EVENIMENT
Stăm bine pe hîrtie
Ialomița a rezervat 1000 de hectare pentru «energie verde»
În urmă cu 5 ani Ialomița s-a alăturat, la rîndu-i, curentului general privind investițiile în «energie verde». În anul 2016, pentru a număra investițiile funcționale din județ, ajung degetele unei singure mîini. Pe hîrtie însă, numărul rămîne unul impresionant. În Ialomița există, teoretic, 22 de investiții în parcuri fotovoltaice și 9 în parcuri eoliene. Suprafața totală de teren rezervată pentru dezvoltarea acestor investiții se ridică la 1069,52 ha...
Parcuri de mucava
Moda investițiilor în «energie verde» a trecut. Din zecile de proiecte de investiții demarate în urmă cu 5 ani, doar cîteva au devenit funcționale, fie că vorbim despre parcuri fotovoltaice, fie că vorbim despre parcuri de turbine eoliene. Rapoartele oficiale continuă să fie însă impresionante. Astfel, la nivelul județului Ialomița, sînt inventariate 22 de investiții care au avut drept scop construirea de parcuri fotovoltaice. Localitățile unde s-a dorit realizarea acestor investiții sînt Sinești-4 obiective, 35,08 ha, proprietate privată, Bordușani-1 obiectiv, 6,86 ha, proprietate privată, Slobozia-1 obiectiv, 9,6 ha, proprietate privată, Giurgeni-2 obiective, 5,94 ha, proprietatea Consiliului Județean Ialomița și 8,07 ha proprietate privată, Fetești-2 obiective, 13,5 ha, proprietate privată, Fierbinți Târg-4 obiective, 38,09 ha teren agricol concesionat, Reviga-1 obiectiv, 2,5 ha, proprietate privată, Moldoveni-1 obiectiv 9,62 ha, domeniul privat al localității, Gheorghe Doja-1 obiectiv, 10,0 ha, proprietate privată, Jilavele-1 obiectiv, 50,0 ha, domeniul privat al localității, Armășești-1 obiectiv, 50,0 ha, domeniul privat al localității, Urziceni-1 obiectiv, 2,0 ha, domeniul privat al localității, Perieți-1 obiectiv, 0,51 ha, domeniul privat al localității, Amara-1 obiectiv, 0,5 ha, domeniul privat al localității. În cazul parcurilor de turbine eoliene, numărul investițiilor inițiale este de două ori mai mic, însă suprafețele rezervate sînt de 4 ori mai mari. Astfel, ar fi trebuit să se realizeze investiții la Cosîmbești-30,0 ha, Gh. Doja-11,51 ha, Gura Ialomiței-80,0 ha, Valea Ciorii-73,63 ha, Platonești-19,08 ha, Albești-4,34 ha, Săveni-17,0 ha, Giurgeni-42,61 ha, proprietatea Consiliului Județean Ialomița, Vlădeni-230,0 ha, Făcăeni-319,08 ha.
Situația e albastră
În realitate însă, doar cîteva dintre aceste investiții sînt funcționale. Concret, este vorba despre 2-3 investiții private la Urziceni, Slobozia și Gheorghe Doja. Pentru restul investițiilor, edilii locali ridică din umeri. Aparent, reacția este normală în condițiile în care multe dintre aceste investiții ar fi urmat să fie realizate pe terenuri proprietate privată. Însă, dincolo de această justificare se ascund tot atîtea eșecuri care grevează asupra dezvoltării locale. Există însă și exemple pozitive. La două investiții din fonduri publice, respectiv cele de la Giurgeni și Amara, s-a intrat în linie dreaptă. Reamintim că, la Giurgeni, Consiliul Județean Ialomița a investit 2,8 milioane de lei (la care se adaugă TVA) într-un parc fotovoltaic de 0,5 GW. Investiția a fost finalizată cu o întîrziere de 3 ani și a devenit fucțională abia în luna ianuarie a anului 2016. «La acest moment parcul este conectat la rețeaua națională și se află în perioada legală de monitorizare!» ne-a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Ioan Martin. Al doilea proiect de acest tip, și singurul finanțat din fonduri europene, este cel de la Amara. Acolo, primarul Victor Moraru a avut ambiția de a produce «energie verde» pentru consumul propriu. Parcul fotovoltaic a cărui valoare se ridică la 1,8 milioane de lei este funcțional de la începutul lunii ianuarie și produce, teoretic, 100 KW/h. «La acest moment sîntem în procedură de licențiere. Altfel spus, producem „energie verde“ pentru orașul Amara și, conform informațiilor mele, sîntem singurii din Ialomița care am reușit să facem acest lucru...» ne-a declarat Victor Moraru. În ceea ce privește parcurile eoliene funcționale, dintre cele 10 investiții nominalizate anterior, doar parcul de turbine eoliene al companiei Ialomița Power este funcțional. Prima etapă a acestei investiții, de peste 400 milioane de euro, a fost dezvoltată pe teritoriul comunelor M. Kogălniceanu, Vlădeni și Făcăeni, a fost demarată în anul 2011, iar parcul eolian a devenit funcțional în anul 2014.
Bani mai puțini pe «certificatele verzi» O posibilă explicație pentru blocarea tuturor acestor investiții în «energia verde» o reprezintă scăderea valorii certificatelor verzi. Reamintim că, pînă la 1 iulie 2013, statul oferea un certificat verde pentru fiecare MWh livrat în sistemul național, iar prețul unui certificat pe piața liberă fluctua între 27 de euro și 57 de euro. Guvernul a redus schema de sprijin promițînd că investitorii își vor recupera certificatele restante în 2017, dar legislația nu prevede încă nimic concret în acest sens. La acest moment piața certificatelor verzi a scăzut vertiginos, iar numărul certificatelor verzi tranzacționate este nesemnificativ.
22 Martie 2016, 14:25 (4404 vizualizări - 1 comentariu)
Parc eolian în Nord-Estul județului Ialomița
Energie verde la RAJA SA prin finalizarea a 8 parcuri fotovoltaice
Slobozia va avea parc fotovoltaic
Mirajul energiei «verzi»
Comentariile cititorilor:
(23 Martie 2016, 16:57)
Investitii care nu creeaza locuri de munca ,creeaza doar profituri rapide pentru speculatori.Lucrarea terenurilor ar produce mai multe locuri de munca si ar genera un profit mult mai mare pentru Romania.Tara noastra a atins pragul de 27% energie verde convenit cu UE,Romania este tara unde se acordau cele mai multe certificate ceea ce adus la scumpirea KW/h intr-un ritm galopant.Toate proiectele cu energie nu se vor mai realiza deoarece speculatorii straini si autohtoni nu-si vor mai recupera banii in 7ani(cea mai mica perioada de amortizare a investitiei din UE).Romania are supraproductie de energie si nu mai are consumatori industriali care sa consume aceasta energie,toata povara achitarii acestor certificate verzi va cadea pe populatie.