REPORTAJ

Din toaletă publică în toaletă publică
Chemarea naturii la Slobozia
bonus: Gheorghe Ușurelu, omul cu ficatul de fier
Cartea de vizită a unui oraș e Primăria. Ba nu, sunt străzile! Aiurea... Cartea de vizită a unui oraș sunt coșurile de gunoi. Ba monumentele! Ba primarul, că el ne reprezintă. Ba oamenii, că ei duc numele orașului mai departe. Serviciile? Numărul de cerșetori de pe stradă... Toaletele publice? Asta e! Toate câte-s înșirate și toaletele publice. La Slobozia sunt 5. Două aparțin Primăriei, 3 au fost concesionate.
La Gară e mai bine să te abții Dacă ai evitat să intri în toaleta din tren și cobori la aia în Gară, regreți imediat. Dacă cobori din autobuz, n-ai încotro, trebuie să intri. Pisoarele au fost cândva renovate și-s din inox din ăla anti-vandalism. Dacă nu pui mâna, ai o șansă. La dame n-am intrat, că nu-i frumos... Mirosul e greu, dar nu insuportabil. Toaleta e concesionată de unul Chiriță. Plătește 18 mii de lei pe an la Primărie și nu-l întreabă nimeni de nimic... Nici că plătește «la negru», nici că totul stă să pice... «Unde să mergi, bre, pe vremurile astea?! Cât am fost buni de muncă, am muncit. Acuma stai și înduri de la toți, că așa e bătrânețea...» ni se șoptește aparte. Dăm din cap și fugim înainte ca mirosul să se impregneze în haine. Oricum, după standardele românești de-acum 30 de ani, e o toaletă bună. De leul plătit primești hârtie igienică, iar la plecare te poți spăla pe mâini. Sigur, ar trebui să o faci mai degrabă când intri, dar astea sunt amănunte discutabile.
Toaleta modulară de 106 mii de lei Dacă nu te-ai născut cu WC în fundul curții și strâmbi din nas la oleacă de miros, te poți abține până ajungi în Parcul Mare. Peste drum de Catedrală, pitită cochet în colțul terenurilor de tenis, îmbrăcată în mucava care imită cărămida, e cea mai nouă investiție a orașului. Administratorul public al orașului, Gheorghe Puia, a cumpărat-o cu 106 mii de lei cu toate dotările incluse. Timp de un an a ars-o soarele, că ex-primarul Mocioniu n-a vrut să o inaugureze nici picat cu ceară. Știa el ce știa... În sfârșit, cu vreo 3 luni în urmă, a fost dată în exploatare. Nu costă nimic să o folosești, iar în urma ta intră o angajată a DADP și face curat imediat. «Vine lumea, vine... Mai ales că e gratis. Dar nu prea știe că suntem aici. Vreți să intrați să vedeți?!» ne îndeamnă doamna care deservește cele două containere cumpărate la preț de casă bătrânească. Cu 5 camere, verandă și 800 mp de teren... Nu vrem să intrăm, că am fost la Gară. Dar ea deschide ușa înainte să o refuzăm. La bărbați podeaua flambează periculos, dar e curat lună. La persoanele cu handicap n-a intrat nimeni niciodată... Iar noi am nimerit vineri după ploaia aia de Cod Portocaliu și toată cabina mustește de apă, din tavan până-n podele. Noroc c-a vrut doamna să o vedem, altfel putrezea podeaua de nouă!
La galop prin toaletele publice Toaleta modulară de 106 mii de lei e deschisă de la 8,00 la 16,00. Pentru restul timpului ai la dispoziție tufișurile din parc. Sau haznalele ecologice uitate prin parc. Da, da... Alea pe care până și câinii le ocolesc cu teamă... Dacă nu ești amator de plimbări și ai ieșit în oraș cu treburi, ai la dispoziție toaleta din Bazarul Municipal. Pute înfiorător, mai ceva ca-n Gară, dar are geamlâcuri noi, de termopan. Și bude turcești, nu te blochezi de teamă că se lipește herpesul de tine. Chiriță, că tot el o are și pe asta în concesiune, a cerut ca banii pe termopane să se scadă din valoarea concesiunii. Dar Primăria nici n-a vrut să audă, că are toaleta ei, cu pisoare Fusion și faianță de 300 de lei mp. Mă rog, ne-am luat cu vorba și am uitat de toaletele publice. Dacă ești născut, crescut în oraș, atunci știi și de aia de la Piața Mică... E și ea concesionată, dar nu are cine-o deservi. Așa că e musai să intri în piață, să iei cheia de la un tarabagiu și să-ți vezi discret de nevoile tale. Aveți grjă însă că lacătul se deschide greu, trebuie să ai hârtia de-acasă, iar toaleta nu mai beneficiază de apă curentă de vreo 2 ani. Să nu spuneți că n-ați știut!
Gheorghe Ușurelu, omul cu ficatul de fier
Și, dacă nici așa nu v-ați lecuit și chemarea naturii e încă puternică, vă recomandăm cu toată responsabilitatea să-l căutați pe Gheorghe Ușurelu, paznicul toaletei din parcul de la E14... Toaleta de la E14 este prima toaletă modulară din oraș. A costat și ea destul dar a meritat banii. Toată lumea vine aici, că e gratis. Iar Gheorghe Ușurelu are grijă să fie în fiecare zi curat. De la 8,00 la 16,00, cât e program, vinerea până la 14,00. «N-a fost întotdeauna așa... Dar acum vreo 2 ani, primarul care a fost, Mocioniu, a dat legea asta. Înainte stăteam până la 10 seara, toată lumea mulțumită. Acum e altfel...» povestește el. Și de povestit poate povesti o zi întreagă, că e aici de 10 ani. De la cabinele vandalizate la ... să fie iertat, de-ăla întins «în dușmănie pe toți pereții» și de la oameni care confundă cabinele cu tufișurile și pe el cu un sclav: «Noroc că am un ficat bun și pot să le îndur pe toate. Dar altul în locul meu nu rezista, vă spun eu!». Iar dacă ar sta cineva să-l asculte, Gheorghe Ușurelu le-ar spune pe toate câte le știe. Și că cele mai bune bude sunt alea turcești și că programul poate fi prelungit și că există soluții pentru a împiedica vandalizarea cabinelor. Ne despărțim prieteni. «Poate primaru’ ăsta nou, dacă o vrea...» își dă el cu părerea. Aprobăm reflex. Poate!
18 Octombrie 2020, 13:10 (6393 vizualizări - 2 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(19 Octombrie 2020, 11:53)
Mai bine mai târziu decât niciodată!!! A trbuit să treacă 8 (OPT) ani, adică doi foști primari au fost nepăsători la semnalele trase vis-avis de mizeriile de toalete publuice aflate în parcul mare.
Sper ca din primăvară infrastructura rutieră să renască, deoarece căile de rulare din Slobozia sunt mai proaste decât un drum de pământ bine făcut.
(18 Octombrie 2020, 14:56)
Ca nu mai avem toalete este adevarat dar a taiat si gardutul viu!Mai usurai besica dupa ei!