EVENIMENT

Sprijin financiar pentru viitorii meseriași
Bani europeni pentru modernizarea a 12 licee tehnologice și școli profesionale din Ialomița
În timp ce piața forței de muncă din Ialomița caută angajați calificați într-o meserie, liceele tehnologice din județ au fost lăsate într-un con de umbră. În majoritatea cazurilor elevii erau obligați să efectueze orele practice în ateliere care aveau nevoie de modernizare. Datorită inițiativei Consiliului Județean Ialomița de a îmbunătăți condițiile de studiu în unitățile de învățământ din județ, 12 licee tehnologice și școli profesionale din Ialomița au beneficiat de bani europeni pentru a-și schimba baza materială folosită în timpul orelor practice. Primele echipamente didactice destinate Atelierelor de lucru au ajuns la Liceele Tehnologice din Fetești, Urziceni și Fierbinți-Târg.
Sprijin financiar pentru Învățământul tehnologic În urmă cu o săptămână, ziarul nostru prezenta situația unităților de învățământ din județul Ialomița care au beneficiat de fonduri europene, cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița, pentru dotarea cu mobilier, echipamente IT și materiale didactice. Proiectul a fost lansat de Consiliul Județean Ialomița și a cuprins și o secțiune dedicată exclusiv Învățământului tehnologic. Pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra întregului proiect, vom prezenta detaliile cu privire la componenta dedicată integral liceelor tehnologice și școlilor profesionale din județul Ialomița care au beneficiat de bani europeni pentru modernizare. Spre deosebire de unitățile de învățământ teoretice care, prin sprijinul administrațiilor locale sau în colaborare cu diverse organizații non guvernamentale, au beneficiat de fonduri pentru îmbunătățirea materialelor didactice, în cazul liceelor tehnologice și cel al școlilor profesionale astfel de demersuri au fost greu de realizat. Astfel, elevii înscriși la forma de Învățământ tehnologic au fost obligați să beneficieze de ore de practică în ateliere peste care trecerea timpului și-a spus cuvântul. În urma demersurilor Consiliului Județean Ialomița, 12 licee tehnologice și școli profesionale din județ au făcut solicitări pentru a beneficia de dotări, vizate fiind și atelierele dedicate orelor de practică. Valoarea totală a fondurilor destinate dotării liceelor tehnologice și școlilor profesionale din județ a fost de peste 15 milioane de lei, conform datelor oficiale oferite de Consiliul Județean Ialomița. Beneficiarii sunt Liceele Tehnologice «Iordache Zossima» Armășești, «Anghel Saligny» Fetești, «Sfânta Ecaterina» Urziceni, precum și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești, Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg, Liceul Tehnologic Urziceni și Liceul Tehnologic Țăndărei. Totodată, școlile profesionale care au primit bani pentru modernizare sunt: Școala Profesională «Areta Teodorescu» Grivița, Școala Profesională «Profesor Ioan Man» Ion Roată, Școala Profesională Căzănești, Școala Profesională Reviga și Școala Profesională Traian. «Este o mare responsabilitate pentru administrația județeană să poată asigura fonduri pentru Educație. Ne bucură faptul că acest proiect se derulează conform graficelor și că școlile și liceele din județul Ialomița beneficiază de bani europeni pentru modernizare!» susțin oficialii Consiliului Județean Ialomița.
Reacția școlilor Primele echipamente au ajuns deja în unitățile de învățământ tehnologice, urmând ca celelalte să fie primite pe parcursul anului școlar. Termenul limită de livrare este luna septembrie 2025. Pentru unitățile de învățământ, toate echipamentele didactice sunt extrem de utile pentru că își pot desfășura activitatea în condiții mult mai bune decât în prezent. «Vă dați seama că vorbim despre echipamente noi. O parte le-am primit deja, urmează și celelalte. Elevii sunt foarte încântați de faptul că vor avea, de exemplu, un laborator de Informatică modern. Ne bucură faptul că am primit acest sprijin și mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat!» susține profesorul Ionelia Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic din Țăndărei. Totodată, din numărul total de licee tehnologice beneficiare ale proiectului, 4 dintre acestea au beneficiat și de dotarea atelierelor de Mecanică auto și Electrotehnică pe care le utilizează. Este vorba despre Liceul de Industrie Alimentară Fetești, Liceul Tehnologic «Anghel Saligny» Fetești, Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg și Liceul Tehnologic «Sfânta Ecaterina Urziceni».
Stagii de practică prin «Învățământ dual»
În paralel cu activitățile desfășurate în atelierele unităților de învățământ, liceele tehnologice din Ialomița au făcut eforturi pentru a spori calitatea cursurilor practice încheind parteneriate cu agenții economici din județ, formă de educație ce poartă denumirea de «Învățământ dual». Pe lângă parcurgerea stagiilor practice, elevii au șansa să se pregătească profesional direct la firmele partenere ale unităților de învățământ, după terminarea cursurilor având asigurat și un loc de muncă. Mai mult, aceștia beneficiază și de o bursă școlară. Deși foarte atractiv pentru elevi, «Învățământul dual» are nevoie de o mai bună reprezentativitate în mediul de afaceri ialomițean. În anul școlar trecut, la nivelul județului Ialomița existau doar 5 clase de «Învățământ dual», două dintre acestea fiind înființate în cadrul Liceului Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» din Slobozia.
4 Februarie 2025, 16:20 (1927 vizualizări - 2 comentarii)
Microbuze electrice pentru 26 de școli rurale
Autostrada Programului «ELENA» în Ialomița
«Fructe, corn și lapte», în cantități mai mici pentru elevii din județul Ialomița
Laboratoare de Biologie moderne în 50 de școli ialomițene
În vizită la Conacul Bolomey
Comentariile cititorilor:
(11 Februarie 2025, 13:39)
În "România educată", la cârma școlilor cu atâția analfabeți(funcțional sau total!!!) se impunea să existe astfel de directori, nu? E chiar de râsu'-plânsu'.
(7 Februarie 2025, 22:12)
"...profesorul Ionelia Gheorghe, directorul Liceului.." chiar mi se pare a fi o glumă foarte bună. Ar fi de râs,dacă n-ar fi de plâns.