REPORTAJ

Spitalul Județean de Urgență Slobozia: UPU, sub asediul non-urgențelor
Ca să fii «urgență» trebuie să țâșnească sânge din tine. Dintr-o venă, de preferat... Sau să te fi călcat trenul! Sau să cazi în casa liftului... Vinerea, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Slobozia, nimeni nu era «urgență». Dar în «triaj» erau cinci. Un bătrân de 84 de ani care «refuza să coopereze», un om al străzii care cerea «analize», o doamnă supraponderală care acuza că are amețeli de o lună și o mamă de mână cu o fetiță speriată așteptând să intre la stomatolog. Stomatologul e «de gardă» până la 22,00, iar acum de-abia e trecut de 20,00. E timp destul...
• În UPU ajungem o dată cu bătrânul de 84 de ani. L-au adus la spital de frică, așteptau ambulanța cu lumânarea aprinsă... Bătrânul nu e urgență, trage să moară. Dar asta nu contează, e la UPU! Iar la UPU nu se moare oricum. E nevoie de intubație orotraheală, monitorizare funcții vitale, recoltare analize sânge, perfuzabile, anestezice antiaritmice, antialgice, sondă urinară, oxigen... Bătrânul devine una cu aparatele medicale care îl obligă să trăiască. Nimeni nu are milă de chinul lui, nimănui nu-i pasă. Ești la UPU, trebuie să trăiești.
• În urma bătrânului vin de-a valma. Femeia supraponderală, omul străzii care vrea «analize», un bătrân de 86 de ani cu «insuficență venoasă» care acuză dureri de picioare de două săptămâni, o doamnă din Italia pe care o doare «ceva» de o lună, de când a venit acasă, unul care are «frezoane» (n. red.: frisoane). Apoi le pierdem șirul...
• UPU Slobozia are 12 paturi. Dar numai 9 pot fi folosite, restul sunt pentru bolnavii cu COVID-19. Înainte să transforme Spitalul în șantier, timpii de așteptare erau mai scurți. Acum pot ajunge și la 6 ore. Pentru că, statistic, 6 din 10 oameni care se prezintă la UPU sunt non-urgențe!
• Garda e a doctoriței Telehuz. Anca Telehuz. E șefa UPU Slobozia și tot orașul o știe. Ba, chiar și județul. Și de bine și de rău... Vinerea asta asigură garda singură. 24 de ore. După ceas, au trecut 17 ore de când a intrat în gardă. Face asta de 12 ani. Plus 5 ani de rezidențiat. În 17 ani i-au trecut prin mâini aproximativ 40000 de pacienți. Pe zi de gardă, media e de 100. Azi au fost mai puțini, doar 70: «Din 70, am internat 7... O pacientă pe Cardio, 3 pe Interne și alți 3 pe Chirurgie. Restul au fost non-urgențe! Îi înțeleg, cred că UPU e ultima soluție. Dar încercați să vorbiți cu 100 de oameni într-o zi... Nu să le puneți diagnosticul corect celor care sunt cu adevărat bolnavi, doar să vorbiți cu ei... Puneți-vă o secundă în locul acestor medici și asistenți pe care toată lumea îi acuză și îi arată cu degetul. Îi înțeleg foarte bine pe cei care sunt non-urgențe. Vin din mediul rural, nu au medic de familie, în Policlinică nu pot ajunge decât cu programare și bilet de trimitere... Dar sunt și pacienți care ajung la noi de 4 ori pe săptămână. Pur și simplu le place să vină la UPU!».
• După 2 ore apare prima urgență reală. Un deținut din Peniteniciarul Slobozia, resuscitat. E tânăr, 54 de ani... L-au electrocutat de 3 ori ca să-și revină, iar el s-a agățat de viață. Mai bine renunța! Protocolul e mereu același: intubație orotraheală, monitorizare funcții vitale, recoltare analize sânge, perfuzabile, anestezice antiaritmice, antialgice, sondă urinară, oxigen... Deținutul devine una cu aparatura medicală care îl ține în viață. Dar greul de-abia acum urmează. Nu poate fi salvat aici, starea lui e critică... Singura lui șansă e un spital din București. Doctorul se transformă în dispecer.
• Urmează zeci de minute petrecute la telefon... Dar deținutul s-a născut într-o zodie norocoasă. Un medic de la Spitalul Militar acceptă pacientul. Cu condiții! Computer tomograf, reluarea analizelor, istoric medical... Deținutul nu are istoric medical. Conform fișei medicale, e de 17 zile în pușcărie și nu a fost niciodată la spital.
• Între timp medicii Spitalului continuă să trateze «urgențele». Un copil de 10 ani cu un varicocel, o femeie cu o tuse declanșată acum 3 zile, o alta cu palpitații care vrea un EKG, dar refuză internarea... Costel Stroe este asistent de 16 ani. L-am văzut cusând în viu pleoapa unui bărbat cu politraumatism facial. Nu mulți doctori pot face asta... Împarte pacienții de la UPU în trei. Cei care trebuie trimiși la București ca să trăiască, cei care rămân și cei de Policlinică: «Pentru Policlinică sunt cam 6 din 10. Iar după 16 ani de UPU ajungi să îi poți deosebi. Nu poți fi sigur sută la sută... Dar experiența te ajută să nu greșești!».
• Mariana Daniela Soare este asistentă de 20 de ani. Aici, la UPU! Și nu ar vrea în altă parte, deși consumul nervos e uriaș. Iar acuzațiile zilnice: «Suntem acuzați că nu ne pasă. Că nu ne facem meseria... Că luăm șpagă! De cele mai multe ori sunt oameni educați... Încerc să nu îi aud. Să ignor acuzațiile. Dar te macină, cuvintele dor! Cei mai vehemenți sunt non-urgențele... Oameni care ar trebui să ajungă la medicul de familie. Am întâlnit pacienți care vin și acuză dureri vechi de un an de zile... Au impresia că la UPU poți beneficia de atenția unui medic imediat și se enervează că sunt obligați să aștepte. Există convingerea asta a oamenilor, pe care o aud peste tot, că la UPU îți fac de toate... Dar nu au niciodată timp să aștepte! Și-atunci preferă să ne urască, să ne amenințe, să ne vorbească urât... În pandemie eram „cei din linia întâi“. Acum nu mai suntem! E atât de nedrept. Dar m-am obișnuit...».
• Aceleași statistici ale Spitalului Județean Slobozia confirmă că 4 din 10 pacienți tratați la UPU nu și-au plătit niciodată asigurările medicale. Cei mai mulți vin din mediul rural, UPU e ultima opțiune, singura șansă pe care o au. Iar 9 din 10, indiferent de afecțiune, refuză internarea! Ultimul, victimă a unui accident rutier, cu craniul fracturat în două locuri, a semnat hârtia și a plecat acasă... Și e doar una dintre sutele de povești pe care le auzi așteptând următoarea urgență. Între timp, deținutul și-a primit locul «la București» și pleacă. Bătrânul a pierdut lupta și e deconectat de la aparate... În locul lui e așteptat «un descarcerat» dintr-un autoturism peste care a căzut un copac. 7 din cele 9 paturi ale UPU sunt ocupate cu non-urgențe care așteaptă dimineața ca să plece acasă. Și noaptea e abia la început...
13 Septembrie 2022, 12:40 (9696 vizualizări - 16 comentarii)
UPU la containere modulare
Unitatea de Primiri Urgențe Slobozia se mută în containere
Sezonul virozelor respiratorii a început oficial în Ialomița
«Ziua Internațională a Medicinei de Urgență», marcată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia
Comentariile cititorilor:
(21 Septembrie 2022, 13:19)
Noi asiguratii intelegem faptul ca "sistemul" este de vina; intelegem si faptul ca politicul isi planteaza manageri de tipul Yes Men, care sifoneaza banul public, cumparand de exemplu izolete inutile la pret de garsoniera, sau masti covid cu pret umflat de o suta de ori. Asta in timp ce pacientii isi cumpara medicamente din buzunarul propriu. Sper sa fiti si dvs sanatosi, sa nu aveti nevoie de asistenta medicala. Da, este frustrant sa cotizezi zeci de ani contributii consistente la sist public de sanatate si sa fii tratat prost eventual o data la 10 ani cand ai o problema de sanatate. Atunci sa vezi cat de intelegatori esti cand doctorul nu poate fi abordat nici macar 30 de secunde, sau, daca indraznesti sa-i adresezi o intrebare urla sa iesi afara ca anunta paza. Probabil ca aceeasi atitudine o impun si asistentelor sau infirmierelor. Nu fac acuzatii referitoare la shpaga, pt ca nici nu am dat, nici nu am fost conditionat sa dau asa ceva cadrelor medicale pentru a obtine macar o informatie cu privire la pacientul internat. Dar, comunicarea cu doctorul nu exista! Cel mult, ii transmite ceva sumar pacientului, care poate fi un batran cu capacitate limitata de intelegere. Nu suntem toti infractori ca sa fim azvarliti afara din spital, unii incercam sa ne comportam cu cadrele medicale mai mult decat civilizat; dar, fara rezultate! Cei mai "bagati in seama" sunt rromii care vin cate 20-30 la spital atunci cand vreunul din clan are "frezoane". De aceia va este frica (logic). Ironia sortii este ca tocmai aia NU "va platesc salariile" dar ei "se bucura" de toata atentia dvs. Marele manager are si el vreun cuvant de spus? Lucrati mai mult la comunicare, ok, nu trebuie sa-i rapim timp doctorului, insa desemnati o persoana care sa informeze pacientii si apartinatorii!
(15 Septembrie 2022, 21:33)
Va mulțumim pentru critici,va mulțumim pentru cuvintele de compasiune chiar dacă sunt puține..Va mulțumim ca ne înjurați,chiar dacă totuși ne facem treaba!Într-adevăr, ne-am ales aceasta meserie entru ca ne place,și ne-am asumat riscurile dar credeti-ma,când viata unui om este salvata,aceasta este multumirea noastră!Și nu este nici o urma de ironie în aceste aceste cuvinte, ci sunt spuse din suflet..Și noi vrem sa fim cu zâmbetul pe buze tot timpul, dar suntem oameni..cati dintre dumneavoastră nu ati avut și zile mai proaste,v-a fost rău,v-a durut ceva?Dar venim la serviciu,ca să va fim alături.. și nu regretam.Uneori,va vindecam doar cu o vorba buna,doar ținându-va de mana..Dacă totuși am avea putina înțelegere și din partea dumneavoastră, poate ca lucrurile ar sta altfel..dar toți aveți pretenția ca va suntem datori,ca ne plătiți.. Nu,nu ne plătiți,NOI plătim pentru cei neasigurati!!Chiar dacă plătiți asigurări,nu ne dați noua banii!!!Și noi la rândul nostru plătim cu vârf și îndesat..Iar când vine vorba de spaga..mai gândiți-vă când afirmati asemenea lucruri!Peste tot sunt camere de supraveghere, nimeni nu si-ar risca postul pentru 10 lei!!Din contra,habar nu aveți cati bănuți,mâncare,jucării da m noi oamenilor nevoiași..dar o facem din suflet,fără sa ne postam pe rețelele de socializare!Dar..VA MULȚUMIM!!
(15 Septembrie 2022, 18:56)
fara cuvinte
(15 Septembrie 2022, 14:21)
Eu cred ca va faceți datoria atunci când nu mai aveți semințe de floarea soarelui, când nu stați pe telefon.smd.Am fost cu mama la urgențe a stat femeia 4 ore fără sa meargă la wc și fără sa o întrebe cineva de vrea un pahar cu apă. Am întrat la ea și am întrebat-o eu dacă mai rezista, vrea apă , vrea la wc. Saracuta din bun simț nu a vrut sa deranjeze. Aștepta și iar Aștepta să o întrebe ceva.Eu va înțeleg ca este o meserie grea și riscantă, dar meseria asta v-ati ales-o. Ați depus un jurământ. Respectați pacientul plătește asigurări din care sunteți plătiți.
(15 Septembrie 2022, 06:06)
Conducerea Consiliul Județean facevtoate eforturile pt a le asigura bună desfășurarea a activiștii spitalului dar ce te faci cind te intimpina la primiri urgente o doamna extrem de violenta verbal.agresiva.Domnnilor conducători mai mari ai orașului chiar nu puteți faceți ceva și în privința infrastructurii umane.Ce sa te faci cu doamna ajunsa din femeie de servici asistenta asta ia fost pornirea domniei sale și asa se comporta.
(14 Septembrie 2022, 16:43)
Ca sā faci niște observații petinente, trebuie sā știi și modul de organizare al spitalului. Dacā la un spital de urgențā din București la garda de urgențā sunt medici de toate specialitățile, la Slobozia este un medic la UPU care acordā primul ajutor dar pentru afecțiuni pacienții trebuie sā aștepte medicii de gardā de pe secții sā coboare sā consulte bolnavul. Medicul de la UPU poate sā încaseze orice fel de sancțiuni de la pacienți, de la amenințāri pânā la bātāi cā n-are nici o legāturā cu faptul cā medicii de specialitate nu-și fac treaba. Acest lucru nu se spune. La Fetești când a fost bātutā doctorița de la UPU și cand managerul a anchetat-o tot pe ea, nimeni nu l-a anchetat pe el de ce nu avea medic ortoped, noaptea și servicii de radiologie. Deci ori vorbim singuri, ori pe lângā subiect. La Slobozia de ce managerul nu ne informeazā de ce medicii specialiști nu coboarā cu orele sā consulte pacienții de la UPU?
(14 Septembrie 2022, 14:32)
Ai pus punctulpe 'i': medicul de familie si consultarile la policlinica sunt verigile slabe din lantul cautarii sanatatii oamenilor.
(14 Septembrie 2022, 14:19)
Asa se intampla cand toate infirmierele si ingrijitoarele, ajung asistente medicale. Sunt mai ,,bune de gura,, de cat medici. Spaga e mare, însă. Iar salariul nu mai vorbim....munca mai ,,pai,,.Hai la cafele si amantlacuri!
(14 Septembrie 2022, 12:59)
Nu contest profesionalismul medicilor de isprava si al asistentelor.Totusi , ar trebui mai mult profesionalism din partea asistentelor, mai multa exigenta in acordarea statutului de asistenti medicali.Este adevarat , Romania are deficit de cadre medicale, dar cum ne simtim cand venim in contact cu asistente semianalfabete.Nu critic si nu dau nume , dar sunt asistente la spitalul judetean, promovate pe repede inainte.Cine corecteaaâza lucrarile scrise ale doamnelor , se ingrozeste.Le puteti gasi chiar si la pediatrie, din croitoreasa , asistenta medicala cu pretentii.Tot respectul ptr fiecare meserie, dar , sa ne cunoastem competentele.Felicitari ptr articol!
(14 Septembrie 2022, 09:02)
e clar ca cele mai multe cadre sanitare nu isi fac meseria de placere. Sunt putini astia. ori cel care framanta coca pentru covrigi, ori asistentul de la spital, aceeasi chemare, aceeasi daruire. diferenta se face la banii virati pe card
(14 Septembrie 2022, 08:43)
Tatăl meu cu ocluzie intestinala a așteptat 3 ore la UPU cu dureri și stare de voma că sa fie consultat.Mama la ora 1 noaptea cu colică biliară la fel.. Numai acolo sa nu ajungi
(13 Septembrie 2022, 23:51)
Cu toate cele mai putin placute, sa multumim din suflet celor de la UPU care isi fac datoria…si cadm suntem pe acolo ne rugam ca in ultima zi de viata Feliciatari! Dumnezeu sa va aiba in paza…
(13 Septembrie 2022, 23:30)
Știu pe unul care nu a muncit decât sā-și scoatā berea și țigārile în fiecare zi. De asigurare nici nu poate fi vorba. Starea de turmentat este permanentā. Când se plictisește intrā în câte un scandal declanșat de el. Dupā ce declanșeazā scandalul și victima sunā poliția, primul care sunā salvarea este el. Tactica lui este sā se victimizeze. Ne întrebām uluiți cum aceste instituții sunt la dispoziția unor astfel de indivizi pe banii nostri.
(13 Septembrie 2022, 22:53)
Doamna (...), am tot respectul pentru munca pe care o depuneti. Insa pentru a intelege profilul pacientului, ar trebui sa faceti un experiment pe care nu l-ati facut, neavand nevoie. Mergeti la medicul de familie pentru o durere oarecare si suportati umilinta de a fi prezenta la un anumit moment al zilei poate in perioada virozelor, si de a sta la coada o ora pentru o hartie. Apoi cu acea hartie mergeti cel mai devreme a doua zi in policlinica (ziua curenta e compromisa), unde veti pierde iarasi cateva ore pentru a putea fi consultata, ca nu exista programari. Desigur, daca aveti norocul sa fie medicul prezent. Pebtru majoritatea oamenilor, deja sunt 2 probleme: sa fie medicul de familie disponibil, si sa poata pleca de la serviciu cateva ore. Adevarul e ca sunt resurse putine si nevoi mari, de aceea oamenii ajung disperati la UPU.
(13 Septembrie 2022, 15:40)
Din punctul lor de vedere , asa privesc lucrurile dar din punctul nostru de vedere este trist sa fii tratat de un personal medical cu superficialitate doar pt ca nu ai ceva grav. Nu mai știu oamenii în cine sa aibă încredere, acuma dacă ai ceva care nu amenință viata esti certat ... Din păcate nu ne mai intelegem noi între noi.. practic spitalul a fost creeat pentru îngrijiri medicale. Nimeni nu ajunge acolo ca să se distreze. Oamenii sunt jigniți, certați, criticați, umiliți pentru prezenta în UPU . Unde ar trebui sa meargă un om când se simte rău? Tind sa cred ca nu mai exista umanitate ... atat ! Asta e părerea mea și a majorității locuitorilor din Slobozia.