POLITICĂ

Președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel
«PSD și PNL fac politică împreună pentru că așa au decis oamenii prin vot!»
Administrația Pavel se apropie de jumătatea mandatului. Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița susține că este prea devreme pentru un bilanț. Dar este optimist. Investițiile susținute din fonduri europene sunt în grafic, drumurile județului se asfaltează, iar politica locală a ajuns la un punct de echilibru. «Suntem acolo unde ne-am propus!» declară Marian Pavel.
Piatra de moară a proiectelor europene
De mai bine de 2 ani, administrația județeană se laudă cu cele patru proiecte de investiții pe care le derulează concomitent la Spitalul Județean Slobozia. La acestea patru, Marian Pavel vrea să adauge două. Dar costurile de execuție au crescut cu 25%...
-Județul a împrumutat 100 milioane de lei ca să asigure finanțarea constantă a investițiilor. Mai aveți bani?
-La spital se derulează două proiecte prin Programul Operațional Regional (n.red.: modernizarea UPU și reabilitarea Ambulatoriului) și două prin PNDL (n.red.: modernizarea incintei Spitalului și construirea Blocului Operator). Totul e în grafic, chiar există lucrări care se derulează în avans... Într-adevăr, la UPU au existat probleme din cauza unor cuzineți din beton pe care i-au descoperit și trebuiau îndepărtați... Dar nu ne oprim!
-N-ați răspuns la întrebare. Prețurile au crescut cu 25% la prima strigare... Are administrația județeană bani să finalizeze aceste proiecte?
-Creșterile de preț sunt explozive, într-adevăr... Dar Guvernul a intervenit, iar Ordonanța indexează valorile. Nu foarte mult, e drept... Din calculele noastre, indexarea va acoperi între 15% și 25% din valoarea acestor contracte. Pot să vă spun însă că am discutat personal cu ministrul Finanțelor și am întrebat până unde pot majora aceste costuri. Am stabilit împreună ca sumele, aceste cheltuieli suplimentare, să fie asigurate de Ministerul Dezvoltării. Deci, da, județul are bani!
-Pe hârtie... Există riscul ca investițiile să nu mai fie finalizate! Cum s-a întâmplat cu parcarea subterană fără intrare... De fapt, ne spuneți că trăim cu sabia deasupra capului...
-Întotdeauna există un risc. Sunt județe în jurul nostru care au reziliat contracte... Noi n-am făcut-o și nu o facem. Căutăm de fiecare dată soluții!
-Lucrările se vor termina în graficele inițiale?
-Eu sper că da! Însă cel mai important lucru e să se termine... Orice reziliere de contract, orice reluare de procedură, înseamnă costuri de două ori mai mari! Investițiile în administrație generează un cerc vicios. Pentru nimic pe lumea asta nu există garanții... Dar ceea ce trebuie să înțelegem e că nu mai putem renunța. Și că trebuie să facem mai mult!
-Adică un Centru Medical de 133 milioane de lei...
-Da! Și un proiect suplimentar care constă în realizarea de scări exterioare și instalații de hidranți care să garanteze siguranța în caz de incendiu...
-E prea mult pentru o administrație județeană...
-Depinde. Eu am spus mereu următorul lucru: «ca să reușești, trebuie să te înconjori mereu de oameni mai deștepți decât tine». Eu asta am făcut la Consiliul Județean Ialomița!
Administrația cu investiții de 400 milioane de lei
Administrația nu înseamnă doar proiecte europene. Înseamnă drumuri, înseamnă edili în slujba comunității, înseamnă promisiuni onorate. Adică tot ce n-am avut și n-o să avem vreodată în Ialomița. Sau, cel puțin așa credem noi...
-Dincolo de asfaltatul drumurilor județene, unde se vede creșterea nivelului de trai? Unde e mulțumirea cetățenilor, unde sunt locurile de muncă, oportunitățile anunțate în campanie?
-Aveți o abordare populistă a situației. Vreți să vorbim despre locurile de muncă din Ialomița?! Eu aș vorbi, mai degrabă, despre lipsa forței de muncă... Știți câți nepalezi lucrează la firmele care construiesc spitalul?
-Oamenii sunt de vină, așa e?
-Nu! Dar nici administrația nu mai poate fi arătată cu degetul... Când Programul «Anghel Saligny» va intra în plată, vom avea în derulare 60-70 de proiecte. Mi-e teamă că nu doar Ialomița, ci toată România nu are forță de muncă suficientă pentru a derula toate aceste proiecte...
-Vom aduce nepalezii de care ați pomenit mai devreme. Și vom rămâne săraci!
-Ca fiecare dintre noi, întâi sunt ialomițean, apoi român și apoi cetățean european. Mă interesează ca plusvaloarea să rămână aici, în Ialomița...
-Asta spun toți oficialii administrației de 30 de ani. Și nu se schimbă nimic, niciodată. Administrația rămâne încremenită în proiecte...
-Nu vreau să vă contrazic. Vreau doar să priviți în urmă. Să comparați atitudinea celor de-acum cu a celor de-acum 10-20 de ani... Aleși publici, funcționari, angajați ai administrației la orice nivel. Fac administrație de 22 de ani și știu ce spun! Prin comparație, totul s-a schimbat... Pentru că nivelul de așteptare al oamenilor e altul. Cetățeanul are alte standarde acum. Și e normal să fie așa. Apa, drumurile și canalizarea nu mai sunt suficiente...
-Aveți dreptate. Acum oamenii vor rețea de gaze. Și n-or s-o aibă niciodată!
-Orașul Fetești a semnat pentru cea mai mare investiție din România prin Programul «Anghel Saligny». 132,5 milioane de lei! Și vor semna și ceilalți... Pentru că a venit timpul ca tipul acesta de investiții să fie realizate. Suntem acolo unde ne-am propus! Sunt discuții politice derulate la nivel de Alianță. Iar eu am încredere în ceea ce se decide acolo.
Nimeni nu e veșnic
Încrederea președintelui Pavel nu e încrederea noastră. Și, cu siguranță, nu a majorității. Pentru a crede ce se discută «la nivel de Alianță», oamenii au nevoie de garanții, de lideri, de o proiecție a viitorului... Singurele certitudini pe care le are Ialomița e că PSD și PNL vor coabita până la Alegeri. Și că Pavel și Soare joacă amândoi cu mandatele pe masă...
-Vă jucați amândoi cu mandatele pe masă...
-Probabil că da. Nu știu ce face domnul Soare, dar eu am jucat cu mandatul pe masă de când am intrat în politică!
-Care e, de fapt, relația dintre PSD și PNL în Ialomița?
-Bună! Acum PSD și PNL fac politică împreună pentru că așa au decis oamenii prin vot. Când am acceptat cu Dragoș Soare să guvernăm împreună, de fapt am acceptat să facem administrație! Și există timp pentru fiecare dintre noi să demonstrăm că ceea ce facem facem bine sau nu... După 4 ani de zile, fiecare dintre noi, fiecare dintre partide, va ajunge din nou în fața oamenilor, iar ei vor decide din nou!
-Zvonul că veți pleca se aude tot mai des. Pe cine lăsați în urmă?
-Pe cine va decide partidul. Al cărui președinte sunt!
-După ce ați ajuns președinte, ați declarat public că nimeni nu e veșnic în funcție și că fiecărui președinte de partid îi vine rândul să fie înlocuit. Pe cine vedeți preluând mandatul? Două nume, vă rugăm...
-Ștefan Mușoiu și Ștefan Țintă.
1 Iulie 2022, 10:20 (2013 vizualizări - 2 comentarii)
Oficialii Consiliului Județean Ialomița au semnat achiziția sediului Urban SA Slobozia
Centru de tratament și diagnostic destinat copiilor cu autism
«Ziua Internațională a Dunării», sărbătorită de Consiliul Județean la Fetești
PSD Ialomița dă startul Alegerilor din 2024
Comentariile cititorilor:
(4 Iulie 2022, 10:07)
Citez, intrebarea reporterului: "unde se vede creșterea nivelului de trai? Unde e mulțumirea cetățenilor, unde sunt locurile de muncă, oportunitățile anunțate în campanie".
Raspunsul domnului presedinte: "Eu aș vorbi, mai degrabă, despre lipsa forței de muncă".
Asadar, adio crestere nivel de trai, adio multumirea cetatenilor, adio indeplinirea promisiunilor. Este doar un oportunist mediocru ajuns pe o functie gras platita, din care are grija de el si de neamul lui, si atata tot. Cainii latra, ursul merge, si Ialomita bate pasul pe loc, sa nu zic in regres. Nici macar apa potabila nu avem, au luat Urban la Consiliul Judetean ca sa faca marea cu sarea, vai de capul nostru de oameni vanduti.
(2 Iulie 2022, 10:08)
useleu nu a fost niciodata o optiune a alegatorilor. singurii care merg pe varianta asta contra naturii sunt oamenii care traiesc ( direct si/sau colateral ) din politica.
dovada este ca , la poli diferiti fiind ca doctrine dar aliati ( contra naturii, asa cum am zis ) nu ati facut niciun pas, niciun demers, nicio incercare de a stabili de comun acord o strategie pe perioada indelungata, in domeniile esentiale - sanatate, educatie, securitate energetica etc. pe care sa o urmariti ( fiecare partid in parte si toate la un loc ) pana la realizarea efectiva, chiar daca, dupa alte alegeri, acest concubinaj nu va mai rezista si vor veni astfel guverne monocolore, rosii sau galbene.
asa incat, indiferent cum numiti ceea ce spuneti ca faceti : politica sau ....administratie, nu ati dovedit, si cred ca nici nu o veti putea face vreodata, ca puneti pe agenda voastra ocazionata de aceasta alianta, adevaratele probleme ale natiei, care nu-si gasesc rezolvarea intr-un singur mandat si nici nu se afla la indemana unui singur guvern.