EVENIMENT

Slobozia, la un pas de accesarea PNRR/«Componenta C15: Educație»
Investiție de 20 milioane de euro într-un consorțiu pentru învățământul dual
Slobozia este eligibilă pentru o investiție estimată la 20 milioane de euro necesară construirii unui consorțiu pentru învățământul dual. Proiectul se va derula prin PNRR și presupune construirea unui campus profesional integrat destinat elevilor din învățământul dual. Administrația locală a identificat deja terenul viitoarei investiții. «Proiectul nostru este eligibil... Așteptăm finanțarea acestuia!» a declarat primarul Sloboziei, Dragoș Soare. Ialomița are la acest moment cinci clase de învățământ dual funcționale. Viitorul proiect ar putea completa salutar demersul educațional de la debutul anului școlar 2022-2023, când liceeleTehnologice «Mihai Eminescu» și «Al.I. Cuza» au fost comasate printr-un ordin al Ministerului Educației.
Un proiect uriaș pentru Educația ialomițeană Ministerul Educației a anunțat în februarie 2023 deschiderea Apelului de proiecte PNRR/2022, «Componenta 15: Educație» dedicat dezvoltării a 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a 10 campusuri profesionale integrate. «Obiectivul apelului este dezvoltarea și dotarea de consorții profesionale integrate care să contribuie la dezvoltarea învățământului profesional, atât prin creșterea numărului de domenii de calificări și de absolvenți, cât și prin asigurarea unui parcurs educațional complet pentru elevii înscriși în învățământul dual». Administrația din Slobozia este una dintre administrațiile locale care au decis accesarea Programului pentru realizarea acestui consorțiu. Un prim pas a fost deja făcut prin identificarea unui teren care să permită construirea unui campus școlar. Terenul alocat se află în Cartierul Gării Noi, în imediata vecinătate a Gării. Clădirile care urmează să fie construite vor adăposti un cămin pentru elevi și studenți cu o capacitate de bază de 400 de locuri, distribuite în 198 de camere cu câte 2 locuri și 4 camere pentru persoane cu dizabilități. La acestea se vor adăuga atât camere pentru personal didactic și pentru invitați, cât și funcțiuni conexe: spații comune, spații tehnice și administrative. Campusul va fi deservit de o cantină pentru elevi, cadre didactice și invitați, cu bucătărie proprie și spații de luat masa, toalete și spații conexe (depozite, oficii). Cantina va avea o capacitate simultană la mese de minim 101 locuri.
Agenții economici au răspuns «prezent» Primele demersuri au fost făcute la finalul anului 2022, când municipalitatea a solicitat agenților economici locali să devină parteneri în cadrul acestui proiect investițional. Conform informațiilor oficiale, «la acest moment, 17 agenți economici din oraș sunt implicați în asigurarea serviciilor de consiliere profesională». Pe lângă activitățile strict educative, în cadrul investiției vor fi derulate proiecte conexe. Astfel, vor fi organizate programe de formare a cadrelor didactice, activități în domeniul Educației realizate la nivel european, competiții profesionale și concursuri pe meserii, servicii de consiliere și orientare profesională pentru elevi și studenți etc. Primarul orașului Slobozia, Dragoș Soare, susține că proiectul are 100% șanse să fie finanțat. «Proiectul nostru este eligibil... Așteptăm finanțarea acestuia! Și sunt convins că vom accesa aceste fonduri. Așa cum am mai spus, capitalul economic urmează capitalul uman... Slobozia merită și va avea un sistem educațional competitiv, pregătit să ofere forță de muncă mediu și înalt calificată!» a declarat primarul Sloboziei, Dragoș Soare. Proiectul completează salutar demersul educațional de la debutul anului școlar 2022-2023, când liceele tehnologice «Mihai Eminescu» și «Al.I. Cuza» au fost comasate printr-un ordin al Ministerului Educației. Reamintim că Ialomița are la acest moment cinci clase de învățământ dual funcționale. Prima a fost înființată în anul 2021-2022, la Țăndărei, în cadrul Liceului Tehnologic din Țăndărei.
Bani europeni pentru modernizarea școlilor din Slobozia
În urmă cu o săptămână, Ministerul Educației a făcut publică lista unităților de învățământ ale căror proiecte de finanțare ce vizează dotarea cu echipamente didactice, digitale și piese de mobilier, au fost declarate eligibile. Pe lista celor 208 de proiecte aprobate se numără și cel inițiat de Primăria Municipiului Slobozia. Astfel, 14 unități de învățământ din oraș, printre care se numără și Clubul Sportiv Școlar Slobozia și Palatul Copiilor Slobozia, vor beneficia de fonduri, prin PNRR, pentru modernizarea bazei educaționale.
Investiție în infrastructura școlară Banii europeni vor fi acordați prin intermediul «Componentei 15: Educație» a Planului Național de Redresare și Reziliență. Valoarea totală a fondurilor celor 208 proiecte declarate eligibile de către Ministerul Educației se apropie de 1 miliard de euro. Lista întocmită de Primăria Municipiului Slobozia cuprinde toate cele 13 licee și grădinițe pe care municipalitatea le administrează, precum și Clubul Sportiv Școlar Slobozia și Palatul Copiilor Slobozia. Potrivit proiectului depus de către administrația locală, unitățile de învățământ vor beneficia de piese noi de mobilier, dar și de echipamente IT pentru laboratoarele de Informatică. De asemenea, vor fi dotate și Laboratoarele de Științe din cadrul tuturor unităților de învățământ, astfel încât cadrele didactice să le ofere elevilor lecții practice pentru disciplinele Fizică sau Chimie. «Ne bucurăm de faptul că inițiativa noastră a fost declarată eligibilă. Orice investiție în Educație înseamnă o investiție în viitor. Putem spune că avem șansa ca la Slobozia să oferim Educație de calitate. Întreaga infrastructură școlară a orașului avea nevoie de un astfel de proiect ambițios!» susțin reprezentanții administrației locale din Slobozia.
19 Mai 2023, 07:55 (1596 vizualizări - 2 comentarii)
Consilierii PSD și PRO România blochează din nou împrumutul de 34 milioane de lei
A început războiul politic pentru asfaltarea cartierelor Slobozia Nouă și Bora
Consilierii PSD resping împrumutul de 34 milioane de lei pentru Slobozia!
Comentariile cititorilor:
(20 Mai 2023, 02:33)
Pai avem nevoie și de un campus lângă groapa s
(19 Mai 2023, 23:35)
Pentru proiectul privind organizarea învāțāmântului dual...bla,bla...adicā școală de meserii sau profesionalā, nu se putea folosi spațiul fostului Liceu, M Eminescu? Acele spații, în ce proiecte se vor folosi? Sau sub denumiri alambicate, se toacā bani pe fel de fel de fantezii. Auzi! Învāțāmânt dual! Sā parā ceva nemaipomenit, nemaiauzit! Pe vremea comuniștilor au fost școli profesionale pe lângā fiecare uzinā, fabricā și nu erau puține și nu se mai izmenea nimeni cu expresii simandicoase lipsite de sens, fārā un rezultat concret. La București erau cunoscute scolile profesionale de la ,,Timpuri Noi, IMGB, 33August " și multe altele.