EVENIMENT

Moștenirea administrațiilor Moraru și Măiță
Intergroup Engineering SRL cere 2,5 milioane de lei Primăriei Amara
bonus: drept la replică
Administrația din Amara a fost somată să plătească 2,5 milioane de lei către firma de consultanță Intergroup Ingineering SRL. Suma reprezintă contravaloarea unui contract de consultanță neonorat în valoare de 132500 de lei, la care se adaugă penalități de 1% zilnic. Primăria Amara are la dispoziție două săptămâni pentru a bloca aceste demersuri. Procesul se desfășoară la Curtea de Apel București, iar următorul termen este fixat pentru 4 martie 2021.
Firma de casă a ex-președintelui Moraru
La începutul lunii februarie 2021, în cadrul ședinței Consiliului Local Amara, plenul Consiliului a fost informat cu privire la acțiunea firmei Intergroup Engineering SRL, firmă care a obținut în instanță executarea silită a Primăriei Amara. Motivul litigiului îl reprezintă refuzul de a plăti contravaloarea unui contract de consultanță în valoare de 132500 de lei reprezentând «Servicii de consultanță în vederea accesării de fonduri nerambursabile pentru „Reabilitarea Parcului Balnear din Stațiunea Amara-Etapa II“». Contractul a fost încheiat în 2016 prin achiziție directă, însă administrația Măiță a refuzat plata acestuia. Într-o primă fază a procesului demarat în 2019 la Tribunalul Ialomița, Primăria Amara a avut câștig de cauză. La recursul de la Curtea de Apel București, Primăria Amara a pierdut și este obligată ca, pe lângă valoarea contractului, să plătească penalități de întârziere de 1% pe zi. Reamintim că Intergroup Engineering SRL este considerată «firma de casă» a ex-președintelui Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, primar la Amara timp de 16 ani. Tot Victor Moraru este semnatarul acestui contract de consultanță, datat 19 februarie 2016.
Alin Sandu caută soluții
Confruntat cu amenințarea blocării conturilor instituției, primarul orașului Amara, Alin-Sorin Sandu, caută soluții legale pentru stoparea executării silite. «Din câte am înțeles eu de la colegii mei, acest contract de consultanță dubla un contract similar... Mi-e greu să mă pronunț asupra legalității acestui demers. O vor face juriștii. Tot ce pot să vă spun e că acum avem la dispoziție două saptămâni pentru a găsi o cale extraordinară de atac în instanță! Pentru binele locuitorilor orașului Amara, sperăm să reducem aceste pretenții financiare la minim și să ne dovedim buna-credință...» a declarat Alin-Sorin Sandu în exclusivitate pentru ziarul nostru. Următorul termen al procesului la Curtea de Apel București a fost fixat pentru 4 martie 2021. Conform datelor furnizate de către Primăria Amara, în ultimii 10 ani firma Intergroup Engineering SRL a încheiat cu administrația locală 24 de contracte de consultanță prin achiziție directă. Valoarea acestor contracte se situează la limita de sus a valorii permise de lege pentru acest tip de achiziție.
Moștenirea lui Moraru și Măiță În perioada 2016-2020, perioadă în care Victor Moraru a fost președintele Consiliului Județean Ialomița, firma Intergroup Engineering SRL a încheiat după același rețetar contracte de consultanță cu Consiliul Județena Ialomița și alte primării din județ. Conform unor estimări ale portalului hartabanilorpublici.ro, valoarea contractelor de consultanță obținute de această manieră de către firma Intergroup Engineering SRL se ridica, în anul 2019, la 2,38 milioane de lei. Primăria Amara a continuat să colaboreze cu Intergroup Engineering SRL și în mandatul primarului Ion Măiță. Surse din cadrul administrației locale susțin că acesta, incapabil să gestioneze disensiunile apărute în relația cu firma, a decis să suspende plata contractului, fapt care a generat situația din acest moment. Până la închiderea ediției, ex-primarul Ion Măiță nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere oficial.
Schimbare de perspectivă în scandalul de la Amara
Ex-primarul Ion Măiță susține că e nevinovat
Ziarul nostru a publicat miercuri, 17 februarie 2021, sub titlul «Intergroup Engineering SRL cere 2,5 milioane de lei Primăriei Amara», un articol în care informa cu privire la existența unui litigiu financiar între administrația locală și firma Intergroup Engineering SRL. Suma solicitată de către firmă se ridică la peste 2,5 milioane de lei și reprezintă contravaloarea unui contract de consultanță la care se adaugă penalități de 1% pe zi. Conform informațiilor publicate, autorii morali ai acestui contract sunt ex-președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, care în februarie 2016 a semnat contractul în calitate de primar, și Ion Măiță, primar al orașului Amara din 2017, care a refuzat onorarea plăților către firmă. După apariția articolului, ex-primarul orașului Amara, Ion Măiță, a remis ziarului nostru un drept la replică. Măiță susține că decizia sa de a nu achita contravaloarea contractului cu INTERGROUP ENGINEERING SRL este una legală și justificată și respinge acuzațiile publice care i se aduc. Publicăm integral acest drept la replică, precizând că în perioada documentării articolului incriminat am încercat în repetate rânduri să îl contactăm pe Ion Măiță pentru a ne furniza un punct de vedere, însă acesta a refuzat. De asemenea, precizăm că dreptul la replică nu justifică faptul că, timp de 3 ani, administrația Măiță nu a identificat o soluție amiabilă de dezamorsare a conflictului.
drept la replică Având în vedere Dosarul de executare numărul 5/2021, întocmit de Biroul Executorului Judecătoresc Ivanciu George Adrian cu privire la instituirea popririi asupra conturilor UAT Amara până la plata sumei de 2.536.815 lei, suma mai sus menționată reprezentând debitul principal de 158.000 lei aferent contractului de prestări servicii cu numărul 2267/19.02.2016 și penalitățile de întârziere în valoare de 2.378.815 lei, vă prezint punctul meu de vedere care a stat la baza deciziei de a nu achita debitul principal, pe durata exercitării mandatului de primar-27.06.2017-25.10.2020.
Obiectul contractului de prestări servicii 2667/19.02.2016, semnat de administratorul public al UAT Amara din acea vreme, UAT Amara și INTERGROUP ENGINEERING SRL, a fost realizarea studiului de fezabilitate aferent investiției „REABILITAREA PARCULUI BALNEAR DIN STAȚIUNEA AMARA-ETAPA II“, având stipulat la articolul 7-Modalități de plată a contractului, punctul 7.3: „În cazul în care nu se obține finanțarea nerambursabilă, prețul contractului nu va fi achitat către prestator, iar documentațiile care fac obiectul prezentului contract vor rămâne în posesia achizitorului“.
Considerând faptul că ADR Sud-Muntenia a apreciat ca nefinanțabil proiectul de investiții „Reabilitarea Parcului Balnear din Stațiunea Amara-Etapa II“, pe baza căruia a fost întreprins contractul mai sus menționat, deoarece intervine direct asupra proiectului care este în curs de desfășurare, plata sumei agreate în contractul de prestări servicii nu a mai fost achitată, conform clauzei mai sus menționate, deoarece finanțarea nerambursabilă nu a fost obținută.
Pe de altă parte, studiul de fezabilitate a fost recepționat în data de 28.11.2016, iar ca termen limită de plată, contractul trebuia achitat în maxim 30 de zile de la recepție, adică 28.12.2016, lucru care nu se întâmplase nici până în momentul preluării mandatului meu de primar-27.06.2017.
Prin urmare, având în vedere prevederile contactuale expuse mai sus, am considerat că nu este legal sa realizăm plata Contractului care nu a întrunit condițiile de finanțare.
Menționez că în perioada mandatului meu de primar, au fost considerate eligibile și s-a obținut finanțare pentru alte trei proiecte (Reabilitare Grădina de vară, Reabilitare Plaja Zorilor și Reabilitare Plaja Perla), contractele pentru întocmirea studiilor de fezabilitate fiind realizate de aceeași societate INTERGROUP ENGINEERING SRL, achitate în termenii contractuali. (Ion MĂIȚĂ)
22 Februarie 2021, 07:55 (3147 vizualizări - 9 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(25 Februarie 2021, 09:50)
Mie mi se pare o facatura simpla. Acesti baieti destepti din fotografie au descoperit o cale de a sifona banii amarenilor. Incheie contracte extrem de dezavantajoase, nu le platesc, apoi firma "de casa" executa silit comunitatea si incaseaza sumele exorbitante (din care apoi platesc un "mic" paraindarat stimabililor edili). Asa ceva se practica si la Primaria Slobozia - procesele se pierd intentionat de cele mai multe ori, fara nici un efort, astfel incat sa putem plati tot felul de idiotenii, pe procese aranjate sa fie pierdute din start, dintre care cireasa de pe tort a fost statuia de piatra a lui Mos Craciun.
(25 Februarie 2021, 08:49)
Simplu...Geppetto și cu Pinocchio
(24 Februarie 2021, 18:37)
Maita a considerat ca nu trebuie sa achite contractul ala dar a incheiat alte trei cu aceeasi firma. Cam cat de prosti pot fi sa vina cu asemenea explicatii. Nici iapa lu' Moraru ( de fapt a primariei) nu crede asemea bazaconii.
(24 Februarie 2021, 12:02)
,,Prin urmare, având în vedere prevederile contactuale expuse mai sus, am considerat că nu este legal sa realizăm plata Contractului care nu a întrunit condițiile de finanțare.'' Maita a ,,considerat'' in timp ce instanta a stabilit ca este legal exact invers fata de ce a ,,considerat'' el. Adica, pe prostia lui, sunt buni de plata cetatenii. Cine raspunde pentru ce a considerat prost Maita? Cetatenii, pentru faptul ca Maitul a considerat gresit, trebuie platite (tot de catre cetateni, in cele din urma) penalitati de intarziere in valoare de 2.378.815 lei. De ce nu a fost capabil Maita sa angajeze un avocat bun ca sa nu se ajunga in situatia in care sa se piarda procesul? De ce nu au facut tot ce este omeneste posibil sa nu se plateasca asemenea penalitati abuzive? Fantastic, un neavizat face dupa cum il taie (considera) pe el mintea si o comunitate platesete penalitati de 2.378.815 pentru un proiect (vezi doamne) in valoare de 158.000 lei - adica penalitati de 15 ori mai mari decat contractul in sine! Cum este posibil ca Moraru sa incheie contracte cu penalitati de 1%/zi in conditiile in care prevederile legale stabilesc ca penalitatile sunt de 0,01%/zi, adica de 100 de ori mai mici! Cum este posibil sa se plateasca penalitati de 15 ori mai mari decat valoarea contractului in conditiile in care prevederile legale stipuleaza ca penalitatile nu pot sa depaseasca valoarea contractului? De ce a incheiat Moraru un contract atat de dezavantajos pentru primarie? Daca se respectau prevederile legale, penalitatile nu ar fi trebuit sa depaseasca 158.000 lei. De ce toate contractele pentru SF-uri au fost incredintate celor de la SC INTERGROUP ENGINEERING la preturi mult prea mari si in conditii preferentiale? Cineva sa ancheteze de urgenta modul de atribuire al contractelor! Sa speram ca lucrurile nu vor ramane asa si ca
(22 Februarie 2021, 21:22)
Gata cu atata rautate ! Lasati oamenii sa respire un pic dupa atata lupta crancena pentru binele comunitatii , nu vedeti ce istoviti sunt ? Imi plac pozele celor doi , unul cu o expresie faciala bucuroasa si sfidatoare si celalalt dezamagit , cu privirea in pamant usor debusolat . Bravo baietii ! Cum este scorul bara-bara sau 50/50 vedeti sa nu va pacaliti țșț
(22 Februarie 2021, 13:04)
Ce face (...)? Da calu si vrea sa ia bani acum? Nu i ar fi rusine sa ceara asemenea sume din buzunarele cetatenilor, oameni care in viziunea lui sunt buni doar cand vine perioada de vot sau a cheltuit fiul domnului (...) prea multi bani in ultima vreme pe...?
(22 Februarie 2021, 12:04)
Stimată redacție, nu mai anonimizați numele demnitarilor locali, pentru că nu este corectă această metodă și poate fi interpretată ca o cenzurare a comentariilor făcute. Este vorba de oameni politici, de demnitari locali care nu mai beneficiază de protecția numelui în fața publicului larg de cititori. Și-au asumat acest risc, atunci când au decis să candideze și să devină persoane publice.
Mai mult, în conținutul articolului, dumneavoastră le dați, pe bună dreptate de altfel, numele celor în cauză, dar ulterior le cenzurați în comentarii, existând riscul să se deturneze sensul celor comentate. Fiți corecți și independenți, așa cum destul de des afirmați, și nu mai cenzurați numele persoanelor publice, pentru că nu încălcați nicio regulă.
(22 Februarie 2021, 11:20)
Am comentat mereu ca primarii bagati la inaintare din randul partidelor politice asa procedeaza. Sifoneaza banii publici pentru partid si pentru propriul buzunar, platind supraevaluat firme de casa. Proiecte cu sume colosale si inutile. Macar sa fi folosit la ceva pentru cetateni, dar se pare ca nu. Sa ne uitam la Groapa lui stoica din Slobozia - asa zisa parcare subterana. Pe langa faptul ca investitia in sine nu era oportuna, nu era de stricta necesitate, dar se pare ca si proiectul a fost scump si prost: structura subdimensionata, o singura poarta de intrare, infiltratii de apa din panza freatica, inchiderea unei artere intens circulate, dezafectarea unui numar de 50 locuri de parcare, vibratii in timpul constructiei care au afectat toate cladirile din jur. Apoi, bani aruncati pe apa sambetei, iar "investitia" neterminata. Oare cand vom intelege ca partidele fac astfel de mizerii prin marionetele de primari pe care ni-i scot din caciula ca pe niste mari competenti? Dupa ce li se termina mandatul dezastruos, abia atunci vedem potopul ramas in urma lor...si tot nu ne invatam minte!
(22 Februarie 2021, 09:27)
Doi oameni de nimic (...) si (...), care nu au incercat sa fenteze administratia si sa le fie lor bine, iar noi sa suferim.Deci (...) ai devenit istorie nimeni nu mai da doi banii pe tine. Pentru nenorocirile facute cred ca sunt oameni care sa te faca sa platesti. Iar locuitorii acestui oras sat sa arunce cu bolovanii in tine ca asa meriti. haimana....