EVENIMENT
![Grad de absorbție a fondurilor europene de 68,65% la Consiliul Județean Ialomița Grad de absorbție a fondurilor europene de 68,65% la Consiliul Județean Ialomița](/images/articles/28523-1.jpg)
A început numărătoarea inversă
Grad de absorbție a fondurilor europene de 68,65% la Consiliul Județean Ialomița
bonus: Slobozia promite un grad de absorbție de 80%
Administrațiile din Ialomița fac eforturi pentru absorbirea fondurilor europene aflate la dispoziție. În întreg județul, de la Fetești până la Dridu, edilii locali luptă pentru finalizarea proiectelor în derulare și pentru absorbția unui procent cât mai mare din fondurile europene aflate la dispoziție. Consiliul Județean Ialomița are, în derulare sau finalizate, 23 de proiecte finanțate din fonduri europene. În medie, gradul de absorbție pentru toate aceste 23 de proiecte, este de 68,65%. «Până la finalul anului vom avea un grad de absorbție de 95%. Multe dintre aceste proiecte sunt deja finalizate. Practic, vorbim doar de proceduri...» oferă asigurări Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
O poveste complicată La nivelul Consiliului Județean Ialomița se derulează 23 de proiecte de investiții finanțate din fonduri europene. Dintre acestea, 14 se află în diferite stadii de execuție, iar 12 dintre cele 14 au primit deja «extinderi de termene» care să permită finalizarea lucrărilor și absorbția fondurilor europene accesate. Conform informațiilor oficiale, pentru cele 14 proiecte aflate «în derulare» gradul de absorbție a fondurilor europene este de 31,35%. Investițiile vizează infrastructura rutieră a județului Ialomița, infrastructura medicală și obiective culturale. Concret, pe listă figurează proiecte precum modernizarea DJ306 (grad de absorbție 52,69%), reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia (grad de absorbție 80,35%), creșterea Eficienței Energetice a clădirii Centrului Cultural «Ionel Perlea» (grad de absorbție 69,04%) sau reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură Conacul Bolomey (grad de absorbție 81,06%). Există însă și proiecte unde gradul de absorbție este de 0%, precum dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a învățământului preuniversitar din județul Ialomița sau achiziția de microbuze electrice pentru elevi. În valori absolute, din cele 413,3 milioane de lei reprezentând valoarea cumulată a tuturor celor 14 proiecte, Consiliul Județean Ialomița a reușit să acceseze până la 15 noiembrie «doar» 283,7 milioane de lei.
Lista scurtă și declarațiile Conform acelorași informații oficiale alte 9 sunt, practic, finalizate. Astfel, pe această listă figurează «restaurare și conservare Biserica de Lemn „Sf. Nicolae“» (2 milioane de lei), modernizarea drumurilor județene DJ302 și DJ101 (104 milioane de lei), Strategia de dezvoltare a Județului Ialomița 2021-2027 (2,2 milioane de lei), proiectul privind îmbunătățirea accesului populației din județele Prahova și Ialomița la servicii medicale de urgență (14,5 milioane de lei)... Paradoxal însă, aceeași listă cuprinde și proiecte ratate, precum celebrul «adăpost pescăresc pentru îmbunătățirea siguranței pescarilor de la Giurgeni» (1,8 milioane de lei) sau «reabilitarea și punerea în valoare a Monumentului Istoric Orașul de Floci» (9,3 milioane de lei). În pofida situației însă, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel e optimist și privește doar jumătatea plină a paharului. «Proiectele aflate în derulare la acest moment sunt în grafice. Până la finalul anului vom avea un grad de absorbție de 95%! Multe dintre aceste proiecte sunt deja finalizate. Practic, vorbim doar de proceduri... Adică cereri de plată! Stadiul fizic al lucrărilor depășește 80% și crește în fiecare zi...» susține Marian Pavel. În pofida declarațiilor optimiste ale oficialilor, riscul de a nu absorbi integral fondurile europene din cadrul proiectelor în derulare, finanțate din fonduri europene, rămâne prezent.
Slobozia promite un grad de absorbție de 80%
Slobozia are la rându-i 23 de proiecte de investiții finanțate din fonduri europene. Dintre acestea, 14 se derulează prin Programul Operațional Regional (POR) și au termene scadente la sfârșitul anului în curs. Conform datelor oficiale furnizate de către instituție, gradul de absorbție al acestor 14 proiecte este de 40%. Ca și în cazul proiectelor gestionate de către Consiliul Județean Ialomița, problema o reprezită procedurile financiare. «În fapt, vom încheia anul cu un stadiu de realizare fizică a lucrărilor de 80%. Iar situația din teren se va regăsi la nivelul cererilor de plată până la sfârșitul lunii decembrie...» dă asigurări primarul Sloboziei, Dragoș Soare. Printre proiectele aflate în derulare prin POR se numără cel privind modernizarea transportului public din Municipiul Slobozia (36,2 milioane de lei), reabilitarea căilor de rulare ale transportului public în Municipiul Slobozia (28,1 milioane de lei) sau sistemul inteligent de trafic, management și monitorizare (13,5 milioane de lei).
7 Decembrie 2023, 10:05 (10708 vizualizări - 3 comentarii)
Laboratoare de Biologie moderne în 50 de școli ialomițene
În vizită la Conacul Bolomey
Slobozia: 7,6 milioane de lei pentru reabilitarea energetică a Sălii «Europa»
Bani mai mulți pentru investițiile în derulare
Ultima ședință a mandatului pentru Consiliul Județean Ialomița
Comentariile cititorilor:
(7 Decembrie 2023, 20:18)
contribuabilule citeste titlul articolui
(7 Decembrie 2023, 16:28)
@alegator Procentele de 50-75% la salariu, pentru angajații primăriei sau di cj, ce lucrează la proiectele europene ( din care unii doar în virtutea funcției de șef prin primărie sau cj ), sa fie plătite către acestia, după recepția lucrării. Altfel, banii se dau degeaba și, în realitate, ajung la groapa de gunoi..... a lui Stoica. Toți banii sa reprezinte astfel un comision de succes, nu subvenționarea celor care, oricum, lucreaza în timpul programului de lucru.
(7 Decembrie 2023, 14:27)
Dupa depasirea termenului de finalizare a proiectelor penalizarile ce trebuiesc platite de catre consilii locale si judetean sa fie recuperate de la tot personalul care a participat la proiecte si a beneficiat de avantaje nu sa fie suportate numai de catre contributori care nu au nici o vina in desfasurarea proiectelor .singura lor vina fiind alegerea gresita la urne .