EVENIMENT

Ialomița: Angajatorii caută forță de muncă «disponibilă», tinerii caută salarii «ca afară»
bonus: Portret de tânăr șomer la 17 ani
AJOFM Ialomița a organizat vineri, 14 octombrie 2022, o ediție a Bursei locurilor de muncă destinată tinerilor absolvenți. În cifre, evenimentul a fost unul comun, asemeni majorității celor desfășurate în ultimii ani: 21 de agenți economici prezenți din 129 invitați, 119 locuri de muncă oferite, 184 de oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, 29 de potențial angajați selectați pentru un viitor interviu. Dincolo de cifrele seci însă, specialiștii din domeniu remarcă o situație paradoxală: tot mai mulți tineri vor să muncească în țară.
Nimeni nu mai are încredere Anunțată inițial ca Bursă a locurilor de muncă pentru tinerii absolvenți, evenimentul a fost extins, oficialii AJOFM convocând și șomerii cu vârste peste 45 de ani. Întâlnirile între angajatori și cei 184 de ialomițeni aflați în căutarea unui loc de muncă s-au desfășurat pe parcursul a 3 ore, iar reacțiile celor care așteptau să fie intervievați au fost diverse, de la cei care susțineau că nu vor accepta slujbe plătite cu mai puțin de 5000 de lei la cei care căutau «orice slujbă, cu condiția ca firma să accepte persoane cu dizabilități». De cealaltă parte a baricadei, reprezentanții angajatorilor au susținut că una dintre condițiile minimale de angajare o reprezintă nivelul de interes al viitorului angajat. «Nu pare să le pese de nimic... Dar mie mi se pare o condiție minimală pentru a fi selectat. Noi reprezentăm o firmă aflată la început de drum din domeniul HoReCa. Și suntem prima dată aici... Ceea ce mă surprinde e lipsa de încredere a celor pe care i-am intervievat. Înțeleg că oamenii sunt speriați de ce li s-a întâmplat până acum pe piața muncii. Și eu am fost cândva ca ei... Dar cred că dacă ești serios, corect, responsabil, găsești un loc de muncă indiferent de vârstă!» ne explică Claudia Constantin, reprezentanta unui restaurant deschis recent.
Ofertă unică: salariul minim pe economie Printre cele 21 de firme prezente la Bursă s-au numărat și nume sonore, precum Poșta Română sau firma Michelin. Reprezentanții acesteia din urmă susțin că firma, a cărei filială funcționează în județul Prahova, este dispusă să facă compromisuri pentru a găsi forță de muncă. «Căutăm forță de muncă disponibilă... Într-adevăr, salariul pe care îl oferim inițial este salariul minim pe economie. Însă șansele de a avea un salariu mai mare cresc pe măsură ce acești tineri se specializează. Unii înțeleg și sunt interesați, alții nu. Noi, acum, colectăm aplicații... Interviurile de angajare urmează să fie stabilite ulterior!» declară Florin Ciprian Ion, unul dintre cei doi recrutori angajați de compania Michelin. Georgian Mocănescu, directorul AJOFM Ialomița, consideră că bariera salariului mimim pe economie este una artificială, mai ales în cazul tinerilor absolvenți. «Ca tânăr absolvent, fără o calificare, este greu să obții salariul de 5000 de lei pe care am auzit că îl cerea unul dintre tinerii care au venit azi... Însă nu toți tinerii gândesc așa! Unii vin aici din cauza constrângerilor legale. Iar când au ocazia pleacă din țară... Dar există o categorie de tineri care crește de la o Bursă la alta și care își doresc să rămână acasă, să muncească în Ialomița și sunt conștienți că prima ofertă este salariul minim pe economie. Pentru aceștia, Bursele sunt o soluție reală, iar eforturile pe care le facem nu sunt inutile!» declară Georgian Mocănescu.
Portret de tânăr șomer la 17 ani
Mihai Neagu este cel mai tânăr șomer al Bursei locurilor de muncă de vineri, 14 octombrie 2022. Are 17 ani și a absolvit cursurile Liceului Tehnologic «Mihai Eminescu» Slobozia. A absolvit e un fel de-a spune, pentru că anul acesta a renunțat la școală. Vrea să muncească. A trecut pe la toate cele 21 de mese ale angajatorilor, a plecat și s-a întors iar. A identificat două posibile oferte și vrea să fie sigur că va fi selectat: «Vreau să muncesc! La școală pierdeam timpul... Eu ar trebui să fiu electrician, după diplomă, dar nu învățam nimic. Așa, poate învăț la locul de muncă!». Una dintre oferte e în domeniul construcțiilor. Mihai Neagu e însă subțirel, nu pare făcut pentru efort. Dar nu are încotro și nici nu vrea să plece din țară. Asemeni lui sunt zeci de tineri, sute... Pentru cei mai mulți dintre ei acest tip de eveniment reprezintă primul contact cu realitatea. Și o imensă dezamăgire. Mihai Neagu a plecat de la Bursă senin și încrezător. Are «în buzunar» două potențiale oferte de muncă.
O altă fațetă a monedei În timp ce angajatorii pun la dispoziție, lunar, sute de locuri de muncă, tinerii preferă să trăiască din indemnizația de șomaj pe care Statul o oferă absolvenților de liceu sau de facultate. Valoarea indemnizației este de 250 de lei și se acordă pe o perioadă de 6 luni de la absolvirea studiilor. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă are în momentul de față în evidențe 96 de tineri absolvenți care beneficiază de indemnizație de șomaj. Absolvenților șomeri indemnizați li se alătură o altă categorie de tineri, cei care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare profesională. Uniunea Europeană îi denumește «NEETS», iar la nivelul județului Ialomița există peste 700 de tineri care pot fi incluși în această categorie. Acesta este numărul estimat de AJOFM Ialomița, conform bazelor de date ale instituției, însă numărul tinerilor, cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani ce pot fi incluși în categoria «NEETS» este dublu. Marea problemă o reprezintă mediul rural, acolo unde tinerii trăiesc în medii defavorizate, fără acces la educație sau programe de recrutare pe piața muncii.
18 Octombrie 2022, 15:40 (3694 vizualizări - 2 comentarii)
AJOFM Ialomița: 29 de absolvenți, selectați în vederea ocupării unui loc de muncă
AJOFM Ialomița: Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți-14 octombrie 2022
AJOFM Ialomița: «Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți»
Comentariile cititorilor:
(19 Octombrie 2022, 07:31)
Salariu minim in ziua de azi inu iti ofera nici macar posibilitatea de a te hrani . Despre ce vorbim ?
Domnilor angajatori ,iarasi ne facem ca e statul de vina, ca nu gasiti forta de munca ieftina.
Bine face statul ca impune cresterea acestui salariu minim. Ar trebui ca el sa creasca anual odata cu indicele de inflatie si raportat la valorile curente.
Tinerii sunt dezamagiti de un sistem de invatamant hot si pervers in care nu e nimeni interesat de ei, de un stat gras si prost care trage pe ei.
Pentru ca acest tineri sa fie formati la locul de munca e nevoie de incredere . Si primul pas e sa depasiti si voi "angajatorii " bariera salariului minim.
Nu zice nimeni sa dati salarii de 5000 , dar puteti sa dati un salariu mediu. Copii astia trebuie sa si manance , nu sa vina cu bani de acasa.
Intelegem ca s-au scumpit toate totusi apoi ne intrebam de ce nu mai sunt dispusi sa lucreze si pleaca afara sau nu muncesc deloc.
La bursa s-au prezentat si persoane peste 45 de ani cu experienta sau cu reconversie profesionala, ghici ce "tot salariu minim" a fost inceputul discutiei. Daca plecam de la minim si nu avem nici un set de valori si doar vrem sa exploatam cine greseste ca nu are incredere in voi angajatorii ?
(18 Octombrie 2022, 21:40)
Generații, generații, tinerii din ziua de astăzi vor din prima salariu de 5000 lei. Ce știu să facă pentru acest salariu ? Mulți dintre ei NIMIC, dar vor, cer, consideră că li se cuvine. Dacă este să numim și vinovați pentru această stare , ar fi mulți , dar , să nu uităm familia , părinții, nesusținuți financiar măcar de nevoie și tot ar face ceva. Societatea este plină de paraziți și cumva din cauza lor suferă și cei care vor să muncească. Explicații ar tot fi ....... . Să nu uităm și ,,patronii" care vor beneficii cât mai mari înșelând la greu angajații și statul țipând din toți rărunchii că ei susțin bugetul acestei țari. În concluzie TRĂIM O PERIOADĂ GREA.