Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Administrațiile locale încurajează neplata taxelor și impozitelor locale

Camera de Conturi Ialomița a constatat

Administrațiile locale încurajează neplata taxelor și impozitelor locale

Curtea de Conturi a României a dat publi­cității rapoartele de «fallow-up» ale verificărilor reali­zate de auditorii externi din cadrul Camerei de Conturi Ialomița, în perioada 2021-2022. Potrivit do­cumentelor oficiale, cele mai multe probleme constatate în timpul misiunilor de audit au vizat modalitatea eronată de impozitare a contribuabililor. Astfel, s-au creat prejudicii de aproximativ 2 milioane de lei, pe care primăriile, sub o formă sau alta, au fost obligate să le recupereze. Cel puțin așa reiese din rapoartele pe care le-au realizat oficialii Curții de Conturi a României.

Impozitarea contribuabililor, greu de realizat
Ialomița se numără printre județele cu cele mai mici încasări ale taxelor și impozitelor locale. Estimativ, Direcția de Trezorerie și Contabilitate Publică din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița constată că, de la un an la altul, încasările la bugetul local sunt tot mai mici și nu depășesc 50%. Au fost și cazuri în care nivelul de colectare nu a depășit 20%. În timp ce primarii dau vina pe dezinteresul contribuabililor de a fi responsabili în ceea ce privește achitarea taxelor locale, Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Ialomița, scoate în evidență o cu totul altă situație. Potrivit auditorilor Camerei de Conturi Ialomița, mulți contribuabili evită să onoreze plățile contribuțiilor către bugetele locale cu «sprijinul» primăriilor pe raza cărora își au domiciliile. Potrivit misiunilor de audit ale Camerei de Conturi Ialomița, toate cele peste 20 de primării verificate în anii 2021 și 2022 au întâmpinat probleme în ceea ce privește modalitatea de colectare a ta­xelor și impozitelor locale. Auditorii explică faptul că administrațiile locale au făcut în așa fel încât valoarea ta­xelor plătite să fie mai mică decât cea care le revenea, de fapt, de achitat contribuabililor. Astfel, bunurile pentru care aceștia erau obligați să achite impozitele au fost încadrate în alte ca­tegorii, tocmai pentru a fi avantajați și pentru a diminua cât mai mult va­loarea taxelor. Așa s-a ajuns la un pre­judiciu estimat de aproximativ 2 mi­lioane de lei, reprezentând «taxe și impozite locale stabilite în mod eronat» pentru clădiri, terenuri sau automobile. De notorietate este cazul Primăriei Făcăeni care a perceput taxe și impozite pentru un număr de 40 de contribuabili care au fost «iertați» de către administrația locală fie prin încadrarea autovehiculelor deținute de aceștia în categorii ce presupuneau plata unor taxe mai mici, fie prin scoaterea mașinilor din evidențele contabile, deși potrivit Serviciului Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor respectivele mijloace de transport figurau ca înmatriculate. Verificările auditorilor au scos la iveală un prejudiciu creat bugetului local de peste 100 mii de lei. Într-o situație similară s-a aflat și comuna Drăgoești, care a impozitat eronat un producător de lactate din zonă, creându-se astfel un prejudiciu de peste 100 mii de lei. De asemenea, Primăria Bărcănești a încadrat «eronat» terenurile a patru proprietari din localitate, din intravilan într-o altă categorie de folosință, deși acestea trebuiau incluse în categoria de «terenuri cu construcții», pentru care se percep taxe mai mari. Astfel, s-a creat un pre­judiciu de peste 20 mii de lei. Iar cazuri similare s-au constatat la Scânteia, Valea Ciorii, Munteni Buzău, Cocora sau Bărbulești.

Probleme «rezolvate»
De la începutul anului și până în luna septembrie, Camera de Conturi Ialomița a realizat misiuni de «fallow-up», adică de verificare a măsurilor dispuse în urma misiunilor de audit în cadrul cărora s-au descoperit aceste prejudicii. Auditorii au analizat fiecare dintre măsurile dispuse, în cazul impo­zitării incorecte fiind vorba despre recuperarea sumelor de bani de la contribuabilii «iertați» de administrațiile locale în urma «erorilor» comise. Astfel, în documentele oficiale, auditorii au constatat faptul că măsurile dispuse au fost respectate, adminis­trațiile locale, sub o formă sau alta, făcând eforturi pentru recuperarea sumelor. În majoritatea cazurilor a fost aleasă metoda executării silite a fiecăruia dintre aceștia. Eficiența acestei măsuri se va observa abia anul viitor când Direcția de Trezorerie și Contabilitate Publică Ialomița va ana­liza gradul de încasare a taxelor și impozitelor locale din fiecare primărie a județului Ialomița.

30 Octombrie 2023, 09:55 (6135 vizualizări - 10 comentarii)

Citiți și:
Camera de Conturi Ialomița reclamă «slaba gestiune a bugetelor locale»
Camera de Conturi Ialomița a descoperit prejudicii financiare de peste 59 milioane de lei
Abateri financiar-contabile în valoare de 13 milioane de lei, descoperite de auditorii Camerei de Conturi Ialomița

Comentariile cititorilor:


George :
(2 Noiembrie 2023, 16:27)
La Țăndărei banii din taxe și impozite i-a furat casierul, cu știrea șefilor, conform leigi dreptei-împărțiri. Așa că ce să mai plătești dacă în final sunt furați.
Contribuabil:
(31 Octombrie 2023, 20:39)
Dacă ar plăti angajați din Primărie ca nu au fost în stare să calculeze corect impozitele și taxele ce bine ar fii ! Vorba aceea cine greșește plătește ! Ca în rest stau mai mult pe acasă și își văd ce afacerile de prin sat ! Când te duci la o Primărie nu găsești pe nimeni ( ori sunt la masă ori la oraș numai la Birou NUUUUU !
Hogea:
(31 Octombrie 2023, 13:03)
Judetul Ialomita ar trebuii desfiintat, destramat si comunele alipite la alte judete, cu destructurarea, desfiintare in totalitate a consiliilor locale si primarii. Este o hotie si o coruptie de nedescris in toate institutiile bugetare din jud. Ialomita. Tot ras dupa fata pamantului.
dorin:
(31 Octombrie 2023, 12:12)
Dupa ce ca statul iti ia taxe din salariu, apoi iti mai ia taxe inca 19% din ce cumperi, taxe si impozite atunci cand cumperi sau vinzi o locuinta ( bani economisiti din salariu, care a fost deja impozitat), taxe si impozite cu gramada pentru oameni ( ca sa fie bani pentru salariile si pensiile nesimtite ale magistratilor).... Ti-ai drea#ului cu statul vostru stramb cu tot ! Nu mai platim aceste biruri !!! Gata, javrelor !
CurTeaDe conturi:
(30 Octombrie 2023, 17:28)
daca voi incă asteptati o minune de la tara asta sa stiti ca eu m-am resemnat de mult. numai mizerii se intampla la noi in tară pe zi ce trece si din ce in ce mai rau bate un razboi mondial la usa noastra..
Taxator :
(30 Octombrie 2023, 14:55)
Administratiile locale sunt pline de sotiile , nepoatele , amantele etc. a celor mai de seama cetateni ai localitatii. Se stie doar ca nu orice are acces. Si de aici pornesc toate . Prostimea plateste pana la ultimul leut calculat, iar desteptii fenteaza statul. Se stiu aceste lucruri si se ignora. Curtea de conturi deabia acum descopera ? 
Vali Predescu:
(30 Octombrie 2023, 14:28)
Aia 40 de la Facaeni sint neamurile si slugoii primaritei.
Sat Bataluri:
(30 Octombrie 2023, 11:48)
Cu această ocazie solicit ziariștilor de la Independent,să facă un reportaj la primăria Albești,având ca temă, impozitarea abuzivă timp de 22 ani, a locuitorilor din satul Bataluri! Mai mult decât atât,sunt unele persoane care nu plătesc impozit, la mărimea reală a caselor și terenurilor!
Sat Bataluri:
(30 Octombrie 2023, 11:30)
Normal ar fii,ca toți acești bani impozitați abuziv de primăria Albești, să fiie returnați oamenilor,cu dobânda aferentă celor 22 de ani!
Sat Bataluri:
(30 Octombrie 2023, 11:25)
Știați că primăria Albești,a impozitat abuziv timp de 22 ani,locuitori satului Bataluri?Au perceput un impozit de 5 ori mai mare,ne ținând cont de rang și zona! Satul Bataluri se află la o distanță de 3km față de centrul com.Albești,având rangul 5,și fiind în zona D,fără utilități,și este impozitat ca fiind comună,încadrat abuziv în rangul 4 și Zona A!

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
Miercuri 24 Iul 2024
201 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră

Ialomița: IJJ a dat startul recrutărilor

Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița recrutează candidați în vederea participării la concursul de admitere în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza», sesiunea ...[citește_toată_știrea]

24 Iulie 2024, 11:55
(17 vizualizări - 0 comentarii)


Pesta micilor rumegătoare, în atenția DSVSA

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița atenționează proprietarii de ovine și caprine, de pe raza județului, cu privire la contextul epidemiologic european și național privind ...[citește_toată_știrea]

24 Iulie 2024, 11:45
(22 vizualizări - 0 comentarii)


«Ziua Imnului», marcată la Slobozia

Instituția Prefectului Ialomița va organiza joi, 29 iulie 2024, o festivitate prin care va marca «Ziua Imnului». În cadrul evenimentului, prefectul județului Ialomița, va susține un ...[citește_toată_știrea]

24 Iulie 2024, 08:40
(20 vizualizări - 0 comentarii)


Sfântu Gheorghe: Ordin de protecție provizoriu, pe numele unui bărbat de 53 de ani

Polițiștii din Ion Roată au fost sesizați luni, 22 iulie 2024, de către o femeie de 49 de ani, cu privire la faptul că ar fi fost agresată fizic de către concubinul său, un bărbat în vârstă ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 16:15
(515 vizualizări - 0 comentarii)


Fierbinți-Târg: Beat la volan

Luni, 22 iulie 2024,  în jurul orelor 23,30, polițiștii din Fierbinți-Târg au oprit în trafic un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. În urma ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 16:10
(534 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Animale aflate în pericol, salvate de polițiști

Urziceni: Animale aflate în pericol, salvate de polițiști

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că într-un apartament din Urziceni mai multe animale trăiesc în condiții improprii. Polițiștii ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 15:10
(836 vizualizări - 0 comentarii)


Centrul Cultural «Ionel Perlea» Slobozia: Invitație la concert

Centrul Cultural «Ionel Perlea» Slobozia: Invitație la concert

Consiliul Județean Ialomița, prin Centrul Cultural «Ionel Perlea» și în parteneriat cu Asociația «Suonarte», invită publicul ialomițean la spectacolul «PUCCINI 10 ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 13:45
(165 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Precizări cu privire la eco-schemele din sectorul zootehnic

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la anumite condiții și excepții în acordarea de sprijin financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic, aferente ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 12:55
(117 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Rambursări TVA în valoare de peste 5,20 milioane de lei în iunie 2024

Administrația Județeană Finanțelor Publice Ialomița, prin structurile sale fiscal-teritoriale, a rambursat în luna iunie 2024, conform selecției naționale, TVA în valoare de 5,2 milioane ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 11:15
(1441 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Lipsă apă în zonele Vlașca, Fetești-Gară și Fetești-Oraș!

Echipele RAJA Constanța intervin marți, 23 iulie 2024, pentru remedierea unei avarii survenite la nivelul conductei de alimentare cu apă, cu diametrul de 180 mm, din orașul Fetești. Pentru realizarea ...[citește_toată_știrea]

23 Iulie 2024, 08:55
(333 vizualizări - 0 comentarii)


Razie a polițiștilor în zona Urziceni

Vineirm, 19 iulie a.c., polițiștii au organizat în localitățile Urziceni, Bărbulești, Movilița, Coșereni și Manasia  o acțiune cu efective mărite, având ca scop menținerea și asigurarea ...[citește_toată_știrea]

22 Iulie 2024, 16:40
(188 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni razie


Incendii la case din Sudiți și Condeești

Trei echipaje operative din cadrul Detașamentul de Pompieri Slobozia au intervenit, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pentru gestionarea unei situații de urgență ...[citește_toată_știrea]

22 Iulie 2024, 13:05
(137 vizualizări - 0 comentarii)


S-a înecat în Lacul Amara

În dimineața zilei de duminică, 21 iulie a.c., în jurul orelor 10,15, Detașamentul de Pompieri Slobozia a intervenit cu o autospecială de stingere și o barcă pneumatică pentru extragerea ...[citește_toată_știrea]

22 Iulie 2024, 12:55
(491 vizualizări - 1 comentariu)


Accidente la Orboești și Fetești

Două echipaje operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au intervenit la un accident rutier produs pe raza localității ...[citește_toată_știrea]

22 Iulie 2024, 12:50
(102 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Luni, 22 iulie 2024, termen-limită de depunere a declarațiilor fiscale pentru aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița reamintește contribuabililor că luni, 22 iulie 2024, este termenul-limită de depunere al următoarelor declarații, în scopul notificării organului ...[citește_toată_știrea]

22 Iulie 2024, 10:20
(52 vizualizări - 0 comentarii)


Patru persoane urmărite internațional pentru «furt calificat», depistate la Slobozia

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au acționat în cursul zilei de luni, 15 iulie 2024, la Slobozia, în vederea depistării unor persoane urmărite la nivel internațional. Astfel ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2024, 15:30
(1073 vizualizări - 0 comentarii)


Urziceni: Acțiune cu efective mărite de polițiști

Luni, 15 iulie 2024, polițiștii din Urziceni au organizat o acțiune cu efective mărite, având ca scop menținerea și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. În acest sens, au ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2024, 15:25
(698 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Urziceni acțiune


AJFP Ialomița: 133,80 milioane de lei, încasări la bugetul de stat în luna iunie 2024

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița a contabilizat, în luna iunie 2024, venituri nete la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 133,80 milioane de lei ...[citește_toată_știrea]

17 Iulie 2024, 09:40
(241 vizualizări - 0 comentarii)


Forumul APPR solicită intervenția prim-ministrului României pentru salvarea sectorului agricol afectat de secetă

Într-o scrisoare deschisã fãcutã publicã la începutul acestei sãptãmâni, Forumul Agricul­torilor și Procesatorilor Profesioniști din Rom ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2024, 17:25
(150 vizualizări - 0 comentarii)


APIA a extras eșantionul de control aferent Campaniei 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2024, 17:05
(902 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Program de furnizare a apei în localitatea Moldoveni

Din cauza fenomenului de secetă accentuată și a temperaturilor extreme, s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumului de apă în localitatea Moldoveni. Din acest motiv, pe timpul nopții ...[citește_toată_știrea]

16 Iulie 2024, 09:15
(705 vizualizări - 0 comentarii)


Incendii la Ion Ghica, Horia și Movilița

Incendii la Ion Ghica, Horia și Movilița

Duminică, 14 iulie a.c., două echipaje de pompieri din Slobozia au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui incendiu produs la o locuință în satul Ion Ghica. Au ars locuința, un adăpost de ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2024, 13:15
(252 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Gârbovi, Urziceni, Fetești și Slobozia Nouă

Accidente la Gârbovi, Urziceni, Fetești și Slobozia Nouă

Două echipaje de pompieri din Urziceni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, au intervenit la un accident rutier produs pe raza localității Gârbovi, în care ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2024, 13:10
(485 vizualizări - 0 comentarii)


Serviciul Județean Anticorupție Ialomița: Agent de poliție, prins în flagrant în timp ce primea șpagă pentru a introduce în Arest diverse bunuri!

Duminică, 14 iulie 2024, ofițerii de Poliție Judiciară ai Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Anticorupție Ialomița, la delegarea și sub coordonarea procurorului specializat din cadrul ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2024, 12:10
(1378 vizualizări - 4 comentarii)


RAJA Constanța: Program de furnizare a apei în Fierbinți-Târg, Dridu și Cornești!

România se află sub cel mai extins Cod Roșu emis vreodată de Agenția Națională de Metereologie. Fenomenele vizate sunt caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat și implicit secetă. Toate ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2024, 11:55
(382 vizualizări - 0 comentarii)


Deputatul USR Radu Miruță: «România cumpără energie scumpă pentru că PSD și PNL nu sunt în stare să ia deciziile corecte!»

Vineri, la orele 12,00, România importa aproape 900 MWh ca să-și acopere necesarul, producția fiind sub consum. Sâmbătă, la orele 11,00, într-o zi de weekend, importul depășea cu aproximativ ...[citește_toată_știrea]

15 Iulie 2024, 10:40
(514 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Cereri pentru subvenția la motorină în trimestrul II 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează beneficiarii că, până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2024, 14:40
(2528 vizualizări - 0 comentarii)


APIA: Plăți de peste 80,864 milioane de lei

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 03-10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de peste 80,864 milioane de lei (16,302 milioane de euro ...[citește_toată_știrea]

12 Iulie 2024, 10:40
(449 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: APIA subvenție


IPJ Ialomița: Acțiune preventivă la Țăndărei

Miercuri, 10 iulie 2024, polițiștii din Țăndărei au organizat o acțiune de amploare pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea riscului de producere a accidentelor rutiere ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2024, 15:30
(221 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Modificări aduse Sistemului «Ro e-Transport»

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița aduce la cunoștința contribuabililor interesați că s-au adus modificări Ordonanței de urgență nr. 41/2022, pentru instituirea Sistemului național ...[citește_toată_știrea]

11 Iulie 2024, 13:40
(302 vizualizări - 0 comentarii)


Ultimele comentarii

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...