REPORTAJ
Mirajul independenței energetice cu panouri fotovoltaice
Este printre primii 15 prosumatori înregistrați la ENEL Dobrogea în Ialomița. A montat primele 12 panouri fotovoltaice în 2017. Nu s-a gândit la bani, a visat să fie independent energetic. Și recomandă investiția cu o condiție: să ai capacitatea de a te adapta la un joc ale cărui reguli se schimbă în fiecare zi!
Casa cu panouri solare de la Slobozia Nouă Casa e la șosea. O casă bătrânească, nu are nimic spectaculos... În afara panourilor solare și a proprietarului. Alin S. este printre primii prosumatori înregistrați în sistemul ENEL Dobrogea. A montat primele 12 panouri în 2017 visând să devină independent energetic. Și o vreme a reușit: «Independent energetic, în opinia mea, poți fi dacă ai capacitatea de a stoca energia... Timp de 2 ani, până prin 2019, am fost și eu... Apoi am înțeles că nu e posibil, pierdeam prea multă energie!». Așa începe povestea lui Alin S. despre mirajul independenței energetice. Și ne roagă să nu-l pozăm, că nu e panou fotovoltaic... Pozăm panourile fotovoltaice, că pentru ele am venit! Nu sunt multe și nici spectaculoase. Dar i-au permis lui Alin S. să livreze, în calitate de prosumator, curent electric în valoare de 2600 de euro în 2 ani. Iar acum se pregătește să mărească puterea instalată a panourilor fotovoltaice din curtea lui de 8 ori... Pe acoperișul casei și în curte. Cum scrie la carte, cu panta în unghi de 40 de grade și sistem mobil. Are deja câteva panouri în curte și recomandă soluția, mai ales pe timp de iarnă.
Golgota prosumatorului Îl întrebăm dacă se consideră o poveste de succes. Un om care a învins sistemul și se bucură de independență energetică... Ne arată o factură în care ENEL Dobrogrea îi cere penalități de 0,22 lei la alte penalități pe care tot ENEL Dobrogea le-a anulat: «Îmi pare rău că vă dezamăgesc... Investiția în fotovoltaice nu e o poveste de succes! Nu în România. Degeaba a asigurat statul un cadru legislativ dacă autoritățile statului aplică legea după ureche... Sau nu o aplică! Și degeaba ești prosumator dacă ENEL nu poate gestiona energia injectată în rețea. Nu există nici măcar un sistem de facturare flexibil! Bătaia de joc este imensă... Nu am mai primit o factură la energie de la ENEL din aprilie 2022! Iar conform contractului trebuie să o primesc în fiecare lună... Am luat legătura cu ANRE, ANPC și alte instituții ale statului și nu face nimeni nimic. În schimb, primesc somații să plătesc penalități la niște penalități anulate după emiterea unei facturi greșite... Adică mi-au facturat în decembrie și m-au penalizat că n-am plătit din iunie! Apoi mi-au anulat factura și apoi mi-au calculat penalități la penalitățile anulate. E o bătaie de joc totală. Și nimeni nu te poate apăra!».
Speranța moare ultima Când nu luptă cu morile de vânt ale sistemului și cu obtuzitatea angajaților ENEL Dobrogea, Alin S. scoate telefonul din buzunar și deschide aplicația care gestionează panourile fotovoltaice de pe casa sa. Inginer electrotehnist de formație, a automatizat instalația și o poate controla de oriunde. De la aparatul de aer condiționat și până la unghiul de înclinație al panourilor din curte, totul poate fi controlat prin telefon: «Oricând, și teoretic de oriunde, pot decide cât să consum și cum să consum energia electrică pe care o produc... Dacă vreau, o pot injecta în rețea, dacă nu o pot consuma în curte... De exemplu, pot decide să ud solarul pe care îl am cu apă din fântână, cu ajutorul curentului electric produs de panourile fotovoltaice...». Preț de un minut ne face dovada utilizând exclusiv telefonul. Îi cerem un verdict. Reprezintă panourile fotovoltaice o investiție? Putem visa să fim prosumatori? «Iar vă dezamăgesc. Nu e o afacere pentru toată lumea. Dar cred sincer că dacă toate casele din România ar avea panouri fotovoltaice instalate, România ar deveni exportator de energie. Sau, cel puțin, nu am mai importa... Pentru că statul român are nevoie de energie, fiecare dintre noi avem nevoie de energie și niciodată nu este îndeajuns față de cât putem noi consuma!».
Investiție amortizată în 6-8 ani În pofida problemelor cu care se confruntă permanent, Alin S. recomandă acest tip de investiție: «Teoretic, dacă toate merg bine, în 6 luni poți construi un sistem de panouri fotovoltaice care să-ți confere statutul de prosumator. Nu e un statut ideal, dar e tot ce îți poate oferi sistemul la acest moment... Dacă o faci în regie proprie, costurile sunt mai mici, dacă o faci cu bani de la stat, orice ajutor financiar e binevenit. Recomand această investiție cu o singură condiție: să fii capabil în orice clipă să te adaptezi la un joc în care regulile se schimbă zilnic!». Nu suntem, dar vrem să profităm de know-how-ul acumulat de Alin S. de-a lungul celor 6 ani de experiență. Cât să investim, care panouri sunt mai eficiente, cu ce firmă, la ce furnizor? Alin S. are răspunsuri pentru toate, dar ezită să le ofere: «Pot să vă spun doar ce vreau să fac eu... Vreau o pompă de căldură care să-mi permită să mă debranșez de la rețeaua de gaze, vreau o stație de încărcare electrică în curte pentru mașină, vreau solar încălzit cu ajutorul energiei solare! Și vreau, în continuare, să nu mă gândesc la banii pe care i-aș putea câștiga injectând energie în rețea. Din punctul meu de vedere, singurul lucru important la acest tip de investiție e să devii independent energetic. Iar asta e o recomandare pe care o susțin 100%!».
18 Martie 2023, 11:20 (28410 vizualizări - 3 comentarii)
Energia din surse regenerabile aduce investitori în județul Ialomița
Ialomița primește 28 milioane de lei pentru Programul «Casa Verde»
Ialomița produce anual 166 MW de energie verde
Comentariile cititorilor:
(21 Martie 2023, 16:10)
Tipul cu panourile este smart; toata investitia a facut-o din buzunarul propriu adaugand la cateva luni panouri in plus. Fara bani de la stat...ca altfel ar fi asteptat mult si bine, iar panourile si inverterul ar fi fost de o calitate mai slaba. Ca, deh, firmulitele astea aparute precum ciupercile, cand e vorba de primit banuti de la stat achizitioneaza cele mai ieftine chinezarii si le monteaza la preturi exorbitante.
Iar pretul oferit prosumatorului de catre marii distribuitori de energie este derizoriu, adica pretul energiei active. De ce trebuie sa platim cu totii certificatele verzi catre baietii destepti din energie? Adica suntem taxati daca ne permitem luxul de a beneficia de energie din surse nepoluante. Pai si prosumatorii astia mici cu instalatii de 3, 5...15 kw/h produc energie verde, dar lor nu li se plateste certificat verde; insa sunt buni de plata chiar si pe taxele pe care le platesc pentru kw compensat cantitativ. Dau in retea ziua un kw la "uriasul" pret de 0,25 lei si cand il iau inapoi din retea (noaptea) mai platesc diferenta intre 0,25 lei si 0,7-0,8 lei (in cazul Hidro). Deci e o mare teapa compensarea cantitativa legiferata de stat in favoarea baietilor destepti din energie. Ar fi ideal sa poti fi independent energetic, insa costurile sunt f mari raportate la beneficii. Asa ca, marea majoritate a celor care au nervii tari sa acceseze programul cu fotovoltaicele isi instaleaza centrale cu puteri minime 3, 5 kw/h. Tot e ceva, un prosumator poate acoperi intr-o zi consumul a 4, 5 case.
Cum justifica baietii destepti faptul ca cumpara kw de energie la pret minim de la producatorul national Hidroelectrica 0,25 lei/1kw si il vand populatiei cu preturi intre 2-5 lei??
Multi vor spune ca nu e asa, ca pretul e plafonat la 1,3 lei...pai diferenta pana la pretul maxim o platim din banii tuturor!! Asa ca au tot interesul sa urle sus si tare ca e criza de energie, ca sa justifice preturile nesimtite practicate (parca dupa pandemie se inchisesera
(19 Martie 2023, 09:18)
Buna ziua. Cum as putea da de domnul Alin S cel cu panourile gestionate la distanta. Tel meu 0722495401. Multumesc
(18 Martie 2023, 13:24)
un kit on grid de 3 kw produce cam 3000 kw pe an ( in baragan, in functie de parametrii panourilor, de numarul de zile insorite, de intretinerea panourilor etc. ) ca necesarul de consum pentru o casa de 2-3 camere cu toate dotarile ( exclusiv centrala electrica pentru incalzire pe timp de iarna). la o investitie de 20-22.000 lei ( cam 7000 lei/kw putere kit ). cu pretul subventionat actual de cca 0,7-1 leu/kw, investitia se acopera in 7-9 ani.
daca preturile explodeaza ( nu prea cred, ca eu presupun ca lucrurile vor intra intr-o normalitate cu fluctuatii de 1,5-2 lei/kw cel mult ), atunci perioada se reduce proportional.
la 1,5-2 lei/kw, perioada va fi de 4-5 ani, iar la 3,5 lei/kw, perioada va fi de cca. 2 ani.
investitia , pana la urma, tine de capacitatea si disponibilitatea beneficiarului de a investi.
daca vrei pompa de caldura ( inca o investitie consistenta- 30-40.000 lei plus montaj 5-8.000 lei, plus amenajarea sistemulu de incalzire prin pardoseala, cam obligatoriu la pompa de caldura care nu prea e eficienta cu calorifere, amortizabila si ea in multi-multi ani ), consumul nu creste foarte mult, dar daca ai centrala electrica de incalzire pe timp de iarna, de ex., iti trebuie cca. 1000-2000 kw lunar pe timp de iarna si 300-400 pe timp de vara. adica aproximativ un total anual de 12.000-13.000 kw. deci un kit de 12-15 kw adica o investitie de vreo 75-80.000 lei.
daca vrei un sistem off grid, atunci adauga aici valoarea ( consistenta ) a acumulatorilor.
sunt variabile de care fiecare trebuie sa tina cont cand initiaza investitia.
la o subventie de la stat de 20.000 lei pentru o gospodarie obisnuita, cheltuiala investitorului de 2-3000 lei ( pentru un kit de 3 kw ), este foarte avantajos.