Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

ANCHETĂ

Țeapă de 170 milioane de lei pentru «O viață de calitate...»

Pe bani europeni

Țeapă de 170 milioane de lei pentru «O viață de calitate...»

Pentru 6000 de lei, 50 de femei din județul Ialomița au declarat pe proprie răspundere faptul că sînt victime ale violenței domestice. Totul cu acordul Departamentului pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați al Ministerului Muncii, în parteneriat cu Academia Națională de Informații «Mihai Viteazul» din București, care au implementat un proiect cu finanțare europeană, în scopul reducerii acestui fenomen. În realitate este vorba despre fraudarea națională a 170 milioane de lei, printr-o metodă ingenioasă. În Ialomița, procurorii Parchetului Județean au demarat deja o anchetă privind maniera în care a fost implementat acest proiect.

Fraudă în sistem integrat
În noiembrie 2014, Departamentul pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Academia Națională «Mihai Viteazul» București, anunța lansarea proiectului național «START-O viață de calitate, în siguranță». Prin acest proiect s-a urmărit protejarea intereselor femeilor care au fost victime ale violenței domestice sau ale traficului de ființe umane. În acest sens, au fost identificate și integrate în cadrul proiectului 1000 de potențiale beneficiare din mai multe județe ale României, printre care și Ialomița. Activitățile derulate s-au desfășurat pe parcursul unui an, proiectul finalizîndu-se la sfîrșitul lunii decembrie 2015. Cu o valoare de peste 170 milioane de lei, bani oferiți integral de Uniunea Europeană, inițiatorii proiectului au reușit să creeze un sistem prin care să fraudeze fondurile oferite, pînă la ultimul leu. Cu acordul inițiatorilor, femeile au semnat pe proprie răspundere faptul că sînt abuzate de soți, primind în schimb cîte 6000 de lei. Banii ar fi trebuit să le asigure «startul» unui trai decent, departe de bărbații agresori. Însă, beneficiarele au preferat să-i cheltuiască după nevoile pe care le aveau. Multe dintre ele și-au decorat locuințele sau i-au investit în obiecte de uz casnic.

Reclamantul din Valea Măcrișului
În Ialomița au fost identificate și selectate 50 de femei, victime ale violenței domestice, cu domiciliile în Andrășești, Valea Măcrișului și municipiul Slobozia. Nimeni nu ar fi știut nimic despre maniera ilegală în care s-a implementat proiectul dacă, la 2 luni de la finalizarea sa, un tînăr din Valea Măcrișului nu sesiza Prefecturii Ialomița abuzurile petrecute în timpul implementării. «În petiția pe care am adresat-o prefectului județului Ialomița am spus faptul că mama mea, beneficiară a proiectului, nu a primit banii care i-au fost promiși! Asistenta socială s-a înscris și ea, și fiica ei, care nu are familie, deci nu are cine s-o abuzeze. S-au înscris și contabila și secretara din Primărie. Ele au luat banii, dar restul femeilor nu. S-au adus niște psihologi, i-au băgat într-un birou din primărie, fără ca nimeni să știe asta.» susține petiționarul Cristian Constantin. Prefectura Ialomița confirmă existența acestei petiții, oficialii din cadrul instituției declarînd faptul că marea problemă constă în faptul că beneficiarele care au primit banii i-au folosit în alte scopuri decît cele prevăzute în proiect. Astfel, au fost demarate o serie de controale la Valea Măcrișului, iar în urma celor constatate cazul a fost declinat către autoritățile competente. «S-au făcut verificări în urma unei petiții pe care am primit-o la sediul instituției. Am făcut o notă de constatare pe care am declinat-o către alte instituții abilitate în acest sens. Noi ne-am făcut datoria potrivit legii...» precizează Gigi Petre, prefectul județului Ialomița. Pe ce au fost cheltuiți de fapt banii oferiți de Uniunea Europeană ne explică Angela Avrămiță, una dintre cele 24 de beneficiare ale proiectului «START-O viață de calitate, în siguranță» din Valea Măcrișului. «Am fost selectată după ce au fost refuzate două dosare, neavînd studiile necesare. Noi am făcut și cursuri de îngrijire bătrîni la domiciliu. Mie mi s-au dat cei 6000 de lei... Eu am intrat în acel proiect prin propria voință. Eu mi-am cumpărat o mobilă de bucătărie, mi-am luat o mașină de spălat automată, mi-am luat o ușă la dormitor, că aveam una vai de mama ei, și niște vată de sticlă de pus în pod...» susține femeia.

«Banii au fost acordați legal»
În ciuda eforturilor de a primi un punct de vedere oficial cu privire la acuzațiile lansate în spațiul public, pînă la închiderea ediției, reprezentanții Departamentului pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați nu au dat curs solicitării ziarului nostru adresată Ministerului Muncii. Singurul punct de vedere privind maniera în care proiectul «START-O viață de calitate, în siguranță» s-a derulat în Ialomița vine de la Lorena Grasu, unul dintre formatorii locali, care le-a instruit pe cele 50 de beneficiare din județ. Vizibil iritată de insistențele reporterilor, aceasta a explicat faptul că acuzațiile sînt nejustificate. «Vă rog să verificați sursele informațiilor pe care mi le-ați spus, pentru că mie mi se pare că sînt un pic altfel... Ce vă pot spune este că totul a fost făcut „ață“! Totul a fost verificat cu acte. Am fost din proprie inițiativă și am vorbit cu domnul prefect și l-am asigurat că lucrurile sînt așa și nu altfel. În fiecare județ proiectul s-a implementat în aceeași perioadă și în aceleași condiții. Beneficiarele au fost onorate toate!» susține Lorena Grasu. Între timp, cazul a ajuns și în atenția procurorilor Parchetului de pe lîngă Tribunalul Ialomița. Anchetatorii fac cercetări in rem, cu privire la anumite fapte de abuz comise de angajați ai Primăriei Valea Măcrișului. Implicarea oamenilor din Primărie în cadrul proiectului este confirmată chiar de către edilul Mihai Bobeș. «Eu nu știu foarte multe despre acest proiect, pentru că cei care l-au implementat nu au discutat cu mine... Am avut derulate și alte proiecte, dar ăsta nu ne-a vizat pe noi! Am auzit și eu că trei angajate de la noi au fost beneficiare în proiect. A venit și Poliția să mă întrebe de acest lucru... Și lor le-am spus ce vă spun și dumneavoastră! Adică faptul că asistenta socială, contabila și secretara au fost beneficiare în proiect. Beneficiare, nu altceva, să nu mă înțelegeți greșit...» susține Mihail Bobeș, primarul comunei Valea Măcrișului.

Ialomița pierde lupta cu violența domestică Un raport al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Ialomița arăta faptul că la nivelul județului media anuală a cazurilor de violență domestică nu depășește 40 de persoane. Statistica este realizată în urma prezentărilor persoanelor abuzate la Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice, deschis la Slobozia. În realitate, numărul victimelor este mult mai mare, însă puține dintre ele au puterea de a cere ajutorul autorităților. Tot o statistică a DGASPC Ialomița arăta că și obținerea ordinelor de protecție este dificilă, multe dintre victime refuzînd să inițieze astfel de demersuri. În 2014, doar 30 de femei abuzate au avut curajul de merge în fața instanței și să ceară judecătorilor să le protejeze de soții agresori.

15 Martie 2016, 16:10 (12368 vizualizări - 6 comentarii)

Citiți și:
Proiect european, în pericol din cauza lipsei autorizațiilor
Ialomița: Cabinete stomatologice de lux, în mediul rural
Strategiile de dezvoltare locală, o afacere de milioane

Comentariile cititorilor:


Generalul:
(18 Martie 2016, 15:41)
Aceeasi poveste se petrece si la  Șuletea (jud Vaslui)- toate femeile angajate in primarie si unele cadre didactice s-au dat abuzate, doar ca aici nu vine nimeni sa le intrebe de curs.  Una dintre cursante nu are barbat pentru ca a murit de mult dar tot e abuzata cica....
Prostaniada la vale :
(17 Martie 2016, 12:07)
asistenta sociala,contabila si secretara primariei...Pai cine trage clopotele in rural??? Nesimtite! Daca apare un proiect pentru gay,categoria"luat in fund",barbatii acestor japite vor fi inscrisi in proiect,sa nu scape ceva!! Acestia vor fi "babarditi" temeinic,dupa ce isi vor ruja boturile,epila si facut unghiile cu sclipici! Rusine zdentelor din tara! Astfel,banii snt "sifonati" fara sa ajunga la beneficiarii de drept.Daca ele au aflat primele?? Sa rateze ocazia??
SORIN:
(17 Martie 2016, 09:12)
Cum bătaia-i ruptă din Rai, iată apar și recompensele. Oare câte femei n-ar risca niscaiva vânătăi pentru un pumn de ... euro?! Fiindcă la noi nu se fac cercetări serioase în domeniu, femeile maltratate cu adevărat vor "beneficia" în continuare de pumni în cap, banii încasându-i papa...rudele.
mircea:
(16 Martie 2016, 16:19)
Bai frate...a rupt inima targului...au starpit coruptia....le-au rupt coada....superb, magnific....gata, si-au justificat salariile imense pe care le iau....si pensiile care ii asteapta....bleahhhhhhhhh!!!!
Cineva:
(16 Martie 2016, 10:40)
Parca imi pare rau ca fostul director de la Muzeul Agriculturii, Razvan Ciuca, a iesit la pensie si nu poate fi tras la raspundere pentru faradelegile facute cat a fost director, cand abuza de putere si isi permitea sa-si bata angajatele. Acest sarpe cu ochelari cu chip de preot, betiv, jegos si imputit la propriu si la figurat, trebuie sa plateasca pentru toate abuzurile facute si mai ales cele financiare pe care le-a condus cu buna stiinta inca de la infiintarea muzeului pentru care a creat un cult personal, asta ca tot vine ziua lui de nastere pe 25 martie, data la care era ( o mai fi) sarbatorit muzeul pentru infiintare. In speranta ca DNA, va intra pe acest fir al Ariadnei, iar minotaurul degizat in aparatorul Domnului, o sa fie tras la raspundere, imi exprim toata consideratia mea. 
anonim :
(16 Martie 2016, 08:13)
Cam in stilul acesta s-au cheltuit si fondurile europene folosite desindicatul Sanitas ,de la Spitatul Slobozia .Au facut cursuri de ingrijiri batrini si altele ...dar de fiecare data beneficia cadrele de la birouri si sefele de sectii .Infirmiere si ingrijitoare ...?doar cele care erau pe bune cu organizatorii .De se luau niste bani .Asa ca totul e posibil la noi ...mai ales cind e de cistigat bani .

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 05 Aug 2020
389 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Grupul de Comunicare Strategică: 773 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Miercuri, 5 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 773, cu 5 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

5 August 2020, 13:05
(52 vizualizări - 0 comentarii)


Miloșești: A încercat să se sinucidă aruncându-se în fântână

Miloșești: A încercat să se sinucidă aruncându-se în fântână

Un tânăr de 30 de ani din localitatea Miloșești a fost scos din fântâna în care s-a aruncat cu intenția de a se sinucide. Gestul său a fost observat de câțiva localnici, care i-au sărit în ajutor. Totuși ...[citește_toată_știrea]

4 August 2020, 20:30
(237 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

4 August 2020, 19:15


Bărbat din Movilița, reținut de polițiști pentru furturi din autoturisme

În cursul zilei de luni, 3 august a.c., polițiștii din Urziceni au pus în executare 3 mandate de aducere, în baza cărora au reușit identificarea unui tânăr de 25 de ani, căutat pentru comiterea infracțiunii ...[citește_toată_știrea]

4 August 2020, 16:20
(38 vizualizări - 0 comentarii)


Movilița: Agresată de concubinul său

Un bărbat, de 39 de ani, s-a ales cu un dosar penal după ce și-a agresat concubina, o femeie de 48 de ani. Cei doi locuiau în localitatea Movilița, iar în cursul zilei de luni, 3 august a.c., în urma unui ...[citește_toată_știrea]

4 August 2020, 16:15
(41 vizualizări - 0 comentarii)


Mihail Kogălniceanu: La volan sub influența alcoolului

Polițiștii i-au întocmit un dosar penal unui bărbat, de 42 de ani, din localitatea Mihail Kogălniceanu, întrucât acesta s-a urcat la volan sub influența băuturilor alcoolice. Luni, 3 august a.c., la orele ...[citește_toată_știrea]

4 August 2020, 16:10
(87 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 768 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Marți, 4 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 768, cu 20 de cazuri mai mult față de ziua de luni ...[citește_toată_știrea]

4 August 2020, 13:10
(190 vizualizări - 0 comentarii)


Alexeni: Muniție de război, descoperită la fier vechi

Peste 50 de cartușe de infanterie au fost descoperite la Alexeni. Muniția, provenită din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită în depozitul unui centru de colectare a fierului vechi din ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 15:45
(117 vizualizări - 0 comentarii)


8

Incendii la Alexeni și Fierbinți-Târg

Un incendiu violent a cuprins în dimineața zilei de luni, 3 august a.c., în jurul orei 9,00, o locuință din comuna Alexeni. Pentru stingerea flăcărilor au intervenit pompierii de la Detașamentul Urziceni ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 15:35
(115 vizualizări - 0 comentarii)


9

Ialomița: Beți și fără permise, la volan

Duminică, 2 august a.c., în jurul orelor 22,30, polițiștii din Amara au observat pe un drum neiluminat din extravilanul localității o autoutilitară al cărei șofer, în momentul efectuării semnalelor de oprire ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 13:55
(126 vizualizări - 1 comentariu)


10

IPJ Ialomița: 22 de permise reținute, amenzi de peste 187000 de lei

În perioada 1-3 august a.c., polițiștii ialomițeni au acționat pe raza întregului județ pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și siguranței publice. Astfel, la sfârșitul de ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 13:50
(119 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 748 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Luni, 3 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 748, cu 4 cazuri mai mult față de ziua de duminică ...[citește_toată_știrea]

3 August 2020, 13:15
(224 vizualizări - 0 comentarii)


12

Grupul de Comunicare Strategică: 744 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Duminică, 2 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 744, cu 2 cazuri mai mult față de ziua de sâmbătă ...[citește_toată_știrea]

2 August 2020, 13:10
(148 vizualizări - 0 comentarii)


13

Grupul de Comunicare Strategică: 742 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Sâmbătă, 1 august a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 742, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de vineri ...[citește_toată_știrea]

1 August 2020, 13:10
(155 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 733 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Vineri, 31 iulie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 733, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de joi, ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 13:05
(284 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Beată la volan, a avariat trei autoturisme

Joi dimineața, 30 iulie a.c., în jurul orei 5,00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe linia prevenirii și combaterii faptelor la regimul circulației pe ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 11:35
(542 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


Slobozia: Femeie agresată de soț

Joi, 30 iulie a.c., în jurul orelor 12,00, polițiștii din Slobozia au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 42 de ani, cu privire la faptul că este agresată fizic de soțul său.
În urma verificărilor ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 11:30
(314 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 4,34%-rata șomajului în iunie 2020

La sfârșitul lunii iunie 2020, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4060 șomeri (din care 1896 femei), rata șomajului fiind de 4,34%, cu 0,49% sub valoarea ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2020, 10:45
(231 vizualizări - 0 comentarii)


Instituția Prefectului Ialomița: Modificări asupra modului de organizare a examinării în vederea obținerii permisului auto

Printr-un comunicat de presă, prefectul Tonița Manea aduce în discuție «atribuția prefectului de stabilire a modului de organizare la nivel local a examinării în vederea obținerii permisului de conducere ...[citește_toată_știrea]

30 Iulie 2020, 13:45
(441 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 724 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Joi, 30 iulie a.c., la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 724, cu 9 cazuri mai mult față de ziua de miercuri ...[citește_toată_știrea]

30 Iulie 2020, 13:30
(388 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Tânăr de 19 ani, arestat preventiv întrucât conducea o mașină fără a avea permis

Miercuri, 29 iulie a.c., polițiștii din Urziceni au observat în trafic un autoturism condus de un șofer despre care se cunoștea că nu deține permis auto. În momentul în care a sesizat echipajul Poliției ...[citește_toată_știrea]

30 Iulie 2020, 11:20
(277 vizualizări - 0 comentarii)


IȘJ Ialomița: Proba scrisă la Titularizare 2020

Miercuri, 29 iulie 2020, a avut loc proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar, sesiunea 2020. În județul Ialomița ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 21:35
(500 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Zilierii, introduși în REVISAL

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița anunță beneficiarii care utilizează zilieri că, în condițiile Legii nr.52/2011, modificată, prin Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr.1140/23.0 ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 13:20
(327 vizualizări - 0 comentarii)


Grupul de Comunicare Strategică: 715 cazuri de COVID-19 în județul Ialomița

Miercuri, 29 iulie 2020, la nivelul județului Ialomița, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 715, cu 5 cazuri mai mult față de ziua de marți ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 13:10
(318 vizualizări - 0 comentarii)


Acțiune a polițiștilor la Urziceni

Acțiune a polițiștilor la Urziceni

Pe raza municipiului Urziceni, au fost constituite filtre rutiere pentru verificarea documentelor necesare circulației pe drumurile publice, în conformitate cu legislația în vigoare. La activitățile desfășurate ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 11:20
(363 vizualizări - 0 comentarii)


Amenzi aplicate de inspectorii ITM Ialomița pentru «muncă la negru»

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii, stabilite atât prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2020, în perioada 20-22.07.2020 s-a desfășurat ...[citește_toată_știrea]

29 Iulie 2020, 09:50
(371 vizualizări - 0 comentarii)


ITM Ialomița: Angajați chemați la muncă deși se aflau în șomaj tehnic

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița a realizat în această lună o serie de acțiuni de control pentru a verifica modul în care angajatorii respectă legislația în domeniu. Controlul a vizat acele situații ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:55
(452 vizualizări - 0 comentarii)


Vitezoman în localitatea Ciochina

Un bărbat, de 42 de ani, s-a aleds cu un dosar penal după ce a fost depistat conducând în interiorul localității Ciochina cu o viteză de 106 kilometri la oră. În aceeași mașină se aflau alți patru tineri ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:45
(383 vizualizări - 0 comentarii)


Coșereni: Șofer de autobuz cu alcoolemie de 1,13 mg/l

Un accident rutier a fost semnalat polițiștilor marți, 28 iulie 2020, în zona localității Coșereni. Cel care l-a provocat este un bărbat de 44 de ani, șofer al unui autobuz. În timp ce se deplasa pe DN ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:35
(353 vizualizări - 0 comentarii)


IȘJ Ialomița, Titlularizare 2020: Emoții pentru 271 de profesori

Miercuri, 29 iulie 2020, la Liceul de Arte «Ionel Perlea» din Slobozia se desfășoară proba scrisă a examenului de Titularizare 2020. Pentru susținerea probei scrise, candidații trebuie să fie prezenți în ...[citește_toată_știrea]

28 Iulie 2020, 16:30
(386 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...