EVENIMENT
Fermierii ialomițeni NU participă la protestul «spontan» de la București
Ialomița agricolă este în pragul falimentului
bonus: Un nou președinte la ACCPT Ialomița
În urmă cu o săptămână, fermierii români au declanșat un protest «spontan», solicitând intervenția Statului pentru protejarea producătorilor agricol față de prețurile mici la cerealele produse, influențate de tranzitul cerealelor ucrainene sau față de costurile de înființare ale culturilor. Fermierii ialomițeni nu au fost încurajați să participe la acest protest. Potrivit unor informații, peste 70% din cei 400 de fermieri care cultivă mai mult de 100 hectare de teren agricol în Ialomița au dificultăți majore în reluarea ciclului agricol în acest an. «Noi am dat un prim semnal de alarmă în acest sens încă de la greva din aprilie 2023... Situația este, într-adevăr, dramatică!» declară Silviu Mihai, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița.
Ialomița este absentă de la proteste Miercuri, 17 ianuarie 2024, se împlinește o săptămână de la declanșarea primelor proteste «spontane» ale fermierilor români. Inițial timide și, aparent, inconsistente, protestele fermierilor au căpătat amploare la sfârșitul săptămânii, determinând Ministerul Agriculturii să organizeze, luni, 15 ianuarie 2024, o întâlnire cu reprezentanții principalelor asociații din domeniul agricol pentru a explica programele pe care Ministerul Agriculturii le va susține în decursul anului 2024. Florin Barbu, ministru al Agriculturii, a oferit asigurări că programele guvernamentale de sprijin pentru agricultură sunt funcționale. În pofida asigurărilor oferite, protestele continuă. Printre județele absente de la acest protest se numără și Ialomița. Surse din cadrul ACCPT Ialomița confirmă faptul că la nivelul conducerii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Ialomița niciunul dintre lideri nu a fost capabil să capaciteze fermierii ialomițeni să participe la proteste. Surse din cadrul ACCPT susțin chiar că fermierii au fost «sfătuiți» să nu protesteze și să aștepte «subvenția de 100 de euro/ha». Reamintim că nu este prima dată când fermierii ialomițeni sunt descurajați să participe la protestele naționale. De-a lungul ultimilor ani, atitudinea «non-combat» a liderilor ACCPT a fost accentuată, generându-se nemulțumiri în rândul fermierilor ialomițeni.
Agricultorii ialomițeni trag obloanele Lipsa de reacție la nivelul Asociației este dublată de situația dezastruoasă care se prefigurează pentru anul agricol în curs. După 2 ani agricoli slabi și dezastrul provocat de tranzitul de cereale din Ucraina, fermierii ialomițeni se află în pragul falimentului. Site-urile care intermediază terenuri agricole abundă de anunțuri care vizează vânzarea de suprafețe agricole sau chiar ferme întregi. Sub protecția anonimatului, unul dintre fermierii intervievați de noi a declarat: «Cunosc cel puțin 3 fermieri care au vândut terenuri pentru a-și acoperi pierderile... Zeci și sute de hectare. Situația e disperată. Iar alții rostogolesc credite bancare de la un an la altul pentru a supraviețui!». Conform estimărilor, aproximativ 10% din cei 400 de fermieri ialomițeni sunt «latifundiari» și pot supraviețui fără probleme crizei agricole care se prefigurează. Alți 20% dintre fermieri vor putea relua ciclul de producție grație creditelor bancare. Pentru 70% dintre fermieri însă, situația este dezastruoasă, fapt confirmat și de către președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița, Mihai Silviu. «Noi am dat un prim semnal de alarmă în acest sens încă de la greva din aprilie 2023... Situația este, într-adevăr, dramatică! Dar asta nu înseamnă că putem cere orice, cum se întâmplă acum... Așteptăm răspunsurile la întrebările adresate Ministerului de resort. Dar asta nu înseamnă că putem cere orice, cum se întâmplă acum... Așteptam răspunsurile la întrebările adresate Ministerului și, dacă ele nu vor avea răspuns, vom găsi noi forme de protest până la rezolvarea situației de fond!».
Probleme fără soluții Lista revendicărilor formulate de fermierii români prin intermediul Asociațiilor din care fac parte este lungă. Un comunicat oficial al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România conține nu mai puțin de 12 solicitări legate de «problemele grave cu care se confruntă fermierii români în 2024». Printre acestea se numără sprijinul acordat fermierilor aflați într-o situație critică produsă de fenomene meteo nefavorabile, obligativitatea ITP la utilajele agricole agabaritice, erorile generate de softul de teledetecție utilizat de APIA, ajutorul de 100 euro/ha pentru culturile de toamnă, încă neonorat, creditele agricole, regimul fiscal restrictiv, etc. Pentru toate aceste probleme sau consecințe ale unor decizii guvernamentale eronate, Ministerul Agriculturii nu a avansat până în prezent nicio soluție concretă.
Un nou președinte la ACCPT Ialomița
Mihai Silviu a confirmat, de asemenea, că nu vizează un nou mandat de președinte în cadrul ACCPT Ialomița. Potrivit declarațiilor sale, el va candida pe 28 februarie 2024 pntru o funcție de vicepreședinte în cadrul Forumului APPR România. Alegerile pentru un nou președinte în cadrul ACCPT Ialomița se vor desfășura pe 8 februarie 2024. «Favoritul» pentru președinția acestei asociații locale este fermierul Adrian Georgescu.
16 Ianuarie 2024, 16:10 (6098 vizualizări - 9 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(17 Ianuarie 2024, 18:05)
E ușor să vorbiți din fața tastaturii, dar dacă vă oferă cineva un post sau să tratați o problemă vă faceți ca ploua, dar să comentati sunteți campioni naționali, asta e, cei care comentați sunteți un fel de George Simion anonim și 100% votați cu aur:)
(17 Ianuarie 2024, 12:59)
Ieșiți la protest, nu mai stați. Așteptați să vina mincinosul de Simion cu violul? Statul ajuta Ucraina și pe românii noștri îi lasă în voia sorții.
(17 Ianuarie 2024, 10:29)
Ialomițenii de fermieri vorbesc, mereu au stat ascunsi ca hotii pe după garduri, dar când este de furat ori la dea moka sunt primi. Lași și fricoși din naștere, fără cuvinte de lauda despre, județul care ar trebui desființat.
(17 Ianuarie 2024, 00:57)
Nici nu stiu ce sa scriu, ca ma bufneste rasul! Majoritatea fermierilor ialomiteni, in lunile de iarna sunt plecati in tarile calde! Ce protest, ce aveti mai oameni buni?! Cei cu mii de ha, conduc asociatiile astea . Sunt o parte de mici fermieri care sufera, dar ei nu sunt reprezentati de nimeni. Fermierii mari sunt ca multinationalele.... nu te baga in seama, decat cu un interes. Te ajuta doar sa iti cumpere ei pamantul.
(16 Ianuarie 2024, 23:59)
Probabil, posibil ca sunt hoți și corupti specializati în fraudarea fondurilor europene, bugetului UE administrat de APIA. Subvenții pe boscheți, pe capete de musca și cine mai stie ce. Pai la 1 ha de teren arendat, cât ia subvenția și cât da amărâților, poate din mila câte 500, 600 kile ge grau/ha. Cel mai corupt județ din România. Lași și pupatori de știți voi ce, ca să nu spun lingăi de clanțe/mu toți, dar majoritatea. Cum sa meargă la protest când primarii psd, pnl sunt mână în mână cu ei la banisori, vin alegerile,împrumuturi la mișto, functi și altele. Cum le zice la alea cu 2 fețe? Mie scârbă
(16 Ianuarie 2024, 23:28)
Pai normal, doar nu o sa il pui pe "Dorel" sef de asociatie sau secretar de partid. Și in online nu se face agricultură. Aia se face la fata locului. Politic sau nepolitic, eu cred ca daca te duci dintr-un sat in altul, niciuna nu e de acord cu alta. Cu atat mai mult la oras. Fiecare face ce crede de cuviință dar interesul comun primează întotdeauna si întotdeauna există si un alt punct de vedere. Constructorii ce zic? Ar vrea sa facă blocuri pe terenurile agricole? Sau mecanicii auto curse de raliuri? Poate ca piața lor e mai mare si din toate ideile o ieși una buna cu tupeu Nu contribui la buget? Nu mai sta si aștepta la mila lui Dumnezeu, ca nu vine nimeni sa iti bage in traistă, decat la pomană si alea sau cam înmulțit in ultima vreme. Nu degeaba există o scară socială. Si nu e făcută ca sa urce boii. Si aveti grijă ca nu e scara pisicii. Ca sa faci dulciuri si plăcinte trebuie sa iti dai unghiile false jos si sa ști rețeta. Terminati in a va mai ascunde, ca nu va mănâncă nimeni.
(16 Ianuarie 2024, 23:28)
Stați și așteptați ajutorul de 100E. De ce sa vă duceți voi la protest cand sunteți toți de culoare roșie!? V-ați învățat la bani europeni. Cum sa vă vindeți produsele în piețe când voi cereți 20 lei pe un kg de roșii cu moț din cauza chimicalelor, iar pepenii sunt plini de tot felul de otrăvuri și nu au nici un gust. Am cumpărat brânză de ,,oaie,, dar la gust era de vaca și ținută în zer de oaie. Nu mai prostiti poporul! Învățați să fiți cinstiți că numai așa veți câștiga încrederea pe care o doriți.
(16 Ianuarie 2024, 19:29)
Pai cum sa fie mobilizati fermierii din Ialomita cand in fruntea asociatiilor care ar trebui sa-i protejeze sunt oameni care fac parte din procentul de 10% mentionat mai sus in articol? Consider ca un lider adevarat poti fi atunci cand ai construit afacerea si stii cu ce probleme se confrunta si nu atunci cand o mostenesti din vechea garda si principala preocupare e sa te plimbi aiurea de dragul postarilor!! Dar ce sa-i faci,asta e tara in care traim si singurul tel care ne-a mai ramas e sa ne trimitem copiii cat mai departe de degradarea asta sociala si morala...AM MUNCIT DEGEABA IN TARA ASTA 30 DE ANI!!!
(16 Ianuarie 2024, 12:40)
M-as fi mirat sa participe. Cum sa faca asta din moment ce majortitatea sunt inregimentati politic? Sunt prin consilii locale, presedinti de organizatii de partid comunale s.a.m.d.