REPORTAJ
Realitatea din spatele faptului divers
Istoria incendiului din blocurile sindicatelor de la Amara
Sâmbătă, 11 februarie 2023, patru autospeciale și un echipaj SMURD au luptat pentru lichidarea unui incendiu produs la un apartament în orașul Amara. Incendiul s-a produs într-un apartament situat la etajul 2 al unui bloc cu 4 etaje. Conform informațiilor oficiale, incendiul a fost generat de «amplasarea aparatului electric de încălzire față de materiale combustibile». În spatele comunicatului sec al ISU Ialomița se ascunde însă un pericol potențial cu care locatarii blocului continuă să trăiască... La o săptămână distanță, reporterii ziarului nostru au încercat să surprindă această stare de fapt devenită comună în blocuri, oriunde ar fi acestea.
Martorii incendiului La o săptămână distanță de la incendiu, doar balconul de la etajul al doilea mai amintește de pericolul în care s-au aflat zeci de locatari, sâmbătă, 11 februarie 2023. Pereții scării de bloc sunt negri... Miroase a fum, a vechi și a frig din vremea comunismului, lăsate moștenire proprietarilor. Iar proprietarii sunt la fel de circumspecți ca atunci când erau comuniștii la Putere: «Nu știu, n-a fost la scara noastră, mai întrebați...». Găsim, în sfârșit, o doamnă dispusă să își aducă aminte: «Întâi am crezut că a lăsat o vecină ceva pe foc... Am vrut să ieșim afară și atunci a intrat în casă tot fumul de pe scară. Nici afară nu puteam ieși, nici în casă nu mai puteam sta. Să vă arăt masca pe care am avut-o atunci când s-a întâmplat. E neagră!». Își amintește că a avut noroc cu pompierii. Au venit repede și i-au salvat pe toți. Dacă n-ar fi fost ei ar fi murit intoxicată... Și acum îi e frică, deși apartamentul a fost golit de Primărie și salubrizat: «Norocul nostru e că apartamentul ăsta era deconectat de la utilități. Ăsta a fost norocul nostru, al tuturor...».
Depozitul de gunoi din apartamentul Gildei Gilda are 55 de ani și de când o știu vecinii cară gunoiul în casă. Adică, de pe la jumătatea anilor ’90. Și tot de-atunci vecinii fac sesizări către autorități. Primăria a venit de două ori de-a lungul anilor. A cărat remorci de gunoi din apartament... Și de fiecare dată a avertizat-o pe Gilda că e ultima oară. Zadarnic! Gilda e unul dintre sutele de proprietari de apartamente de bloc care suferă de tulburări obsesiv-compulsive. A ei e să care gunoiul în casă... Așa a ajuns, de fapt, să dea foc apartamentului. Pentru că apartamentul era plin de gunoaie. Și e o minune, spun vecinii, că nu a murit în incendiul care s-a declanșat inițial. Acum Gilda e internată la Săpunari, dar nimeni nu știe pentru câtă vreme. «Are un băiat care a stat mai mult prin pușcărie... Acum nu e în țară, e plecat. Când era acasă, avea el grijă de ea. Dar nici nu stii cum e mai bine, că și el ne-a făcut o mulțime de probleme. S-a tăiat pe scară, a umplut totul de sânge...» ne explică o altă vecină sub protecția anonimatului.
La mila autorităților Din ușă-n ușă, ajungem la cel mai vechi dintre locatarii blocurilor. Îl cheamă Gheorghe Pătrașcu și a fost primul în bloc, în anul 1970. Știe istoria Gildei, dar mai ales pe cea a blocurilor: «Băiatul n-a uitat-o... I-a trimis bani din Italia să schimbe geamul de la un dormitor, că avea doar niște pături cu care astupa gaura. Problema nu sunt ei, ci autoritățile care nu au vrut să intervină niciodată... Noi cu frica asta am trăit dintotdeauna. Că o să dea foc la bloc și o să ajungem în stradă. Dar blocul ăsta a avut și zile bune, să știți!...». La 72 de ani, Gheorghe Pătrașcu își amintește de vremurile bune când statul avea grijă de oamenii muncii de la orașe și sate. Și, da, poate că n-au fost buni comuniștii, dar «omul de unde muncea, de acolo avea, după cum se descurca fiecare». Acum însă, autoritățile nu fac nimic. Iar când fac, e aproape întotdeauna prea târziu. Îi dăm dreptate. Pentru blocul în care stă domnul Pătrașcu e prea târziu. Pentru alte zeci de blocuri în care există apartamente transformate în depozite de gunoi încă mai e timp...
Ce spune Legea?
Conform Legii 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, oricare dintre proprietarii de apartament dintr-un bloc de locuit poate invoca art. 14 și 18 pentru a obliga autoritățile să intervină pentru salubrizarea apartamentelor transformate în depozite de gunoi.
«Art. 14.-Proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, apartament sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu.
Art. 18.-În cazurile în care în clădirile de locuințe unul dintre proprietari sau chiriași împiedică, cu bună-știință și sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalți proprietari ori chiriași, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanței să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum și plata daunelor».
27 Februarie 2023, 14:20 (8726 vizualizări - 0 comentarii)
Case în flăcări la Amara și Luciu
Incendiu la un spațiu comercial din Amara, autoturism în flăcări la Slobozia
Incendii la Axintele și Amara