EVENIMENT

Consiliul Județean Ialomița aprobă rectificarea bugetului firmei
Drumuri și Poduri SA înregistrează pierderi de 2,9 milioane de lei
Consiliul Județean Ialomița a aprobat vineri, 28 octombrie 2022, rectificarea bugetului Drumuri și Poduri SA, societate aflată în subordinea instituției. Conform datelor oficiale, firma înregistrează pierderi de 2,9 milioane de lei comparativ cu bugetul aprobat în februarie 2022. Una dintre măsurile de redresare economică propuse de societate constă în «reduceri ale cheltuielilor cu personalul prin demararea unui program de restructurare».
Banii n-aduc fericirea Vineri, 28 octombrie 2022, în cadrul unei ședințe ordinare, consilierii județeni au aprobat un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Drumuri și Poduri SA, societate aflată în subordinea instituției. Decizia confirmă situația gravă cu care se confruntă societatea, obligată în vara acestui an să ceară instituției tutelare un împrumut de 7 milioane de lei pentru evitarea falimentului. Chiar și în aceste condiții, datele financiare ale firmei rămân îngrijorătoare. Față de bugetul aprobat în luna februarie 2022, Drumuri și Poduri SA înregistrează venituri totale de trei ori mai mici decât cele prognozate (11,8 milioane de lei față de 32,5 milioane de lei) și pierderi de 2,94 milioane de lei. O posibilă explicație pentru aceste pierderi o reprezintă un «prejudiciu prezumat» de 9,8 milioane de lei pe care actuala conducere a firmei l-a descoperit în urma unui audit financiar care a vizat perioada 2018-2020.
Măsuri dure pentru redresare Documentația aferentă proiectului de hotărâre aprobat de plenul Consiliului Județean confirmă măsurile pe care conducerea firmei le va lua în perioada imediat următoare pentru redresarea economică a societății. Astfel, printre aceste măsuri se numără și concedierea unor angajați. «Dat fiind faptul că societatea a înregistrat pierderi conform datelor preliminate din execuția bugetului de venituri și cheltuieli al anului 2022, deși nu mai sunt înregistrate plăți restante față de furnizori, datorită împrumutului temporar pe bază de convenție acordat de acționar, pentru îmbunătățirea indicatorilor financiari, îndeosebi cele cu privire la rentabilizarea activității au fost realizate reduceri ale cheltuielilor cu personalul prin demararea unui program de restructurare și diversificarea activităților, diversificare prin care au fost obținute primele venituri din reparații către terți și din închirieri de utilaje» se arată în documentație.
O dată vede nașul banii publici
Există voci autorizate în spațiul public care au susținut de-a lungul ultimului an că cea mai bună soluție pentru Drumuri și Poduri SA o reprezintă declararea falimentului societății. Consiliul Județean Ialomița a decis să evite această situație prin acordarea împrumutului în valoare de 7 milioane de lei, rambursabil în decurs de un an. Conducerea Drumuri și Poduri SA a dat asigurări că împrumutul va putea fi rambursat în termenul stabilit, în condițiile în care în luna august 2022 estima un profit net până la sfârșitul lunii august 2023 de 8,47 milioane de lei. Conform datelor oficiale, jumătate din acest profit ar urma să fie realizat prin vânzarea de mixturi asfaltice.
1,4 milioane de lei pentru reabilitarea și dotarea Centrului de Recuperare Neuromotorie Slobozia
În cadrul aceleiași ședințe a Consiliului Județean Ialomița, au fost aprobate și o serie de proiecte de hotărâri care vizează activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița. Printre acestea s-a numărat și cel privind «realizarea proiectului de reabilitare și dotare a Centrului de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu Slobozia».
1,4 milioane de lei pentru servicii mai bune Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița va accesa în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență o investiție destinată reabilitării și dotării Centrului de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu Slobozia. Valoarea totală a proiectului este de 1,44 milioane de lei, din care costurile eligibile reprezintă 81,68%. Banii vor fi utilizați pentru îmbunătățirea calității serviciilor de recuperare și abilitare a celor 55 de beneficiari din cadrul Centrului, creșterea numărului de beneficiari cu un procent anual de 5% și facilitatea integrării în comunitate a unui număr de 60 de persoane cu dizabilități care frecventează Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu. Proiectul va fi monitorizat vreme de 5 ani.
Casa de tip familial «Alexandra» De asemenea, consilierii județeni au aprobat, în conformitate cu legislația în vigoare, desființarea Centrului de Plasament Specializat pentru Copilul cu Dizabilități cu vârstă mai mică de 3 ani. Spațiul va fi transformat într-o căsuță de tip familial, «Alexandra», destinată nevoilor imediate ale copiilor. Concret, aceasta va putea găzdui «12 până la 16 copii aflați în plasament sau în plasament în regim de urgență». Decizia urmărește respectarea modificărilor aduse Legii nr. 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului care impune transformarea centrelor de plasament în «case de tip familial, apartamente, centre de primire în regim de urgență și centre maternale».
1 Noiembrie 2022, 15:50 (6249 vizualizări - 3 comentarii)
Drumul Expres TransRegio va ocoli municipiul Slobozia și localitatea Cosâmbești
Grad de absorbție a fondurilor europene de 68,65% la Consiliul Județean Ialomița
Consiliul Județean Ialomița extinde termenele de implementare ale proiectelor europene
Reabilitarea Muzeului Național al Agriculturii costă 42,2 milioane de lei
Consiliul Județean Ialomița majorează valoarea proiectelor edilitare din județ
Comentariile cititorilor:
(7 Noiembrie 2022, 08:32)
''Față de bugetul aprobat în luna februarie 2022, Drumuri și Poduri SA înregistrează venituri totale de trei ori mai mici decât cele prognozate".
Normal ca societatea are venituri mult mai mici pentru ca de doi ani de cand cu actuala conducere nu au mai castigat nici o licitatie, nu au mai luat nici macar o singura lucrare mare, au trait doar din contractele inceiate anterior, ei nu au fost in stare sa vina cu lucrari de asfaltare noi.
''Astfel, printre aceste măsuri se numără și concedierea unor angajați"
Cu alte cuvinte cei care faceau productie, stiau sa faca executie si ar fi putut scoate societatea din impas, au fost dati afara, ca sa aiba de unde sa incaseze conducerea salarii marite, pentru ca de muncit oricum nu mai are cine sa munceasca acolo.
''împrumutul va putea fi rambursat în termenul stabilit, în condițiile în care în luna august 2022 estima un profit net până la sfârșitul lunii august 2023 de 8,47 milioane de lei...jumătate din acest profit ar urma să fie realizat prin vânzarea de mixturi asfaltice"
Pe modelul - noi mintim noi nu gandim - niciodata in activitatea ei DPI nu a vandut atat asfalt incat sa faca profit de 4,235 mil. doar din vanzarea de asfalt.
Pacat, lucrari nu au, si daca ar avea de lucru nu mai au cu cine pentru ca oamenii care faceau productie au fost dati afara sau au plecat, asfalt nu vand - vine iarna, dar datoriile vor creste cu plata salariilor nesimtite. Asta se intampla cand pui la conducerea unei institutii niste maimute neavenite care habar nu au de meserie.
(2 Noiembrie 2022, 15:29)
pai asa sa luam pe rand.... director general 12000 net, asistent manager 10000 net, dir tehnic 10000 net, dir economic 8000 net...=40000 lei net lunar x 12 luni=480000 lei/an numai directorii x 2 ani :)) uite milionul numai pe net sa mai spun?:))) din total contracte ei raman cu 2% si ceva maruntis in rest firmele de casa....si cam atat ...dar na dam oameni afara
(1 Noiembrie 2022, 20:20)
In primul rand care este viziunea conducerii actuale asupra Drumuri si Poduri. Pierderile din precedent trebuiesc justificate si de unde provin. Actuala conducere a societatii trebuie sa reduca cheltuielile umflate de la achizitii, cu asta se incepe. Acolo e buba. Daca se pun oameni de specialitate in functii, se va face treaba, daca nu , pierdere incontinuare. Presedintele CJ trebuie sa ia decizii profesioniste.