EVENIMENT

Încarcerat la Penitenciarul Slobozia
Gheorghe Ceteraș face apel la Avocatul Poporului pentru liberarea condiționată
bonus: Eliberat de instanță, ținut după gratii de Penitenciarul Slobozia
Gheorghe Ceteraș, figură proeminentă a mediului de afaceri local, face apel la Avocatul Poporului Slobozia pentru a i se aproba eliberarea condiționată din Penitenciarul Slobozia. «Sentința 72 spune că am de executat 10 ani și 8 luni (...) pedeapsă executată până la 28 decembrie 2022. (...) Este absurd ca Penitenciarul să nu pună în aplicare o sentință definitivă și executorie, respectiv sentința 57. De aceea, prin intermediul dumneavoastră, solicit intervenția Avocatului Poporului Slobozia pentru a mi se face dreptate!» susține Gheorghe Ceteraș într-o scrisoare remisă redacției.
Cazul Ceteraș și eroarea judiciară fără precedent În 2015, omul de afaceri Gheorghe Ceteraș era acuzat de DNA pentru vânzarea a 5000 de hectare de pădure, retrocedate ilegal, în județul Buzău. O dată cu el, DNA punea sub acuzare alte 12 persoane, printre care și doi dintre foștii prefecți ai județului Buzău. Ulterior judecării acestui proces, Gheorghe Ceteraș este condamnat la închisoare cu executare de Înalta Curte de Casație și Justiție. Sentința, de 10 ani și 8 luni, reprezintă pedeapsa contopită pentru mai multe capete de acuzare. În februarie 2021, o hotărâre a Judecătoriei Slobozia admitea dreptul condamnatului Gheorghe Ceteraș de a beneficia de eliberare condiționată. Decizia magistraților nu poate fi pusă însă în aplicare din cauza faptului că pe numele omului de afaceri a fost emis un nou mandat de executare pentru aceeași pedeapsă.
Ceteraș imploră intervenția Avocatului Poporului În pofida eforturilor sale de a demonstra că are dreptul la liberarea condiționată, Gheorghe Ceteraș a rămas încarcerat. La începutul anului 2023, într-o scrisoare remisă redacției, acesta solicită public intervenția instituției Avocatul Poporului Slobozia pentru eliberarea sa. «Sentința 72 spune că am de executat 10 ani și 8 luni, (...) pedeapsă executată până la 28 decembrie 2022. Ar fi absurd să fiu eliberat a doua oară pentru aceeași pedeapsă de 10 ani și 8 luni de două instanțe de judecată, respectiv Judecătoria Slobozia și Tribunalul București. Și este absurd ca Penitenciarul să nu pună în aplicare o sentință definitivă și executorie, respectiv sentința 57. De aceea, prin intermediul dumneavoastră, solicit intervenția Avocatului Poporului Slobozia pentru a mi se face dreptate!» susține Gheorghe Ceteraș.
Eliberat de instanță, ținut după gratii de Penitenciarul Slobozia
Dincolo de cele reclamate în solicitarea publică pe care Gheorghe Ceteraș o face către Instituția Avocatul Poporului, cazul omului de afaceri scoate în evidență refuzul Penitenciarului Slobozia de respecta o sentință judecătorească, potrivit căreia acesta și-a obținut dreptul la liberarea condiționată. În 2020, Gheorghe Ceteraș a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni închisoare, în baza unei sentințe definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce, în 2018, a primit aceeași pedeapsă din partea Curții de Apel Ploiești.
Încarcerat la Penitenciarul Slobozia, în luna ianuarie 2021, Ceteraș a solicitat Comisiei de Eliberări a instituției aprobarea cererii privind liberarea condiționată, având în vedere faptul că la momentul înaintării acestei cereri fracția de pedeapsă necesară fusese executată.
Penitenciarul Slobozia a respins solicitarea, decizia fiind contestată la Judecătoria Slobozia. În urma unui proces, instanța a stabilit ca inculpatul să fie liberat condiționat, sentința rămânând definitivă.
Penitenciarul a refuzat însă să dea curs acestui demers invocând faptul că, în aceeași lună ianuarie a anului 2021, pe numele său a fost emis un alt mandat de executare, ce are la bază o sentință dată în primă instanță de Curtea de Apel Ploiești și rămasă definitivă în urma unei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Surprinzător este faptul că noul mandat de executare vizează decizia judecătorilor Curții Supreme în dosarul judecat pe fond la Curtea de Apel Ploiești, începând cu anul 2018.
Mai mult decât atât, în februarie 2021, Biroul de Executări penale al Judecătoriei Slobozia transmite o notificare către Penitenciarul Slobozia prin care solicită instituției să respecte și să pună în aplicare decizia instanței cu privire la liberarea condiționată a condamnatului Gheorghe Ceteraș.
Instituția a refuzat și de această dată să ducă la îndeplinire cererea Judecătoriei Slobozia, invocând mandatul de executare transmis de Curtea de Apel București.
Totodată, Direcția Națională Anticorupție, în primăvara anului 2021, a contestat soluția privind liberarea condiționată a lui Gheorghe Ceteraș. Dosarul a fost strămutat la Tribunalul București, instanță care a respins contestația DNA și a menținut soluția judecătorilor din Slobozia.
Deși există două instanțe care s-au pronunțat definitiv în favoarea liberării condiționate, Penitenciarul Slobozia a refuzat sistematic să pună în aplicare deciziile judecătorilor.
Calculele au scos la iveală faptul că Gheorghe Ceteraș ar fi mai avut de executat un rest de 689 de zile de închisoare, din întreaga pedeapsă de 10 ani și 8 luni, termen care s-a împlinit la data de 28 decembrie 2022. Deși, în prezent, termenul a expirat iar inculpatul ar fi trebuit pus în liberate de îndată, Penitenciarul Slobozia a decis că este nevoie de o reanalizare a dosarului condamnatului. Astfel, el a fost chemat în fața Comisiei de Eliberare în data de 27 martie 2023. Această solicitare este lipsită de justificare, ținând cont că la data de 28 decembrie 2022 Gheorghe Ceteraș a executat deja restul de 689 de zile... Prin scăderea acestor zile, evaluarea dosarului de către Comisia de Eliberare a Penitenciarului Slobozia nu ar mai fi necesară.
9 Ianuarie 2023, 16:10 (10973 vizualizări - 0 comentarii)