EVENIMENT

Disponibilizările fac prima victimă
O angajată a Casei de Pensii, în comă după ce a fost dată afară
Întreg sistemul public se restructurează. De la Prefectură la ultima Agenție înființată din dorințe guvernamentale, toate instituțiile publice disponibilizează. Noile strategii guvernamentale pentru redresarea economiei românești prevăd un aspect clar: reducerea cheltuielilor bugetare prin eliminarea din schemele de angajare a unui număr considerabil de funcționari. Privită drept cea mai revoluționară măsură guvernamentală aplicată vreodată, disponibilizările din sectorul public, cel puțin ialomițean, încep să-și arate «colții». Iar «colții» sînt destul de ascuțiți. Acuzați că fac reduceri de personal preferențiale, după criterii de simpatie sau apartenențe politice, directorii de instituții publice au de dus la bun sfîrșit o nouă menire: prezentarea în formă finală a unei noi organigrame care să cuprindă un număr de posturi redus. Iar noile organigrame au început să apară și, mai mult, să facă victime.
Studiu de caz: Casa Județeană de Pensii Ialomița
Printre instituțiile publice cu un număr masiv de posturi reduse la nivel județean este Casa de Pensii Ialomița. Restucrutarea și reorganizarea instituției prevede o reducere de la 60 la 45 de posturi. Adică 15 persoane disponibilizate. Iar printre cele 15, Neagu Violeta. Violeta Neagu este o angajată veche a instituției, în vîrstă de 40 de ani. Recent femeia a fost diagnosticată cu o afecțiune craniană gravă. Motiv pentru care a suferit o intervenție chirurgicală la un spital din Franța. Iar astfel, șansele la viață ale femeii au fost prelungite. Și pentru ca pericolul să dispară, Violeta Neagu trebuia să mai meargă o dată în Franța pentru o nouă intervenție. Operațiile în Franța ale Violetei au fost susținute financiar de statul român prin formularul E112, asta fiindcă resursele financiare ale familiei nu i-ar fi permis o asemenea intervenție medicală. Disponibilizarea de la locul de muncă a însemnat tragedia Violetei Neagu. Vestea că va rămâne fără locul de muncă a căzut ca un trăznet, iar Violeta a făcut comoție cerebrală, afecțiune ce actual o țintuiește în patul unui spital bucureștean. Cazul Violetei Neagu, mai exact tragedia femeii, ne-a fost adusă în atenție de un grup de colege, sensibilizate în fața suferinței acesteia. Șansele de supraviețuire ale Violetei Neagu nu sînt nule, însă cea de-a doua operație în Franța este indispensabilă. Ori în lipsa unui loc de muncă de unde ar putea să cotizeze la Fondul de Sănătate, Violeta devine neasigurat, prin urmare lipsită se orice urmă se speranță de accesare a Formularului E112...
Evident, disponibilizarea Violetei Neagu, naște o serie de întrebări la adresa conducerii Casei Județene de Pensii. Mai ales că situația de boală a femeii era cunoscută în întreaga instituție... Și mai mult, fără a specula criteriile după care s-au produs disponibilizările la Casa Județeană de Pensii, nu putem înțelege cum se face că cele mai multe reduceri de posturi s-au operat în compartimentul de «Stabilire a drepturilor», respectiv 5 salariați ce au stabilit ani de-a rîndul pensiile ialomițenilor, au fost eliminați din schemă. Adică fix în serviciul ce reprezintă obiectul principal de activitate al Casei de Pensii. Reducerea de posturi din cadrul CJP Ialomița, potrivit unei situații a instituției, este de un post la compartimentul «Arhivă», un post la compartimentul «Gestiune bilete», un post la serviciul «Financiar-Contabilitate», două posturi la compartimentul «Juridic», un post la «Informatică», trei posturi la «Evidență contribuabili» și cinci posturi la serviciul de «Stabiliri prestații».
Casa de Pensii se scuză
«Au fost analizate posturile pe fiecare compartiment în parte, în funcție de volumul și complexitatea activității, gradul de pregătire și experiența necesară fiecărei activități, stabilindu-se pe grade profesionale cîte posturi sînt necesare în fiecare compartiment. (...) Postul doamnei Violeta Neagu de inspector asistent treapta 3 din cadrul serviciului „Stabiliri prestații“ face parte din cele 5 posturi reduse din cadrul serviciului, fiind cel mai mic grad profesional din acest compartiment» explică disponibilizarea femeii bolnave reprezentanții Casei de Pensii Ialomița, într-un comunicat remis redacției.
În plus, diponibilizările la CJP s-au stabilit în cadrul unei comisii paritare, și, culmea!, cu acordul liderului de sindicat. Un lider de sindicat ce în aceste condiții își apără mai degrabă propriul post decît drepturile salariaților pe care-i reprezintă.
Iar filmul evenimentului este și mai halucinant, de aceea alegem să-l relatăm integral, cu mențiunea că face parte din comunicatul de presă remis redacției: «În data de 9 august, doamna Neagu Violeta s-a prezentat la serviciu la ora 8,30 și și-a început programul obișnuit de lucru. În jurul orei 10,30, colega sa de birou a ieșit din încăpere. Cînd a revenit a găsit-o pe Neagu Violeta într-o stare de rău asociată cu imposibilitatea de a vorbi. Văzînd că aceasta nu reacționează în niciun fel, a fost apelat Serviciul de Ambulanță, care a intervenit de urgență și a transportat-o la Unitatea de Primiri Urgențe Slobozia. Doamna Neagu Violeta a fost transportată cu ambulanța la Spitalul Slobozia, de unde, ulterior, a fost transportată la Spitalul Universitar de Urgență Elias București, unde a suferit două intervenții chirurgicale (cea de-a doua fusese programată anterior)».
Inutil să mai precizăm că toate comisiile, constituite inclusiv cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, s-au pronunțat ca nefiind accident de muncă. Menționăm doar că, cu cîteva zile înainte, Violeta Neagu primise vestea că va fi concediată...
24 August 2010, 18:25 (23764 vizualizări - 1 comentariu)
Disponibilizările din sectorul public, în atenția Comisiei de Dialog Social
Pleacă cine vrea, rămîne cine trebuie!
Peste 400 de slobozeni au ieșit la pensie mai devreme cu 2 ani
Ialomița, județul în care există mai mulți pensionari decât angajați
Comentariile cititorilor:
(25 August 2010, 16:16)
De parca ar mai fi ceva de spus. Un lucru e cert. Liderii de sindicat, niste mizerii de oameni. Cunosc si eu unul care are fix acelasi comportament, adica in loc sa apere drepturile membrilor de sindicat care au cotizat ani de zile ca el sa incaseze bani si sa se distreze pe banii lor, acum umbla sa-si aranjeze propriul post,( in cirdasie cu citiva la fel de oameni ca el), dind la o parte, de pe post o salariata care a lucrat in domniu, ani de zile. Vreau sa va intreb, stie cineva daca e posibil legal sa ne cerem restituirea contributiilor platite la sindicat in astfel de situatii? PS: daca individul in cauza nu se potoleste cu manevrele, am sa-i fac public numele.