EVENIMENT

Ne paște Regionalizarea
Administrațiile din Ialomița trăiesc din mila Statului
Regionalizarea României este o idee recurentă la nivelul Politicii și Administrației. Indiferent de varianta propusă, în funcție de numărul de locuitori sau prin reformă administrativă, Ialomița se va număra printre județele care își pierd autonomia. Un argument în favoarea acestei afirmații îl reprezintă faptul că fondurile anuale acordate de la Bugetul de Stat pentru susținerea celor 66 de autorități publice locale sunt aproape egale cu veniturile încasate de către aceste administrații din taxe și impozite! De asemenea, Recensământul din 2022 confirmă faptul că populația Ialomiței a scăzut în ultimii 10 ani cu 8,51%, iar în județ există cel puțin 3 localități cu o populație mai mică de 1000 de locuitori.
Uniunea bate șaua ca să priceapă administrația locală Propulsată ca subiect de dezbatere publică în 2011, Regionalizarea României revine în actualitate. Conform declarațiilor publice de la acest moment, Regionalizarea reprezintă «un proces obligatoriu», iar termenul stabilit pentru demararea acestui proces este anul 2024, după Alegeri. Una dintre rațiunile care impun demararea acestui proces este necesitarea reducerii cheltuielilor bugetare. Printre scenariile vehiculate la nivel central se numără reducerea numărului de Consilii Județene la 15, comasarea administrațiilor locale în care există mai puțin de 5000 de locuitori și desființarea serviciilor administrative în localitățile care au mai puțin de 1000 de locuitori. În felul acesta, susțin reprezentanții Guvernului, atât numărul de angajați, cât și cheltuielile administrative, vor fi reduse cu 15%. Indiferent de formula care va fi agreată, administrațiile județene și locale resping în bloc această idee. Ialomița nu face excepție de la această regulă, indiferent de statutul unității administrativ-teritoriale sau de numărul de locuitori.
Cifrele nu mint Potrivit datelor oficiale gestionate de către Agenția Județeană a Finanțelor Publice Ialomița, la nivelul județului valoarea taxelor și impozitelor colectate în 2022 este cu numai 11 milioane de lei mai mare decât sumele alocate de la Bugetul de Stat pentru asigurarea bugetului anual al acestor localități. Concret, la nivelul celor 66 de administrații locale, în anul 2023, s-au încasat 384,588 milioane de lei din taxe și impozite locale, în vreme ce statul a contribuit la susținerea bugetelor acestor localități cu 373,655 milioane de lei. Pe cale de consecință, în majoritatea localităților din Ialomița, sumele acordate de Stat sunt egale sau mai mari cu sumele colectate din taxe și impozite. Iată câteva exemple: Ciochina (2,86 milioane de lei-taxe și impozite locale vs 3,59 milioane de lei-sume alocate de la Bugetul de Stat), Manasia (3,26 milioane de lei-taxe și impozite locale vs 4,57 milioane de lei-sume alocate de la Bugetul de Stat), Munteni Buzău (2,75 milioane de lei-taxe și impozite locale vs 4,74 milioane de lei-sume alocate de la Bugetul de Stat), Grivița (2,83 milioane de lei-taxe și impozite locale vs 3,52 milioane de lei-sume alocate de la Bugetul de Stat), Gârbovi (3,10 milioane de lei-taxe și impozite locale vs 3,60 milioane de lei-sume alocate de la Bugetul de Stat), șamd. Una dintre cauzele acestui fenomen îl reprezintă gradul mic de colectare a acestor taxe și impozite. În ultimii ani, gradul de încasare a taxelor și impozitelor locale, la nivelul județului Ialomița, nu a depășit 60%.
Prea puțini pentru administrație proprie Dacă în cazul performanțelor administrative cifrele, deși clare, pot fi interpretate sau răstălmăcite, în cazul celui de-al doilea criteriu, cel al numărului de locuitori, situația e fără echivoc. Conform Recensământului din 2021, ale cărui rezultate au fost publicate în anul 2022, populația județului Ialomița a scăzut în perioada 2011-2021 de la 274148 la 250816 de locuitori, respectiv cu 8,51%. De asemenea, merită menționat faptul că populația județului îmbătrânește, chiar dacă în cadrul Regiunii Sud Muntenia, Ialomița rămâne «cel mai tânăr județ», cu o medie de vârstă de 42,3 ani. În aceste condiții, numărul localităților care au în jur sau mai puțin de 1000 de locuitori a crescut. Astfel, pe «primul loc» se situează comuna Ciocârlia, unde trăiesc 732 de locuitori. Pe locul următor este Drăgoești (839 de locuitori), Buești (940 de locuitori), apoi Colelia (1035 de locuitori), Sărățeni (1125 de locuitori), Albești (1143 de locuitori), șamd. În context, reamintim faptul că singurele comune din Ialomița care au peste 5000 de locuitori sunt Bărbulești (8404) și Făcăeni (5097), urmate de Bordușani, cu 4834 de locuitori. O altă precizare necesară este aceea că orașele Fierbinți-Târg, Amara și Căzănești nu îndeplinesc condițiile legale în vigoare pentru a rămâne orașe.
Guvernul prorogă anual articolul 31 din Legea 273
Evident, asigurarea bugetelor de subzistență ale localităților din Ialomița este posibilă prin grija Guvernului. Însă, în conformitate cu Legea 273 privind finanțele publice locale, art. 33, alin 2, «sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale vor fi repartizate pe județe, potrivit următoarelor criterii: a) capacitatea financiară determinată pe baza impozitului pe venit încasat pe locuitor, în proporție de 70% (...)». În condițiile în care covârșitoarea majoritate a administrațiilor locale din Ialomița nu ating acest nivel de încasare a taxelor și impozitelor, Ministerul Finanțelor prorogă anual acest articol, asigurând supraviețuirea unor administrații care sunt, înainte de toate, neperformante. În aceste condiții, cu sau fără acordul administrațiilor județene și locale, regionalizarea poate deveni o soluție. Rămâne de văzut dacă în anul 2024 sau când va fi, deja, prea târziu.
25 Septembrie 2023, 07:50 (4156 vizualizări - 3 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(27 Septembrie 2023, 10:21)
Nu se justifica in niciun fel UAT-uri sub 5000 de locuitori. Apar cheltuieli mari cu aparatul administrativ, primar, viceprimar, secretar. consilieri, referenti, director de scoala, bibliotecar, soferi... Nu se vede calitatea serviciilor, nu au pregatire, practic nu au ce face in 8 ore... Dar salariul merge.
(27 Septembrie 2023, 08:01)
Primăria Com.Albești,își impozitează abuziv de 22 ani,locuitorii!A impozitat ani de zile fără să țină cont de rang și zonă așa cum spune legea!Practic ia impozitat pe cei din satul Bataluri,de 5 ori mai mult,ca fiind comună,deșii în acel sat nu au nici o utilitate!Aflându-se și la 3 km, de cel mai apropiat magazin!
(26 Septembrie 2023, 17:18)
Populație in scădere ! Bugetarii se înmulțesc !