REPORTAJ

Pepiniera de studenți de la Liceul de Arte
Elevii Liceului de Arte din Slobozia s-au clasat pe locul 10 la Olimpiada Națională de Informatică Aplicată-«AcadNet», desfășurată în perioada 11-15 mai 2024, la București. Performanța reprezintă certificatul de renaștere al Lotului Olimpic de Informatică din Ialomița. Și este cu atât mai spectaculoasă în condițiile în care cei nouă elevi din Ialomița care au participat aparțin Liceului de Arte Slobozia. «Sunt copii care au ales să aibă încredere în ei. Acesta este secretul performanței noastre. Eu le-am predat Informatică, iar ei mi-au dat o lecție de viață! Sunt onorat că le sunt profesor...» afirmă Dragoș Rădulescu, unul dintre profesorii de Informatică ai Liceului și îndrumătorul grupului de performeri.
O performanță de echipă Sunt nouă. Fete și băieți. Fetele mai deștepte, băieții mai îndrăzneți... Au genunchii tari și glasuri hotărâte pentru că deja au demonstrat ce pot și cine sunt. Sunt olimpicii Liceului de Arte din Slobozia. Locul 10 pe țară! Puțin, ați putea spune... Locul 10 nu e locul 1. «Imens» explică profesorul de Informatică Dragoș Rădulescu. Și are și argumente. «Unii dintre ei, în toamnă când au început cursurile, habar nu aveau despre calculatoare, rețelistică sau software. Ba nici măcar nu erau interesați! Liceul de Arte nu are o tradiție în domeniu, iar Ialomița se târăște în coada clasamentelor Olimpiadei, atunci când participă... Iar în șase luni acești copii au demonstrat nu doar că pot, ci că sunt geniali! Să lupți cu licee de tradiție, cu pedigree în Informatică, să obții mențiuni și să pierzi la mustață în fața unor licee grele și pline de pretenții, e mai mult decât o performanță. E o lecție! Sunt copii care au ales să aibă încredere în ei. Acesta este secretul performanței noastre. Eu le-am predat Informatică, iar ei mi-au dat o lecție de viață! Sunt onorat că le sunt profesor...» susține entuziast Dragoș Rădulescu. Iar în spatele performanței se ascund investițiile concrete, în resurse umane, echipament, fonduri... Dragoș Rădulescu e doar unul dintre dintre profesorii de Informatică ai Liceului, laboratorul de Informatică e «o bijuterie, peste nivelul de dotare al liceelor de Informatică», iar pentru fondurile necesare susținerii elevilor, directorul Liceului, George Petre, nu spune niciodată nu: «Grija noastră e să existe fonduri suficiente. Laboratorul de Informatică este finanțat în proporție de 20% de administrația locală. Restul sunt fonduri atrase de către noi toți. Iar performanța acestor elevi chiar ne motivează. Viitorul e pe mâini bune!».
Tocilarele Privim curioși elevii care au primit atâtea elogii. Nu poate fi adevărat. Par o gașcă de tocilari gata să-ți întoarcă spatele dacă îi plictisești cu întrebări. Ne facem curaj și ne apropiem de cea care pare a fi mai îngăduitoare. Ioana Budeanu e clasa a X-a C. A câștigat o mențiune la Olimpiada de Informatică, Secția de Rețelistică. Și are deja în buzunar invitația pentru înscrierea la Facultatea de Automatică București. În clasa a X-a! O întrebăm ce știe să facă și de ce spun toți că e așa deșteaptă: «Știu să configurez rețele de calculatoare și să asigur conectivitatea acestora. Pare plicticos și așa am crezut și eu când m-am înscris la cursul ăsta. Dar acum nu mă mai pot sătura. Și vreau să știu în fiecare zi mai mult!». Lângă Ioana stă Maria Grigore. Ea e clasa a IX-a și e la fel de deșteaptă. Și ea a primit invitație de la Facultatea de Automatică. Nu e impresionată, e prea devreme ca să se lase convinsă: «E fascinant să configurezi rețele. Eu am luat contact cu Informatica acum un an, în toamnă. Și mi se pare incredibil ce am reușit să fac în timpul ăsta. Nu știu dacă ăsta e viitorul meu... Dar nu-mi pare rău nicio clipă că am încercat!». În spatele fetelor stă Diana Maria Antonia Iancu. E pe jumătate cât fetele, deși are 16 ani. Profesorul ne suflă că are cel mai bun creier de informatician pe care l-a descoperit vreodată. Dar ei nu-i pasă. Treaba ei e să scrie coduri: «Nu contează dacă ești fată sau băiat în Informatică... Contează atitudinea și ce vrei să faci pe lume. Iar eu am descoperit că sunt bună la asta!». Diana nu e singura care a descoperit Informatica, grație profesorului Dragoș Rădulescu. Dar celelalte ne refuză șansa unei declarații. În locul lor, vorbește din nou profesorul: «La început îmi spuneau că Informatica nu e pentru fete. Le-am spus că fetele sunt mai bune decât băieții. Întâi nu m-au crezut. Apoi au descoperit singure că e așa. Iar ceea ce le face speciale e puterea lor de sinteză. Au reușit într-un an cât alții în 4-5 ani... Asta e darul lor și nimeni nu le poate lua capacitatea asta!».
Și băieții știu Informatică
Echipa de Olimpiadă a profesorului Dragoș Rădulescu are și băieți. Și au și ei farmecul lor. Dar sunt băieți. Daniel Gabriel Maican e a X-a D și e la o clasă de Intensiv-Engleză. Dar mănâncă sisteme de operare pe pâine. Și e un creator. Ne spune că într-o zi numele lui va fi în echipa Windows. Și îl credem, fascinați de încrederea pe care o emană. Lângă el îl descoperim pe Răzvan Daniel Bucur. E a X-a C și e subțire ca o placa video ASUS TUF Gaming Radeon™ RX 6800 XT. Am auzit despre el că e foarte bun la ce face... Dar se dovedește și mai bun la vândut brașoave adulților. Iar noi suntem victima perfectă: «Am ales să merg la Olimpiadă ca să am un loc asigurat la facultate și să muncesc lucruri mai grele, Informatică aprofundată... N-a fost să fie anul ăsta, dar experiența din cadrul Olimpiadei a fost una unică. Iar medaliile celorlalți m-au motivat și știu că anul viitor voi fi și eu printre câștigătorii de pe podium!». Îi lăsăm pe toți să savureze gustul atât de dulce al participării la Olimpiadă. Iar ei ne invită anul viitor să-i vedem pe podium. Pare ireal că niște elevi ai unui Liceu de Arte să zburde în elita Informaticii naționale. Și, tocmai de acea, merită de 100 de ori lăudați. Chapeau!
26 Mai 2024, 10:40 (9135 vizualizări - 3 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(29 Mai 2024, 15:26)
Felicitari!
(27 Mai 2024, 13:15)
Puțini știu cîtă muncă se află în spatele acestor rezultate. Pentru că materia pentru olimpiade este diferită decât cea din programa pentru clasă și pentru că te bați cu elevi din licee care fac peste 25 ore/săptămână numai materia la care concurează. Extraordinar rezultatul, felicitări elevilor și domnului profesor!
(26 Mai 2024, 12:08)
Toata stima si aprecierea noastra pentru domnul Profesor, care an de an a format elite in acest Liceu, din ce in ce mai prestigios .Felicitari deasemenea elevilor performeri la olimpiada si parintilor acestora!