Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

ANCHETĂ

Țeapă de 170 milioane de lei pentru «O viață de calitate...»

Pe bani europeni

Țeapă de 170 milioane de lei pentru «O viață de calitate...»

Pentru 6000 de lei, 50 de femei din județul Ialomița au declarat pe proprie răspundere faptul că sînt victime ale violenței domestice. Totul cu acordul Departamentului pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați al Ministerului Muncii, în parteneriat cu Academia Națională de Informații «Mihai Viteazul» din București, care au implementat un proiect cu finanțare europeană, în scopul reducerii acestui fenomen. În realitate este vorba despre fraudarea națională a 170 milioane de lei, printr-o metodă ingenioasă. În Ialomița, procurorii Parchetului Județean au demarat deja o anchetă privind maniera în care a fost implementat acest proiect.

Fraudă în sistem integrat
În noiembrie 2014, Departamentul pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Academia Națională «Mihai Viteazul» București, anunța lansarea proiectului național «START-O viață de calitate, în siguranță». Prin acest proiect s-a urmărit protejarea intereselor femeilor care au fost victime ale violenței domestice sau ale traficului de ființe umane. În acest sens, au fost identificate și integrate în cadrul proiectului 1000 de potențiale beneficiare din mai multe județe ale României, printre care și Ialomița. Activitățile derulate s-au desfășurat pe parcursul unui an, proiectul finalizîndu-se la sfîrșitul lunii decembrie 2015. Cu o valoare de peste 170 milioane de lei, bani oferiți integral de Uniunea Europeană, inițiatorii proiectului au reușit să creeze un sistem prin care să fraudeze fondurile oferite, pînă la ultimul leu. Cu acordul inițiatorilor, femeile au semnat pe proprie răspundere faptul că sînt abuzate de soți, primind în schimb cîte 6000 de lei. Banii ar fi trebuit să le asigure «startul» unui trai decent, departe de bărbații agresori. Însă, beneficiarele au preferat să-i cheltuiască după nevoile pe care le aveau. Multe dintre ele și-au decorat locuințele sau i-au investit în obiecte de uz casnic.

Reclamantul din Valea Măcrișului
În Ialomița au fost identificate și selectate 50 de femei, victime ale violenței domestice, cu domiciliile în Andrășești, Valea Măcrișului și municipiul Slobozia. Nimeni nu ar fi știut nimic despre maniera ilegală în care s-a implementat proiectul dacă, la 2 luni de la finalizarea sa, un tînăr din Valea Măcrișului nu sesiza Prefecturii Ialomița abuzurile petrecute în timpul implementării. «În petiția pe care am adresat-o prefectului județului Ialomița am spus faptul că mama mea, beneficiară a proiectului, nu a primit banii care i-au fost promiși! Asistenta socială s-a înscris și ea, și fiica ei, care nu are familie, deci nu are cine s-o abuzeze. S-au înscris și contabila și secretara din Primărie. Ele au luat banii, dar restul femeilor nu. S-au adus niște psihologi, i-au băgat într-un birou din primărie, fără ca nimeni să știe asta.» susține petiționarul Cristian Constantin. Prefectura Ialomița confirmă existența acestei petiții, oficialii din cadrul instituției declarînd faptul că marea problemă constă în faptul că beneficiarele care au primit banii i-au folosit în alte scopuri decît cele prevăzute în proiect. Astfel, au fost demarate o serie de controale la Valea Măcrișului, iar în urma celor constatate cazul a fost declinat către autoritățile competente. «S-au făcut verificări în urma unei petiții pe care am primit-o la sediul instituției. Am făcut o notă de constatare pe care am declinat-o către alte instituții abilitate în acest sens. Noi ne-am făcut datoria potrivit legii...» precizează Gigi Petre, prefectul județului Ialomița. Pe ce au fost cheltuiți de fapt banii oferiți de Uniunea Europeană ne explică Angela Avrămiță, una dintre cele 24 de beneficiare ale proiectului «START-O viață de calitate, în siguranță» din Valea Măcrișului. «Am fost selectată după ce au fost refuzate două dosare, neavînd studiile necesare. Noi am făcut și cursuri de îngrijire bătrîni la domiciliu. Mie mi s-au dat cei 6000 de lei... Eu am intrat în acel proiect prin propria voință. Eu mi-am cumpărat o mobilă de bucătărie, mi-am luat o mașină de spălat automată, mi-am luat o ușă la dormitor, că aveam una vai de mama ei, și niște vată de sticlă de pus în pod...» susține femeia.

«Banii au fost acordați legal»
În ciuda eforturilor de a primi un punct de vedere oficial cu privire la acuzațiile lansate în spațiul public, pînă la închiderea ediției, reprezentanții Departamentului pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați nu au dat curs solicitării ziarului nostru adresată Ministerului Muncii. Singurul punct de vedere privind maniera în care proiectul «START-O viață de calitate, în siguranță» s-a derulat în Ialomița vine de la Lorena Grasu, unul dintre formatorii locali, care le-a instruit pe cele 50 de beneficiare din județ. Vizibil iritată de insistențele reporterilor, aceasta a explicat faptul că acuzațiile sînt nejustificate. «Vă rog să verificați sursele informațiilor pe care mi le-ați spus, pentru că mie mi se pare că sînt un pic altfel... Ce vă pot spune este că totul a fost făcut „ață“! Totul a fost verificat cu acte. Am fost din proprie inițiativă și am vorbit cu domnul prefect și l-am asigurat că lucrurile sînt așa și nu altfel. În fiecare județ proiectul s-a implementat în aceeași perioadă și în aceleași condiții. Beneficiarele au fost onorate toate!» susține Lorena Grasu. Între timp, cazul a ajuns și în atenția procurorilor Parchetului de pe lîngă Tribunalul Ialomița. Anchetatorii fac cercetări in rem, cu privire la anumite fapte de abuz comise de angajați ai Primăriei Valea Măcrișului. Implicarea oamenilor din Primărie în cadrul proiectului este confirmată chiar de către edilul Mihai Bobeș. «Eu nu știu foarte multe despre acest proiect, pentru că cei care l-au implementat nu au discutat cu mine... Am avut derulate și alte proiecte, dar ăsta nu ne-a vizat pe noi! Am auzit și eu că trei angajate de la noi au fost beneficiare în proiect. A venit și Poliția să mă întrebe de acest lucru... Și lor le-am spus ce vă spun și dumneavoastră! Adică faptul că asistenta socială, contabila și secretara au fost beneficiare în proiect. Beneficiare, nu altceva, să nu mă înțelegeți greșit...» susține Mihail Bobeș, primarul comunei Valea Măcrișului.

Ialomița pierde lupta cu violența domestică Un raport al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Ialomița arăta faptul că la nivelul județului media anuală a cazurilor de violență domestică nu depășește 40 de persoane. Statistica este realizată în urma prezentărilor persoanelor abuzate la Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice, deschis la Slobozia. În realitate, numărul victimelor este mult mai mare, însă puține dintre ele au puterea de a cere ajutorul autorităților. Tot o statistică a DGASPC Ialomița arăta că și obținerea ordinelor de protecție este dificilă, multe dintre victime refuzînd să inițieze astfel de demersuri. În 2014, doar 30 de femei abuzate au avut curajul de merge în fața instanței și să ceară judecătorilor să le protejeze de soții agresori.

15 Martie 2016, 16:10 (11342 vizualizări - 6 comentarii)

Citiți și:
Proiect european, în pericol din cauza lipsei autorizațiilor
Ialomița: Cabinete stomatologice de lux, în mediul rural
Strategiile de dezvoltare locală, o afacere de milioane

Comentariile cititorilor:


Generalul:
(18 Martie 2016, 15:41)
Aceeasi poveste se petrece si la  Șuletea (jud Vaslui)- toate femeile angajate in primarie si unele cadre didactice s-au dat abuzate, doar ca aici nu vine nimeni sa le intrebe de curs.  Una dintre cursante nu are barbat pentru ca a murit de mult dar tot e abuzata cica....
Prostaniada la vale :
(17 Martie 2016, 12:07)
asistenta sociala,contabila si secretara primariei...Pai cine trage clopotele in rural??? Nesimtite! Daca apare un proiect pentru gay,categoria"luat in fund",barbatii acestor japite vor fi inscrisi in proiect,sa nu scape ceva!! Acestia vor fi "babarditi" temeinic,dupa ce isi vor ruja boturile,epila si facut unghiile cu sclipici! Rusine zdentelor din tara! Astfel,banii snt "sifonati" fara sa ajunga la beneficiarii de drept.Daca ele au aflat primele?? Sa rateze ocazia??
SORIN:
(17 Martie 2016, 09:12)
Cum bătaia-i ruptă din Rai, iată apar și recompensele. Oare câte femei n-ar risca niscaiva vânătăi pentru un pumn de ... euro?! Fiindcă la noi nu se fac cercetări serioase în domeniu, femeile maltratate cu adevărat vor "beneficia" în continuare de pumni în cap, banii încasându-i papa...rudele.
mircea:
(16 Martie 2016, 16:19)
Bai frate...a rupt inima targului...au starpit coruptia....le-au rupt coada....superb, magnific....gata, si-au justificat salariile imense pe care le iau....si pensiile care ii asteapta....bleahhhhhhhhh!!!!
Cineva:
(16 Martie 2016, 10:40)
Parca imi pare rau ca fostul director de la Muzeul Agriculturii, Razvan Ciuca, a iesit la pensie si nu poate fi tras la raspundere pentru faradelegile facute cat a fost director, cand abuza de putere si isi permitea sa-si bata angajatele. Acest sarpe cu ochelari cu chip de preot, betiv, jegos si imputit la propriu si la figurat, trebuie sa plateasca pentru toate abuzurile facute si mai ales cele financiare pe care le-a condus cu buna stiinta inca de la infiintarea muzeului pentru care a creat un cult personal, asta ca tot vine ziua lui de nastere pe 25 martie, data la care era ( o mai fi) sarbatorit muzeul pentru infiintare. In speranta ca DNA, va intra pe acest fir al Ariadnei, iar minotaurul degizat in aparatorul Domnului, o sa fie tras la raspundere, imi exprim toata consideratia mea. 
anonim :
(16 Martie 2016, 08:13)
Cam in stilul acesta s-au cheltuit si fondurile europene folosite desindicatul Sanitas ,de la Spitatul Slobozia .Au facut cursuri de ingrijiri batrini si altele ...dar de fiecare data beneficia cadrele de la birouri si sefele de sectii .Infirmiere si ingrijitoare ...?doar cele care erau pe bune cu organizatorii .De se luau niste bani .Asa ca totul e posibil la noi ...mai ales cind e de cistigat bani .

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
22 Sep 2019
157 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Nu ratați...

...Secțiunea BÂRFE fiindcă
nici nu știți ce pierdeți! :-)

20 Septembrie 2019, 16:15


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 23-27 septembrie a.c., orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

20 Septembrie 2019, 15:20
(153 vizualizări - 0 comentarii)


anunț

Servicii Publice Slobozia SRL
vă face cunoscut faptul că,
în perioada 05-06.10.2019,
se vor desfășura
«Zilele Recoltei»
în incinta Pieței Agroalimentare Ialomița

20 Septembrie 2019, 08:10


3

Biciclist acroșat de o mașină între Bucu și Ograda

Miercuri, 18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident produs pe DN2A, între localitățile Bucu și Ograda. În timp ce un bărbat, de 39 de ani, din Țăndărei, conducea ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 17:10
(191 vizualizări - 0 comentarii)


4

Urziceni: Acțiune de prevenire a furturilor de și din autovehicule

Miercuri, 18 septembrie a.c., polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției Urziceni au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea furturilor de și din autovehicule pe raza localităților ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 17:05
(138 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Avarie la furnizarea de apă în Fetești

Pentru remedierea unei avarii survenite joi, 19 septembrie 2019, la nivelul unui branșament de pe strada Garofiței, din orașul Fetești, județul Ialomița, RAJA SA este nevoită să întrerupă furnizarea de ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 09:55
(179 vizualizări - 0 comentarii)


Activitate desfășurată de Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit «Piticot»

Activitate desfășurată de Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit «Piticot»

Miercuri, 18 septembrie 2019, părintele protopop Laurențiu Cioranu, împreună cu părintele Daniel Ferbințeanu de la Parohia Ograda au săvârșit Slujba sfeștaniei, Sfințirea cea mică a apei și au rostit rugăciuni ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2019, 09:50
(227 vizualizări - 3 comentarii)


DSVSA Ialomița: 21 focare de Pestă Porcină Africană

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează că, la data de 18.09.2019, pe raza județului Ialomița sunt declarate 21 focare de Pestă Porcină Africană. Acestea au fost ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:30
(160 vizualizări - 0 comentarii)


8

Ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat din Manasia


Marți, 17 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Urziceni au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, de 41 de ani, din Manasia, și-ar fi agresat și amenințat fosta soție. Astfel ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:25
(141 vizualizări - 0 comentarii)


9

APM Ialomița: Zi pentru combaterea ambroziei

Conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului a propus ziua de sâmbătă, 28 septembrie a.c., o zi a mișcării civice pentru mediu și sănătate cu implicare națională când, într-o singură zi, prin ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:20
(145 vizualizări - 0 comentarii)


10

Gheorghe Lazăr: Beat la volan

Marți, 17 septembrie 2019, polițiștii ialomițeni au depistat în trafic un bărbat, de 29 de ani, din comuna Gheorghe Lazăr, în timp ce conducea un autoturism pe DN2A, deși anterior consumase băuturi alcoolice ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:15
(166 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campania «Clean Stations»

Miercuri, 18 septembrie a.c., la nivel național, Poliția Română, prin Direcția de Poliție Transporturi a desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în zona stațiilor CFR. Astfel ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2019, 17:10
(146 vizualizări - 0 comentarii)


12

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

17 Septembrie 2019, 18:20


AJOFM Ialomița: 320 locuri de muncă în Europa

Angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 320 locuri de muncă vacante. Țările vizate sunt Austria, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Polonia și ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 17:10
(228 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Amenzi de peste 83 mii de lei, 12 permise reținute

Luni, 16 septembrie a.c., polițiștii ialomițeni au acționat pe raza întregului județ pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică. Astfel, polițiștii au intervenit la 98 evenimente, cele ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:55
(232 vizualizări - 0 comentarii)


Târgul «Pâinea și Vinul» la Muzeul Agriculturii

În perioada 20-22 septembrie 2019, orele 11,00-18,00, la Muzeul Național al Agriculturii se va desfășura, în cadrul Târgului «Pâinea și Vinul», expoziția și lansarea albumului «Pâinea noastră cea de toate ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:50
(211 vizualizări - 0 comentarii)


«Săptămâna Mobilității Europene», la Slobozia

În perioada 16-22 septembrie a.c., se desfășoară la nivel european Campania «Săptămâna Mobilității Europene». Astfel, Primăria municipiului Slobozia, prin Direcția Educație, Cultură și Tineret, în parteneriat ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:45
(206 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: La volan, fără permis

Luni, 16 septembrie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat în trafic doi conducători auto, de 22 și 39 de ani, în timp ce conduceau pe drumurile publice fără a avea acest drept. În fapt, polițiștii Secției ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:40
(193 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Campanie vaccinare vulpi

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează locuitorii județului că, începând cu data de 23 septembrie 2019, în funcție de condițiile meteorologice, se va desfășura, la nivel ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2019, 16:35
(300 vizualizări - 0 comentarii)


Accident rutier grav la ieșire din Slobozia, două persoane decedate

Accident rutier grav la ieșire din Slobozia, două persoane decedate

Grav accident de circulație produs în seara zilei de vineri, 13 septembrie 2019, la ieșirea din Slobozia către Constanța. Trei persoane au fost grav rănite, în urma impactului a două mașini. La fața locului ...[citește_toată_știrea]

13 Septembrie 2019, 18:20
(2350 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


ISU Ialomița: 13 Septembrie-«ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA»

În luna iunie a anului 1848 unda de șoc revoluționară din Franța s-a propagat rapid în Țara Românească. După 3 luni de conflicte, la 13 septembrie 1848 a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare ...[citește_toată_știrea]

11 Septembrie 2019, 17:45
(260 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Campania «10 PENTRU SIGURANȚĂ»

IPJ Ialomița: Campania «10 PENTRU SIGURANȚĂ»

Polițiștii ialomițeni, însoțiți de reprezentanți ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat activități informativ-preventive în școlile de pe raza județului, în cadrul ...[citește_toată_știrea]

11 Septembrie 2019, 17:10
(325 vizualizări - 0 comentarii)


DSVSA Ialomița: Sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a Pestei Porcine Africane

DSVSA Ialomița: Sancțiuni aplicate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a Pestei Porcine Africane

Noua epidemie de Pestă Porcină Africană aduce și sancțiuni pentru crescătorii de animale din Ialomița. În ultimele săptămâni, au fost aplicate amenzi de peste 30 mii de lei din cauza nerespectării măsurilor ...[citește_toată_știrea]

10 Septembrie 2019, 17:05
(456 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Început de an școlar, în siguranță

IPJ Ialomița: Început de an școlar, în siguranță

Peste 180 de polițiști au fost în misiune, în zona grădinițelor, școlilor și liceelor din județul Ialomița, pentru un început în siguranță al noului an școlar. Polițiștii prezenți la festivitățile specifice ...[citește_toată_știrea]

9 Septembrie 2019, 16:20
(373 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În intervalul 9-14 septembrie a.c., orele 8,00-16,00, E-Distribuție Dobrogea SA anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor lucrări de reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:30
(555 vizualizări - 0 comentarii)


Lilieci: Accident rutier soldat cu două victime

Joi, 5 septembrie a.c., în jurul orelor 5,30, pe raza localității Lilieci s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane. În timp ce un bărbat, de 57 de ani, din București, conducea pe ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:25
(440 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Lilieci accident


Ialomița: La volan, fără permis

Joi, 5 septembrie a.c., polițiștii ialomițeni au depistat în trafic un bărbat, de 26 de ani, din Bărbulești, în timp ce conducea un autovehicul pe raza localității Ciochina, deși avea acest drept suspendat ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 16:20
(356 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Erou pentru patru frați din Bucșa

IPJ Ialomița: Erou pentru patru frați din Bucșa

Un luptător al Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița a devenit «părinte spiritual» pentru patru copii din satul Bucșa. Cristi Stan ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 15:25
(515 vizualizări - 1 comentariu)


Protopopiatul Slobozia: Proiectul «Vreau să merg la școală»

În perioada 30 august-6 septembrie 2019, Protopopiatul Slobozia, împreună cu Părintele Laurențiu Cioranu au organizat a V-a ediție a proiectului social-filantropic «Vreau să merg la școală». Scopul proiectului ...[citește_toată_știrea]

6 Septembrie 2019, 15:15
(355 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,76%-rata șomajului în luna iulie 2019

La sfârșitul lunii iulie 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4506 șomeri (din care 2093 femei), rata șomajului fiind de 4,76%. Din totalul de ...[citește_toată_știrea]

3 Septembrie 2019, 17:25
(475 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...