Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

ANCHETĂ

Țeapă de 170 milioane de lei pentru «O viață de calitate...»

Pe bani europeni

Țeapă de 170 milioane de lei pentru «O viață de calitate...»

Pentru 6000 de lei, 50 de femei din județul Ialomița au declarat pe proprie răspundere faptul că sînt victime ale violenței domestice. Totul cu acordul Departamentului pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați al Ministerului Muncii, în parteneriat cu Academia Națională de Informații «Mihai Viteazul» din București, care au implementat un proiect cu finanțare europeană, în scopul reducerii acestui fenomen. În realitate este vorba despre fraudarea națională a 170 milioane de lei, printr-o metodă ingenioasă. În Ialomița, procurorii Parchetului Județean au demarat deja o anchetă privind maniera în care a fost implementat acest proiect.

Fraudă în sistem integrat
În noiembrie 2014, Departamentul pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Academia Națională «Mihai Viteazul» București, anunța lansarea proiectului național «START-O viață de calitate, în siguranță». Prin acest proiect s-a urmărit protejarea intereselor femeilor care au fost victime ale violenței domestice sau ale traficului de ființe umane. În acest sens, au fost identificate și integrate în cadrul proiectului 1000 de potențiale beneficiare din mai multe județe ale României, printre care și Ialomița. Activitățile derulate s-au desfășurat pe parcursul unui an, proiectul finalizîndu-se la sfîrșitul lunii decembrie 2015. Cu o valoare de peste 170 milioane de lei, bani oferiți integral de Uniunea Europeană, inițiatorii proiectului au reușit să creeze un sistem prin care să fraudeze fondurile oferite, pînă la ultimul leu. Cu acordul inițiatorilor, femeile au semnat pe proprie răspundere faptul că sînt abuzate de soți, primind în schimb cîte 6000 de lei. Banii ar fi trebuit să le asigure «startul» unui trai decent, departe de bărbații agresori. Însă, beneficiarele au preferat să-i cheltuiască după nevoile pe care le aveau. Multe dintre ele și-au decorat locuințele sau i-au investit în obiecte de uz casnic.

Reclamantul din Valea Măcrișului
În Ialomița au fost identificate și selectate 50 de femei, victime ale violenței domestice, cu domiciliile în Andrășești, Valea Măcrișului și municipiul Slobozia. Nimeni nu ar fi știut nimic despre maniera ilegală în care s-a implementat proiectul dacă, la 2 luni de la finalizarea sa, un tînăr din Valea Măcrișului nu sesiza Prefecturii Ialomița abuzurile petrecute în timpul implementării. «În petiția pe care am adresat-o prefectului județului Ialomița am spus faptul că mama mea, beneficiară a proiectului, nu a primit banii care i-au fost promiși! Asistenta socială s-a înscris și ea, și fiica ei, care nu are familie, deci nu are cine s-o abuzeze. S-au înscris și contabila și secretara din Primărie. Ele au luat banii, dar restul femeilor nu. S-au adus niște psihologi, i-au băgat într-un birou din primărie, fără ca nimeni să știe asta.» susține petiționarul Cristian Constantin. Prefectura Ialomița confirmă existența acestei petiții, oficialii din cadrul instituției declarînd faptul că marea problemă constă în faptul că beneficiarele care au primit banii i-au folosit în alte scopuri decît cele prevăzute în proiect. Astfel, au fost demarate o serie de controale la Valea Măcrișului, iar în urma celor constatate cazul a fost declinat către autoritățile competente. «S-au făcut verificări în urma unei petiții pe care am primit-o la sediul instituției. Am făcut o notă de constatare pe care am declinat-o către alte instituții abilitate în acest sens. Noi ne-am făcut datoria potrivit legii...» precizează Gigi Petre, prefectul județului Ialomița. Pe ce au fost cheltuiți de fapt banii oferiți de Uniunea Europeană ne explică Angela Avrămiță, una dintre cele 24 de beneficiare ale proiectului «START-O viață de calitate, în siguranță» din Valea Măcrișului. «Am fost selectată după ce au fost refuzate două dosare, neavînd studiile necesare. Noi am făcut și cursuri de îngrijire bătrîni la domiciliu. Mie mi s-au dat cei 6000 de lei... Eu am intrat în acel proiect prin propria voință. Eu mi-am cumpărat o mobilă de bucătărie, mi-am luat o mașină de spălat automată, mi-am luat o ușă la dormitor, că aveam una vai de mama ei, și niște vată de sticlă de pus în pod...» susține femeia.

«Banii au fost acordați legal»
În ciuda eforturilor de a primi un punct de vedere oficial cu privire la acuzațiile lansate în spațiul public, pînă la închiderea ediției, reprezentanții Departamentului pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați nu au dat curs solicitării ziarului nostru adresată Ministerului Muncii. Singurul punct de vedere privind maniera în care proiectul «START-O viață de calitate, în siguranță» s-a derulat în Ialomița vine de la Lorena Grasu, unul dintre formatorii locali, care le-a instruit pe cele 50 de beneficiare din județ. Vizibil iritată de insistențele reporterilor, aceasta a explicat faptul că acuzațiile sînt nejustificate. «Vă rog să verificați sursele informațiilor pe care mi le-ați spus, pentru că mie mi se pare că sînt un pic altfel... Ce vă pot spune este că totul a fost făcut „ață“! Totul a fost verificat cu acte. Am fost din proprie inițiativă și am vorbit cu domnul prefect și l-am asigurat că lucrurile sînt așa și nu altfel. În fiecare județ proiectul s-a implementat în aceeași perioadă și în aceleași condiții. Beneficiarele au fost onorate toate!» susține Lorena Grasu. Între timp, cazul a ajuns și în atenția procurorilor Parchetului de pe lîngă Tribunalul Ialomița. Anchetatorii fac cercetări in rem, cu privire la anumite fapte de abuz comise de angajați ai Primăriei Valea Măcrișului. Implicarea oamenilor din Primărie în cadrul proiectului este confirmată chiar de către edilul Mihai Bobeș. «Eu nu știu foarte multe despre acest proiect, pentru că cei care l-au implementat nu au discutat cu mine... Am avut derulate și alte proiecte, dar ăsta nu ne-a vizat pe noi! Am auzit și eu că trei angajate de la noi au fost beneficiare în proiect. A venit și Poliția să mă întrebe de acest lucru... Și lor le-am spus ce vă spun și dumneavoastră! Adică faptul că asistenta socială, contabila și secretara au fost beneficiare în proiect. Beneficiare, nu altceva, să nu mă înțelegeți greșit...» susține Mihail Bobeș, primarul comunei Valea Măcrișului.

Ialomița pierde lupta cu violența domestică Un raport al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Ialomița arăta faptul că la nivelul județului media anuală a cazurilor de violență domestică nu depășește 40 de persoane. Statistica este realizată în urma prezentărilor persoanelor abuzate la Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice, deschis la Slobozia. În realitate, numărul victimelor este mult mai mare, însă puține dintre ele au puterea de a cere ajutorul autorităților. Tot o statistică a DGASPC Ialomița arăta că și obținerea ordinelor de protecție este dificilă, multe dintre victime refuzînd să inițieze astfel de demersuri. În 2014, doar 30 de femei abuzate au avut curajul de merge în fața instanței și să ceară judecătorilor să le protejeze de soții agresori.

15 Martie 2016, 16:10 (11521 vizualizări - 6 comentarii)

Citiți și:
Proiect european, în pericol din cauza lipsei autorizațiilor
Ialomița: Cabinete stomatologice de lux, în mediul rural
Strategiile de dezvoltare locală, o afacere de milioane

Comentariile cititorilor:


Generalul:
(18 Martie 2016, 15:41)
Aceeasi poveste se petrece si la  Șuletea (jud Vaslui)- toate femeile angajate in primarie si unele cadre didactice s-au dat abuzate, doar ca aici nu vine nimeni sa le intrebe de curs.  Una dintre cursante nu are barbat pentru ca a murit de mult dar tot e abuzata cica....
Prostaniada la vale :
(17 Martie 2016, 12:07)
asistenta sociala,contabila si secretara primariei...Pai cine trage clopotele in rural??? Nesimtite! Daca apare un proiect pentru gay,categoria"luat in fund",barbatii acestor japite vor fi inscrisi in proiect,sa nu scape ceva!! Acestia vor fi "babarditi" temeinic,dupa ce isi vor ruja boturile,epila si facut unghiile cu sclipici! Rusine zdentelor din tara! Astfel,banii snt "sifonati" fara sa ajunga la beneficiarii de drept.Daca ele au aflat primele?? Sa rateze ocazia??
SORIN:
(17 Martie 2016, 09:12)
Cum bătaia-i ruptă din Rai, iată apar și recompensele. Oare câte femei n-ar risca niscaiva vânătăi pentru un pumn de ... euro?! Fiindcă la noi nu se fac cercetări serioase în domeniu, femeile maltratate cu adevărat vor "beneficia" în continuare de pumni în cap, banii încasându-i papa...rudele.
mircea:
(16 Martie 2016, 16:19)
Bai frate...a rupt inima targului...au starpit coruptia....le-au rupt coada....superb, magnific....gata, si-au justificat salariile imense pe care le iau....si pensiile care ii asteapta....bleahhhhhhhhh!!!!
Cineva:
(16 Martie 2016, 10:40)
Parca imi pare rau ca fostul director de la Muzeul Agriculturii, Razvan Ciuca, a iesit la pensie si nu poate fi tras la raspundere pentru faradelegile facute cat a fost director, cand abuza de putere si isi permitea sa-si bata angajatele. Acest sarpe cu ochelari cu chip de preot, betiv, jegos si imputit la propriu si la figurat, trebuie sa plateasca pentru toate abuzurile facute si mai ales cele financiare pe care le-a condus cu buna stiinta inca de la infiintarea muzeului pentru care a creat un cult personal, asta ca tot vine ziua lui de nastere pe 25 martie, data la care era ( o mai fi) sarbatorit muzeul pentru infiintare. In speranta ca DNA, va intra pe acest fir al Ariadnei, iar minotaurul degizat in aparatorul Domnului, o sa fie tras la raspundere, imi exprim toata consideratia mea. 
anonim :
(16 Martie 2016, 08:13)
Cam in stilul acesta s-au cheltuit si fondurile europene folosite desindicatul Sanitas ,de la Spitatul Slobozia .Au facut cursuri de ingrijiri batrini si altele ...dar de fiecare data beneficia cadrele de la birouri si sefele de sectii .Infirmiere si ingrijitoare ...?doar cele care erau pe bune cu organizatorii .De se luau niste bani .Asa ca totul e posibil la noi ...mai ales cind e de cistigat bani .

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Joi 21 Nov 2019
217 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
0

Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Cele mai noi anunțuri
de mică publicitate din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri online!

19 Noiembrie 2019, 19:15


IPJ Ialomița: Acțiunea «Foc de Artificii»

Luni, 18 noiembrie a.c., Poliția Română a demarat acțiunea națională «Foc de Artificii». Și în acest an sunt continuate activitățile la nivel național, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe ...[citește_toată_știrea]

19 Noiembrie 2019, 16:05
(140 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Accident cu două victime

Un accident s-a produs la Slobozia, în dimineața zilei de sâmbătă, 16 noiembrie a.c., în jurul orei 8,05, între două autoturisme. Pentru salvarea victimelor au intervenit o descarcerare și o ambulanță ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:30
(200 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Slobozia accident


Incendiu la Mihail Kogălniceanu

În vineri spre sâmbătă, 15/16 noiembrie a.c., în jurul orei 3,45, a izbucnit un incendiu la un garaj auto din incinta unei gospodării din localitatea Mihail Kogălniceanu. La fața locului s-au deplasat ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:25
(144 vizualizări - 0 comentarii)


4

Moldoveni: A ars un autoturism

Sâmbătă, 16 noiembrie a.c., în jurul orelor 18,45, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu de autoturism din localitatea Moldoveni. La fața ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:20
(95 vizualizări - 0 comentarii)


Pompierii slobozeni au deblocat ușa unei bătrâne

Sprijinul pompierilor a fost solicitat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, 16 noiembrie a.c., în jurul orelor 23,30, pentru asigurarea accesului în apartamentul unei persoane de 73 ani. Pompierii ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 15:15
(209 vizualizări - 0 comentarii)


Polițiștii au plantat arbori la Colelia

Polițiștii au plantat arbori la Colelia

Sâmbătă, 16 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Grivița au acceptat invitația de a participa la o acțiune de împădurire, desfășurată sub deviza «România plantează pentru mâine ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 14:15
(182 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: Beți la volan

Duminică,17 noiembrie a.c, polițiștii feteșteni au depistat doi șoferi conducând autoturisme pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. În primul caz, un tânăr de 25 de ani, din Fetești, a ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 14:10
(112 vizualizări - 0 comentarii)


8

Fierbinți-Târg: Produse contrafăcute, confiscate

Zeci de produse cosmetice și articole de îmbrăcăminte, susceptibile a fi contrafăcute, au fost confiscate de polițiștii Orașului Fierbinți Târg. Vineri, 15 noiembrie a.c., polițiștii au oprit, pentru control ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 14:05
(97 vizualizări - 0 comentarii)


9

APIA: Pete 700 mii de fermieri, autorizați la plată

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova informează că, începând cu data de 16 octombrie 2019, în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2019, s-a autorizat la plată la nivel național ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 13:40
(127 vizualizări - 0 comentarii)


10

Proiecte europene implementate de DSVSA Ialomița

Printr-un comunicat de presă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează asupra semnării a două Contracte de finanțare cu fonduri europene nerambursabile prin Programul ...[citește_toată_știrea]

18 Noiembrie 2019, 11:05
(106 vizualizări - 0 comentarii)


DSP Ialomița: A doua tranșă de vaccin antigripal, distribuită

DSP Ialomița: A doua tranșă de vaccin antigripal, distribuită

Direcția de Sănătate Publică Ialomița anunță faptul că a doua tranșă de vaccin antigripal a fost distribuită de la finalul săptămânii trecute în cabinetele medicilor de familie din județ. Astfel, peste ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 16:10
(262 vizualizări - 4 comentarii)


12
Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, la Slobozia

Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, la Slobozia

Cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în preajma hramului bisericii «Sfântul Evanghelist Matei», vineri, 15 noiembrie 2019, la orele 17,00, o delegație de la ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:55
(331 vizualizări - 0 comentarii)


Proiect de promovare a școlilor de pompieri în liceele din Ialomița

Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» al Județului Ialomița au desfășurat o amplă campanie de promovare a școlilor de pompieri în liceele din județ. Campania a debutat ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:50
(163 vizualizări - 1 comentariu)


Jilavele: Arestat pentru «evaziune fiscală»

Joi, 14 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Jilavele au reușit identificarea unui bărbat, de 52 de ani, din comuna Jilavele, pe numele căruia Tribunalul Ialomița a emis un mandat ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:45
(176 vizualizări - 0 comentarii)


Deficit de personal la Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița

Concursurile din sursă externă organizate de Inspec­toratul de Poliție al Județului Ialomița au rezolvat pro­blema lipsei de personal doar parțial. Instituția continuă să aibă probleme din cauza deficitului ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:40
(307 vizualizări - 3 comentarii)


Accidente la Slobozia și Urziceni, trei victime

Joi, 14 noiembrie a.c., polițiștii ialomițeni au intervenit la două accidente rutiere soldate cu rănirea a trei persoane. Primul dintre acestea s-a produs în jurul orei 6,00, pe raza municipiului Slobozia ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:35
(280 vizualizări - 0 comentarii)


APM Ialomița: «Voluntar, implică-te!»

Joi, 7 noiembrie 2019, la Sala de Festivități a Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Slobozia s-a desfășurat cea de a V-a ediție a evenimentului «Voluntar, implică-te!», eveniment organizat de Agenția ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:30
(130 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Se întrerupe curentul electric

În perioada 18-22 noiembrie a.c., E-Distribuție Dobrogea anunță întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza unor reparații la rețelele electrice. Aceste lucrări se vor desfășura în localitățile ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:25
(137 vizualizări - 0 comentarii)


«Ziua Mondială a Diabetului», marcată și la Slobozia

Slobozia se alătură orașelor din țară care în noiembrie marchează «Ziua Mondială a Diabetului». Cu acest prilej, Direcția de Sănătate Publică și medicii diabetologi din județ organizează până pe data de ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:20
(132 vizualizări - 0 comentarii)


O nouă campanie la Crucea Roșie Ialomița

Crucea Roșie Ialomița este înscrisă în Programul «Colgate», o campanie ce se desfășoară în perioada noiembrie 2019-februarie 2020. Alături de alte 10 județe din țară, peste 77 mii de copii din clasele primare ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:15
(164 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Polițistul pasionat de alpinism

IPJ Ialomița: Polițistul pasionat de alpinism

Un polițist rutier ialomițean a reușit să cucerească toate cele 13 vârfuri de peste 2500 metri din România, atingând înălțimile amețitoare ale Alpilor Italieni, Munților Balcani sau Muntele Olimp. Agentul ...[citește_toată_știrea]

15 Noiembrie 2019, 15:10
(141 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor la Slobozia

Razie a polițiștilor la Slobozia

În cursul zilei de miercuri, 13 noiembrie a.c., pe raza municipiului Slobozia au fost angrenate aproximativ 40 de efective de Ordine Publică, Poliție Rutieră și Investigații Criminale, precum și luptători ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:15
(305 vizualizări - 2 comentarii)

Taguri: Slobozia razie


DN21: Accident rutier soldat cu trei victime

Joi, 14 noiembrie a.c., în jurul orei 6,20, s-a produs o coliziune între două autoturisme pe Drumul Național 21. Pentru salvarea victimelor, au acționat salvatorii de la Detașamentul Slobozia cu o autospecială ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:10
(379 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: DN21 accident


Căzănești: «Cupa Bărăganului la Oină»

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la Sala de Sport a orașului Căzănești se va desfășura, începând cu orele 10,00, prima ediție «Cupa Bărăganului la Oină». Competiția, organizată de Federația Română de Oină împreună ...[citește_toată_știrea]

14 Noiembrie 2019, 16:05
(478 vizualizări - 4 comentarii)


La volan prin Urziceni, fără permis de conducere

Marți, 12 noiembrie a.c., polițiștii rutieri au depistat un tânăr, de 18 ani, din județul Giurgiu, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Urziceni, fără a deține permis de conducere pentru ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:25
(208 vizualizări - 0 comentarii)


Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Pește confiscat de polițiștii ialomițeni

Peste 200 de kilograme de pește din specia fitofag au fost confiscate de polițiștii ialomițeni după ce au depistat în trafic un bărbat, de 43 de ani, care transporta pe DN2A pește fără documente de proveniență ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 15:20
(280 vizualizări - 0 comentarii)


Mihail Kogălniceanu: Accident rutier soldat cu cinci victime pe DJ212

Evenimentul s-a produs marți, 12 noiembrie a.c., în jurul orelor 19,30, când un autoturism a părărăsit partea carosabilă și s-a izbit frontal de un pom aflat pe marginea șoselei. La locul intervenției au ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 13:05
(224 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: «Salonul de toamnă 2019»

Vineri, 15 noiembrie 2019, începând cu orele 13,00, la Centrul Cultural «Ionel Perlea» Slobozia va avea loc vernisajul expoziției «Salonul de toamnă 2019». Evenimentul este organizat de Consiliul Județean ...[citește_toată_știrea]

13 Noiembrie 2019, 12:10
(293 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Și-a înscenat singur o tâlhărie după ce a pierdut banii la păcănele

Polițiștii ialomițeni au depistat un tânăr, de 22 de ani, din Slobozia, care și-ar fi înscenat singur o tâlhărie calificată. În fapt, luni, 11 noiembrie 2019, în jurul orelor 18,00, un bărbat a apelat numărul ...[citește_toată_știrea]

12 Noiembrie 2019, 15:15
(392 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...