EVENIMENT

Se întâmplă în Ialomița
«Bonusuri de lux» pentru implementarea proiectelor europene
bonus: Studiu de caz la Primăria Slobozia: 111 mii de lei pentru 28 de «specialiști în anticorupție»
Pe lângă fondurile alocate pentru realizarea proiectelor, Uniunea Europeană plătește oameni care să asigure succesul investițiilor. Aceștia fac parte din organisme specializate numite «echipe de implementare». Pentru mulți dintre cei intră în componența acestor echipe tot ceea ce contează sunt sporurile pe care le primesc în plus la salarii... Iar în administrația publică din Ialomița există zeci de angajați care supraveghează pe banii Uniunii Europene implementarea proiectelor. La Consiliul Județean Ialomița, de exemplu, președintele Victor Moraru, împreună cu vicepreședinții Ionel Gae și Cătălin Grigore, sunt manageri în 6 din cele 11 proiecte cu finanțare europeană pe care instituția le derulează. Această responsabilitate le-a adus un spor de 20% la indemnizațiile primite. De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița este una dintre instituțiile publice ai cărei reprezentanți sunt remunerați în calitate de manageri de proiect. Iar exemplele pot continua...
Un exemplu pentru funcționari În ultimii 6 ani, instituțiile publice din Ialomița au implementat doar 90 de proiecte cu finanțare europeană. Chiar dacă cifra nu este îmbucurătoare, pentru mulți funcționari puținele proiecte au însemnat bani în plus la salarii. Toate acestea deoarece angajații respectivelor instituții au devenit membri ai «echipelor de implementare». Potrivit regulilor impuse de la Bruxelles, orice entitate care dorește să atragă bani europeni prin intermediul unui proiect trebuie să supravegheze modul în care proiectul se derulează cu ajutorul unor «echipe de implementare». Valoarea sumelor diferă de la un angajat la altul și de la gradul de responsabilitate pe care îl are fiecare membru al acestei echipe. În administrația din Ialomița, cele mai multe proiecte cu finanțare europeană au fost inițiate de Consiliul Județean Ialomița. Instituția are 11 astfel de investiții, multe dintre ele vizând proiecte de infrastructură și reabilitare a monumentelor istorice, a căror valoare depășește 70 milioane de lei. 6 dintre aceste proiecte sunt coordonate chiar de către șefii instituției, președintele Victor Moraru și vicepreședinții Ionel Gae și Cătălin Grigore. Conform unui răspuns oficial al Consiliului Județean Ialomița, din 2018, veniturile salariale ale celor trei oficiali s-au majorat cu 20% datorită implicării acestora în implementarea proiectelor cu finanțare europeană. Potrivit declarațiilor sale de avere, Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, și-a majorat salariul de la 80 mii de lei/an (2018), la 147 mii de lei/an (2019). Acesta este manager în 3 proiecte europene care vizează modernizarea a două drumuri județene și construcția unui adăpost pentru pescarii din Giurgeni. Iată cum explică implicarea sa în calitate de manager al acestor proiecte: «Nu este obligatoriu ca managerul de proiect să fie și conducătorul instituției... Eu am încercat la Consiliul Județean să implic cât mai mulți colegi în implementarea proiectelor pe fonduri europene, pentru că cel mai important este să rămână oameni pregătiți aici. În primul rând, am ales să fiu manager pentru că trebuia să le demonstrez colegilor mei, la momentul la care am luat această decizie de a accesa fonduri europene instituția aceasta era paralizată de teamă... Toată lumea fugea de răspundere pentru că veneam după reținerea președintelui, după ce șapte, opt colegi au fost cercetați... Și-am zis ca primele riscuri să mi le asum chiar eu! Și am preferat pur și simplu pentru că trebuia să dau eu exemplu că nu-mi este teamă de accesarea fondurilor europene! Eu aveam experiență pentru că am fost manager de proiect în majoritatea proiectelor care s-au derulat la Amara...». Cel mai avansat proiect dintre cele pe care președintele Moraru le coordonează este «Modernizarea Drumului Județean 302», celelalte două fiind în faza de precontractare.
Explicații încurcate Vicepreședinții Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore și Ionel Gae, sunt managerii proiectelor ce vizează reabilitarea unor monumente istorice și a Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Fără a avea experiență în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, ambii au beneficiat de un plus de 20% la salariu datorită funcției de manager de proiect. Înainte de a avea și această responsabilitate, venitul anual al celor doi vicepreședinți a fost de 80 mii de lei (2018). După ce au devenit manageri de proiect, indemnizația pe care aceștia o primesc a ajuns la 131 mii de lei/an (2019). Datele cu privire la veniturile încasate de Ionel Gae și Cătălin Grigore se regăsesc în declarațiile de avere înregistrate la nivelul instituției. Pentru că era în concediu de odihnă, Cătălin Grigore nu a putut să explice care este rolul său în calitate de manager de proiect. În schimb, colegul său, Ionel Gae a precizat, într-un mod laconic, care sunt responsabilitățile sale în această funcție: «Managerul de proiect are mai multe lucruri de făcut... El trebuie să coordoneze întreaga echipă! Ne întâlnim, dezbatem situația la zi... Chiar nu stăm, suntem foarte implicați în ceea ce privește activitățile din cadrul proiectelor! Sunt importante pentru noi și mai ales pentru cetățenii județului Ialomița...». Ionel Gae este managerul proiectului privind modernizarea bazei arheologice de la Orașul de Floci, care încă se află într-o fază incipientă în ceea ce privește implementarea. De asemenea, pe lângă șefii instituției, Larisa Mihai, administratorul public al Consiliului Județean Ialomița, este manager într-unul dintre proiectele cu finanțare europeană demarate de Consiliul Județean Ialomița. Aceasta coordonează activitățile în cadrul proiectului ce vizează reabilitarea Bisericii de Lemn «Sfântul Nicolae», din zona Muzeului Național al Agriculturii. În funcție de timpul de lucru acordat activității de coordonare, aceasta primește un spor salarial cuprins între 10% și 50%. Aceeași modalitate de calcul se aplică și în cazul celorlalți funcționari publici, membri ai «echipelor de implementare». În funcție de veniturile pe care le încasează dar și de orele lucrate, un calcul aproximativ, arată că aceștia primesc sporuri salariale ce pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 2500 de lei lunar. (M. SOFRONIE)
Ai carte, ai parte... de bani europeni!
Nu doar reprezentanții administrației județene primesc bonusuri din partea Uniunii Europene în calitate de manageri ai proiectelor pe care le coordonează. Luminița Barcari, fosta șefă a Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, împreună cu Steluța Mitrea, inspectorul școlar general adjunct încă în funcție, sunt manageri în cadrul a două proiecte europene al căror beneficiar este Inspectoratul Școlar Județean Ialomița. Activitatea acestora este remunerată în funcție de orele pe care le prestează, ajungând să încaseze venituri de până la aproximativ 10 mii de lei pe lună. Estimativ, valoarea proiectelor pe care Luminița Barcari și Steluța Mitrea le coordonează în calitate de manageri de proiect este de 10 milioane de lei.
Studiu de caz la Primăria Slobozia
111 mii de lei pentru 28 de «specialiști în anticorupție»
În luna august 2018, Slobozia a demarat proiectul «Măsuri integrate de prevenire a corupției la nivelul autorităților și instituțiilor publice din Municipiul Slobozia». Ajuns la final, proiectul a generat apariția a 28 de «specialiști în anticorupție». Proiectul transformă funcționarii Primăriei Slobozia în abonați la banii Uniunii Europene. Echipa de implementare, condusă de directorul economic Adrian Trifan, a beneficiat de un buget de 111 mii de lei. Cât despre oportunitatea proiectului, managerul Adrian Trifan explică faptul că efectele implementării lui se vor vedea în timp. «Eu în calitate de manager de proiect am coordonat întreaga echipă. Este un proiect important, iar efectele lui se vor vedea în timp... O să vă lămuriți și dumneavoastră, și oamenii care vin în contact cu funcționarii noștri!» a explicat Adrian Trifan.
Ficțiuni administrative Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creșterea transparenței actului administrativ și implementarea unor mecanisme și măsuri de combatere a corupției la nivelul municipiului Slobozia. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și s-a desfășurat pe parcursul unui an. Vineri, 2 august a.c., a avut loc ședința finală de evaluare a rezultatelor proiectului. Potrivit informațiilor prezentate, în acest moment 3 aleși locali și 25 de funcționari publici din cadrul instituției au devenit «specialiști în anticorupție». Ei au fost instruiți să respecte și să aplice unitar «normele, mecanismele și procedurile în materie de etică și integritate administrativă». Cei 28 de «specialiști» ai Primăriei Slobozia au obligația să disemineze cunoștințele asimilate în alte 5 instituții publice din Ialomița.
Realitatea e a noastră În decursul anului scurs de la demararea proiectului, Primăria Slobozia s-a remarcat printr-o serie întreagă de scandaluri publice în care a fost implicată. Reamintim, în treacăt, autorizațiile de construire ilegală pentru statuia lui Mihai Viteazu, sporurile pentru controlul fiscal periodic acordate ilegal, falsul și uzul de fals în cazul reclamantului Grigore Corneliu din Slobozia... Sigur, toate acestea (n.red.: și câte altele, despre care nu vom auzi niciodată!) nu sunt fapte de corupție. Dar sunt dovezi indirecte că administrația Mocioniu este la ani lumină de «normele, mecanismele și procedurile în materie de etică și integritate administrativă», iar cei 287293,20 lei, cât reprezintă valoarea proiectului, au fost cheltuiți inutil.
19 August 2019, 08:40 (6666 vizualizări - 26 comentarii)
Ialomița, cel mai scăzut grad de absorbție al fondurilor europene
Administrația ialomițeană a accesat fonduri europene în valoare de 658 milioane de lei
Ialomița, pe ultimul loc la absorbția fondurilor europene
Administrația din Ialomița a realizat doar 90 de proiecte cu finanțare europeană
GAL «Dunărea de Jos», campioana implementării fondurilor europene în Ialomița
Comentariile cititorilor:
(26 August 2019, 11:51)
Bani să curgă in buzunarele hoților! Nu se mai satură. Oare vor plăti aici pe Pământ sau așteptăm viața de apoi? Posibil, pe Pământ peste zeci de ani, cine-i mai apucă..,
(25 August 2019, 08:57)
Dați-o jos pe Barcari de pe zid! Vrea și ea....ca omu normal.....
(25 August 2019, 08:54)
@un român. Dacă va exista și la românii din Ialomița așa lege, ar rămâne toate școlile fără cadre; de la portar, la director! De cazat, se vor găsi pușcării. Rămân clădirile fostelor școli....
(23 August 2019, 14:04)
cei care ii lingusiti pe domnii din poza si care considerati ca merita banii astia va rog sa scrieti aici ce proiecte cu finantare europeana s-au finalizat si pentru care a fost legal sa incaseze sporurile!
eu nu cunosc niciun proiect de anvergura finalizat pe bani europeni, care sa fie si util si functional.
Treaba asta cu frica, cu puscaria, lasati-o jos ca macane! Daca ar fi corecti, cu licitatii corecte, fara firme de casa si comisioane, poate nu le-ar mai fi frica de puscarie. Daca esti corect si legist nu are de ce sa-ti fie frica! (de exemplu: sa ai liceenta de functionare la autobuze, nu sa le pui in circulatie fara si apoi sa ne spui ca legea trebuie citita in spiritul ei, nu in litera ei- primarul de la slobozia).
De acord cu bonusurile de implementare a proiectelor, dar dupa realizarea lor, atunci cand se vad beneficiile acestor proiecte transformate in investitii. Si ar trebui sa le ia functionarii aia care muncesc efectiv, nu sefii care doar pun rezolutia pe dosar si toata munca o face palmasul, nu seful. In cazul in care merge ceva prost "seful" imediat se disculpa si arunca vina pe functionar, ba ca e incompetent, ba ca a intarziat cu depunerea proiectului 2 minute, dupa un an de munca la dosar...
Recompensa pentru aceasta categorie de demnitari?? simplu: functia pentru care au candidat si au fost alesi! doar de aia ne-au aburit sa-i alegem! ca vor face si vor drege. Oricum incaseaza salariu de aproape 150 milioane lunar (timp de 4 ani).
(23 August 2019, 08:23)
Daca prin implementarea acestor proiecte nu se creeaza locuri de munca , atunci vax. Bani doldora pentru echipa de proiect ca s-a spetit. La ce s-a spetit ? Banii sa fie cheltuiti pentru lucruri de un real folos nu bazaconii. Felicitari celor care au facut intradevar investitii durabile!
(23 August 2019, 08:21)
Răpciugile scriu ca sunt sume mari alocate acestor sporuri,fiindca esti angajat deja si platit pentru ce profesezi.La puscarie se ajunge daca nu se respecta termenii si conditiile.Ai tu senzatia,"consultantule"ca intra cineva in puscarie pentru subtetana?Ori pentru alte proiecte finantate UE/cu banii returnati?Esti rău ,tâmpit si veninos.Aceste sporuri reprezinta voalat recompensa presedintelui pentru aplaudaci si lingai ca tine.Este plin judetul de proiecte ratate si este goala puscaria pentru asemenea fapte.Se ciordeste mult sub diverse forme.In 2018_2019,iubitorul de iepe,prăsitorul a reusit aceasta găselnită.Spor de reusita la proiect.Este egal cu bani dati doar pentru forma de salut matinala"Consultantule",cu putina ambitie ai reusi sa te exprimi corect si la 40 ani,poate primesti un spor de educatie de la prezident, daca pui mana putin pe carte.Sumt bani multi,nemunciti si te incadrezi pentru spor.Esti needucat,gălăgios,guraliv,trebuie doar sa iti scri numele /prenumele din CI la comentarii.Succes!
(23 August 2019, 00:01)
Alo!! Retardatilor!In toata lumea civilizată performanta se plătește!Era mai bine cand nu se ansorbea niciun euro?Cine dracu va mai înțelege rapciugilor! Sunteti prosti si rau intenționați! Daca voi ati risca sa ajungeți la puscarie, ce ati face dacă ați mai avea si un salariu de c...t? Ati mai face proiecte europene pentru populația din acest județ?
(22 August 2019, 08:52)
Bai rebutule al societatii , din cauza ca exista specii ca voi in tara asta nu o vom lua intr o directie buna , nu acceptam sa avem proiecte sa prosperam din cauza ca unii ia un procent pt ca e manager de proiect ! Mai bine sa nu avem proiecte nu? Ca respectivii sa nu mai ia nu stiu cat la suta ... e vaide capul vostru !
(22 August 2019, 08:26)
Se pot Furadanul din fondurile EU? Nu pot să cred. Aici trebuie tot justificat! Să i bage la pușcărie! Posibil, pestevreo 20 de ani după judecată...
(22 August 2019, 08:24)
Un roman profesor universitar în China pentru spaga 80 dolari a primit 3 ani de pușcărie . Dacă iese la munca manca . Așa legi trebuie adoptate și respectate Problmea este ca de va fi așa unde îi vom caza ?
(22 August 2019, 08:00)
E scris acolo,cu greseli.Este nevoie de justitie cu reprezentanti,nu cu momai.A scris omul.Norocul nostru ca ai sesizat greseli si ai scris corect(?!?!?).Dar de ce se acorda bonificatii daca proiectele aprobate au fost esecuri?
(22 August 2019, 03:20)
Bă, v-ati umplut de fapte penale cu fondurile astea, putini au știut să nu încalce legea, restul numai falsuri si înșelăciuni, câți or scăpa pe afară și câți în pușcărie, om vedea.
(21 August 2019, 18:22)
@pă sistem...,De teorie suntem scărbiți!! Care-i soluția pentru boala prostiei generalizate? Care-i relevanța gargarei tale (cu greșeli!)? Mulți vorbește, puțini face! Lasă-ne!
(21 August 2019, 08:12)
Slobozia,Ialomita.Dupa 30 ani de guvernare.Cine soldatul? Care-i imparatul?Orasul este distrus,prafuit,circulatia rutiera a primit sensuri unice dar fara sosele corect executate.Orasul a primit apa rece dar nu potabila.S-a sapat o parcare subtetana dar fara drept de parcare.Avem sala de spectacol cu geomwtrie variabila dar fara vedete si spectatori.In oras s-a construit un cartier pentru tineri,acum se vand locurile,se retrag fiindca in 10 ani nu s-a reusit sistematizarea zonei.Acum se fac strazi si utilitati.Dupa 10 ani.Partidul de guvernamant si primarii au umilit si batjocorit populatia ialomiteana.Bani au fost cheltuiti anual,cu derapaje financiare mari dar nu avem vinovati.Nu pod rutier.Nu sosele de 30 ani(Amara-Grivita).Prostimea insa voteaza pentru un dans,o bere,un mic si-o bricheta.Cu recompense si bonusuri de succes pentru apropiatii politici.Cu ZERO,7% reusita,incapabilii primesc bonusuri.Justitie avem dar fara reprezentanti,puscarii detinem dar cu putini vinovati.Traiasca partidul!
(20 August 2019, 11:42)
ROMANI TREZIȚIVĂ AVEM NEVOIE DE OAMENI CINSTIȚI ȘI CURAȚI ÎN POLITICA CĂRORA SA LE PESE ȘI DE ULTIMUL BĂNUȚ AL CONTRIBUABILULUI ? TOȚI CEI CE SUNT LA CONDUCERE POLITIC SA PLECE CU TOT CU SOȚI AMANTE CU PUPINCURISTI CU NEPOȚI DE NEPOȚI CU NEPOȚI DE CUMETRI CU TOATĂ RASA DE LIPITORI .ÎNCĂ SPER CA NE MAI PUTEM FACE BINE DACĂ OPERAM ȘI ARUNCAM TOT BALASTUL ĂSTA PUTUROS ȘI SFIDATOR.ROMÂNIA TREZEȘTE DOAR DUMNEZEU MĂ TINE CU NOI !