REPORTAJ

«Evolution»-noua generație
Clubul de Robotică al Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Slobozia se pregătește de un nou an competițional. Intrată în «branșă» în urma echipelor de la «A.I. Cuza» și Liceul de Arte, echipa Colegiului a trebuit să dovedească că merită atenția publicului și a sponsorilor în condițiile în care nu a participat la nicio competiție oficială. Dar profesorul de Informatică Răzvan Ionescu, mentorul clubului de Robotică, crede că nu robotul este atuul echipei: «Nu performanțele robotului contează, ci reușitele elevilor. Sunt 22 de copii care descoperă o lume întreagă prin intermediul acestui robot...».
Cei din urmă vor fi cei dintâi Clubul de Robotică din cadrul Colegiului Național «Mihai Viteazul» împlinește 3 ani. Au fost ani dificili, cu competiții on-line, care nu au atras nici elevii, nici publicul... Iar echipa «Evolution» a intrat pe o piață extrem de competitivă, unde rezultatele vin greu, iar performanțele trebuie să fie întotdeauna excepționale. După 3 ani însă, «Evolution» culege roadele. Acum echipa are 22 de elevi și un singur scop: să facă din RO155 cel mai bun robot de competiție. Pentru asta petrec în atelier sute de ore și învață mii de lucruri. Pentru că un robot școlar e o uzină. Ne-o confirmă Ștefan Alexe, programatorul robotului. «Robotul nostru e ca Napoleon... Poate să facă mai multe lucruri în același timp. Iar noi l-am programat să o facă elegant!» ne spune zâmbind. Mihnea Chiriță e designerul echipei. Social-media, logo, culori... A învățat singur totul, iar poziția în echipă i-a oferit ocazia să practice: «Uneori e greu, că e un volum mare de muncă. Dar ne distrăm făcând lucruri, nu e o obligație!». Bogdan Zainea e mecanicul-șef. Într-o zi va ajunge inginer de aparatură medicală. Până atunci, oferă soluții mecanice pentru RO155. Și asta îl face fericit: «Anul trecut am avut nevoie de un robot suplu ale cărui roți să se poată roti la 360 de grade. Anul ăsta l-am reconstruit și am făcut un minitanc. În fiecare an e diferit, de fiecare dată e o provocare!».
Viitorul a început ieri Echipa «Evolution» așteaptă deschiderea sezonului competițional. Pentru cei peste 20 de elevi angrenați în acest proiect viitorul a început însă o dată cu construirea lui FTC RO155. «Știm că toți spun la fel... Și toți au dreptate! Dar clubul nostru de Robotică nu este despre roboți. E despre elevii care vin aici și învață. Nu performanțele robotului contează, ci reușitele elevilor! Sunt 22 de copii care descoperă o lume întreagă prin intermediul acestui robot... Anul trecut, doi dintre elevii noștri au fost admiși la Politehnică doar pe baza rezultatelor obținute aici...» ne spune mentorul echipei «Evolution», profesorul Răzvan Ionescu. Viziunea profesorului nu e împărtășită în totalitate de elevi. Sunt tineri și au un pronunțat spirit de competiție. Vor să câștige, vor să dovedească cine sunt: «Suntem elevii CNMV și suntem cei mai buni! Consider că abilitățile noastre sunt puse în valoare de mentorul nostru și de scopul pentru care ne aflăm aici. Vrem să câștigăm și știm că vom câștiga. Avem nevoie doar de un prilej!». Echipa «Evolution» este una dintre cele 190 de echipe ale cluburilor de Robotică din România, țară unde fenomenul este în continuă expansiune. Pentru a reuși pe o piață atât de competitivă, tinerețea, munca și inteligența nu sunt suficiente. Elevii au nevoie de sponsori și de susținere publică. Consiliul local Slobozia a finanțat o parte dintre activitățile Clubului, dar banii nu sunt niciodată de ajuns...
Robotul care te trimite în America
Echipa «Evolution» ar putea să-și transforme visele în realitate. Melania Oprea o face deja. A decis în urmă cu 2 ani, la vârsta la care colegele ei își cumpără prima trusă de machiaj, să urmeze o facultate în America. Iar de atunci, tot ce face este dedicat acestui obiectiv.
Visele care devin realitate Melania e elevă în clasa a XI-a la o clasă de Științe ale Naturii. Și visează să ajungă la una dintre cele 8 facultăți Ivy League din America. Probabilitatea de a fi admisă e infimă, în condițiile în care anual doar 1-2 elevi români ajung acolo. Dar Melania nu se descurajează: «Din clasa a IX-a mă pregătesc activ pentru a ajunge acolo... Procesul implică foarte multe activități extrașcolare și mult efort personal. Contează tot ce faci! În cazul meu, de la rezultatele la Evaluarea Națională, la performanțele lui RO155... Glumesc, dar nu sunt departe de adevăr!». Ca să ajungă în punctul ăsta, Melania și-a impus un program școlar draconic, fără timpi morți și fără spleen adolescentin: «M-am născut așa, cred. Sunt o fire care gestionează fiecare pas din viitor...». Poziția de PR în cadrul echipei Colegiului este doar o etapă. În paralel, este PR pentru o firmă care comercializează bomboane americane, face cursuri de vară și de seară la Universitatea din Timișoara, învață temeinic la toate materiile școlare... «Știu că suntem taxați drept o generație pierdută. Elevi care se concentrează pe rezultate imediate, fără utilitate... Dar vă asigur că nu suntem așa! Nu doar eu, nu doar noi, cei din „Evolution“, nu doar Colegiul... Suntem o generație care știm ce vrem și ne urmărim scopurile! Doar că nu o facem așa cum au făcut-o părinții noștri, așa cum o fac oamenii mari...» ne spune râzând. Dacă nu va fi acceptată în Ivy League, Melania va învăța undeva în Europa. A primit deja invitații. Și va rămâne acolo, ne mai spune ridicând resemnată din umeri, fiindcă România nu-i oferă alternative care să o atragă. Sau poate nu le-a descoperit încă...
22 Ianuarie 2022, 09:50 (2070 vizualizări - 4 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(27 Ianuarie 2022, 16:43)
Pentru ca tot e vorba de Colegiul Național"Mihai Viteazul", am și eu o întrebare :de ce nu au primit bursa elevii care au terminat anul trecut școlar cu media peste 8, 50? De ce nu primesc bursa toți elevii care au terminat semestrul trecut cu media peste 9,50? De ce mai e nevoie de "o comisie" care sa analizeze și sa hotărască cine primește și ci nu? Poate primesc un răspuns autorizat. Mulțumesc!
(24 Ianuarie 2022, 12:55)
Felicitari profesorilor si copiilor! Dar după cele 12 clase, dupa studiile superioare ce fac acesti copii daca nu au pile ori neamuri cu staif in institutiile sratului, sau in politică? Fix nimic! Peste tot sunt promovati si angajati, copii mediocri cu pile ori neamuri in posturi cheie. Se da mai departe in familie. Copii buni si foarte buni nu au loc de matracuci si buretari cu relatii. Chiar mie scarba unde sa ajuns, mai ales in ialomita. Ce prezentati voi, urmaritii peste ani, majoritate vor pleca afara.
(22 Ianuarie 2022, 18:12)
TANDAREI 1977. 5 PROFESORI EMINENTI PENTRU NOI COPII SI PRODUSUL LOR INTELECTUAL, se aflau in cancelaria scoli generale nr 2, la SMT. - Numele sfintilor:: -PETRE IONEL, TATAREANU IOSIF, EUGEN ROMECI, BERBEC ION, PETRE GHEORGHE. Sudam, in clasa 8a, gardul care imprejmuia scoala si aveam o problema de amplasare la o masa a taceri, masa din plop secular si scaunele de plop de varsta batranului meu bunic. Nu stiam cate scaune sa amplasez la masa taceri. Intru in cancelarie, asa cum intram mereu, fara sa bat la usa, asa m-a invatat directorul atunci cand a spus ca scoala si cancelaria este casa noastra si la tine acasa nu bati la usa. Mai tarziu, la alte scoli a trebui sa bat la usa, sa fac anticamera si nu m-am lasat plecat din fata usi pana nu am obtinut ce doream. Deci, intru si-l intreb pe NEA IONEL PETRE, cate scaune pun la masa taceri. Se uita la mine, se uita la ei si ma intreba? : '''Tu cate ai vrea Gigele, ia zi cate ai vrea? I-am raspuns imediat::_ "" SASE DOMNULE PROFESOR, CINCI PENTRU VOI PE VECI SI UNU PENTRU NOI ELEVII VOSTRI, ASTFEL SA PUTEM STA PE RAND, SA INSPIRAM AERUL SI VORBELE VOASTRE. In vara aia , cu o valiza de carton, traversand o pasarela de beton, stateam in gara cfr, plecand in alta lume cu frica si injosire. Un taran sarac, cu haine cumparate de la Vuzet, de mama mea pe rata, pleca sa dea piept cu domnii la brasov. Ma pus necuratul sa dau examen, si eu taranul din tandarei, am avut indrazneal a sa iau 10, SINGURUL 10 DIN ULTIMII 5 ANI. Comandantul, ma intrebat:;; Cum ai reusit sa obti acest rezultat? -NU EU DOMNULE GENERAL, AM REUSIT, SUNTEM SASE, EU SI DASCALI MEI DE ELITA CARE MI-AU DAT VIATA SI SEVA!
(22 Ianuarie 2022, 13:25)
Felicitari profesorilor de elita care au marcat parcursul acestor COPII DE ELITA, CLASE DE ELITA, SCOLI DE ELITA! Din voi, intelecualii de azi traim maine.