EVENIMENT

Din 17 martie 2023 administrațiile locale intră în legalitate
Contracte de delegare a serviciilor de salubritate pentru toată Ialomița
Administrațiile din Ialomița sunt obligate să se alinieze noilor reglementări legislative privind serviciile de salubrizare. Administrația județeană girează acest proces prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECOO 2009 în care sunt incluse 65 de administrații locale. Conform Ordinului 640/2022, privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitățile de salubrizare, administrațiile locale au obligația de a mandata ADI ECOO 2009 să le reprezinte în procesul de negociere a tarifelor pentru activitățile de salubrizare. În Ialomița, tratarea și depozitarea deșeurilor este asigurată prin intermediul Vivani Salubritate SA.
Legislația responsabilizează administrațiile locale După mai bine de 30 de ani de practică deficitară (și, de multe ori, ilegală!), activitatea de colectare, transport, sortare, tratare și depozitare a deșeurilor menajere în Ialomița intră în legalitate. Primul pas în acest sens a fost făcut în vara anului 2021, când administrația județeană a înființat ADI ECOO 2009. Inițial, din cadrul acestei structuri au făcut parte 28 de administrații locale. În prezent, numărul administrațiilor locale care au aderat la ADI ECOO 2009 este de 65, singura administrație care a refuzat afilierea fiind cea din Urziceni. În decursul celor aproape 2 ani de la funcționare, ADI ECOO 2009 a reușit prin intermediul operatorului regional cu același nume, ADI ECOO 2009 SRL, să asigure activitatea de colectare, transport și sortare a deșeurilor menajere provenite de la populație în 59 de localități din Ialomița. Astfel, pentru prima dată în istoria de după 1989 a județului, aceste servicii sunt asigurate conform legislației în vigoare. Intrarea în legalitate a serviciilor de salubrizare a generat uniformizarea tarifelor de colectare. Astfel, conform unui proiect de hotărâre inițiat de către Consiliul Județean Ialomița, costurile de preluare a deșeurilor în cazul noului operator este de 10 lei/lună/persoană în mediul rural și 12 lei/lună/persoană în mediul urban.
Un nou termen-limită pe 17 martie 2023 Conform Ordinului 640/2022 privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitățile de salubrizare, data de 17 martie 2023 reprezintă termenul-limită până la care administrațiile locale au obligația de a mandata Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară din care fac parte să le reprezinte în procesul de negociere a tarifelor pentru activitățile de salubrizare pe care operatorul regional de salubritate nu le poate acoperi, respectiv tratarea și depozitarea deșeurilor. În cazul în care administrațiile locale nu adoptă hotărâri de Consiliu Local în termenul stabilit, Ordinul 640/2022 stipulează că mandatarea se face prin «acord tacit». Conform informațiilor publice existente, Consiliul Județean Ialomița monitorizează în mod direct acest proces, iar oficialii instituției apreciază că progresele înregistrate sunt peste așteptări. «În urmă cu 2 ani administrațiile locale dădeau puține șanse acestei structuri. Acum ea este funcțională, iar operatorul regional de salubritate pe care l-am creat asigură colectarea transportul și sortarea deșeurilor menajere colectate din întreg județul. Următorul pas, conform legislației, este negocierea tarifelor de tratare și depozitare a acestor deșeuri cu Vivani, singurul operator care are un depozit zonal în Ialomița!» confirmă Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Mai e mult până departe Costurile de tratare și depozitare a deșeurilor menajere practicate de către Vivani Salubritate SA obligă administrația județeană să dinamizeze investiția în realizarea unei stații de tratare mecanico-biologică a deșeurilor (TMB). Valoarea stației TMB este de 34 milioane de lei, bani care urmează a fi obținuți prin accesarea Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Un prim pas în realizarea acestui obiectiv a fost făcut prin achiziționarea unei suprafețe 5 hectare de teren în imediata vecinătate a depozitului zonal deținut de Vivani Salubritate SA lângă Slobozia. Procedura de achiziție a terenului a durat un an, iar în prezent administrația județeană caută surse de finanțare pentru construcția obiectivului: «Am depus proiectul în cadrul mai multor programe de finanțare. Suntem optimiști și în această privință... Stația de tratare mecanico-biologică a deșeurilor ar putea permite reducerea cantităților de deșeuri depozitate cu până la 80%. În aceste condiții, costurile activităților de salubrizare ar scădea semnificativ, iar țintele de reciclare stabilite prin Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor ar fi atinse!». Conform datelor oficiale, la acest moment populația județului Ialomița produce anual între 45000 și 50000 tone de deșeuri menajere. Astfel, 95% din aceste deșeuri ajung să fie tratate și depozitate în cadrul depozitului zonal al Vivani Salubritate SA. Investiția în stația de tratare mecanico-biologică a deșeurilor ar putea majora acest procent de la 5% la 80%.
Problema gropilor de gunoi neconforme rămâne
Intrarea în legalitate a activității de salubrizare la nivel județean nu modifică situația gropilor de gunoi neconforme existente în tot județul. Închise oficial în 2009, acestea continuă să existe aproape în toate localitățile județului. Acceptate tacit de către administrațiile locale și sancționate formal de către instituțiile statului cu atribuții în domeniu, aceste gropi continuă să se extindă. Practica o reprezintă acoperirea lor cu pământ sau incendierea. Situația, deși cunoscută la nivelul administrației județene, nu poate fi nici măcar descurajată. În acest context, construirea unei stații de tratare mecanico-biologică a deșeurilor și a unor stații de compost ar putea diminua cantitatea de deșeuri menajere și gunoi de grajd pe care populația continuă să o arunce ilegal în gropile de gunoi neconforme.
20 Martie 2023, 07:55 (2421 vizualizări - 0 comentarii)
Reabilitarea Muzeului Național al Agriculturii costă 42,2 milioane de lei
Noul Bloc Operator al Spitalului Slobozia, finalizat în 2023
Consiliul Județean Ialomița închiriază fostul sediu al BCR cu 10 milioane de lei
Consiliul Județean Ialomița investește 104,4 milioane de lei în echipamente de «colectarea separată a deșeurilor municipale»
Colectare selectivă în tot județul Ialomița până la sfârșitul anului 2023