REPORTAJ

Poftiți în locomotive!
În Gara din Slobozia pare că nu se mai întâmplă nimic de la marea reabilitare. Dar gara are pulsul ei propriu. Slab, aproape imperceptibil pentru noi, oamenii obișnuiți, dar categoric are. Se încăpățânează să trăiască prin oamenii care vin în fiecare zi la lucru. Prin cei care își fac treaba fără să le pese de amenințare concedierilor, de salariile care nu mai cresc, de șefii care fură, de miniștrii cărora nu le pasă. Stelian Popescu este mecanic de locomotivă. Și unul dintre cei mulți, a căror voce nu s-a auzit niciodată. Până acum...
O meserie din alte vremuri Gara din Slobozia e cum ați lăsat-o când v-ați cumpărat mașina. Adică la fel de tristă! Sigur, s-au făcut investiții de 6 milioane de euro, peroanele sunt supraînălțate, avem pasaj subteran... Gresie, faianță, tabelă nouă în interior. Dar ceva nu e în regulă, căci totul pare părăsit sau în pragul evacuării... Poate senzația vine de la șirurile de vagoane trase pe linie moartă de ani, în care și-au făcut cuib guguștucii, poate de la traversele de lemn putrezite.... Mecanicul de locomotivă cu care trebuie să ne întâlnim e la linia 10. Face manevre pentru Expur. Un șir lung de vagoane de ciment... Are 60 de ani și îl cheamă Stelian Popescu. Muncește «la privat», ca mulți alții pentru care Căile Ferate Române n-a mai avut banii de salarii. În anii ’83, când a intrat în branșă, meseria era respectată, iar el tânăr. «Am făcut școala la Grupul Școlar CFR, la București. Am terminat în ’83... Acum nu știu dacă mai e, că am auzit că a cumpărat Țiriac și le-a dărâmat. Când am intrat în pâine, aveam chipiu, ținută obligatorie, salariu mare... Era o meserie respectată! Cine avea un ceferist în neam se mândrea, că avea cu ce. Nu exista să greșești, nu exista să furi.... Sau să vii beat la muncă. În fiecare an făceai vizită medicală, analize... Și șefii erau responsabili, țineau cu noi. Acum, una-două, auzi că dau oameni afară... Eu am scăpat, nu mai mi-e frică, lucrez la privat! Dar am colegi, prieteni. Nu e normal ca să lase sute de tiruri pe șosele, când un tren poate să care 2000 de tone de marfă. Am văzut la Curtici alea 6 role pentru transferul trenurilor pe șine. Au mers o singură dată, acum ruginesc. Nimeni n-a vrut, nimănui nu i-a păsat...».
Mergem toți cu-același tren? În locomotivă la Stelian Popescu e cald și bine. Locomotiva e un Diesel LDH 750, privatizată. E o locomotivă de manevre. Miroase toată a motorină și arată ca o pensionară. Stelian Popescu își aduce aminte de prima locomotivă pe care a operat, un LDH 250, acum casată: «Sunt bune... Foarte bune! Ne facem treaba cu ele. Azi șeful e plecat să mai cumpere una...». De la fereastra locomotivei, Gara Slobozia pare mică, iar oamenii se văd cât unghia. Stelian Popescu nu e singur pe locomotiva lui. Sunt 3 generații de mecanici! Cel mai tânăr e Alexandru Ciorănescu. Are 20 de ani și muncește de 4 luni... A terminat la Liceul Tehnologic «A.I. Cuza», a făcut școala de mecanici, iar acum e șef manevre la Gara Slobozia: «Mama lucrează la CFR și mi-a spus că aș putea să învăț asta... Am învățat și acum sunt angajat! La început mi s-a părut greu, că se muncește în schimburi și e responsabilitate mare. Dar acum m-am învățat, știu ce am de făcut!» povestește între două manevre. Stelian Popescu e mulțumit de el: «Au fost 4 care au venit din școală... El e cel mai bun! Îi merge mintea, înțelege ce are de făcut, se orientează când vine vorba de cuplaje. Alții au ani de muncă și tot nu știu...». Alexandru nu-l mai aude. S-a prelins pe scara locomotivei, a coborât din mers și își vede de ale lui. Îl zărești când jos, lângă un macaz, când agățat de ultimul vagon făcând semne numai de el știute. Sub greutatea vagoanelor traversele de lemn ale șinelor gem întocmai ca oamenii. În barieră, șirul de automobile se lungește. Și freamătă... Prea multă așteptare. Acum și-au găsit să facă manevre?!
Locomotiva, ultima redută
Stelian Popescu oftează. Știe că niciodată, nimic, nu va mai fi al fel la CFR... Conduce locomotiva din accelerația de mână. Își amintește cum «petrola» locomotiva pe vremuri, cu cârpa îmbibată în motorină. Freca tabla locomotivei până obosea, ca să fie frumoasă și să strălucească. Acum nu mai e obligatoriu. Bordul locomotivei e ca acum 30 de ani, când a ieșit pe poarta fabricii... Ne explică butoanele, ne arată frâna de mână, siguranțele de la pompa de combustibil, sistemul de avarie... Trăiește de aproape 40 de ani în locomotivă. Și, și-a propus să mai rămână 2 ani la muncă. Dacă o fi sănătos: «Știu că acum sunt trenuri de mare viteză. Le-am văzut și eu pe alea franțuzești, care prind 400 de kilometri pe oră... Am auzit și de alea japoneze. Aș vrea să le conduc, de ce să mint!? Dar niciuna nu e ca astea de le avem. Adică or fi, dar ce să facem noi cu ele?». Manevrele pentru Expur s-au terminat. Ne dă jos în fața Gării, la peron. De jos, perspectiva se schimbă. Totul e cenușiu și șters. Locomotiva lui Stelian Popescu se face un punct mic, dincolo de barieră. Apoi nu se mai vede, dar ne ajunge din urmă goarna. Pe OLX, o locomotivă «cu revizii făcute» e 40 mii de euro. Mai ieftină ca o mașină de firmă...
27 Februarie 2021, 11:10 (2511 vizualizări - 4 comentarii)
Shaorma cu miros de hazna la Gara Slobozia
CFR SA cere demolarea clădirilor din jurul Gării Slobozia Veche
Plimbare cu trenul din 1965
Comentariile cititorilor:
(1 Martie 2021, 20:09)
expur ar trebui sa repare calea ferata in dreptul unitatii militare ca rupi masina cind treci spre Amara ,la siloz aceasi situatie unde stationeaza tirurile care descarca cereale ,la parcarea de linga autogara NICK TOURUNG tot noroiul este scos pe sosea ,de nu poti sa mai opresti la sensul giratoriu .PRIMARIA SLOBOZIA ar trebui sa se implice pentru ca are o armata de OAMENI DE STIINTA
(1 Martie 2021, 14:09)
Are dreptate domnul mecanic, un tren poate sa care 2000 de tone de marfa, la un cost mult mai mic decat o face o flota de camioane. Iar trenul este mult mai prietenos cu mediul, polueaza mult mai putin (mai ales ca cea mai mare parte a cailor ferate sunt electrificate) si nici nu strica drumurile. Ne trebuie companii private pe caile ferate, care sa opereze transportul de marfa, deoarece infrastructura avem! Avem si foarte aproape, la Calarasi, depoul de reparatii locomitive. Ceea ce nu avem este interes (companiile de stat nu au interes, oamenii din conducere sunt interesati de a primi leafa, nu de a face profit). De aceea este nevoie de companii private care sa preia o mare parte din transport, in prezent operat cu camioanele.
(1 Martie 2021, 13:58)
Baietii destepti nu puteau sa faca foarte multi bani din transportul pe calea ferata. Asa ca si-au cumparat TIRuri si au sufocat tara cu ele, rupand soselele de greutate, omorand oameni fiindca alearga ca turbatii atat afara, cat si prin localitati. Ca un paradox, cand s-a construit autostrada A2, desi era in imediata apropiere a caii ferate Bucuresti Constanta, in loc sa se aduca materialele de constructie cu trenul, s-a carat cu TIRul pentru ca baietii destepti (unii chiar politicieni) au facut contracte cu statul, capusandu-l. Asa ca sa nu ne miram daca activitatea pe CFR au facut-o nerentabila. Traiasca TIRurile, iar noi, colonia, le cumparam din alte tari ca noi nu mai construim camioane.
(28 Februarie 2021, 17:53)
Frumos foarte frumos.nimic nu mai este Cum a fost..totul sa distrus sub auspiciile eficienței si rentabilității...sanatate multa domnului mecanic.