EVENIMENT
Energia din surse regenerabile aduce investitori în județul Ialomița
Chiar dacă din punct de vedere investițional Ialomița se dovedește a nu fi atractivă, energia regenerabilă rămâne însă un domeniu de activitate în care principalii jucători pe piața de profil doresc să dezvolte afaceri. Așa se face că, potrivit datelor Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, noi parcuri fotovoltaice și eoliene se vor dezvolta în județul nostru în perioada următoare. Astfel, 5 noi parcuri fotovoltaice și unul eolian vor fi construite, în perioada următoare, pe raza județului nostru. Principalele investiții în acest domeniu se vor realiza, în mod surprinzător, la Bărbulești...
Energia verde în Ialomița Datele Institutului Național de Statistică și cele care se regăsesc în documentele Agenției Județene pentru Protecția Mediului Ialomița arată faptul că domeniul energiei verzi a fost într-o continuă dezvoltare în județul Ialomița. Primii pași în realizarea de afaceri în această zonă au fost făcuți în anul 2015, când pe raza județului nostru au apărut primele 5 parcuri fotovoltaice, în zona de Vest a Ialomiței. Ulterior, interesul investitorilor pentru această zonă a crescut, o dată cu inaugurarea parcului eolian din zona Făcăeni-Vlădeni-Mihail Kogălniceanu. În prezent, potrivit estimărilor oficiale, Ialomița produce peste 166 MW de energie verde/an, cel mai mare producător fiind parcul eolian din zona de Est a județului. În tot acest timp, numărul producătorilor de energie verde a crescut de la 5 la 16. În ceea ce privește costurile, datele oficiale arată că obiectivele au costat peste 55 milioane de lei. Parcul eolian din zona Făcăeni-Vlădeni-Mihail Kogălniceanu a costat peste 21 milioane de lei, potrivit estimărilor oficiale.
Bărbulești, atractiv pentru producătorii de energie regenerabilă În baza autorizațiilor de mediu emise de Agenția Județeană pentru Protecția Mediului, Ialomița rămâne o zonă de interes pentru firmele care dezvoltă afaceri în domeniul energiei regenerabile. În perioada 2020-2023, instituția a eliberat 5 noi autorizații de mediu, pentru tot atâtea parcuri fotovoltaice și centrale eoliene care urmează să se amenajeze în Ialomița. Surprinzător este faptul că două dintre aceste afaceri vor exista la Bărbulești. Area Energy Solar SRL și Sti Green Words Energy SRL sunt societățile comerciale care doresc să înființeze parcuri fotovoltaice pe raza acestei localități. Considerată neatractivă pentru orice fel de investiții, comuna Bărbulești va produce, în viitor, 5 MW/an de energie regenerabilă, în momentul în care parcurile fotovoltaice vor deveni funcționale. Calculele estimative arată că, împreună, cei doi investitori vor monta pe raza comunei Bărbulești peste 18 mii de panouri fotovoltaice. EDRP România, compania care administrează singurul parc eolian din Ialomița, are în plan să extindă această afacere, cu alte 44 de noi centrale în aceeași zonă. Datele arată că noile centrale ar urma să producă aproximativ 120 MW/an de energie regenerabilă, potrivit documentelor depuse la APM Ialomița pentru obținerea autorizației de mediu. Dacă toate aceste unități vor deveni realitate, Ialomița va crește capacitatea de producție a energiei regenerabile de la aproximativ 166 MW/an la aproape 300 MW/an.
Investiții private vs investiții publice
Febra producerii de energie regenerabilă a cuprins și instituțiile publice. Dacă în ceea ce privește mediul privat situația este mult mai clară și investițiile par să prindă contur, Statul încearcă, timid, să facă pași în acest sens. De notorietate sunt investițiile anunțate de Primăriile Slobozia și Țăndărei, care doresc să-și amenajeze parcuri fotovoltaice pentru a le oferi serviciilor și instituțiilor pe care le administrează surse sustenabile de energie. Intenția celor două primării este lăudabilă, însă când vine vorba despre administrația publică, soarta acestui tip de investiție este incertă. De notorietate este situația parcului fotovoltaic al Consiliului Județean Ialomița, realizat în timpul administrației Silvian Ciupercă și care, vreme de aproape 10 ani, a rămas nefuncțional. După nenumărate încercări, parcul fotovoltaic a fost concesionat, prin asocierea a două societăți comerciale din județul Ialomița. Documentele oficiale arată faptul că firmele plătesc o redevență de aproximativ 70 mii de lei/an către Consiliul Județean Ialomița. Valoarea investiției în parcul fotovoltaic al administrației județene s-a ridicat la peste 4 milioane de lei, iar obiectivul ar fi trebuit să producă energia regenerabilă necesară funcționării Spitalului Județean de Urgență Slobozia, Consiliului Județean Ialomița, Centrului Cultural «Ionel Perlea» dar și a celor două muzee pe care instituția județeană le are în administrare la Slobozia.
13 Noiembrie 2023, 09:55 (9518 vizualizări - 0 comentarii)
Investițiile în energie verde, sabotate de «Natura 2000»
Parc eolian în Nord-Estul județului Ialomița
Ialomița produce anual 166 MW de energie verde