofer în Pasajul Drajna, deschis circulației marți, 30 mai 2023! A_I în Consilierii PSD și PRO România blochează din nou împrumutul de 34 milioane de lei Iosif în Reabilitarea Muzeului Național al Agriculturii costă 42,2 milioane de lei Mary în Unitatea de Primiri Urgențe Slobozia se mută în containere RADU în Anunțuri Mica Publicitate valabile la data de 31 mai 2023 Covrig 19 în DADP a declarat război plopilor Sloboziei Mariana în Anunțuri Mica Publicitate valabile la data de 31 mai 2023 MihaiOaneaLuciu în DADP a declarat război plopilor Sloboziei Mary în Reabilitarea Muzeului Național al Agriculturii costă 42,2 milioane de lei Andrei în Consilierii PSD și PRO România blochează din nou împrumutul de 34 milioane de lei Anonim în Învățământ «step by step» la Școala Gimnazială «Alexandru Odobescu» Urziceni
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...