Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

REPORTAJ

Învățătorul care păzește «Muzeul Viu» din Ghimpați

Învățătorul care păzește «Muzeul Viu» din Ghimpați

A  venit din Argeș în urmă cu 47 de ani. A înființat «Muzeul Viu» în 2005, grație accesării unor fonduri europene. În urmă cu 2 ani, administrația din Ciulnița l-a evacuat promițându-i un spațiu nou. Acum îl construiește singur, la Școala Primară Mixtă «Maria și Petrache Neagu»... Școala părăsită de la Ghimpați. Și trăiește cu speranța că cele 600 de obiecte strânse de-a lungul celor aproape 50 de ani de către elevi vor fi din nou readuse la viață.

Povestea unei comori vii Școala e în jumatea satului, printre case înșirate mărgea de-a lungul șoselei. Iar drumul până aici e ireal, căci satul Ghimpați e într-o vale, departe de civilizație. Nu și pentru Gruia Vișoiu, profesorul de Istorie venit aici acum 47 de ani ca învățător. Pentru el civilizația e strânsă între cei 4 pereți ai depozitului care adăpostește colecția de 600 de obiecte a «Muzeului Viu» din Ghimpați. Ca să o vezi, trebuie să treci de o ladă de zestre geluită și prinsă-n chingi de oțel. N-a mai încăput în camera plină ochi și a rămas pe hol. E acolo de 2 ani, de când administrația din Ciulnița i-a promis profesorului Gruia Vișoiu un spațiu nou. În stânga depozitului improvizat e o sală de clasă cu șapa proaspăt turnată. În vara asta, după 2 ani de strâns bani din donații, domnul profesor și-a luat seama și a decis să facă el ce nu pot face autoritățile: «Muncesc eu și oamenii din sat... Voluntari! Dar acum a venit iarna și e mai greu. Bine că am turnat șapa... A mai rămas oleacă de ciment și mi-e teamă să nu se strice. Că cimentul trage umezeala...». Sala de clasă e departe de a fi gata. Iar puținii bani primiți din donații s-au terminat. «Unul m-a chemat de 7 ori la el... Om cu stare, cu pământ mult! A șaptea oară mi-a spus că nu îmi dă nimic... I-am spus bogdaproste că nu m-a chemat și a opta oară, să pierd vremea pe drum. Așa sunt oamenii, m-am obișnuit... Dar de renunțat, nu renunț! Și nu pentru că am îngropat aici toată viața mea, ci pentru că toate exponatele astea sunt ale elevilor care mi le-au lăsat în grijă!» ne spune cu un ochi râzând, iar cu celălalt umbrit de-o lacrimă pe care o alungă.

Ciobul din Neolitic Acum elevii sunt mari, iar unii dintre ei au plecat din râpele Ghimpațiului și nu s-au mai întors niciodată. Dar în urma lor au rămas obiectele donate. Primul a fost o ulcică ciobită din Neolitic: «Mulți ani n-am știut ce e... Era frumoasă și veche, se vedea pe ea, dar era ciobită. Într-o zi, acum vreo 10-15 ani, am dus-o la Muzeul Agriculturii, ca să o recon­diționez, că era ciobită. Acolo mi-au spus ce e cu ea... Și fiecare obiect are o poveste. Gramofonul e primit de la o bătrână din sat căreia i-au spart hoții casa, țața Pleșa. N-au putut să îl ia, că e greu tare... Iar de frică să nu se întoarcă hoții, ni l-a dat nouă. Războaiele de țesut orizontale le am de la copii. Dar am și un război de țesut vertical... Am urzitori, care erau folosite tot pentru țesut. Am vârtelnițe, roane, rășchitoare... Adică tot ce ține de prelucratul lânii. De fapt, așa a apărut ideea „Muzeului Viu“. Am zis că dacă tot există aceste obiecte și sunt funcționale, să le folosim. Am un curs opțional, cu elevii. Atât de mult le-a plăcut, că nu se mi dădeau duși de la școală. Au învățat să toarcă, să țeasă... Și au învățat și au crescut în Muzeu, printre obiecte, folosindu-le și învățând de la ele. La un moment dat erau 14 elevi care țeseau...». Vestea despre «Muzeul Viu» din Ghimpați s-a dus repede, în tot satul. Așa a ajuns Gruia Vișoiu păstrătorul istoriei comunității. În «Muzeul Viu», vreme de 10 ani, s-au adunat obiecte și cărți de cult religios, instrumentar școlar vechi, artefacte ale traiului zilnic, unele vechi de peste 100 de ani. Iar renumele Muzeului a crescut și bucuria copiilor a crescut și ea. Până într-o zi!...

Gruia nu se lasă
Gruia Vișoiu este acum învățător la Buești. Și singurul care mai luptă pentru «Muzeul Viu». Și tot singurul care visează la ziua când elevii vor intra iar în Muzeu pentru a învăța despre tradițiile strămoșești. «Copiii s-au mai împuținat, dar satul e încă viu... Eu tot zic că într-o bună zi o să avem iar trupă de dansuri populare, că n-au fost ani să nu venim cu diplome de la concursuri. O mulțime de părinți au hotărât că vin și ajută, voluntari... Iar în sat mai sunt femei în vârstă, care știu să țeasă și pot învăța copiii. Tanti Lenuța Cruțan e celebră, au venit și de la televiziune să o filmeze. Trebuie doar să reparăm școala, că asta ne ține în loc. Nu avem spațiu. Așa că fac și eu cât pot, în fiecare zi!». Îl lăsăm pe Gruia Vișoiu visând în poartă la ziua când va deschide din nou porțile «Muzeului Viu». Nu e departe ziua aia. Iar dacă nu-l lăsăm singur și-i dăm o mână de ajutor, se va bucura.

4 Decembrie 2019, 14:40 (8248 vizualizări - 10 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Ana AnghelAcoloera si frateele:
(19 Mai 2024, 20:22)
Tatal meu,Anghel Petre a fost preot la Ghimpati si Poiana,slujea o duminica la Poiana si una la Ghimpati Asta acum75 de ani Petre Anghel si a duray pana in 1970 cred lmi este dor de acele locur
Maria:
(14 Decembrie 2019, 23:59)
Poate citesc si autoritatile acest articol si-l nominalizeaza pe domnul profesor la ,,Excelenta in educatie,,. D-na inspector Barcari,  cat timp s-a perindat pe la sefia I.S.J.,  nu a aflat si despre daruirea acestui dascal? Sau daca nu are premii la olmpiada, pe spaga ,nu este valoros?Poate mai analizeaza si activitatea profesorilor din mediul rural, unii chiar pot da clasa multora din cei de pe lista ISJ pentru,,excelenta in educatie,,. Mai umblati,stimati domni de la oras, si pe ulitele satului ialomitean!
Sanda:
(12 Decembrie 2019, 19:19)
Dl profesor a fost mereu un om de acțiune și a fost înzestrat de Dumnezeu cu harul unui dascăl în adevăratul sens al cuvântului. Îmi amintesc cum ne purta prin tainele istoriei cu vocea lui atât de speciala, cu glasul care avea un soi de magie... Și pe cât era de exigent, pe atât era de apreciat de toți elevii săi. Nu aveai cum să nu-l placi! Nu ma mira deloc determinarea cu care apară și acum adevăratele valori. Felicitări, domnule profesor! Mult succes în tot ce faceți! Promit sa aduc și eu fetele mele sa învețe sa terasa la muzeul dmv!
O fosta eleva recunoscatoare:
(10 Decembrie 2019, 23:46)
Imi aduc aminte de parca a fost ieri, desi au trecut 10 ani de atunci: un barbat solid, cu ochi blanzi, care a fost, este si va ramane un model de profesor pentru multe generatii. Atat de pasionat de ceea ce face incat niciun elev nu a trecut prin generala fara sa stie cel putin o frantura din istorie: o batalie, o cruciada, un razboi rece sau unul din razboaiele mondiale. Pe langa toate acestea, s a implicat, ne a unit, ne a format ca pe propria familie, ne a sustinut in ideile noastre, iar ceea ce ne a facut cu adevarat fericiti a fost faptul ca a impartasit cu noi dansul, cantecul si voia buna. Ne am dorit alaturi de dansul sa traim, sa luptam pentru ceea ce este romanesc, pentru traditii si pentru tot ce este al NOSTRU! Nu uitati:'Vesnicia s a nascut la sat'!! Generatii intregi va sunt recunoascatoare pentru tot ce ati facut, domnule diriginte! Multumesc.
Monica Daliu:
(10 Decembrie 2019, 16:29)
Buna ziua, as vrea sa stiu cum putem ajuta, exista un cont unde putem face donatii? Multumesc!
Ion Loredana :
(10 Decembrie 2019, 11:21)
Am fost mândra de profesorul meu de istorie și voi fi mereu.Datorită lui orele de istorie erau ore de povesti fascinante.Pentru mine a fost și va fi o persona excepțională,Donmul Gruia.
Daniela:
(10 Decembrie 2019, 01:24)
Este un om de milioane,sper sa ajungă sa iasă învingător,imi pare rău ca nu mai sunt in pentru a da o mână de ajutor.Vă mulțumesc că ați fost profesorul meu si ca există asa oamenii.
giovani:
(5 Decembrie 2019, 22:22)
d-l latifundiar pe care-l stiu toti (G.A) rateaza orice sansa onesta prin care ar putea ramane in memoria localnicilor.este avar si asata il face un nimeni in viitor. pacat.
Un învățător:
(5 Decembrie 2019, 18:56)
Felicitari, domnule profesor! Sunteti un adevarat român! Dar mă întreb: primăria și comunitatea locală ce fac? De ce nu se implică? Chiar atât de scump să fie?!
Poienar:
(5 Decembrie 2019, 11:15)
Salut initiativa domnului profesor Visoiu, un om deosebit de implicat in viata satului Ghimpati, din primele zile cind a calcat aceste meleaguri. A fost adoptat de acesti sateni dar si pentru el a fost dragoste la prima vedere. Cu toate ca il cunosc personal, nu mai stiam in ultimul timp ce mai face. Nu m-a surprins faptul ca nu a obosit inca in a lupta pentru acest sat. Nu m-a surprins nici povestea cu bogatul latifundiar dar lipsit de bun simt. Si nu este greu de ghicit cine este. Daca citesti - Blogul oamenilor liberi - Poiana Mosnenilor, ale  lui Lucian Filip Iorga, intelegi ca in aceste sate bisericile si scolile au fost construite cu banii oamenilor bogati de atunci. Acum ce constatam? Cu vreo 40 de ani in urma a venit o directiva care a obligat CAP-urile sa contribuie cu bani pentru a infiinta AEI-urile, niste complexe zootehnice. Un asemenea complex a existat si la Ghimpati. Se traia foarte greu pentru ca au indatorat satenii pentru multi ani, iar profitul il lua statul. Dupa revolutie, niste smecheri au luat aceste complexe pe nimic s-au instalat aici au pacalit taranii cumparindu-le pamintul pe putin si s-au ajuns mari latifundiari. Ca nu dau un leu pentru comunitate e treaba lor. Blestemul pamintului ii va ajunge din urma mai devreme sau mai tirziu. Dar cind nesimtirea ajunge atit de departe, umilind  un om ducindu-l cu vorba numai sa arate, cine este, (????) asta le intrece pe toate. Domnule profesor, cu perseverenta care va caracterizeaza o sa realizati acest muzeu. Succes.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
23 Iun 2024
173 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră

IPJ Ialomița: Acțiuni preventive al polițiștilor în minivacanța de Rusalii

În perioada 22-24 iunie 2024, polițiștii ialomițeni vor fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în liniște și siguranță de minivacanța de Rusalii. Astfel, în ...[citește_toată_știrea]

21 Iunie 2024, 13:10
(258 vizualizări - 5 comentarii)


Minor de 15 ani din Manasia, reținut pentru «tâlhărie calificată»

Miercuri, 19 iunie 2024, polițiștii din Urziceni au depistat un minor de 15 ani, din comuna Manasia, bănuit de comiterea infracțiunii de «tâlhărie calificată». Cercetările oamenilor ...[citește_toată_știrea]

20 Iunie 2024, 15:55
(338 vizualizări - 2 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: Campanie de donare de sânge în comuna Scânteia

Protopopiatul Slobozia: Campanie de donare de sânge în comuna Scânteia

Joi, 20 iunie 2024, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Protopopiatul Slobozia, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Slobozia ...[citește_toată_știrea]

20 Iunie 2024, 15:00
(151 vizualizări - 0 comentarii)


Programul casieriilor RAJA Constanța de Rusalii

RAJA Constanța aduce la cunoștință consumatorilor din întreaga arie de operare că luni, 24 iunie 2024, a doua zi de Rusalii, casieriile și compartimentele care desfășoară activități de lucru cu ...[citește_toată_știrea]

20 Iunie 2024, 10:05
(82 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Plăți de peste 48,281 milioane de euro pentru Campania 2023

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 17-19 iunie 2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în sumă totală de 239,990 milioane de lei (48,281 milioane ...[citește_toată_știrea]

20 Iunie 2024, 09:15
(66 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: APIA subvenție


AJFP Ialomița: 610,67 mii de lei, sume stabilite suplimentar în urma inspecțiilor și a verificărilor efectuate în luna mai 2024

Inspectorii cu atribuțiuni de control din cadrul AJFP Ialomița au efectuat, în luna mai 2024, controale la contribuabili persoane fizice și juridice. Astfel, au fost finalizate 23 de inspecții ...[citește_toată_știrea]

19 Iunie 2024, 11:20
(173 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Movilița și Ciulnița

Accidente la Movilița și Ciulnița

Trei echipaje operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au intervenit, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la un accident ...[citește_toată_știrea]

19 Iunie 2024, 09:40
(301 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Secțiunea Mica Publicitate
a fost actualizată!
Cele mai noi anunțuri din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri on-line!

18 Iunie 2024, 20:15


Protopopiatul Urziceni: Campanie de donare de sânge

Protopopiatul Urziceni: Campanie de donare de sânge

Marți, 18 iunie 2024, Protopopiatul Urziceni a organizat o nouă acțiune în cadrul campaniei naționale susținută de Patriarhia Română «Donează sânge, salvează o viață!». ...[citește_toată_știrea]

18 Iunie 2024, 14:45
(215 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Se oprește apa la Fierbinți-Târg!

Pentru efectuarea unor lucrări de modernizare, reparații și întreținere a instalațiilor la nivelul Gospodăriei de apă din localitatea Fierbinți-Târg, furnizorul de energie electrică va î ...[citește_toată_știrea]

18 Iunie 2024, 13:55
(335 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 5,15%, rata șomajului la sfârșitul lunii aprilie 2024

La sfârșitul lunii aprilie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4095 șomeri (din care 1911 femei), rata șomajului fiind de ...[citește_toată_știrea]

18 Iunie 2024, 08:55
(1545 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: TVA rambursată de peste 6,59 milioane de lei, în luna mai 2024

Administrația Județeană Finanțelor Publice Ialomița, prin structurile sale fiscal-teritoriale, a rambursat în luna mai 2024, conform selecției naționale, TVA în valoare de peste 6,59 milioane ...[citește_toată_știrea]

17 Iunie 2024, 15:55
(686 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Se primesc Cereri de finanțare pentru schema de ajutor de stat «Silvo-mediu și climă»

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că începând de luni, 17 iunie 2024, se depun cererile de finanțare pentru accesarea schemei de ...[citește_toată_știrea]

17 Iunie 2024, 10:40
(218 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 5,28%, rata șomajului la sfârșitul lunii martie 2024

La sfârșitul lunii martie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4197 șomeri (din care 1945 femei), rata șomajului fiind de ...[citește_toată_știrea]

17 Iunie 2024, 10:35
(583 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la o casă din Munteni-Buzău

Incendiu la o casă din Munteni-Buzău

În după-amiaza zilei de duminică, 16 iunie a.c., în jurul orei 14,05, Detașamentul de Pompieri Slobozia și Detașamentul de pompieri Urziceni au intervenit pentru localizarea și lichidarea ...[citește_toată_știrea]

17 Iunie 2024, 10:30
(1052 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Plăți de peste 97 milioane de lei pentru Campania 2023

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 12-14 iunie 2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în sumă totală 97,132 milioane de lei (19,531 milioane ...[citește_toată_știrea]

17 Iunie 2024, 10:25
(545 vizualizări - 0 comentarii)


Mesaje false în numele ANAF

O nouă campanie de mesaje false, transmise în numele ANAF, este în desfășurare în această perioadă. Contribuabililor persoane juridice le este solicitată «lista entităților externe ...[citește_toată_știrea]

17 Iunie 2024, 09:10
(610 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Atenție, se oprește apa în orașul Fetești luni, 17 iunie 2024!

În vederea executării unei lucrări programate de pe strada Plevnei din municipiul Fetești, din județul Ialomița, echipele RAJA Constanța vor sista luni, 17 iunie 2024, furnizarea apei potabile ...[citește_toată_știrea]

14 Iunie 2024, 16:40
(415 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 141,50 milioane lei de lei, încasări la bugetul de stat în luna mai 2024

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița a contabilizat, în luna mai 2024, venituri nete la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 141,50 milioane lei de lei ...[citește_toată_știrea]

14 Iunie 2024, 10:40
(409 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: Sprijin financiar pentru absolvenți

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița vine în întâmpinarea absolvenților promoției 2024 cu o serie de măsuri active menite să faciliteze accesul pe piața muncii ...[citește_toată_știrea]

14 Iunie 2024, 10:00
(738 vizualizări - 0 comentarii)


Smirna: Locuință cuprinsă de flăcări

Smirna: Locuință cuprinsă de flăcări

Joi, 13 iunie 2024, pompierii din Slobozia au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la locuința unui cetățean din Smirna. La locul solicitării au fost alocate de urgență două ...[citește_toată_știrea]

14 Iunie 2024, 09:40
(732 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Smirna incendiu


 Sărățeni: Două autoturisme, implicate într-un accident rutier

Sărățeni: Două autoturisme, implicate într-un accident rutier

Joi, 13 iunie 2024, pompierii din Slobozia au fost solicitați să intervină în cazul unui accident rutier produs pe DN2A, în localitatea Sărățeni. În evenimentul rutier au fost implicate ...[citește_toată_știrea]

14 Iunie 2024, 09:30
(402 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Reținut pentru 24 de ore

Miercuri,12 iunie 2024, polițiștii din Fetești, în urma documentării activității infracționale și administrării probatoriului, au dispus reținerea pentru 24 de ore un bărbat de 34 de ani, din ...[citește_toată_știrea]

13 Iunie 2024, 16:40
(200 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: S-a încheiat campania de depunere a Cererilor de Plată 2024

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură aduce la cunoștința opiniei publice că miercuri, 12 iunie 2024, s-a încheiat campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2024. Astfel ...[citește_toată_știrea]

13 Iunie 2024, 13:00
(660 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Marți, 25 iunie 2024, termen-limită pentru depunerea Formularului 177

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii plătitori de impozit pe profit că prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023, începând cu data de ...[citește_toată_știrea]

13 Iunie 2024, 10:30
(467 vizualizări - 0 comentarii)


ISU Ialomița: Încep concursurile profesionale ale Serviciilor Voluntare și Private pentru Situații de Urgență

Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Barbu Catargiu» al județului Ialomița organizează vineri, 14 iunie 2024, etapa județeană a concursurilor profesionale ale Serviciilor Voluntare și ...[citește_toată_știrea]

13 Iunie 2024, 09:30
(469 vizualizări - 0 comentarii)


Ordin de protecție emis de polițiști pe numele unui feteștean

Polițiștii din Fetești au fost sesizați luni, 10 iunie 2024, cu privire la faptul că o femeie în vârstă de 50 de ani, din Fetești, ar fi fost agresată fizic de concubinul său, un bărbat de ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2024, 15:30
(1917 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Infracțiuni rutiere

Luni, 10 iunie 2024, polițiștii din Fetești au oprit în trafic un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Fetești, în vederea verificării documentelor personale și ale autoturismului ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2024, 15:05
(628 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Se oprește apa în comuna Moldoveni!

Joi, 13 iunie 2024, în intervalul orar 08,00-16,00, RAJA Constanța va sista furnizarea apei pentru realizarea operațiunilor periodice de întreținere a rezervorului destinat înmagazinării ...[citește_toată_știrea]

12 Iunie 2024, 08:40
(763 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Plăți de peste 26 milioane de lei pentru Campania 2023

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat marți, 11 iunie 2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în sumă totală de 26,29 milioane de lei din Fondul European de Garantare ...[citește_toată_știrea]

11 Iunie 2024, 15:10
(1441 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: APIA subvenție


Ultimele comentarii
OarecareDeOriunde în IPJ Ialomița: Acțiuni preventive al polițiștilor în minivacanța de Rusalii Iosif în Marinela a transformat angajații DSP în paznici Slobozean în «Rezultatele Alegerilor din 9 iunie 2024 reflectă decizia ialomițenilor!» ENIGMA în «Rezultatele Alegerilor din 9 iunie 2024 reflectă decizia ialomițenilor!» Mary în Angajata Primăriei Slobozia, cercetată pentru fapte de corupție, a fost trimisă în judecată Mary în Angajata Primăriei Slobozia, cercetată pentru fapte de corupție, a fost trimisă în judecată IONEL în «Rezultatele Alegerilor din 9 iunie 2024 reflectă decizia ialomițenilor!» @Marco Polo în Încă trei noutăți pentru Unirea Slobozia Corcodel de la Dumitresti în IPJ Ialomița: Acțiuni preventive al polițiștilor în minivacanța de Rusalii @Corcodele.. în IPJ Ialomița: Acțiuni preventive al polițiștilor în minivacanța de Rusalii Corcodel de la Dumitresti în Minor de 15 ani din Manasia, reținut pentru «tâlhărie calificată» Corcodel de la Dumitresti în Minor de 15 ani din Manasia, reținut pentru «tâlhărie calificată» Corcodel de la Dumitresti în IPJ Ialomița: Acțiuni preventive al polițiștilor în minivacanța de Rusalii Corcodel de la Dumitresti în IPJ Ialomița: Acțiuni preventive al polițiștilor în minivacanța de Rusalii Corcodel de la Dumitresti în Organele judiciare ialomițene nu pot proba «abuzurile sexuale» asupra copiilor Dacicus în Încă trei noutăți pentru Unirea Slobozia Vasile în Organele judiciare ialomițene nu pot proba «abuzurile sexuale» asupra copiilor Cetățean în Slobozia: Muncă în folosul comunității în schimbul amenzilor neplătite Ionel în Slobozia: Muncă în folosul comunității în schimbul amenzilor neplătite @Viorel în Încă trei noutăți pentru Unirea Slobozia

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...