Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Ialomița: Angajatorii caută forță de muncă «disponibilă», tinerii caută salarii «ca afară»

Ialomița: Angajatorii caută forță de muncă «disponibilă», tinerii caută salarii «ca afară»

bonus: Portret de tânăr șomer la 17 ani

AJOFM Ialomița a organizat vineri, 14 octombrie 2022, o ediție a Bursei locurilor de muncă destinată tine­rilor absolvenți. În cifre, evenimentul a fost unul comun, asemeni majorității celor desfășurate în ultimii ani: 21 de agenți economici prezenți din 129 invitați, 119 locuri de muncă oferite, 184 de oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, 29 de potențial angajați selectați pentru un viitor interviu. Dincolo de cifrele seci însă, specialiștii din domeniu remarcă o situație paradoxală: tot mai mulți tineri vor să muncească în țară.

Nimeni nu mai are încredere Anunțată inițial ca Bursă a locurilor de muncă pentru tinerii absolvenți, evenimentul a fost extins, oficialii AJOFM convocând și șomerii cu vârste peste 45 de ani. Întâlnirile între angajatori și cei 184 de ialomițeni aflați în căutarea unui loc de muncă s-au desfășurat pe parcursul a 3 ore, iar reacțiile celor care așteptau să fie intervievați au fost diverse, de la cei care susțineau că nu vor accepta slujbe plătite cu mai puțin de 5000 de lei la cei care căutau «orice slujbă, cu condiția ca firma să accepte persoane cu dizabi­lități». De cealaltă parte a baricadei, reprezentanții angajatorilor au susținut că una dintre condițiile minimale de angajare o reprezintă nivelul de interes al viitorului angajat. «Nu pare să le pese de nimic... Dar mie mi se pare o condiție minimală pentru a fi selectat. Noi repre­zentăm o firmă aflată la început de drum din domeniul HoReCa. Și suntem prima dată aici... Ceea ce mă surprinde e lipsa de încredere a celor pe care i-am intervievat. Înțeleg că oamenii sunt speriați de ce li s-a întâmplat până acum pe piața muncii. Și eu am fost cândva ca ei... Dar cred că dacă ești serios, corect, responsabil, găsești un loc de muncă indiferent de vârstă!» ne explică Claudia Constantin, reprezentanta unui restaurant deschis recent.

Ofertă unică: salariul minim pe economie Printre cele 21 de firme prezente la Bursă s-au numărat și nume sonore, precum Poșta Română sau firma Michelin. Reprezentanții acesteia din urmă susțin că firma, a cărei filială funcționează în județul Prahova, este dispusă să facă com­promisuri pentru a găsi forță de muncă. «Căutăm forță de muncă disponibilă... Într-adevăr, salariul pe care îl oferim ini­țial este salariul minim pe economie. Însă șansele de a avea un salariu mai mare cresc pe măsură ce acești tineri se specia­lizează. Unii înțeleg și sunt interesați, alții nu. Noi, acum, colectăm aplicații... Interviu­rile de angajare urmează să fie stabilite ulterior!» declară Florin Ciprian Ion, unul dintre cei doi recrutori angajați de compania Michelin. Georgian Mocănescu, directo­rul AJOFM Ialomița, consideră că bariera salariului mimim pe economie este una artificială, mai ales în cazul tinerilor absol­venți. «Ca tânăr absolvent, fără o calificare, este greu să obții salariul de 5000 de lei pe care am auzit că îl cerea unul dintre tinerii care au venit azi... Însă nu toți tinerii gândesc așa! Unii vin aici din cauza constrângerilor legale. Iar când au ocazia pleacă din țară... Dar există o categorie de tineri care crește de la o Bursă la alta și care își doresc să rămână acasă, să muncească în Ialomița și sunt conștienți că prima ofertă este salariul minim pe econo­mie. Pentru aceștia, Bursele sunt o soluție reală, iar eforturile pe care le facem nu sunt inutile!» declară Georgian Mocănescu.

Portret de tânăr șomer la 17 ani
Mihai Neagu este cel mai tânăr șomer al Bursei locurilor de muncă de vineri, 14 octombrie 2022. Are 17 ani și a absolvit cursurile Liceului Tehnologic «Mihai Eminescu» Slobozia. A absolvit e un fel de-a spune, pentru că anul acesta a renunțat la școală. Vrea să muncească. A trecut pe la toate cele 21 de mese ale angajatorilor, a plecat și s-a întors iar. A identificat două posibile oferte și vrea să fie sigur că va fi selectat: «Vreau să muncesc! La școală pierdeam timpul... Eu ar trebui să fiu electrician, după diplomă, dar nu învățam nimic. Așa, poate învăț la locul de muncă!». Una dintre oferte e în domeniul construcțiilor. Mihai Neagu e însă subțirel, nu pare făcut pentru efort. Dar nu are încotro și nici nu vrea să plece din țară. Asemeni lui sunt zeci de tineri, sute... Pentru cei mai mulți dintre ei acest tip de eveniment reprezintă primul contact cu realitatea. Și o imensă dezamăgire. Mihai Neagu a plecat de la Bursă senin și încre­zător. Are «în buzunar» două potențiale oferte de muncă.
O altă fațetă a monedei În timp ce angajatorii pun la dispoziție, lunar, sute de locuri de muncă, tinerii preferă să trăiască din indemnizația de șomaj pe care Statul o oferă absolvenților de liceu sau de facultate. Valoarea indem­nizației este de 250 de lei și se acordă pe o perioadă de 6 luni de la absolvirea stu­diilor. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă are în momentul de față în evidențe 96 de tineri absolvenți care beneficiază de indemnizație de șomaj. Absolvenților șomeri indemnizați li se alătură o altă categorie de tineri, cei care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare profesională. Uniunea Euro­peană îi denumește «NEETS», iar la nivelul județului Ialomița există peste 700 de tineri care pot fi incluși în această categorie. Acesta este numărul estimat de AJOFM Ialomița, conform bazelor de date ale instituției, însă numărul tinerilor, cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani ce pot fi incluși în categoria «NEETS» este dublu. Marea problemă o reprezintă mediul rural, acolo unde tinerii trăiesc în medii defavorizate, fără acces la educație sau programe de recrutare pe piața muncii.

18 Octombrie 2022, 15:40 (3694 vizualizări - 2 comentarii)

Citiți și:
AJOFM Ialomița: 29 de absolvenți, selectați în vederea ocupării unui loc de muncă
AJOFM Ialomița: Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți-14 octombrie 2022
AJOFM Ialomița: «Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți»

Comentariile cititorilor:


Vasile:
(19 Octombrie 2022, 07:31)
Salariu minim in ziua de azi inu iti ofera nici macar posibilitatea de a te hrani . Despre ce vorbim ? 
Domnilor angajatori ,iarasi ne facem ca e statul de vina, ca nu gasiti forta de munca ieftina. 
Bine face statul ca impune cresterea acestui salariu minim. Ar trebui ca el sa creasca anual odata cu indicele de inflatie si raportat la valorile curente. 
Tinerii sunt dezamagiti de un sistem de invatamant hot si pervers in care nu e nimeni interesat de ei, de un stat gras si prost care trage pe ei.
Pentru ca acest tineri sa fie formati la locul de munca e nevoie de incredere . Si primul pas e sa depasiti si voi "angajatorii " bariera salariului minim. 
Nu zice nimeni sa dati salarii de 5000 , dar puteti sa dati un salariu mediu. Copii astia trebuie sa si manance , nu sa vina cu bani de acasa.
Intelegem ca s-au scumpit toate totusi apoi ne intrebam de ce nu mai sunt dispusi sa lucreze si pleaca afara sau nu muncesc deloc.
La bursa s-au prezentat si persoane peste 45 de ani  cu experienta sau cu reconversie profesionala, ghici ce "tot salariu minim" a fost inceputul discutiei.  Daca plecam de la minim si nu avem nici un set de valori si doar vrem sa exploatam cine greseste ca nu are incredere in voi angajatorii ? 
@:
(18 Octombrie 2022, 21:40)
Generații, generații, tinerii din ziua de astăzi vor din prima salariu de 5000 lei. Ce știu să facă pentru acest salariu ? Mulți dintre ei NIMIC, dar vor, cer, consideră că li se cuvine. Dacă este să numim și vinovați pentru această stare , ar fi mulți , dar , să nu uităm familia , părinții, nesusținuți financiar măcar de nevoie și tot ar face ceva. Societatea este plină de paraziți și cumva din cauza lor suferă și cei care vor să muncească. Explicații ar tot fi ....... . Să nu uităm și ,,patronii" care vor beneficii cât mai mari înșelând la greu angajații și statul țipând din toți rărunchii că ei susțin bugetul acestei țari. În concluzie TRĂIM O PERIOADĂ GREA.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Luni 20 Mar 2023
169 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
« 1 3 4 5 6 7 8 9 415 416

APIA: Adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat eliberarea de adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, reglementată de HG nr.1179/2 ...[citește_toată_știrea]

20 Martie 2023, 17:10
(15 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Spațiul Privat Virtual, obligatoriu

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii persoane juridice, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, precum și persoanele fizice care desfășoară o ...[citește_toată_știrea]

20 Martie 2023, 11:40
(27 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la o casă din Dridu

Incendiu la o casă din Dridu

Sâmbătă, 18 martie a.c., în jurul orelor 22,30, pompieri dini Urziceni au fost solicitați să intervină la stingerea unui incendiu izbucnit la locuința unui cetățean din localitatea Dridu. Pentru misiune ...[citește_toată_știrea]

20 Martie 2023, 10:20
(30 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Dridu incendiu


Vlădeni: Cadavrul unui bărbat, scos din apele râului Ialomița

Sâmbătă, 18 martie a.c., pompierii și paramedicii SMURD au intervenit pentru scoaterea unui cadavru din apele râului Ialomița, în zona localității Vlădeni. Din primele informații, trupul neînsuflețit aparține ...[citește_toată_știrea]

18 Martie 2023, 13:30
(636 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 2,348 milioane de lei, sume stabilite suplimentar în urma inspecțiilor fiscale efectuate în luna februarie 2023

Inspectorii fiscali din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița au efectuat, în luna februarie a.c., 43 inspecții fiscale, 9 controale inopinate precum și 13 verificări documentare ...[citește_toată_știrea]

17 Martie 2023, 10:50
(470 vizualizări - 3 comentarii)


5

RAJA Constanța: Atenție, se oprește apa în Cartierul Buliga din Fetești!

Echipele RAJA Constanța intervin pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 110 mm, de pe strada Turnu Severin din Fetești. În vederea executării acestor lucrări ...[citește_toată_știrea]

17 Martie 2023, 10:30
(461 vizualizări - 0 comentarii)


Instituția Prefectului Ialomița: Fonduri PNRR pentru înființarea perdelelor forestiere

Instituția Prefectului Ialomița: Fonduri PNRR pentru înființarea perdelelor forestiere

Joi, 16 martie 2023, prefectul județului, Constantin Marin a participat alături de deputatul Ștefan Mușoiu, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore, secretarul de stat în cadrul ...[citește_toată_știrea]

16 Martie 2023, 15:00
(628 vizualizări - 0 comentarii)


7

AJFP Ialomița: Luni, 20 martie 2023, termen-limită pentru depunerea unor declarații fiscale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița reamintește contribuabililor că luni, 20 martie 2023, este termenul-limită de depunere al următoarelor declarații fiscale: Formularul 010 ...[citește_toată_știrea]

16 Martie 2023, 10:50
(447 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Slobozia: «Donează sânge! Salvează o viață!»

Miercuri, 15 martie 2023, Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Centrul Județean de Transfuzie Ialomița au organizat o campanie de donare de sânge la sediul Căminului Cultural din localitatea Ograda ...[citește_toată_știrea]

15 Martie 2023, 15:25
(523 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 31 martie 2023, termenul-limită pentru înregistrarea contractelor de închiriere

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii persoane fizice care au aflate în derulare, la data de 1 ianuarie 2023, contracte de închiriere, că au obligația înregistrarii ...[citește_toată_știrea]

15 Martie 2023, 13:50
(617 vizualizări - 1 comentariu)


ISU Ialomița: Atenție la igienizarea terenurilor!

ISU Ialomița: Atenție la igienizarea terenurilor!

În ultimele 7 zile, pompierii ialomițeni au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui număr de 15 incendii de vegetație uscată și stuf, produse în mai multe localități de pe raza județului Ialomița ...[citește_toată_știrea]

15 Martie 2023, 11:05
(600 vizualizări - 0 comentarii)


APIA primește Cereri de plată aferente anului 2023 pentru schema de ajutor de stat «Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite»

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Schemei de ajutor de stat «Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite» aferentă Măsurii 8, Submăsura ...[citește_toată_știrea]

15 Martie 2023, 10:20
(595 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Secțiunea Mica Publicitate
a fost actualizată!
Cele mai noi anunțuri din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri on-line!

14 Martie 2023, 19:15


AJFP Ialomița: În februarie 2023 s-a rambursat TVA în valoare de 2,65 milioane de lei

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița, prin structurile sale fiscal-teritoriale, a rambursat în luna februarie 2023, conform selecției naționale, TVA în valoare de 2,65 milioane de lei, ...[citește_toată_știrea]

14 Martie 2023, 15:10
(678 vizualizări - 0 comentarii)


Ograda: Camion răsturnat în șanț

Ograda: Camion răsturnat în șanț

Marți, 14 martie a.c., pompierii din Țăndărei au intervenit la un accident rutier în care a fost implicat un camion, în comuna Ograda. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă încarcerată, dar ...[citește_toată_știrea]

14 Martie 2023, 11:10
(824 vizualizări - 0 comentarii)


Borănești: Locuință cuprinsă de flăcări

Pompierii din Urziceni au intervenit, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD pentru lichidarea unui incendiu produs la o casă în comuna Borănești. Au ars articole textile, ...[citește_toată_știrea]

14 Martie 2023, 11:00
(656 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Valea Ciorii, Ion Roată, Coșereni și Movilița

Accidente la Valea Ciorii, Ion Roată, Coșereni și Movilița

Vineri, 10 martie a.c., Stația de Pompieri Țăndărei a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, la un accident rutier ...[citește_toată_știrea]

13 Martie 2023, 12:20
(831 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Încasări de 88,83 milioane de lei la bugetul general consolidat, în februarie 2023

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița a contabilizat, în luna februarie a anului 2023, venituri nete la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 88,83 milioane de lei. Astfel ...[citește_toată_știrea]

10 Martie 2023, 12:40
(1077 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiune pentru prevenirea consumului de alcool la volan

IPJ Ialomița: Acțiune pentru prevenirea consumului de alcool la volan

Joi, 9 martie a.c., polițiștii ialomițeni au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere cauzate de șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor ...[citește_toată_știrea]

10 Martie 2023, 11:40
(1198 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Acțiuni preventive în zona gărilor

IPJ Ialomița: Acțiuni preventive în zona gărilor

Joi, 9 martie a.c., polițiștii ialomițeni au organizat activități de prevenire a infracțiunilor în zona gărilor din Slobozia, Urziceni, Fetești și Țăndărei. Scopul activităților a constat în informarea ...[citește_toată_știrea]

10 Martie 2023, 11:30
(1501 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Atenție, se oprește apa în mai multe zone din Fetești!

În perioada 9 martie 2023, orele 23,00-10 februarie 2023, ora 06,00, RAJA Constanța va întrerupe furnizarea apei potabile pentru realizarea unor lucrări de racordare a noilor conducte la sistemul centralizat ...[citește_toată_știrea]

8 Martie 2023, 18:50
(1170 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: A căzut cu mașina de pe un pod rutier

Urziceni: A căzut cu mașina de pe un pod rutier

Un grav accident s-a produs marți, 7 martie a.c., la ieșirea din Urziceni către Buzău. O mașină înmatriculată în Ialomița, în care se aflau două persoane, a căzut de pe podul rutier din zonă, într-un canal ...[citește_toată_știrea]

7 Martie 2023, 12:40
(1864 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Minor cercetat penal pentru furtul unei mașini

Fetești: Minor cercetat penal pentru furtul unei mașini

Luni, 6 martie a.c., polițiștii din Fetești au fost sesizați de un bărbat, în vârstă de 72 de ani, cu privire la faptul că a lăsat autoturismul parcat pe o stradă din Fetești pentru a merge la cumpărături ...[citește_toată_știrea]

7 Martie 2023, 11:00
(1556 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Vineri, 10 martie 2023, termen pentru depunerea unor declarații fiscale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița reamintește persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA care nu au depășit plafonul de scutire și care doresc să fie scoase din evidența ...[citește_toată_știrea]

7 Martie 2023, 10:30
(1718 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Sprijin financiar în valoare de peste 15,828 milioane de lei pentru crescătorii de animale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Centrele Județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat ...[citește_toată_știrea]

7 Martie 2023, 10:00
(1680 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 5,30%, rata șomajului la finele lunii ianuarie 2023

La sfârșitul lunii ianuarie 2023, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 4136 șomeri (din care 2054 femei), rata șomajului fiind de 5,30%, cu 0,83% peste ...[citește_toată_știrea]

6 Martie 2023, 12:40
(1472 vizualizări - 0 comentarii)


Incendiu la Valea Măcrișului

Două echipaje operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o anexă a unui ...[citește_toată_știrea]

6 Martie 2023, 11:05
(1404 vizualizări - 0 comentarii)


Slobozia: Bărbat omorât de tren

În dimineața zilei de sâmbătă, 4 martie a.c., un bărbat a fost lovit de trenul personal care face legătura între stațiile Slobozia Veche și Ciulnița, în zona Bazinului Olimpic din Slobozia. În urma accidentului ...[citește_toată_știrea]

4 Martie 2023, 09:00
(2556 vizualizări - 0 comentarii)


«Școala Altfel» alături de jandarmii ialomițeni

«Școala Altfel» alături de jandarmii ialomițeni

În cadrul programului «Școala Altfel», în perioada 27 februarie-3 martie a.c., jandarmii ialomițeni au fost alături de elevi de la instituții de învățământ din Slobozia, Fetești și Urziceni. Copiilor le ...[citește_toată_știrea]

3 Martie 2023, 11:15
(1600 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Marți, 7 martie 2023, termen-limită pentru depunerea unor declarații fiscale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița reamintește contribuabiliilor înregistrați în scop de TVA, care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul și care au efectuat o achiziție intracomunitară ...[citește_toată_știrea]

3 Martie 2023, 10:30
(1799 vizualizări - 0 comentarii)


« 1 3 4 5 6 7 8 9 415 416
Ultimele comentarii
Obosit în Victor Moraru, în precampanie electorală la Slobozia Gogu în Victor Moraru, în precampanie electorală la Slobozia in urma în Victor Moraru, în precampanie electorală la Slobozia cetatean în Victor Moraru, în precampanie electorală la Slobozia Orbservatorul în Victor Moraru, în precampanie electorală la Slobozia Mary în Victor Moraru, în precampanie electorală la Slobozia RADU SILOZ în AJFP Ialomița: 2,348 milioane de lei, sume stabilite suplimentar în urma inspecțiilor fiscale efectuate în luna februarie 2023 Obositorul în Victor Moraru, în precampanie electorală la Slobozia @@sf.Petru în «Războiul cimitirelor» s-a mutat la Curtea de Apel Mihai C în Școli reabilitate cu milioane de lei, incluse pe lista clădirilor cu risc seismic Orbservatorul în Victor Moraru, în precampanie electorală la Slobozia @sf Petru în «Războiul cimitirelor» s-a mutat la Curtea de Apel Mary în Bâlciul tradițional din Țăndărei se mută într-o altă locație Contri în AJFP Ialomița: 2,348 milioane de lei, sume stabilite suplimentar în urma inspecțiilor fiscale efectuate în luna februarie 2023 Kalin în Bâlciul tradițional din Țăndărei se mută într-o altă locație @Mary în «Războiul cimitirelor» s-a mutat la Curtea de Apel Gri în «Fermierii români sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina!» Grigore Viorel în Mirajul independenței energetice cu panouri fotovoltaice Unul. în Slobozia: Imobile rechiziționate de la proxeneți pe care Statul refuză să le valorifice prosumator în Mirajul independenței energetice cu panouri fotovoltaice
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...