EVENIMENT
Firma consilierului județean PSD Viorel Nica a rambursat 1 milion de euro către APIA
Firma consilierului PSD Viorel Nica a rambursat către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură suma de 1 milion de euro, reprezentând contravaloarea subvențiilor pe care acesta le-a încasat necuvenit. Decizia de rambursare a fost aplicată firmei controlată de Viorel Nica în urma unui control demarat de Ministerul Agriculturii în anul 2016. Tematica verificării a vizat modul în care fermierii din România respectă normele europene în ceea ce privește înființarea culturilor agricole ecologice. La vremea controlului, societatea Agrichim Fetești a raportat că a înființat culturi ecologice pe o suprafață de 1447 ha. Contactat telefonic pentru un punct de vedere, Viorel Nica a refuzat să facă declarații, precizând că-și va cere drepturile în instanță.
Istoria unui control În anul de grație 2016, Ministerul Agriculturii a desfășurat un control național ce a avut ca tematică respectarea directivelor europene în privința înființării culturilor agricole ecologice. Agricultura ecologică este unul dintre sectoarele care se bucură de sume consistente din partea Uniunii Europene în privința subvențiilor. La momentul respectiv, pe un hectar pe care au fost înființate culturi în sistem ecologic se beneficia de subvenții cuprinse între 170 și 250 de euro, în timp ce pentru plata pe suprafață, valoarea subvenției nu depășea 100 euro/ha. Atrași de valorile subvențiilor, mulți dintre fermieri au preferat să declare că au înființat culturi ecologice pe suprafețe mari, pentru a primi bani mai mulți. Revenind, culturile ecologice implică un regim diferit în ceea ce privește întreținerea, fermierilor fiindu-le interzis să utilizeze substanțe chimice pentru plantele pe care le-au însămânțat. În anul controlului, în județul Ialomița, datele Direcției pentru Agricultură Județeană arătau faptul că la nivelul județului nostru au fost înființate culturi ecologice pe o suprafață de 7000 ha, 5200 dintre acestea în sectorul cerealier. Încă de la finalizarea verificărilor, oficialii Direcției pentru Agricultură Județeană Ialomița au precizat în rapoartele întocmite faptul că este aproape imposibilă înființarea culturilor ecologice pe o suprafață atât de întinsă. Principalele măsuri care au fost dispuse au vizat anularea certificatelor de conformitate pentru anul agricol 2015-2016, includerea suprafețelor în sistemul convențional de agricultură și interzicerea la comercializare a produselor pe piețele autorizate pentru valorificarea produselor ecologice. La toate acestea s-a adăugat și obligativitatea fermierilor care au încălcat directivele europene de a returna toate tipurile de subvenții pe care le-au primit către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
«Jackpot» de 1 milion de euro Firma Agrichim Fetești, controlată de consilierul județean PSD Viorel Nica, a fost una dintre societățile verificate de Ministerul Agriculturii în anul 2016. Datele au scos la iveală faptul că societatea a avut cea mai mare suprafață de culturi certificate ecologic. Era vorba despre 1447 ha... Potrivit rapoartele oficiale, pe respectiva suprafață au fost înființate culturi de grâu de toamnă pentru consum (415 ha), grâu de primăvară sămânță (63,19 ha), soia pentru consum (836,63 ha) și lucernă pentru sămânță (94,33 ha). În urma analizelor efectuate la probele de sol și din plante recoltate de pe suprafețele declarate ca fiind ecologice, experții Ministerului Agriculturii au descoperit existența substanțelor interzise, atât în sol cât și la nivelul plantelor. În urma abaterilor constatate, specialiștii din Minister au somat Organismul de Inspecție și Certificare să includă societatea Agrichim Fetești pe lista operatorilor agricoli cu risc ridicat în ceea ce privește practicile neloiale în domeniul agriculturii ecologice și au solicitat realizarea unor controale mai dese. Astfel, Ministerul Agriculturii a dispus ca societatea Agrichim Fetești să restituie către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură subvențiile pe care le-a primit, în valoare de 1 milion de euro. Sumele au fost plătite eșalonat, pe parcursul celor 6 ani scurși de la momentul controlului și până la începutul lunii martie a acestui an. Contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere cu privire la această situație, Viorel Nica a refuzat să facă declarații despre acest subiect. «Nu vreau să comentez nimic, pentru că nu am ce să spun... Ce vreți să vă spun?! Este o problemă pe care o voi rezolva pe calea instanței de judecată. Voi merge în instanță pentru drepturile mele!» a precizat Viorel Nica.
Fenomen greu de gestionat
Urmările acestui tip de verificări nu sunt însă la fel de spectaculoase așa cum se întâmplă în urma constatărilor. Practic, fermierii care au certificat în mod nereal că înființează culturi în sistem ecologic nu sunt constrânși de alte reglementări să apeleze la practici similare. Fără un regim juridic specific, aceștia pot oricând să înșele Uniunea Europeană și să primească în mod necuvenit subvenții. Singura obligație pe care legiuitorul o atribuie este ca funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură să monitorizeze mai atent acești fermieri, doar dacă instituția este sesizată cu privire la eventuale nereguli de către Organismul de Inspecție și Certificare pentru Agricultura Ecologică. Activitatea acestor entități este foarte puțin reglementată, făcându-se verificări doar în momentul în care un fermier solicită eliberarea unui certificat de agricultură ecologică, document care poartă însemnele «AE».
26 Martie 2021, 11:05 (4571 vizualizări - 3 comentarii)
APIA: Subvenții pentru agricultura ecologică
APIA a finalizat plățile pentru agricultura ecologică
APIA: Subvenții pentru agricultura ecologică
APIA îl obligă pe latifundiarul Viorel Nica să ramburseze 1,3 milioane de euro
În Ialomița, agricultura ecologică se practică pe hîrtie
Comentariile cititorilor:
(27 Martie 2021, 00:26)
Același apucături. Nu ne-a spus cum a intrat în posesia fostului IAS. Așteptăm un răspuns, indiferent de unde vine el.
(26 Martie 2021, 18:40)
Astia degeaba au albit. Au furat toata viata de la stat si tot nu le-a ajuns . Chiar nu se gandesc la judecata de apoi?
(26 Martie 2021, 12:30)
Ne mai suparam ca ne otravesc nemtii prin substantele "dubioase" continute in alimentele pe care le importam de la ei. Constat ca "se descurca" bine si fermierii nostri, cum este cazul de fata. Normal ca nu comenteaza nimic, in 2016 inca nu era guvernul rosu la conducere, astfel ca a fost verificat corect; acum probabil ca o tergiverseaza prin instanta pana cand va reveni pesedeaua la butoane ca sa-l scape basma-curata. Ii lauda nea petrica senilica pe acesti ctitori ai Romaniei, astia care ne dau sa mancam...de fapt, mancam mai mult din import, insa asta este o alta discutie pe care o vom dezvolta cand vom discuta despre statutul nostru de colonie.
Atot-puternicii astia sunt si lideri politici influenti, pun in functie subprefecti si sefi pe la deconcentrate; deci cine sa li sa opuna?