EVENIMENT

Autoritățile privatizează Spitalul Țăndărei
Marți, 17 mai 2011, Consiliul Local Țăndărei a fost invitat să decidă «asocierea în participațiune» pentru redeschiderea Spitalului din localitate în regim privat. Decizia survine după ce, la sfîrșitul lunii ianuarie, Ministerul Sănătății a decis închiderea a 182 de spitale din țară din considerente pecuniare. Pe lista neagră a fost inclus și Spitalul Țăndărei, singurul spital fără datorii din Ialomița. Revenind, viitorul proprietar al Spitalului este dr Filip Constantin, un neurochirurg care susține că intenționează să privatizeze 10 spitale din România. Dacă privatizarea se va dovedi un succes, administrația locală va avea dreptul la jumătate din profiturile obținute.
Privatizare la foc automat
După ce a căutat zadarnic o soluție pentru salvarea Spitalului Țăndărei, autoritățile locale au decis privatizarea acestuia. Potrivit informațiilor oficiale, singurul interesat de preluarea Spitalului s-a dovedit a fi un anume dr Filip Constantin Tițian, proprietarul unei clinici particulare din București. După o întîlnire ratată (la care dr Filip a uitat să ajungă!), autoritățile locale și județene au reușit, sîmbătă, 14 mai, să se întîlnească cu acesta și soția lui. În cadrul întîlnirii la care au participat, printre alții, și secretarul de stat Cristian Anton Irimie, ambele părți au decis «asocierea în participațiune», variantă care permite redeschiderea Spitalului în regim privat.
Din păcate, susțin surse prezente la negociere, cei doi viitori patroni ai Spitalului Țăndărei, nu au putut convinge de buna lor credință. Ei nu au putut oferi explicații pertinente legate de numărul de paturi pe care urmează să le asigure, salariile viitorilor angajați sau numărul de medici pe care îl vor asigura. Pentru că răspunsurile lor au fost ambigue și nerelevante, președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, i-a catalogat drept «vînzători de vise» și s-a declarat profund nemulțumit de explicațiile oferite.
În ciuda impresiei generale proaste pe care au lăsat-o, Vasile Sava, primarul orașului Țăndărei, s-a declarat încîntat de oferta făcută: «Oamenii au dat răspunsuri cumpătate. Nu știu de ce nu a fost mulțumit domnul președinte de ele, nu comentez. Dar vă spun că eu voi recomanda Consiliului Local asocierea cu ei pentru că reprezintă o oportunitate pe care nu avem voie să o ratăm!».
Pentru a fi sigură că nu va rata această oportunitate, autoritatea locală este dispusă să asigure plata utilităților, estimate la 300 mii lei anual. În schimbul acestei facilități, administrația locală ar beneficia prin contract de jumătate din profitul viitorului Spital. Beneficiul este unul teoretic, în condițiile în care, potrivit aceluiași contract, timp de 5 ani profitul, în cazul în care el va exista, urmează să fie reinvestit.
Dar autoritățile locale susțin că problema profitabilității este una secundară și că cel mai important lucru îl constituie redeschiderea spitalului. Evident, decizia finală a aparținut Consiliului Local Țăndărei. Întrunit marți, 17 mai, acesta a avut greaua misiune de a alege între închiderea definitivă a Spitalului și predarea acestuia în mîinile unui investitor cu o carte de vizită dubioasă.
Unde dai și unde crapă Sănătatea ialomițeană: Dr Filip, un client guvernamental. Înainte de a preciza cine este dr Filip (și soția sa!), se cuvine să reamintim cîteva informații uitate. Așa cum precizam încă de acum 3 luni, Spitalul Țăndărei este singurul spital din Ialomița care nu are datorii. Cum se justifică, în aceste condiții, prezența sa pe lista spitalelor desființate? Surse la fel de bine informate ca noi confirmă faptul că, inițial, Spitalul Țăndărei lipsea de pe fatidica listă, el fiind «strecurat» în noaptea dinaintea publicării oficiale, alături de alte 6 spitale fără datorii la furnizori. Astfel, cele 7 spitale, dar și altele cu datorii mici la stat, au devenit acum oportunități pentru clienții politici din cadrul sistemului. Unul dintre acesta ar putea fi și dr Filip. Acesta a susținut la întîlnirea cu autoritățile locale și județene că are un portofoliu de 10 spitale pe care intenționează să le preia pentru privatizare. Adăugați la acest aspect prezența la ultimele negocieri a prefectului Mădălin Teculescu, dar și pe cea a unui secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Cristian Anton Irimie, cu care dr Filip s-a lăudat că este prieten apropiat și aveți o imagine completă a viitorului Spitalului Municipal Țăndărei și intereselor din jurul acestuia.
Scandalul de la Dărăbani. Dr Filip nu este suspectat gratuit de lipsă de credibilitate. El a mai încercat o astfel de «privatizare» în județul Botoșani, la Dărăbani. Potrivit ziarului local «Botoșăneanul», dr Filip a trimis pe 5 mai 2011 o scrisoare de intenție prin care se angaja la diferite prestații: «servicii pentru comunitate, gratuite, prin contracte cu Casa, vor organiza spitalul cu două sau trei secții cu paturi, tot asistență medicală gratuită, prin contract cu Casa, vor efectua asistență medicală ambulatoriu de specialitate, prin contract cu Casa și îngrijire medicală gratuită în contract cu Casa». Mai precauți decît omologii lor din Țăndărei, edilii din Dărăbani au condiționat preluarea Spitalului de încheierea unui contract pe o perioadă mai scurtă, respectiv pînă la sfîrșitul anului 2011. Solicitarea Consiliului Local a generat o reacție violentă din partea soției dr. Filip, Cristina Filip, care a declarat, susțin reporterii ziarului: «Vi s-a deschis o ușă, dar dumneavoastră ați închis-o! În acest caz, ne vedem în 2013!».
Varianta completă a articolului citat poate fi vizualizată la adresa www.darabaneni.ro (foto: www.darabaneni.ro).
Bolnavi la mila destinului politic
Desființarea Spitalului de la Țăndărei capătă conotații politice. Catalogat drept «genocid» de politicienii Opoziției și «reformă» de cei ai Puterii, demersul de eliminare din piața medicală a unității sanitare din Țăndărei are consecințe grave. Asta în timp ce actorii politici locali își dovedesc incompetența la capitolul soluții pentru bolnavii localității.
Privatizare cu scîntei. Ultima, dar nu cea din urmă gogoașă politicianistă, s-a consumat de curînd și se numește privatizarea Spitalului din Țăndărei. Teoretic, acțiunea este imposibilă, practic însă... Imposibilitatea privatizării unității medicale stă într-un ordin al Ministrului Sănătății care aprobă un număr fix de paturi pentru județul Ialomița în regim (atenție!) public-privat! Așadar, orice intenție de privatizare a Spitalului din Țăndărei ar trebui să fie sortită eșecului. Surse medicale autorizate dar anonime susțin însă că doritori politici sînt destui, iar autoritățile din Țăndărei vor fi nevoite să accepte contracte deloc avantajoase pentru comunitate.
Centru de Permanență și Ambulatoriu de Specialitate. O posibilă soluție pentru bolnavii din Țăndărei ne-a fost oferită tot de o autoritate a sistemului, rămasă deocamdată anonimă. Așadar, în incinta fostului Spital de la Țăndărei se putea naște un Centru de Permanență cu linie de gardă continuă. Mai mult, în aceeași clădire ar fi putut fi organizat un Ambulatoriu de Specialitate, ce ar fi putut să ofere măcar pentru moment alinare bolnavilor. Soluția ar fi fost propusă deja autorităților locale, dezorientate la acest moment în privința soluțiilor Sănătății din localitate. În aceeașă formulă, soluția ar fi ajuns și la președintele Consiliului Județean, Silvian Ciupercă, acesta respingînd categoric o asemenea propunere. Motiv pentru care privatizarea pare actual să satisfacă pe toată lumea...
Spitalul din Țăndărei este la Curtea de Apel București. Desființat ca urmare a procesului de reorganizare a sistemului sanitar românesc, Spitalul din Țăndărei și-a închis porțile la 1 aprilie, dată de la care nu a mai deținut contract de finanțare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Privit ca un atentat la sănătatea publică ialomițeană, demersul ministerial a beneficiat de toate criticile și protestele posibile. Degeaba, unitatea sanitară a fost lichidată, angajații redistribuți, iar bolnavii lăsați în voia destinului. Autoritățile locale însă au încercat «marea cu degetul», solicitînd Curții de Apel București suspendarea actului administrativ de desființare a Spitalului. Primul termen cu Guvernul României drept pîrît s-a consumat în data de 4 mai, ședință cînd magistrații au decis amînarea cauzei acordînd un nou termen. Peste o lună. Pe 1 iunie 2011.
Între timp însă, la Țăndărei consilierii locali întruniți în ședințele lunare de lucru au decis. «Unitatea administrativ teritorială Țăndărei nu aderă la Programul de interes național „Dezvoltarea rețelei naționale de cămine pentru persoanele vîrstnice“ și nu este de acord cu reorganizarea Spitalului Orășenesc Țăndărei în cămin pentru persoane vîrstnice» sună clar și sec o hotărîre a Consiliului Local Țăndărei din martie 2011. În traducere liberă, autoritățile locale au refuzat definitiv și irevocabil susținerea financiară a Guvernului României pentru reorganizarea în cămin de bătrîni.
18 Mai 2011, 08:17 (13343 vizualizări - 9 comentarii)
S-a furat Spitalul Țăndărei!
Primăria Țăndărei a semnat cu ochii închiși contractul de preluare a Spitalului pe 20 ani
Dr Filip, investitorul-multifuncțional
Comentariile cititorilor:
(30 Octombrie 2011, 12:04)
Mai oameni buni haideti sa va explic eu cum sta treaba. Acest personaj Filip este un baiat destept:))impreuna cu sotia lui . Numai daca mergeti in vizita la celebra lui clinica o sa va demonstreze cat de "capabil" este acest cuplu . Ideea e ca sunt falimetari si nu au uitat sa ajunga la intalnire , probabil nu au avut bani de motorina sa ajunga la Tandarei. Ideea de baza a lor este asta: preluare spital Tandarei , incheierea de cat mai multe contracte cu casa de asigurari de unde vor veni banii, salarii de aprox 12 milioane pt medici care in nici un caz nu vor veni sa lucreze la Tandarei pt suma asta. Diferenta peste 12 milioane , profitul va intra in buzunarele lor fara sa faca absolut nimic. Uitati de profitul reinvestit :)))Nu o sa se intample niciodata!! Ce e de facut ? Simplu : transformati spitalul in policlinica si inchiriati spatiile pt medici specialisti care au CMI. O sa aveti medici competenti care se vor autoadministra. Credeti-ma ca o oferta buna de inchiriere e destul de tentanta pt medicina de familie , ginecologie , oftalmologie , medicina interna , stomatologie chiar si numai pt 2-3 zile pe saptamana.
(10 August 2011, 14:43)
Numele lui Constantin Titian Filip apare ca asociat și administrator în mai multe firme, toate cu sediul în București. Pe lângă SC Hospital Clinic Dr. Filip SRL, Constantin Titian Filip deține și administrează și SC Clinica Privată Filip SRL, unde o are asociată pe Cristina Filip. SC Filip San SRL este o altă firmă în care Constantin Titian Filip este asociat cu Cristina Filip. Potrivit listafirme.ro, această societate a finalizat anul 2009 cu datorii de 1.571.324 lei, numele acesteia regăsindu-se în câteva dosare aflate pe rolul instanțelor bucureștene pentru încuviințare de executare silită, Filip San SRL având calitatea de debitor. Potrivit sursei citate, Filip San SRL este publicată în Buletinul Insolvenței. Constantin Titian Filip și Cristina Filip sunt asociați și în Clinic Medical Dent Dr. Filip SRL, care și ea apare cu datorii de 3.043 lei în 2009, dar și în SC Filip Imobiliar SRL, care pe 2009, potrivit listafirme.ro, nu are niciun bilanț contabil, iar pe 2008 apare cu datorii de 43.232 lei. Constantin Titian Filip este asociat cu Mihai Nedelcu și în SC Gazprom International Distribution SRL București, societate care în 2009 a avut o cifră de afaceri de 46.541 lei și un profit de 34.328 lei.
(26 Mai 2011, 18:06)
Vai de noi! O sa vedem spitalul vreodata deschis???
(26 Mai 2011, 17:22)
Dr. Filip = excroc patentat
(25 Mai 2011, 19:34)
Cei din Tandarei suntem disperati.Ne agatam ca inecatul de un pai,dar e de inteles.E usor sa stai pe margine si sa comentezi cand tu nu esti in situatia noastra.Pana vine salvarea la noi de la slobozia ,murim.Asa scapa guvernul de grija noastra.Ia sa stati si voi fara spital in apropiere de domiciliul vostru si sa vedeti ce confortabil e.Am ajuns vai de capul nostru.Mai rau ca stramosii nostri acum 100 de ani.Suntem foarte foarte necajiti.
(24 Mai 2011, 13:16)
Pentru "bucurestean" : felicitari pentru observatiile pertinente ! Vreau sa adaug doar, in plus fata de cele relatate, ca acest Dr. Filip este divortat de Filip Cristina ! Asta ca sa SUBLINIEZ ca atunci cand preiei niste date, informatii din alta parte, trebuie sa le verifici ! Macar asa, ca FAPT DIVERS !
(19 Mai 2011, 18:44)
Vai ,vai,vai !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cei doi Filip,sunt niste excroci ! Ce "spital" este acela care a fost inscris la Registrul Comertului in oct 2009,cu un capital social imens 200lei !!!!!!!! A inscris aceasta firma la acelasi sediu cu Clinica dr Filip din Berceni,caruia i-a mers buhul,in scadaluri medicale,acum ceva timp,si unde nu se duce nici dracul? De ce credeti ca e asa de grabit? Pentruca se apropie termenul limita de depunere a bilantului contabil pe 2009,si s-ar vedea ca e o firma de doi bani! V-ati ars !
(19 Mai 2011, 10:06)
Si e mai bine sa nu se faca nimic?Sa stam si sa vedem cum se va distruge si se va fura totul asa cum s-a intamplat cu atatea lucruri dupa revolutie? Avem nevoie de spital.Vrem sa functioneze acest spital.Cine nu il vrea nu ii doresc sa aiba vreodata nevoie.
(18 Mai 2011, 10:25)
Si sa vedem minunea cat va tine.... Tare mi-e teama ca nu va fi nimic bun pentru comunitate privatizarea aceasta...dar, vom trai si vom vedea....