EVENIMENT

Dosarul «CAR Învățământ Slobozia», încă în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București
Mutat oficial la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, dosarul «CAR Învățământ Slobozia» se află încă în cercetare. Într-un răspuns oficial adresat ziarului nostru, procurorii au explicat faptul că «adună probe» având în vizor trei suspecți. Preluarea de la Slobozia a anchetei s-a făcut în ianuarie 2024, iar de la acest moment și până în prezent situația a rămas neschimbată.
O anchetă fără sfârșit Problemele financiare ale CAR Învățământ Slobozia, una dintre cele mai vechi instituții financiare nebancare din județul Ialomița, au fost prezentate de ziarul nostru încă de la momentul de debut. La 2 ani distanță de la expunerea publică a cazului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au deschis un dosar penal și au reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, trei angajate ale CAR Învățământ Slobozia. Acestea au fost acuzate că au creat o rețea de tip «Caritas», promițându-le celor care au depus bani că vor beneficia de dobânzi substanțiale. Așa s-a ajuns la un număr de 4000 de persoane păgubite care au încercat sub diverse forme să-și recupereze banii. În momentul în care au observat că lucrurile scapă de sub control și că cercetările sunt prea ample, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să aprobe declinarea dosarului către Parchetul Curții de Apel București. Inițial, PÎCCJ a respins solicitarea, însă oficialii instituției au revenit asupra deciziei, iar în ianuarie 2024 cauza a fost preluată de Parchetul Curții de Apel București. La un an distanță de la acel moment, ancheta se află încă în cercetare, procurorii din București aflându-se încă la faza de documentare a activității infracționale. Spre deosebire de alte anchete aflate într-un stadiu de început, în care verificările se fac in rem, cea referitoare la «CAR Învățământ Slobozia» vizează însă persoane. Potrivit răspunsului înaintat ziarului nostru de către Biroul de Presă al Parchetului Curții de Apel București, în acest dosar există trei suspecți acuzați de «fals material în înscrisuri oficiale», «abuz în serviciu în formă continuată care a produs consecințe grave» și «delapidare în formă continuată care a produs consecințe grave, în forma autoratului și, respectiv, a complicității». Având în vedere stadiul incipient al cercetărilor, deși a trecut un an de la preluarea dosarului, procurorii din București nu au oferit amănunte suplimentare, invocând «caracterul nepublic al procedurilor în timpul urmăririi penale».
Demersuri în instanță Singura certitudine care rămâne în spatele acestei anchete este legată de prejudicierea celor 4000 de clienți ai CAR Învățământ Slobozia. Oamenii încă se mai întreabă dacă își vor mai primi vreodată banii. O analiză arată faptul că pe rolul instanțelor ialomițene au fost înregistrate peste 100 de acțiuni, individuale sau colective, prin care deponenții încearcă să-și primească banii pe care i-au depus în vistieria entității financiare nebancare. În perioada 2020-2024, atât la Judecătoria Slobozia, cât și la Tribunalul Ialomița au fost deschise procese de către deponenți, însă nu în toate oamenii au avut câștig de cauză. Analiza soluțiilor a arătat că, în cele mai multe cazuri, cele două instanțe nu le-au dat dreptate păgubiților, cererile de chemare în judecată fiindu-le respinse. Judecătorii și-au motivat sentințele fie prin faptul că respectivele cereri erau «neîntemeiate», fie prin faptul că erau «netimbrate». În timp ce suspecții anchetați de Parchetul Curții de Apel București se află în libertate, oamenii așteaptă să primească cele 49 milioane de lei, cât reprezintă, la prima vedere, prejudiciul în acest dosar. Estimările unor surse judiciare arată că paguba a fost creată pe parcursul a două decenii, fără ca vreun organ de control să ia atitudine.
Clienții «VIP» ai CAR Învățământ Slobozia
Printre cei 4000 de păgubiți ai CAR Învățământ Slobozia se numără și deponenți «privilegiați» O investigație realizată de Rise Project oferă un tablou complet cu privire la aceștia. Publicația a deschis această listă cu numele unor magistrați și grefieri, pensionari sau încă în activitate, din cadrul Tribunalului Ialomița, Judecătoriei Slobozia sau Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița. Totodată, pe listă figurează și numele a peste 70 de polițiști ialomițeni. La toate aceste nume se adaugă și cele ale unor funcționari din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița, Camerei de Conturi Ialomița, Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Ialomița sau Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița. Rămâne de văzut modul în care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București vor soluționa această anchetă și dacă cei trei suspecți vor răspunde penal pentru faptele pe care le-au comis.
10 Martie 2025, 07:55 (8046 vizualizări - 7 comentarii)
Slobozia: Dosare penale în cazul adolescentei descoperită legată de pat la Căsuța de Tip Familial «Alexandra»
Înșelați prin metoda «Împrumutul», 15 slobozeni cer sprijinul marilor Parchete
Slobozia: Și-a pierdut viața după ce a căzut de la etajul 2 al unui bloc
Ancheta «CAR Învățământ Slobozia» încă așteaptă expertiza contabilă
Alegeri pentru o nouă structură de conducere a CAR Învățământ Slobozia
Comentariile cititorilor:
(21 Mai 2025, 12:44)
Cine are acces la lista pagubitilor?
(15 Mai 2025, 09:43)
Sustin propunerea d-lui Dorin,pentru o intrunire a tuturor membrilor pagubiti.
(5 Aprilie 2025, 15:02)
Trebuie o intrunere rapida a membrilor pentru a fi aleasa o noua administratie. Fara o noua administratie,totul e blocat: incasari,plati,investigatii !!!
(11 Martie 2025, 20:37)
Căutați banii la împrumutați!
(11 Martie 2025, 19:13)
https://www.carinvatamantslobozia.ro/ Din cate stim de 2-3 ani, sunt minim 14 infractori. Asa scrie aici. Ce s-a intamplat cu restul?
(10 Martie 2025, 16:41)
Ireal cum se desfășoară autoritățile , cu dovezi și tot se află în cercetare , nu se poate așa ceva , și respectivele sunt în libertate și trăiesc din banii furați . Rușine !!!
(10 Martie 2025, 16:24)
Curios. Niciun comentariu. Dacă dosarul mai era la Ialomița se comenta la greu, se făceau vizite la parchet, poliție, etc. Acum nimic.