EVENIMENT

Unde nu-i cap, vai de administrație
Investiții de 27 milioane de lei pentru funcționarea legală a Spitalului Județean de Urgență Slobozia
Administrația Pavel susține proiecte de investiții destinate reabilitării și modernizării Spitalului Județean Slobozia în valoare de 220 milioane de lei. Recent, la această sumă s-au adăugat alte 27 milioane de lei. Banii reprezintă valoarea unor investiții necesare pentru «creșterea gradului de securitate la incendiu pentru obiectivele din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia». Suma va fi suportată din bugetul Consiliului Județean Ialomița. «Am depășit faza inițială, suntem la faza de proiectare tehnică... După această etapă, proiectantul are termen până în luna septembrie 2023 să realizeze acest proiect. În următoarele 6 luni ar trebui să se deruleze execuția lucrărilor!» a declarat administratorul public al județului Ialomița, Alexandru Potor.
Bani cheltuiți de dragul investițiilor Spitalul Județean de Urgență Slobozia a intrat în 2021 în cel mai amplu proces de reabilitare și modernizare din existența sa. Primele două investiții, susținute din fonduri guvernamentale, au vizat modernizarea și dotarea clădirii Spitalului și construirea unui nou nou Bloc Operator. Ulterior, alte două investiții, demarate prin accesarea de fonduri europene, au vizat modernizarea UPU și reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Spitalului. Inițial, valoarea cumulată a acestor 4 investiții, s-a ridicat la 149,5 milioane de lei. Pentru evitarea întârzierilor și a sincopelor financiare, inevitabile în astfel de cazuri, Consiliul Județean Ialomița a aprobat contractarea unui împrumut în valoare de 100 milioane de lei care să permită fluidizarea plăților către constructori. Ulterior, în condițiile exploziei prețurilor din 2022, valoarea cumulată a acestor investiții a ajuns la 220 milioane de lei, iar «buffer-ul administrativ» de 100 milioane de lei cu care președintele Marian Pavel garanta finalizarea acestor investiții se dovedește insuficient. Transformate în euro, cele 220 milioane de lei depășesc cu un milion de euro valoarea spitalului privat în valoare 43 milioane de euro construit de Asociația «Dăruiește Viață» din București. Inutil să precizăm că investițiile au întârzieri de 2 până la 3 ani față de termenele ințiale avansate de autorități pentru finalizarea acestora.
Vicii de proiectare ascunse Dincolo de considerentele exprimate mai sus, pe care opinia publică le poate sancționa sau nu, administrația județeană se confruntă acum cu probleme complementare derulării acestor proiecte. Recent, administrația județeană a constatat că urmare a derulării celor 4 investiții, «pentru ca ele să fie funcționale și să primească Autorizația de Funcționare ISU, pe lângă măsurile cuprinse deja în fiecare proiect, sunt necesare unele măsuri suplimentare, unele fiind comune pentru toate proiectele». Citatul este extras dintr-un proiect tehnic pentru obiectivul de investiții «Creșterea gradului de securitate la incendiu pentru obiectivele din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia», a cărui valoare a fost estimată la 27 milioane de lei. Altfel spus, administrația județeană a constatat că toate cele 4 investiții derulate în incinta Spitalului Județean de Urgențe Slobozia conțin vicii de proiectare ascunse care nu permit fie funcționarea spitalului, fie autorizarea acestuia. Concret, este vorba despre realizarea a două scări metalice de evacuare, construirea unui culoar care va face legătura între clădirea noului Bloc Operator și clădirea Spitalului actual, reabilitarea și redimensionarea sistemului de stocare a apei, majorarea capacității de consum electric și construirea unui nou sistem de distribuție electrică în condițiile unui consum care s-a estimat că va fi de cel puțin 3 ori mai mare, reabilitarea rețelei de iluminat exterior, etc.
Contribuabilii plătesc greșelile administrației Conform proiectului tehnic deja publicat pe SICAP, valoarea acestor investiții a fost estimată la 27 milioane de lei. Banii, confirmă autoritățile județene, vor fi suportați din bugetul județului Ialomița. Alexandru Potor, administratorul public al județului, declară că situația se află sub controlul autorităților: «Am depășit faza inițială, suntem la faza de proiectare tehnică... După această etapă, proiectantul are termen până în luna septembrie 2023 să realizeze acest proiect. În următoarele 6 luni ar trebui să se deruleze execuția lucrărilor. Suntem convinși că lucrările vor fi executate la termen, mai ales că există o etapă intermediară de redimensionare a rețelei de furnizare a energiei electrice, de la 600 la 1600 de Kva, urmând ca la final să se ajungă la 4000 de Kva putere instalată!». Nu este prima dată când administratorul public Alexandru Potor dă asigurări publice că situația investițiilor gestionate de către Consiliul Județean Ialomița este sub control. Și, din păcate, la acest moment subiectul dezbaterii nu îl constituie termenele finale de execuție, ci nota de plată exorbitantă a acestor investiții.
4,4 milioane de lei pentru digitalizarea Spitalului
Cele 27 milioane de lei pe care Consiliul Județean Ialomița se pregătește să îi plătească din bugetul județului pentru a asigura funcționarea investițiilor demarate în urmă cu 2 ani la Spital nu sunt singurele care vor fi cheltuite. În luna august 2023, Consiliul Județean Ialomița a aprobat un proiect de hotărâre care vizează «Digitalizarea activității Spitalului Județean de Urgență Slobozia». Proiectul va fi finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, iar Spitalul Județean de Urgență Slobozia contribuie la acest proiect cu o cotă de cofinanțare de 27370 de lei. Oficial, digitalizarea vizează realizarea sistemului de e-health și telemedicină. În realitate, confirmă surse medicale, investiția va acoperi și modernizarea sistemului IT din cadrul Spitalului, «uitată» la proiectarea celor 4 proiecte de investiții demarate inițial. Și noi surprize, susțin aceleași surse, pot apărea oricând.
4 Septembrie 2023, 11:05 (12179 vizualizări - 2 comentarii)
Echipamentele noului Bloc Operator al spitalului din Slobozia, recepționate
Buget majorat pentru Blocul Operator al Spitalului Județean Slobozia
Noul Bloc Operator al Spitalului Slobozia, finalizat în 2023
Aparatură modernă pentru Secția Neonatologie a spitalului din Slobozia
Laborator de Microbiologie la Spitalul Județean de Urgență Slobozia
Comentariile cititorilor:
(7 Septembrie 2023, 16:50)
Noaptea mintii la gh Lazăr.deci se extinde/se modernizează spitalul pe proiecte europene dar culmea, fără sa se îndeplinească și conditiile de securitate la incendiu. Cum poti vorbi de un proiect de constructie/extindere a unui spital fara indeplinirea conditiilor legale de securitate la incendiu ?. Când s-a receptionat/plătit proiectul nu s-a văzut ca nu este complet ? Din comisie nu a făcut parte și isu ? Pai cum și cine aproba plata din fonduri europene în astfel de condiții? Lume bolnava. De prostie sau de spagareala.
(4 Septembrie 2023, 12:14)
Astia de la CJI ne iau de fraieri. Cele 27 milioane reprezinta parandaratul. ERBASU a cistigat licitatia facind o ofertă pentru proiectare si executie. Proiectarea inseamna ca era obligat sa proiecteze reabilitatea spitalului astfel incit acesta sa indeplineasca inclusiv conditiile pentru autorizarea de catre ISU.