EVENIMENT

Epurarea necorespunzătoare a apelor uzate, în atenția autorităților ialomițene
În noiembrie 2024, România a ajuns în fața Curții Europene de Justiție din cauza neîndeplinirii unei directive comunitare privind gestionarea ineficientă a apelor uzate, riscând aplicarea unei măsuri de infringement. Problema gestionării apelor uzate, în special a celor rezultate în urma activităților industriale, a intrat de câteva săptămâni și în atenția autorităților locale și județene din Ialomița. O comisie specială întrunită la nivelul Prefecturii Ialomița analizează modalitatea prin care se realizează colectarea apelor uzate, în special prin intermediul stației de epurare a operatorului regional de apă Urban SA Slobozia. Oficialii societății susțin faptul că firmele care deversează ape uzate în stația de epurare nu respectă legislația în vigoare, ceea ce determină atât creșterea concentrațiilor de substanțe periculoase în apele epurate, cât și prezența constantă a mirosurilor neplăcute pe raza municipiului Slobozia.
Bani europeni alocați, nicio schimbare În ultimii ani, România a beneficiat de fonduri europene substanțiale pentru a-și îmbunătăți sistemele de colectare a apelor uzate. O analiză a Comisiei Europene cu privire la aceste aspecte evidențiază faptul că deși banii au fost cheltuiți, țara noastră continuă să aibă probleme din acest punct de vedere. Astfel, asupra țării noastre planează pericolul impunerii unei măsuri de infringement pentru neîndeplinirea Directivei Europene cu privire la modul deficitar în care gestionează colectarea, tratarea și epurarea apelor uzate, (Directiva 91/271/CEE) provenite atât din activitățile industriale, cât și de la cele casnice. De altfel, în noiembrie 2024, România a fost chemată în fața Curții Europene de Justiție pentru a da explicații cu privire la neîndeplinirea dispozițiilor cuprinse în Directiva 91/271/CEE care face referire la gestionarea apelor uzate, astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru sănătatea publică.
Se întâmplă și în Ialomița Având în vedere riscul tot mai mare privind aplicarea măsurilor de infrigement, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a făcut demersuri pentru a identifica zonele din țară unde există probleme în ceea ce privește epurarea ineficientă a apelor uzate. Iar județul Ialomița se confruntă la rândul său cu astfel de deficiențe. În prim plan este activitatea operatorului regional de apă Urban SA care, la Slobozia, deține o stație de epurare a cărei activitate se bazează și pe epurarea apelor uzate provenite din activitățile industriale. În 2024, societatea a fost amendată în repetate rânduri de Sistemul de Gospodărire a Apelor Ialomița, structura teritorială a Agenției Naționale Apele Române, pentru depășiri ale nivelurilor substanțelor chimice din apele epurate care, ulterior, ajung în apele râului Ialomița. Reprezentanții operatorului Urban SA au precizat că problema este generată de firmele care deversează ape uzate în stația de epurare pe care o administrează. Aceștia au dat ca exemplu societatea Avicola SA care, deși dispune de instalații de preepurare a apelor rezultate din activitatea industrială pe care o desfășoară, această procedură este îndeplinită doar pe sfert, o mare cantitate din apele uzate netratate corespunzător ajungând în stația de epurare a Urban SA. Operatorul a aplicat la rândul său sancțiuni firmei Avicola SA pentru neîndeplinirea completă a procedurii de preepurare, însă amenzile nu au schimbat cu nimic situația. De altfel, Avicola SA a fost sancționată, tot în 2024, de către Garda de Mediu Ialomița pentru lipsa autorizației integrate de mediu necesară extinderii instalațiilor utilizate pentru preepurarea apelor uzate. Valoarea sancțiunii a fost de 60 mii de lei.
Comisie de verificare la Prefectura Ialomița Pe baza notificării transmise în teritoriu de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Prefectura Ialomița a convocat o comisie specială care să analizeze și să adopte măsuri cu privire la problemele apărute la nivelul județului, în special la Slobozia, față de nerespectarea Directivei Europene referitoare la epurarea apelor uzate. Din această comisie fac parte reprezentanți ai Instituției Prefectului, Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii de Mediu Ialomița și Direcției de Sănătate Publică Ialomița. Aceștia încearcă să găsească soluțiile legale necesare îndeplinirii tuturor prevederilor cuprinse în legislația europenă în materie. O serie de controale au fost deja realizate, în special la agenții economici din a căror activitate rezultă ape uzate care sunt deversate ulterior în stația de epurare a operatorului Urban SA. Singurii care și-au asumat un punct de vedere oficial față de activitatea acestei comisii au fost reprezentanții Gărzii de Mediu Ialomița. «Într-adevăr, am efectuat o serie de controale, vor urma și altele... La final, vom întocmi un raport oficial cu privire la ceea ce s-a constatat și cu măsurile legale care se impun și care țin de activitatea noastră!» a explicat Laurențiu Ghiauru, comisarul șef al Gărzii de Mediu Ialomița. În ultimii 3 ani, atât Garda de Mediu, cât și Direcția de Sănătate Publică au primit zeci de reclamații din partea cetățenilor din Slobozia cu privire la prezența unor mirosuri neplăcute în aer, provenite de la stația de epurare a orașului. Se pare că sursa acestor mirosuri ar avea legătură cu încălcarea legislației în materie de colectare a apelor uzate deversate în stație de către diverși agenți economici.
7 Februarie 2025, 09:50 (3066 vizualizări - 2 comentarii)
Urban SA investește 6 milioane de lei în reabilitarea stației de epurare a Sloboziei
«Epurarea verde» de la Stația de Epurare a Sloboziei
Urban SA Slobozia lansează proiectul «Epurarea Verde-plantare arbori în incinta Stației de Epurare a Municipiului Slobozia»
Comentariile cititorilor:
(8 Februarie 2025, 00:21)
Ham! Banii nu au miros, doar noi suntem într-un mare rahat din care n-o să ieșim niciodată pentru că autoritățile locale închid ochii atunci când stau cu capul în nisip. Firesc, când afară pute de te trăznește. Probabil că se justifică lipsa wc-urilo din oraș deoarece suntem într-un mare closet. Ce mai contează!
(7 Februarie 2025, 13:23)
Nimic despre cle@an tech?Au dus zeci de vidanje cu ape NEEPURATE la urban!La un moment dat circulau filmulețe cu vidanjele ca probe.Chiar v au orbit ăștia pe toți?