REPORTAJ

Autorizat peste 4 județe
Coșarul de Ialomița
Cameră de videoinspecție, laptop, analize termice, coșuri de fum de inox personalizate, conferințe naționale și mondiale, șeminee care pot înlocui încălzirea electrică sau cea cu gaze... Și lista poate continua, căci Gabriel Vătafu, singurul coșar autorizat din Ialomița și cale de alte 3 județe, are darul povestirii și nu se zgârcește la vorbă. Are doar 33 de ani, face meseria asta de de 5 ani și nu ar schimba-o pentru nimic în lume: «Când m-am urcat prima dată pe o clădire și am reparat coșul de fum am înțeles că asta e menirea mea... Să fac oamenii să se simtă în siguranță!».
Pentru că nu i-a ieșit coșaru-n drum Gabriel Vătafu e tânăr. Atât de tânăr că nu-ți vine să lași coșul de fum pe mâna lui. Dar toți cei care au făcut-o se felicită singuri. Își amintește că a început meseria alături de socrul său, Nicușor Bârlean, la Valea Ciorii. «Lucram în București, la o multinațională... Câștigam bine la vremea aia, vreo 2000 de euro. Socrul meu a făcut primul cursurile, pentru că n-a găsit nicăieri un coșar să-i curețe coșul. Apoi m-a convins și pe mine. Am lăsat Bucureștiul și ne-am mutat la Valea Ciorii. Iar când m-am urcat prima dată pe o clădire și am reparat coșul de fum am înțeles că asta e menirea mea. Să fac oamenii să se simtă în siguranță!» își amintește Gabriel Vătafu. Deși e în fața noastră, iar munca lui din ultimii 5 ani poate fi văzută peste tot în Ialomița, parcă tot nu ne vine a crede. Numai că în locul lui vorbesc cifrele. Firma pe care o deține, Minisal, are o cifră de afaceri de peste 500000 de lei anul trecut, în 2018 a obținut o diplomă de excelență pentru «cel mai bun debut în vânzări» și deschiderea unui showroom de șeminee din Slobozia, iar convingerea cu care vorbește despre meseria lui ar putea convinge până și etiopienii să-și instaleze un șemineu: «An de an mergem la 3-4 specializări. Tehnologiile se schimbă permanent... Dacă vrei să fii un profesionist, trebuie să înveți mereu. Un coș de fum corect construit, un coș profesional, poate diminua consumul de combustibil cu 45-50%. Altfel, încălzești cerul, cum fac cei mai mulți dintre noi!».
Ce fac coșarii moderni? În 5 ani de muncă, Gabriel Vătafu a văzut tot ce poate un coșar vedea. De la coșuri de fum înfundate la case arse și de la oameni necăjiți la clienți care și-au permis să construiască, ca sursă alternativă de încălzire, șeminee de mii de euro. Susține că e fericit oriunde ajunge și că se bucură la fel de fiecare dată. «Costurile depind de tipul de intervenție... În cazul firmelor și instituțiilor, oferta noastră e preluată din SICAP. Și, pentru că sunt autorizat, clientul primește o adeverință care confirmă tipul de intervenție. Practic, nu există județ în țară unde să nu fi ajuns, de la Cluj și până la Constanța... În cazul persoanelor particulare, o intervenție standard de curățare a coșului costă 150 de lei. Iar anul următor, nea Ion mă sună singur ca să vin iar să îi curăț coșul, pentru că vede diferența. Coșul trage, cum se spune. Iar bucuria mea e la fel de mare de fiecare dată. Pentru că în felul ăsta contribui la creșterea gradului de siguranță al oamenilor. Iar dacă descopăr că un coș nu este conform, iar proprietarul nu dorește să facă modificări, constatarea e gratuită. Omul folosește coșul respectiv pe răspunderea lui. Pentru că eu cred că prevenția nu e doar o poveste din reclamele de la TV. E o necesitate! De obicei însă, oamenii sunt foarte receptivi când este vorba despre siguranța lor...» povestește cu convingere Gabriel Vătafu.
O meserie pentru viitorul tuturor Ca și pescarii, coșarii au o tolbă plină cu povești. Iar în 5 ani de meserie, Gabriel Vătafu a trăit pe pielea lui multe dintre ele. Ne povestește despre cuiburile de păsări găsite în coșurile de fum, despre coșuri de fum complet obturate, despre afumătoarele din sobe care pun în pericol viața oamenilor... Și despre cât de puține lucruri știm, de fapt, atunci când vine vorba despre siguranța noastră și a caselor în care locuim. Dar, mai ales, cum a ajuns la convingerea că meseria de coșar nu este una pe cale de dispariție. Este una dintre meseriile viitorului. Una care necesită cunoștințe tehnice temeinice și abilități similare cu cele din multe alte domenii. Un coșar modern are laptop, utilizează softuri specializate pentru a proiecta dimensiunile coșului de fum, trebuie să facă analiza de tiraj, monitorizează curenții de aer din jurul casei: «Îmi pare rău că nimeni nu vine din urmă, că nimeni nu întreabă, că nimeni nu vrea să învețe meseria asta, nimeni nu vrea să îl învăț... Pentru că am zeci de intervenții care trebuie programate sau pe care sunt obligat să le amân. În Ialomița mai există un singur coșar autorizat, Mihai Samson. Dar el nu practică, preferă să construiască sobe. Și e foarte bun în ce face...».
Conferința mondială a coșarilor din Italia
În 5 ani de meserie, pe lângă cursurile de specializare, Gabriel Vătafu a participat și la conferințele de profil. Și sunt multe. De la cele regionale, la cea națională a Asociației ASFOCH, patronată de maestrul coșar Mircea Bălșoianu. Și de-acolo mai departe, în țările vecine... Ori la cea mondială, la care încă nu a fost, dar intenționează să meargă în 2023: «Delegația română e cea mai numeroasă! Avem cei mai mulți coșari participanți la această conferință care se desfășoară în Italia, la Santa Maria Maggiore. În luna septembrie! Și acolo vin coșari din Japonia, din America, din Europa... De peste tot! E o conferință formală, unde mergi echipat cu costum și joben. Nu e o întâlnire în blugi...». Din păcate, spațiul editorial nu ne permite să relatăm și povestea Asociației ASFOCH, nici istoriile coșarilor români care l-au convins pe Gabriel Vătafu să participe la întâlnirea de anul viitor, din Italia. Dar promitem să îl așteptăm, la întoarcere. Fiindcă, iată, nu aduce anul, ce ne aduc poveștile despre o meserie despre care am fi jurat că e pe cale de dispariție...
3 Decembrie 2022, 10:20 (3765 vizualizări - 3 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(10 Decembrie 2022, 19:27)
Simpatic, seamănă cu Mickey Mouse.
(6 Decembrie 2022, 12:32)
Bravo Gabi! Un baiat muncitor si serios!
(3 Decembrie 2022, 10:57)
GABII CUM II SPUNEM VECIINIIESTE UN BAIAT PREGATIT DPV , ARE STUDII SUPERIOARE, PREGATESTE SI EL UN UCENIC, CARE SAI URMEZE MESIRIA,/ESTE PRICEPUT IN MULTE ACTIVITATI. GABI VATAFU ESTE PERSOANA CUM SE SPUNE POLIFCATA .