EVENIMENT

Ialomița are nevoie de 50 milioane de lei pentru continuarea investițiilor
bonus: ADI Ialomița va primi mai mulți bani
Administrația Pavel a ajuns la concluzia că ar fi nevoie de 50 milioane de lei pentru a cofinanța investițiile cu termen scadent inițiate pe hârtie de către administrația precedentă. «Noi nu vindem visuri... Căutăm soluții pentru a finanța investițiile utile județului!» susține Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița. O posibilă soluție pentru asigurarea cofinanțării în cazul unora dintre proiectele instituției este un împrumut bancar. Decizia va fi adoptată într-una dintre următoarele ședințe ale Consiliului Județean Ialomița.
Realitatea în varianta administrativă
Administrația județeană trebuie să decidă dacă poate continua investițiile megalomanice inițiate de către ex-președintele Victor Moraru. În urmă cu două săptămâni, președintele în exercițiu, Marian Pavel, a prezentat public situația economico-financiară generată de aceste proiecte. Conform datelor oficiale, în cazul celor 13 proiecte investiționale aflate în diferite stadii de derulare, gradul de absorbție pentru fondurile europene este 3,11%, iar gradul de absorbție pentru fondurile naționale-13,19%. Marea problemă a administrației județene o reprezintă asigurarea confinanțărilor pentru cele 4 proiecte investiționale care vizează Spitalul Slobozia. Conform datelor oficiale, numai cofinanțarea investițiilor pentru reabilitarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean (17,4 milioane de lei), modernizarea, extinderea și dotarea UPU (7,4 milioane de lei), modernizarea și dotarea incintei clădirii Spitalului Județean (76,6 milioane de lei) și construirea Blocului Operator (77,4 milioane de lei), ar fi nevoie de aproximativ 50 milioane de lei. «Aceste 4 proiecte sunt legate! Decizia pe care o avem de luat nu este de a renunța la unul dintre proiecte sau la toate... Trebuie să identificăm soluții de finanțare, dacă nu vrem să pierdem fondurile alocate lor! Am solicitat Ministerului Dezvoltării amânarea termenelor pentru finalizarea proiectelor cu termen scadent în decembrie 2020, reluăm licitația pentru Blocul Operator și avem convingerea că, în decursul anului 2021, vom demara investiția propriu-zisă...» a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel. La aceste investiții se adaugă alte 9 care reprezintă «investiții în cultura istorică a județului» (41 milioane de lei) și reabilitarea infrastructurii rutiere a județului (420 milioane de lei). În total, vorbim de investiții în valoare de peste 643 de milioane de lei, din care cota de cofinanțare a județului Ialomița este de 87,5 milioane de lei.
Viitorul din declarațiile oficiale
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, susține că singura soluție pentru finanțarea tuturor acestor investiții o reprezintă contractarea unui împrumut. Decizia nu este una unilaterală și va fi adoptată după consultarea tuturor factorilor de decizie, politici și guvernamentali. De asemenea, în premieră, Marian Pavel intenționează să consulte și populația din Ialomița cu privire la aceste decizii. «Noi nu vindem visuri, cum s-a întâmplat până acum... Vrem soluții și vrem să le găsim împreună cu cetățenii!» a mai declarat președintele Consiliului Județean. Problema confinanțării investițiilor nu este singura cu care se confruntă administrația județeană. O altă problemă stringentă o reprezintă identificarea unei soluții în cazul aeroportului de la Alexeni, obiectiv în care fosta administrație susținea că se vor investi 200 milioane de euro. Marian Pavel consideră că cifrele avansate anterior nu sunt realiste în condițiile în care nu au existat investitori interesați de acest proiect. În aceste condiții, singura soluție pe termen scurt o reprezintă exploatarea potențialului agricol al celor 300 ha de teren arabil care aparțin aeroportului. Și, în sfarșit, o a treia problemă stringentă pentru noua administrație județeană o reprezintă identificarea unei soluții de gestionare integrată a deșeurilor la nivelul județului. Conform declarațiilor lui Marian Pavel, în următorul an Consiliul Județean Ialomița are obligația de a identifica posibilitatea unei finanțări pentru o stație de sortare și una de tratare a deșeurilor menajere. În opinia specialiștilor Consiliului Județean Ialomița, această investiție ar putea genera o reducere a volumului de deșeuri preluat de către Vivani Salubritate cu 70%. Ideea achiziționării unui teren care să poată fi utilizat pentru o astfel de investiție a fost lansată în Consiliul Județean Ialomița încă de acum 4 ani, dar până la acest moment nu au fost făcute demersuri concrete de identificare a suprafeței respective.
Ialomița împrumuturilor administrative Județul Ialomița nu se află pentru prima dată în fața deciziei de a împrumuta bani pentru finanțarea unor investiții administrative. Primul împrumut a fost intițat în 2006 de către Silvian Ciupercă, președintele care a împrumutat 14 milioane de lei pentru finanțarea lucrărilor la drumul județean Jilavele-Dridu. În anii următori, Consiliul Județean Ialomița a inițiat alte 3 împrumuturi bancare. Cel mai mare dintre ele, în valoare de 30 milioane de lei, a fost contractat în anul 2014, iar scopul declarat pentru utilizarea acestuia a fost finanțarea investițiilor pentru infrastructura rutieră a județului. Creditul de 30 milioane de lei a fost contractat de la CEC, a avut o perioadă de grație de 2 ani și o perioadă de maturitate de 6 ani. Adică până în anul 2020.
ADI Ialomița va primi mai mulți bani
Consiliul Județean Ialomița va urmări în următorii 4 ani și finanțarea investițiilor din mediul rural. Fondurile vor fi puse la dispoziția autorităților locale prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița. Președintele Marian Pavel susține că sumele acordate până acum au fost insuficiente. «Cele 5 milioane alocate anual reprezintă echivalentul contractelor instituției pentru publicitate și o anumită parte a presei...» a declarat noul președinte al Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Mai mult, mai repede, mai bine! În mandatul anterior, administrația județeană a finanțat proiecte de investiții în mediul rural prin intermediul ADI Ialomița. Fondurile alocate, între 200 și 300 mii de lei, au fost utilizate pentru investiții administrative punctuale, respectiv terenuri de sport, reabilitarea infrastructurii rutiere locale, sisteme de iluminat public, toalete pentru școlile din mediu rural, etc. Marian Pavel susține că în mandatul acesta va majora sumele puse la dispoziția administrațiilor locale pentru investiții. «Administrațiile locale au nevoie de sume mai mari pentru investițiile pe care le așteaptă cetățenii! Până acum sumele au fost insuficiente și nu au permis investiții de anvergură. Cele 5 milioane alocate anual reprezintă echivalentul contractelor instituției pentru publicitate și o anumită parte a presei...» a declarat Marian Pavel.
ADI Ialomița e pregătită Daniel Ganea, directorul ADI Ialomița susține că este pregătit pentru gestionarea unor fonduri mai mari. «Proiectele implementate până în prezent demonstrează că administrațiile locale au înțeles procedura... Sigur, pentru a absorbi fondurile, e nevoie de personal calificat. Unele primării, mai ales orașele, au oameni pregătiți! Comunele mai mici însă nu vor putea gestiona proiecte de anvergură, oricâtă bunăvoință ar avea... Dar vom face tot ce putem pentru a-i ajuta!» a declarat Daniel Ganea, directorul ADI Ialomița. Finanțarea investițiilor din mediul rural prin ADI Ialomița este similară cu cea de accesare a fodurilor europene. În cei 3 ani de funcționare, numărul de proiecte finanțate a crescut, iar anul acesta Consiliul Județean a majorat nivelul de finanțare. Concret, în anul 2020, prin ADI Ialomița s-au derulat fonduri în valoare de 8 milioane de lei, iar numărul proiectelor de investiții a crescut la 41.
10 Decembrie 2020, 07:55 (3318 vizualizări - 1 comentariu)
Consiliul Județean Ialomița a sesizat Guvernul României cu privire la plata transportului elevilor
Delirul politico-administrativ al lui Alexandru Potor
Cristi Stan își ia adio de la Drumuri și Poduri SA
Comentariile cititorilor:
(12 Decembrie 2020, 15:34)
Ziarul Independent de Ialomita, este cea mai realista si corecta publicatie din Ialomita. Tot respectul pentru reflectarea in pagina a realitati Ialomitene.Viata multa si succes Independent de Ialomita.