EVENIMENT

Să fie primit!
Episcopia Sloboziei și Călărașilor primește 1 milion de lei pentru bisericile județului
bonus: 150000 de lei pentru un bust al lui Barbu Catargiu la Maia
Prin 2016, pe vremea când era senator tânăr și fără minte, Marian Pavel, actualul președinte al Consilului Județean Ialomița, perora de la tribuna Parlamentului că în România există mai multe biserici decât școli și că banii publici ar trebui drămuiți cu mai multă atenție. La 6 ani distanță, în Săptămâna Mare, administrația Pavel alocă 1 milion de lei din fonduri publice pentru 20 de lăcașuri de cult din Ialomița aflate sub oblăduirea Preasfințitului Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor. Vrednic este!
Danii publice în Săptămâna Mare Consiliul Județean Ialomița se reunește miercuri, 20 aprilie 2022, în cadrul unei ședințe ordinare. Pe ordinea de zi a ședinței figurează, printre altele, un proiect de hotărâre prin care administrația județeană alocă 1 milion de lei pentru lăcașurile de cult din Ialomița. Conform proiectului de hotărâre, banii vor fi utilizați pentru «lucrări de construcții și instalații, clopotniță/clopote, realizare de picturi, consolidare și reamenajare biserică pastorală» etc. Lista lăcașurilor de cult a fost furnizată de către Episcopia Sloboziei și Călărașilor, suma alocată fiecăreia dintre parohii fiind de 50000 de lei. Parohiile care vor beneficia de fonduri publice se află la Slobozia, Movilița Nouă, Stroiești, Amara, Reviga, Colinele, Piersica, Drăgoești, Jilavele de Jos, Pelinul, Coșereni, Adâncata, Maltezi, Mărculești, Ograda, Valea Ciorii, Fetești Gară, Căzănești, Moldoveni și Borănești. Sprijinul financiar va fi acordat până la sfârșitul anului în curs.
Obrazul subțire al administrației Tradiția daniilor administrative din fonduri publice pentru Episcopia Sloboziei și Călărașilor e una veche. Administrația Pavel nu a făcut decât să conserve practica. Spre exemplu, în anul 2021, administrația Pavel a alocat 1,5 milioane de lei pentru 16 lăcașuri de cult din Ialomița, printre care se numără și câteva dintre cele «miruite» și în acest an. În anul 2020, administrația Victor Moraru a alocat de două ori bani publici, la valori sensibil egale, pentru susținerea lăcașurilor de cult din întreg județul. Adunate, sumele alocate în ultimii 10 ani, sunt de ordinul zecilor de milioane de lei. Cea mai veche înregistrare publică a unei astfel de repartizări bugetare pe site-ul Consiliului Județean Ialomița datează din 2012. La momentul respectiv, instituția aloca prin votul consilierilor județeni 200000 de lei pentru «completarea fondurilor necesare realizării lucrărilor de pictură în tehnica mozaicului pentru fațadă la Catedrala Episcopală din Slobozia».
150000 de lei pentru un bust al lui Barbu Catargiu la Maia
Pe lista proiectelor de hotărâre din cadrul ședinței Consiliului Județean Ialomița de miercuri, 20 aprilie 2022, figurează și cel privind realizarea unui «monument comemorativ» în amintirea primului ministru al României, Barbu Catargiu. Reamintim că Barbu Catargiu este considerat întâiul prim-ministru al României moderne, după ce «la 22 ianuarie 1862, după recunoașterea unirii depline a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, s-a format primul Guvern al României, prim-ministru fiind desemnat Barbu Catargiu».
După 30 de ani de așteptare Administrația județeană aduce o minimă reparație amintirii celui care a fost întâiul prim-ministru al României moderne, Barbu Catargiu. Printr-un proiect de hotărâre supus atenției plenului în ședința din 20 aprilie 2022, Consiliul Județean Ialomița alocă suma de 100000 de lei pentru realizarea unui bust al acestei personalități politice marcante în comuna Maia. Administrația locală din Maia va contribui la realizarea acestui monument comemorativ cu suma de 50000 de lei. «Scopul realizării acestei opere de artă o reprezintă atât o aducere aminte a meritelor politice ale primului prim-ministru al României, devenit ialomițean, cât și o menținere vie pentru actuala generație și a celei viitoare a personalităților ialomițene care au influențat evenimentele istorice ulterioare Unirii Principatelor Române de la 1859» se arată în referatul care însoțește acest proiect de hotârâre.
Ialomițean prin adopție Barbu Catargiu nu este ialomițean. În timpul vieții, Catargiu a cumpărat în localitatea Maia un domeniu alcătuit dintr-un castel, un parc și o biserică. Pentru amenajarea parcului, Barbu Catargiu 1-a angajat pe fostul director al Grădinilor Imperiale din Viena, peisagistul Wilhelm Mayer, căruia i-a încredințat misiunea de a crea împrejurul conacului un parc «fabulos». Este asasinat la 22 iunie 1862, în Dealul Mitropoliei din București. A fost înmormântat la Maia, cripta funerară a familiei aflându-se în dreapta pronaosului Bisericii «Adormirea Maicii Domnului». A rămas în istorie pentru că în timpul guvernării sale au fost adoptate măsuri importante pentru unificarea administrativă a noului stat. În anul 2022 se împlinesc 160 de ani de la instalarea sa în funcția de prim-ministru. Bustul lui Barbu Catargiu va fi amplasat într-unul dintre spațiile publice din localitate.
20 Aprilie 2022, 07:55 (15087 vizualizări - 17 comentarii)
Reabilitarea Muzeului Național al Agriculturii costă 42,2 milioane de lei
Noul Bloc Operator al Spitalului Slobozia, finalizat în 2023
Consiliul Județean Ialomița închiriază fostul sediu al BCR cu 10 milioane de lei
Drumuri și Poduri SA înregistrează pierderi de 2,9 milioane de lei
Comentariile cititorilor:
(4 Mai 2022, 04:01)
Risipă din bani publici.Din banii ăștia se puteau face toalete publice in orasele județului și date in folosință spre administrare unui privat. Să nu mai zic ca sunt atâtea disoensare medicale sau posturi de poliție la sate fără toalete. Dar ne rugăm sa nu ne taie ceva cand suntem pe stradă cu gàndul la preapăcătosul Marean reparatorul de clopotnițe.
(30 Aprilie 2022, 16:36)
Multumim Preasfintitului parinte Vicentiu ptr. investitia facuta in invatamant.La nivelul judetului a avut loc ,olimpiada nationala de limba si literatura romana saptamana acesta.Cu acest prjej , parintele Vicentiu a acordat un premiu si diploma unei participante din Satu Mare. Un gest de lauda si de respect fata de tinerii cu rezultate deosebite in invatamant.
(30 Aprilie 2022, 10:13)
Mostra de gandire a analfabetului religios:"banii vor fi sifonati in buzunarele popilor".
(30 Aprilie 2022, 08:42)
Dacă nu sunt decontate lucrările justificate cu documente, banii vor fi sifonati în buzunarele popilor profesioniști în ale cersitului. Oricum, banii sunt pierduți într-un prostirea și indobitocirea neamului, nu cu religia formam cetățeni utili societății, meseriași sau antreprenori.
(28 Aprilie 2022, 17:46)
Foarte bine ! Multumesc pe aceasta cale, Episcopiei ptr. sprijinul acordat refugiatilor din Ucraina , care sunt in jud.Ialomita.
(27 Aprilie 2022, 13:00)
Sa intelegem ca tu ai dus mapa cu acte si le-ai rasfoit pe drum de esti asa sigur. E de ajuns, n-asa, cuvantul tau.
(27 Aprilie 2022, 08:09)
dovezile s plecate la parchet si protv :p
(26 Aprilie 2022, 09:51)
Faci afirmatii gratuite, fara dovezi, care scot in evidenta un singur lucru cert: hotul vede doar hoti in jurul lui..
(26 Aprilie 2022, 07:41)
deconteaza ei lucrari de modernizare care nu au fost executate pentru buzunarul propriu (poate se autosesizeaza careva ).... asta cu a da la biserica este de bine ........
(26 Aprilie 2022, 07:28)
Păcatul prostiei, nu există. Doar proști.
(23 Aprilie 2022, 12:33)
Da, te rog, niste exemple de preoti cu mercedesuri (sau orice tip de masina) despre care ai auzit ca urmeaza sa fie schimbate.
(23 Aprilie 2022, 06:49)
Bine zis, să se deconteze doar facturile unor proiecte de reabilitare, construcție, etc...In rest se vor schimba vechiturile alea de Mercedesuri fabricate in 2019.
(21 Aprilie 2022, 22:36)
In fiecare saptamana "Independent "are cel putin un articol in care se arata ajutorul dat de reprezentantii BOR pt persoane defavorizate. Citeste :"Sprijin pt semenii nevoiasi acordat de Protopopiatul Urziceni"-19 aprilie.
(21 Aprilie 2022, 16:54)
Cati copii sarmani ar fi putut fi hraniti cu banii astia?
(21 Aprilie 2022, 08:02)
Salut aceasta decizie a presedintelui si sunt in asentimentul lui. Pup pe excelenta sa preasfintitul Vicentiu pe botic.