REPORTAJ
Misionara educațională de la Murgeanca
Mihaela Stan coboară din mașina ei cu 6 locuri în fața Liceului Teoretic «Paul Georgescu» din Țăndărei. Poartă cizme de cauciuc și se grăbește să intre... Are nevoie de o ștampilă pe foaia de parcurs. «Alo, alo... Doamna, unde credeți că vă duceți?!» întreabă superior paznicul, aruncând peste gard țigara din îndoitura degetului. Mihaela Stan îi explică, netulburată... «S-o credeți dumneavoastră că mai e cineva la ora asta. Veniți mâine!». Pentru Mihaela Stan e a treia oară în ziua respectivă când asigură transportul copiilor din Murgeanca și Valea Ciorii în locul autorităților. Face asta de 2 ani, neștiută de nimeni, fără să protesteze, cu convingerea că accesul la Educație este singura șansă a acestor copii.
O poveste cum n-a fost alta
Mihaela Stan e conferențiar universitar la University College London de 10 ani și predă cursuri de «comportament organizațional în domeniul strategiei economice». Iar din 2013 vine regulat în satul Murgeanca pentru că a înțeles că asta e menirea ei. Nu are legătură cu satul, nu are rădăcini în Ialomița... «Am ajuns aici din întâmplare, la invitația unor prieteni din adolescență, pe care i-am cunoscut la mare. Iar când am ajuns aici, totul a năvălit din nou în mine. O dorință de a mă reconecta cu România, mirosul de câmp, lumea asta mistică a satului, felul de a trăi, mai aproape de pământ... La început, aici nu aveam neam, nu aveam rost... Dar acum am, cred că am!». Mihaela Stan nu crede în educația formală. Așa că la început totul a fost o joacă... Le-a povestit copiilor despre țările celor 5 continente pe care le-a vizitat, despre muzică și despre educație civică. Dar a înțeles repede că acești copii au nevoie de mai mult, de un altfel de sprijin. Așa a apărut EduPlay și programul de luptă împotriva abandonului școlar. Face asta de 2 ani, cu resurse proprii și sponsorizări firave, fără să se plângă și fără să ceară nimănui nimic. Când e la cursuri, în Anglia, copiii sunt transportați cu taxiurile, căci altă soluție nu a identificat. Când vine «acasă», devine ea taximetrist, de 3 ori pe zi, așa cum am descoperit-o noi...
Respingem ceea ce nu înțelegem
Mihaela Stan e la Murgeanca ca la ea acasă. Satul o salută, oamenii știu ce face... Coboară la magazin să ia o sticlă de bere pentru nea Fane. A ajutat-o toată ziua sa sape un șanț la containerul în care intenționează să se mute, ca să fie mai aproape de copii. Până atunci, trăiește în rulotă, ca în ficare an. Virginia e cea mai bună prietenă a ei din sat. O întrebăm, aparte, ce e cu Mihaela... «Face ce noi nu suntem în stare! Ne duce copiii la școală. Nu o merităm!» ne spune repede. Nu e singura care gândește așa. Toate băbuțele dau din cap după Virginia. Ne oprim aproape de lac, pe un maidan... Își amintește cât de greu a convins sătenii să nu mai arunce gunoiul menajer în lac. Ne spune povestea unei vieți model, de profesor universitar în plină ascensiune... O carieră începută devreme, la 31 de ani, cercetare în universități de prestigiu din lume, oportunități de care nici măcar nu am auzit. Nu înțelegem de ce este aici și pace! «Eu am fost o călătoare... Mă duceam cu plăcere peste tot în lume, pentru cursuri. Dar simțeam că nicăieri nu am rădăcini. Acum simt! Aici, lângă lacul ăsta, în satul ăsta, cu acești copii care cresc sub ochii mei... Murgeanca este axul lumii mele, m-am centrat în sfârșit! Din 2013 simt că viața mea are un sens...». Ne uităm în jur și nu vedem nimic. Un sat uitat de câmpie, sărac lipit pământului, în care primarul a vopsit din loc în loc băncuțele tricolor...
De dragul copiilor de la EduPlay Dincolo de entuziasmul Mihaelei Stan pentru viața «aproape de pământ» există, totuși, o explicație. Copiii de la EduPlay, o asociație pe care a înființat-o împreună cu părinții acestora. Grație acestui efort, o duzină de copii din Murgeanca și Valea Ciorii nu au abandonat școala, cum se întâmpla înainte. Nu e ușor, iar cheltuielile depășesc 3000 de lei lunar. Dar e posibil, iar copiii sunt dovada vie că orice efort merită făcut. Anișoara are 17 ani și a abandonat școala un an. Atunci EduPlay a salvat-o: «Nu mi-a plăcut clasa și eram mereu jignită. Am plecat la Constanța și am muncit... Apoi am aflat că pot să continui școala. I-am dat telefon Mihaelei și mi-a spus că are un loc în mașină...». Anișoara știe deja că va merge la facultate. La fel și Alexandru, deși e mai mic. Are doar 16 ani. «Îmi place Mihaela, că ne ajută fără să vrea nimic. Bine, ea vrea, dar nu doar de la mine. Vrea să strângem gunoaiele din sat, să avem grijă de natură, să fim buni și respectuoși. Asta se poate, că nu e prea greu. Trebuie doar să vrei!». Alexandru vrea să devină inginer agronom. Și, ca Alexandru și Anișoara, sunt zeci de copii. La Murgeanca, Valea Ciorii și pretutindeni în județ... Pentru toți, transportul la școală este gratuit și garantat prin lege. Iar între Valea Ciorii și Țăndărei există chiar și o cursă regulată, câștigată în urma unei licitații organizate de Consiliul Județean Ialomița. Evident, totul e doar pe hârtie...
13 Octombrie 2019, 11:45 (8865 vizualizări - 9 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(21 Octombrie 2019, 10:58)
Ar trebui sa candidați la primărie, cu siguranță s ar schimba ceva în satul ala! În ultimii ani nu s a făcut nimic.
(17 Octombrie 2019, 00:27)
Chiar nu stiam...eu fiind din localitatea vecina,Scânteia.. Felicitări pt acest gest uman,pt unii nesemnificativ,iar pt altii mai putin ..Sunteti un exemplu demn de urmat si poate se va rezolva mai devreme sau mai tarziu aceasta problemă.
(15 Octombrie 2019, 19:34)
Felicitari Mihaela, mult succes cu acest proiect. Simtul civic, cunoasterea de sine si ambitia sunt la baza reusitei acestor tineri. Sunt alaturi de voi si voi sustine cu tot ce pot Asociatia Eduplai. Si eu am plecat de la tara candva si cadrele didactice mi-au oferit indrumare si sprijin. Respect si admiratie profunda pentru toata implicarea ta.
(15 Octombrie 2019, 13:51)
Felicitari doamnei pentru altruism, devotament, implicare si in general, pentru tot ceea ce nu facem noi si autoritatile! Nu vreau sa va pun intr-o situatie dificila, insa poate mai citeste presa si primarul respectiv: Daca primaria V Ciorii este saraca, nu are fonduri sa achizitioneze un microbuz scolar, primarul, care este mare latifundiar (are foarte mult teren) chiar nu poate pune la dispozitie o masina cu sofer de la firma lui privata, cativa kilometri dimineata si la pranz pentru cativa copii? Ar fi o nimica toata pentru cineva cu posibilitati financiare (primar + asociatia agricola), dar este un efort insemnat pentru o persoana privata sa se chinuie zilnic si cu resurse proprii! La alegerile locale viitoare probabil primarul va merge la familiile acestor copii ca sa le ceara votul si se va scuza ca el este sarac lipit si nu le poate asigura transportul, asa ca sa apeleze in continuare la doamna Stan M.
(15 Octombrie 2019, 12:05)
Felicitari Miha, felicitari celor ce cred in tine si ti se alatura sa faceti lucruri minunate pentru care puneti energie, minte, suflet si nu doar atat!
Sunteti un exemplu de ASA DA ROMANIA!
(15 Octombrie 2019, 11:14)
Sunt protagonista articolului și vreau sa mulțumesc atat celor care ne incurajeaza aici, dar și susținătorlor care ne sunt alături de mulți ani. Printre ei se afla nu numai familia si prietenii mei, sau sătenii menționați în articol, ci și Școala si Primaria Valea Ciorii. În ciuda resurselor puține ale acestor instituții publice, am găsit mereu binevoința și uși deschise din partea dumnealor.
(13 Octombrie 2019, 19:27)
Felicitari! Sa nu il lasati pe dl. PRIMAR sa intervina. E sarac! De tot...
(13 Octombrie 2019, 15:09)
Felicitari tinerei! Cele doua localitati nu fac parte din județul pastorit de victoras,marele prezidente al lui veorica,"tuta" planetara.Nu sunt solutii de rezolvare,ca politicienii vor in aceasta perioada baie de mulțime,nu 3 copilasi plus parintii lor, la vot.Ei vor in floci,pardon,Orasul de floci. Se aloca bani pentru maimutareala din fostul asezamant istoric.Si nu putini bani sunt alocati asezarii flocilor!Stie victor ca nu este nevoie de educatie,ca veorica,sefa lui a trecut prin scoala ca gasca prin apa,ca de la sate pot aparea copii invatati ce ar putea inlatura ciuma rosie din tara,adica si din opozitie!Rusine consiliului judetean,referentului ce se ocupa de educatie si cultura,poate e vreo birocrata adusa de la Amara,cu transfer,membra a echipei de baza a lui victor.A membrului de la baza inferioara a lui victor,poate! Rusine! Huooo!!
(13 Octombrie 2019, 14:59)
Impresionant! Felicitari! Sa ne fie rusine!