EVENIMENT
Ialomița produce anual 150 MW de energie «verde»
Mirajul energiei «verzi»
Într-un județ văduvit de investiții, producerea de energie verde părea să scoată Ialomița din anonimat. La linia de start s-au aliniat peste 100 de investitori interesați să desfășoare afaceri în acest domeniu. În 2 ani, de cînd conceptul a prins rădăcini în județ, doar 5 parcuri eoliene și fotovoltaice produc energie regenerabilă curată, iar alți 5 sînt pe punctul de a începe proiectele. Cantitatea de curent introdus în sistem, potrivit cifrelor, se apropie de 150 MW pe an. Aflată deja în impas, activitatea din acest domeniu se confruntă și cu probleme administrative. Cel mai mare parc eolian județean, înființat la Făcăeni de «Ialomița Power», încearcă de 3 luni să producă energie, însă eforturile sînt limitate de lipsa unui transformator de mare putere. Potrivit detaliilor tehnice, o dată pornită această centrală, se pot produce peste 200 MW de energie electrică...
Ialomița «verde»
Potrivit informațiilor publice oferite de reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, instituția a fost asaltată de cereri privind obținerea de avize de mediu venite din partea celor care doreau să dezvolte afaceri în domeniul energiei regenerabile. În total, vorbim de peste 100 de cereri de autorizare. În momentul de față, doar 5 dintre aceștia au reușit să dobîndească documentele și să producă energie, alți 5 aflîndu-se în curs de autorizare. Dincolo de statisticile subțiri, energia «verde» este singurul domeniu care a adus investitori în județul Ialomița. Mult așteptații dezvoltatori pe care administrația județeană îi promovează la fiecare întîlnire publică rămîn în continuare departe. În lung de linie, investițiile în parcuri fotovoltaice și centrale eoliene care există la acest moment pe teritoriul județului Ialomița și sînt funcționale au costat peste 55 milioane de lei. Iar în ceea ce privește cantitatea de energie «verde» produsă pe teritoriul județului, statisticile spun că se apropie de 150 MW pe an. «Este un domeniu care prinde contur din ce în ce mai mult. Sîntem încîntați de faptul că, măcar în acest sector, există posibilitatea să atragem investitori. Deși poate părea scumpă, energia regenerabilă este un aspect care se va amortiza în timp și va avea un impact asupra scăderii prețurilor» ne-a declarat Ștefan Mușoiu, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.
Inițiativă blocată
Cantitatea de energie electrică folosind resurse regenerabile produsă în județul Ialomița s-ar putea suplimenta, o dată cu punerea în funcțiune a parcului eolian de la Făcăeni. Deși ar fi trebuit să producă energie «verde» încă de acum 3 luni, reprezentanții societății care au amenajat respectiva centrală, «Ialomița Power», sînt cu mîinile legate. Aceștia au nevoie de un transformator de mare capacitate care să introducă electricitatea produsă de turbine în Sistemul Energetic Național. Cel mai probabil situația ar putea fi remediată în luna noiembrie a acestui an, data limită la care parcul eolian trebuie să devină funcțional. «Acest transformator trebuie adus din import, este fabricat de firma Siemens. Cît privește eficiența afacerilor cu energie verde, putem aprecia faptul că Ialomița, comparativ cu alte județe din țară, a răspuns destul de bine nevoilor venite din partea investitorilor care dezvoltă astfel de afaceri» ne-a declarat Marian Bălan, consultant în cadrul proiectului de dezvoltare a parcului eolian de la Făcăeni. Finalizat în vara anului 2014, parcul eolian care produce energie verde din zona Făcăeni reprezintă una dintre cele mai mari investiții din acest domeniu demarate în ultimii 25 de ani în Ialomița. Costurile sale se ridică la peste 21 milioane de lei. Parcul este prevăzut cu peste 200 de turbine care pot genera energie chiar și la viteze ale vîntului de 9 kilometri la oră, cantitatea produsă fiind de peste 200 MW pe an!
Proiecte abandonate
Reușitele consemnate mai sus, cu problemele inerente pe care le întîmpină, sînt doar partea văzută a acestei afaceri, considerată pînă nu demult extrem de profitabilă. Despre cele 95 de proiecte aflate în diferite faze de execuție (sau abandonate), nici oficialii județeni și nici consultanții nu vorbesc prea mult. Și totuși, ele există. O parte dintre acestea rămîn afaceri «în conservare» care așteaptă, așa cum s-a estimat încă de la început, investitori interesați de preluarea lor. Cele mai multe însă se vor transforma în eșecuri. Principala cauză o reprezintă, susțin cei care activează pe această piață, lipsa unei finanțări adecvate. Pentru că prețul investițiilor în producerea unui megawatt de energie verde a scăzut, în ultimii 5 ani, de la 2 milioane de euro la 1,2 milioane de euro, băncile au redus și ele plafoanele de finanțare pentru acest tip de afaceri la jumătate. În aceste condiții, mulți dintre cei care au împrumutat bani de la bancă pentru a finanța proiecte de acest tip s-au trezit în fața unei situații imposibile. În prima fază, cei mai mulți au dat vina pe stat, pe sistemul care a schimbat regulile în timpul jocului ori pe Uniunea Europeană, care a redus la jumătate numărul de certificate verzi. Un astfel de exemplu poate fi considerată și investiția în parcul fotovoltaic de la Giurgeni, realizat de către Consiliul Județean Ialomița. Inițial, oficialii județeni au susținut că vor realiza o investiție de 4 ori mai mare, însă condițiile economice și lentoarea cu care s-a derulat investiția au descurajat toate aceste demersuri. La acest moment, investiția s-a redus la un parc fotovoltaic de 0,5 megawați care, deși e finalizat de luni bune, nu a reușit nici pînă la acest moment să pompeze energie «verde» în rețeaua națională. Asemeni acestei investiții, diminuate la maxim pentru a evita pierderile, urmează să se comporte, dacă vor să supraviețuiască, și cei 95 de investitori care au visat să se îmbogățească din energia «verde»...
11 Septembrie 2014, 11:15 (6105 vizualizări - 2 comentarii)
Parc eolian în Nord-Estul județului Ialomița
Energie verde la RAJA SA prin finalizarea a 8 parcuri fotovoltaice
Slobozia va avea parc fotovoltaic
Ialomița a rezervat 1000 de hectare pentru «energie verde»
Comentariile cititorilor:
(12 Septembrie 2014, 09:13)
Atenție, dragi independenți, la folosirea adverbului odată. Nu e nici o rușine să consultați dicționarul atunci când aveți dubii asupra unui cuvânt și/saju al sensului acestuia. "Odată cu" este o locuțiune adverbială de simultaneitate, deci nu se scrie o dată cu. Odată poate fi și un adjectiv invariabil, dar aici nu-și are rostul, iar o dată, de două ori, sunt numerale.
(11 Septembrie 2014, 22:57)
200MW/ora vreti sa spuneti.. nu pe an:)