EVENIMENT
«Calitatea apei» și «proiectele europene», prioritățile lui Alexandru Potor la Primăria Slobozia
bonus: Adrian Mocioniu, noul administrator public al orașului
Problemele vechi ale Sloboziei devin o prioritate și pentru Alexandru Potor, noul primar al Sloboziei ales în urma scrutinului din 9 iunie 2024. În cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Potor a declarat public faptul că va face demersuri pentru a îmbunătăți calitatea apei din oraș și că va căuta soluții pentru finalizarea proiectelor cu finanțare europeană, aflate încă în implementare. «Problema apei este una foarte serioasă!» a declarat public Alexandru Potor, noul primar al Sloboziei.
Istoria nesfârșită a potabilizării apei De peste 15 ani, apa furnizată în rețeaua publică a Sloboziei de Urban SA întâmpină probleme în ceea ce privește calitatea. Încercările Primăriei Slobozia de a potabiliza apa au atras atenția Direcției Naționale Anticorupție, au iscat litigii în instanță și au condus la cheltuirea a milioane de lei, din bugetul municipiului reședință de județ, fără a se ajunge la rezultate pozitive. Până în vara anului trecut, operatorul regional Urban SA Slobozia a fost obligat de Direcția de Sănătate Publică Ialomița să conceapă un program de conformare, prin care să găsească soluții optime pentru tratarea apei astfel încât parametrii de potabilitate să fie respectați. Din vara anului 2023, măsurile de conformare au fost «relaxate» în baza unei decizii a fostei conduceri a instituției, măsurile privind instalarea treptei de cărbune activ devenind doar «recomandări», soluția de utilizare a tehnologiei cu osmoză inversă pentru tratarea apei fiind complet eliminată... Și, totuși, opinia actualei administrații a orașului, condusă acum de social-democratul Alexandru Potor, este cu totul alta în ceea ce privește calitatea apei furnizată în rețeaua publică a reședinței județului. În urmă cu o săptămână, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Potor a recunoscut public faptul că, într-adevăr, la Slobozia, calitatea apei lasă de dorit. Mai mult, acesta a precizat faptul că «o prioritate pentru acest mandat va fi îmbunătățirea calității apei». O solicitare a fost deja înaintată către Sistemul de Gospodărie a Apelor Ialomița, structura teritorială a Agenției Naționale Apele Române, pentru identificarea tuturor fronturilor de captare din jurul Sloboziei. Mai mult, Potor dorește să afle de la cetățeni și specialiști, printr-o dezbatere publică, soluțiile oportune pentru tratarea apei. «Problema legată de apă este una foarte serioasă... Este nevoie de o investiție curajoasă, care va costa bugetul, asta în condițiile în care oamenii vor spune în ce direcție vom merge. Eu vreau să iau deciziile acestea, dar vreau să existe discuții și cu cetățenii, și cu specialiștii, iar când se va lua o decizie să fie în cunoștință de cauză! (...) Îi vom aștepta pe ei să ne spună care este cea mai bună variantă. Este clar că trebuie să facem niște investiții cu privire la ceea ce se întâmplă cu apa!» a declarat Alexandru Potor, primarul Sloboziei. Totodată, Potor susține că va crea un program de sprijin pentru familiile nevoiașe din oraș astfel încât acestea să beneficieze de fonduri pentru racordarea individuală la rețeaua de apă.
Proiectele europene, «greaua moștenire» Până la identificarea unor soluții oportune pentru îmbunătățirea calității apei, Alexandru Potor trebuie să rezolve «problema» proiectelor europene pe care Primăria Slobozia le derulează. O parte dintre acestea au ca termen de finalizare 31 decembrie 2024, în timp ce altele au fost «etapizate» până în decembrie 2026. Printre cele «etapizate» se numără și cel referitor la mobilitatea urbană, care presupune o resistematizare integrală a bulevardului Matei Basarab, principala arteră de circulație a Sloboziei. Procesul de modernizare a bulevardului a generat numeroase discuții în spațiul public referitoare la relocarea mașinilor parcate de-o parte și de alta a drumului. Înainte de începerea lucrărilor, administrația locală ar fi trebuit să găsească soluții pentru parcarea celor aproximativ 2000 de autovehicule, dar acest demers nu a fost realizat. Marea provocare a actualei administrații va fi identificarea de soluții astfel încât proiectul să devină funcțional, fără a genera discuții în spațiul public printre proprietarii autovehiculelor. «Am setat pentru început câteva dintre priorități care sunt legate de finalizarea proiectelor cu finanțare europeană care au „deadline“ scurt, respectiv 31 decembrie 2024. O atenție deosebită am avut-o și asupra proiectelor care sunt „etapizate“, dar care deși sunt duse până în 2026, unele dintre acestea este clar că trebuie terminate, pentru că nu putem sta cu șantierele deschise până în 2026...» a mai spus Alexandru Potor.
Primăria are bugetul «în corzi» În cadrul aceleiași întâlniri oficiale, Alexandru Potor a vorbit și despre situația financiară a Primăriei Slobozia. Acesta a precizat că «nu stăm bine financiar» și că se așteaptă ca, la următoarea rectificare bugetară, Slobozia să primească fonduri necesare pentru funcționare, dar și pentru pregătirea noilor proiecte de investiții. Suma pe care Primăria Slobozia speră să o primească este de peste 5 milioane de lei.
Adrian Mocioniu, noul administrator public al orașului
Preocupat de rezolvarea problemelor orașului, Alexandru Potor a semnat și una dintre cele mai importante dispoziții în calitate de primar al orașului, cea referitoare la numirea administratorului public al Primăriei Slobozia. În această funcție a fost numit fostul primar al orașului din mandatul 2016-2020, Adrian Mocioniu. În cadrul conferinței de presă, primarul Alexandru Potor a explicat faptul că «noul administrator public al Sloboziei va avea drept „responsabilități de serviciu“ tot ce ține de Patrimoniu, pentru că sunt chestiuni de rezolvat în ceea ce privește inventarierea domeniului public și privat al municipiului, tot ce ține de cadastrarea orașului, precum și Compartimentul Asociații de Locatari!». «Sunt trei direcții foarte concrete pe care le voi urmări, cu obiective și ținte clare!» a adăugat Alexandru Potor, primarul Sloboziei.
6 Noiembrie 2024, 10:20 (4530 vizualizări - 19 comentarii)
Teoria conspirației despre apa «potabilă»
Slobozia, cu un pas mai aproape de «apă potabilă»
RAJA Constanța vrea să aducă apă potabilă la Slobozia!
Comentariile cititorilor:
(11 Noiembrie 2024, 12:53)
P.S. Să vă gândiți și la preț, pentru că nu reflectă calitatea și nici alți parametrii.
(11 Noiembrie 2024, 12:49)
Să fim sănătoși și la pungă groși! Important este ca inițiativa să nu o treceți la reproșuri peste patru ani. Până atunci, toate cele bune!
(10 Noiembrie 2024, 09:12)
prin numirea de partid (nu prin vot ales) a acestui personaj inteleg ca se vrea si mai mult uciderea acestui oras ! de ce sa pui un refuzat de electorat intr-o functie in care a demonstrat ca nu este in stare de nimic ? RUSINE psd !
(8 Noiembrie 2024, 15:00)
NU O SA VA REZOLVE CU NIMIC, NICI STRAZI , NICI APA , NIMIC... IN SCHIMB O SA-SI DEZVOLTE NOUL CARTIER DE LOCUITE , IMPREUNA CU ASOIATII SAI : OLANDEZU' , DIRECTORU' DE LA URBAN
(8 Noiembrie 2024, 10:51)
Prea multe vorbe si putine fapte!
(7 Noiembrie 2024, 16:34)
PSD=ASM.=Ajutor social moca.A ți anulat stația. Apele Romane.pe șoseaua Brăilei.bv felicitări.
(7 Noiembrie 2024, 11:55)
doar patrimoniu si asociatii de locatari pentru fostul edil? praf in ochi. pai poate mai mult de atat. a...e o justificare buna
(7 Noiembrie 2024, 08:03)
Dom primar, să trăiți! Poate nu uitați de străzile din Slobozia Nouă.
(7 Noiembrie 2024, 00:23)
PROBLEME DE REZOLVAT:APA,B-D.M.BASARAB-SPATIILE PT.BICICLETE CARE NU SUNT NECESARE RAPORTAT LA NR.DE BICICLISTI,CANALIZARE ZONA STR.INDEPENDENTEI,MIROSUL DE LA STATIA DE EPURARE,GRAFIC PRELUARE GUNOI IN ZONASCOLILOR CARE SA NU COINCIDA CU AFLUXUL DE MASINI SI PIETONI, REVEDEREA SENSURILOR UNICE, IN SPECILA ZONA ACCES CENTRE COMERCIALE(ANL),AUTOBUZE ELECTRICE MAI MICI, STATII OFICIALE DE AUTOBUZ(SPRE ALTE LOCALITATI)LA IESIRILE DIN ORAS-CU SPRIJINUL CJI, SOSELE REPARATE SI MARCAJE NORMALE PE ACESTEA, UNDE ESTE CAZUL SI OGLINZI(NU SE PREA POARTA LA NOIIN ORAS).MAI SUNT PROBLEME, DAR DEOCAMDATA ATAT!
(6 Noiembrie 2024, 23:06)
A 2 clase ca trenul
(6 Noiembrie 2024, 21:51)
@Mita, groapa nu se astupa pentru ca ar fi ilegal. Ea are o valoare de inventar, si pana nu este "amortizata" conform legii, nu se poate demola, ca vine Curtea de Conturi (tot are sediul langa primarie). Asadar, vom mai sta cu ea niste ani. Multi ani.
(6 Noiembrie 2024, 20:37)
Știe cineva de ce nu se astupă groapa aia din fața Primăriei, de atâția ani?
(6 Noiembrie 2024, 20:34)
Dom'Nae,scuze dar, vorba lui Nenea Iancu, amice esti idiot: comentariile nu sunt in niciun caz ale unora care se dau pt o friptura si un sprit asa cum visezi matale. Votantii aia de care zici sunt pe listele de ajutor social si-si duc veacul pe la tot felul de bombe si carciumi nu pe internet.
(6 Noiembrie 2024, 18:23)
Nu vă mai plângeți în comentarii pe aici. Când ați avut ștampilă în mână ați votat pe o friptură și un șpriț. Problema e că din cauza voastră vom suporta cu toții consecințele. Sănătate!
(6 Noiembrie 2024, 15:35)
Ce cauta drogatul de (...) din nou in primarie. A platit imputatia creditului deturnat de la groapa lui Stoica, acum mai are sa il aduca inapoi si pe (...) sa inceapa din nou morisca spaghilor.