EVENIMENT

3 milioane de lei din fonduri publice
Primăria Amara, salvată de la faliment administrativ de către Guvern?
În urmă cu o lună, Primăria Amara a solicitat autorităților județene și centrale un sprijin financiar de 3 milioane de lei pentru evitarea falimentului administrativ. Suma reprezintă contravaloarea unuia dintre cele 24 contracte de prestări servicii încheiate cu firma Intergroup Engineering SRL pentru documentații aferente accesării unor finanțări europene. Fondurile necesare acoperirii contravalorii acestui contract ar putea fi asigurate din Fondul de Intervenție la dispoziția Guvernului. Primarul orașului Amara, Alin Sandu, susține că intervenția ar fi salutară: «Ne-am bucura să găsim înțelegere la nivelul autorităților județene și centrale... Executarea silită a conturilor Primăriei ne-ar pune în imposibilitatea de a putea derula proiectele edilitare aflate în desfășurare la acest moment!».
Primăria Amara a pierdut lupta cu sistemul Începând cu luna mai 2022, administrația publică din Amara avea conturile blocate pentru o datorie de 3 milioane de lei reprezentând «debite restante» către Intergroup Engineering SRL. Executarea silită a conturilor Primăriei este rezultatul pierderii în instanță a unui proces prin care firma Intergroup Engineering SRL solicita penalități de întârziere pentru un contract în valoare de 158000 de lei, semnat în 2016. Decizia executării silite a conturilor era cunoscută încă din martie 2021, când administrația locală a obținut o amânare a inevitabilului în baza OG 22 din 2002 a Guvernului, care prevede că «debitorul bugetar nu poate fi executat silit pe o perioadă de 6 luni de la comunicarea somației». În încercarea de a evita blocarea conturilor, administrația din Amara a încheiat un acord de plată eșalonată a datoriei în valoare de 90000 de lei lunar. Acordul a fost respectat doar 3 luni. Decizia de executare silită a conturilor orașului Amara reprezintă finalul unui scandal public ce a traversat 3 mandate și pentru care, nici până la acest moment, nu s-au identificat vinovații.
Salvați de faliment in extremis Pentru deblocarea situației, în cursul lunii iunie 2022, Primăria Amara a informat atât Consiliul Județean Ialomița, cât și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În urma corespondenței purtate, a fost identificată soluția legală pentru evitarea falimentului administrativ. Printr-o adresă remisă administrației locale în 17 iunie 2022, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației confirmă faptul că plata celor 3 milioane de lei reprezentând contractul de 158000 de lei plus penalități de 1% pe zi și cheltuieli de judecată ar putea fi onorată din Fondul de Intervenție la dispoziția Guvernului, date fiind «necesitatea urgentă și caracterul de imprevizibilitate apărute în timpul exercițiului bugetar». Primarul orașului Amara, Alin Sandu, susține că intervenția ar fi salutară: «Ne-am bucura să găsim înțelegere la nivelul autorităților județene și centrale... Executarea silită a conturilor Primăriei ne-ar pune în imposibilitatea de a putea derula proiectele edilitare aflate în desfășurare la acest moment!».
Penalități de 20 de ori mai mari pentru Primăria Amara! Valoarea penalităților rezultate în cei 5 ani scurși de la decizia ex-primarului Ion Măiță este de aproape 20 de ori mai mare decât valoarea contractului de consultanță. Situația este explicabilă în condițiile în care contractul prevedea ca valoarea acestor penalități să fie de 1% pe zi pentru fiecare zi de întârziere la plată. Primăria Amara explică în corespondența purtată cu administrația județeană și centrală cum a fost posibilă semnarea unui contract: «Menționăm că din valoarea debitului doar 158000 de lei reprezintă prețul contractului, restul fiind penalități de întârziere. Cu privire la aceste penalități, menționăm clauza 11.2 din contract prin care penalitățile pentru neîndeplinirea obligațiilor de plată sunt stabilite la 1% din plata neefectuată pentru fiecare zi de întârziere, deși practica curentă pentru astfel de penalități este de 0,1 până la 0,5% pe zi de întârziere. Prin acceptarea unei astfel de clauze dezavantajoase, persoanele care au semnat contractul din partea UAT Amara nu au ținut cont de impactul pe care l-ar avea asupra bugetului local al orașului». Așa cum am precizat deja, până la acest moment nu au fost identificați vinovați în acest scandal public care a împins Amara în pragul falimentului administrativ și a generat pagube de 3 milioane de lei.
«Afacerea» Intergroup Engineering SRL
La baza deznodământului prezentat mai sus stau o serie de 24 contracte de consultanță încheiate în 2016 de către administrația Moraru. Conform informațiilor publice de la acel moment, informații reluate în corespondența purtată în luna iunie 2022 cu Consiliul Județean Ialomița, o parte dintre aceste contracte «au fost încheiate sub limita de 30000 de euro pentru a se evita licitația publică». Ilegalitatea încheierii contractelor de consultanță este confirmată oficial și de către ADR Sud Muntenia care susține că «autoritatea contractantă a aplicat în mod eronat procedura de achiziție directă deoarece în ceea ce privește achizițiile aferente activităților care au loc până la momentul depunerii cererii de finanțare, autoritatea contractantă are obligația de a aplica o modalitate de achiziție determinată în funcție de valoarea achizițiilor (...) prin raportare la anul bugetar, nu la durata proiectului». În anul 2017, primarul de la acel moment al localității, Ion Măiță, a refuzat să plătească contravaloarea unui contract de consultanță reprezentând «Servicii de consultanță în vederea accesării de fonduri nerambursabile pentru Reabilitarea Parcului Balnear din Stațiunea Amara-Etapa II». «Plata sumei agreate în contractul de prestări servicii nu a mai fost achitată (...) deoarece finanțarea nerambursabilă nu a fost obținută. (...) Prin urmare, (...) am considerat că nu este legal să realizăm plata Contractului care nu a întrunit condițiile de finanțare!» declara Ion Măiță în 2021, după ce Intergroup Engineering SRL obținuse în instanță executarea silită a conturilor Primăriei Amara.
18 August 2022, 10:20 (4250 vizualizări - 4 comentarii)
Plajele publice din Amara nu primesc turiști nici vara aceasta
Amara, «Centru de Excelență în Turism»
Reabilitarea Căminului Cultural Amara va beneficia de finanțare de la CNI
Comentariile cititorilor:
(20 August 2022, 17:38)
@Nimeni altu vezi că România e in faliment din cauza PSD, PNL și USR. Aur nu a fost niciodată la guvernare. Hoți striga hoți, numai în îl.gasesti. sau va este frică de un canal, o Gherla sau un Aiud. Meritați o Siberie dar momentan e in reparație, vedem după 2024. Aveți grijă cum vă rezervati bilete și pentru nepoti.
(20 August 2022, 13:03)
Votati aur sa bage toata tara in faliment.
(18 August 2022, 14:51)
SI CU ZONA DE PROTECTIE A LACULUI CUM RAMANE ? TAIEM, TAIEM ...CAPETE CAND?
(18 August 2022, 13:17)
Să mai taie puțină pădure pe lângă lac, să vândă lemnul la fabrica de lădițe și poate acoperă datoria