EVENIMENT

Haos în spitalele din Ialomița din cauza pandemiei de COVID-19
bonus: Bolnavii de TBC, fără supraveghere
Pandemia de COVID-19 a creat un adevărat haos în sistemul medical la nivelul întregii țări. Și în Ialomița sute de oameni s-au aflat în imposibilitatea de a avea acces la servicii medicale. Managerii unităților medicale din județul nostru declară public faptul că cei mai afectați au fost bolnavii cronici care nu au mai avut acces la tratamente și consultații, iar acum starea lor de sănătate s-a înrăutățit. Estimările arată că, în ultimele 3 luni, în spitalele din județ s-au prezentat cu 1500 de pacienți mai puțin decât înainte de debutul pandemiei de COVID-19.
Acces în spital, doar cu programare Deși nu a fost declarat spital suport COVID-19, Spitalul Județean de Urgență Slobozia a tratat și continuă să trateze pacienții care au suferit infecții respiratorii provocate de SARS-CoV-2. Cu toate acestea, adresabilitatea pacienților către unitatea medicală a fost mai scăzută. La Slobozia s-au tratat și internat doar cazurile urgente... În prezent, unitatea medicală și-a deschis și cabinetele din Ambulatoriu, unde accesul se face doar în baza programărilor. Iar pentru că lista este lungă, pacienții trebuie să aștepte câteva săptămâni sau poate chiar o lună pentru a fi consultați de către medici. «Policlinica este funcțională, dar accesul este doar în baza programărilor... Mai mult, pentru că situația epidemiologică o impune, accesul către Policlinică este limitat, în sensul că intră grupuri mici de persoane!» a precizat Mariana Iancu, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Iar din cauza numărului mic de persoane care este lăsat să intre la cabinetele medicale, în fața unității medicale se formează cozi, iar oamenii așteaptă cu orele până când iau contact cu medicii. Mulți dintre acești pacienți au probleme cronice pe care în ultimele luni, din cauza pandemei, le-au ignorat, iar acum starea lor de sănătate s-a agravat. «Pacienții cronici nu au mai putut să ajungă la spital să-și ia tratamentul sau să beneficieze de consultații... Este adevărat că și accesul în spitale a fost restricționat, iar transporul public a fost, de asemenea, redus! Există multe curse care nu s-au mai efectuat. Acum, pentru că nu și-au luat medicația au o stare de sănătate alterată... Noi facem eforturi pentru a-i sprijini pe toți!» a mai spus Mariana Iancu, managerul Spitalului Slobozia.
«Pacienți fac presiuni să-i tratăm!» În timp ce la Spitalul Slobozia pacienții non COVID-19 trebuie să aștepte pentru consultații, în spitalul suport COVID-19 din Fetești deocamdată această categorie de bolnavi nu are încă acces. Ministerul Sănătății a obligat încă de săptămâna trecută Direcțiile de Sănătate Publică să verifice capacitatea tuturor spitalelor de a oferi consultații medicale, însă cel de la Fetești nu poate, deocamdată, să primească alte categorii de bolnavi în afară de cele cu probleme respiratorii generate de virusul SARS-CoV-2. Unitatea medicală trebuie să-și regândească circuitele astfel încât secțiile unde se tratează pacienții de COVID-19 să nu se intersecteze cu celalalte unde ar trebui consultați pacienții non COVID-19. În tot acest timp, bolnavii din zona de Est a județului Ialomița, care până la izbucnirea pandemiei erau monitorizați de medicii din Fetești, sunt obligați să vină la Slobozia. «Trebuie să ne punem la punct foarte multe aspecte pentru a putea primi și alte categorii de bolnavi, iar ele nu se rezolvă peste noapte... Într-adevăr există o presiune din partea pacienților să-i tratăm în acest spital, dar deocamdată este foarte greu să facem asta!» a precizat Liviu Patrichi, managerul Spitalului Municipal «Anghel Saligny» Fetești. Dincolo de lipsa circuitelor, unitatea medicală se confruntă și cu lipsa paturilor din saloane. «Cele două focare de la firma de curierat și de la fabrica de confecții din Urziceni au făcut ca adresabilitatea pacienților COVID-19 să crească la nivelul unității noastre. Practic, avem aproape toate paturile ocupate!» a mai spus Liviu Patrichi, managerul unității medicale din Fetești.
S-a redus numărul internărilor
Oficialii Casei Județene de Asigurări de Sănătate au precizat faptul că, din cauza pandemiei de COVID-19, numărul internărilor la nivelul județului Ialomița, pe toată perioada Stării de Urgență și în timpul Stării de Alertă, s-a redus cu aproximativ 1500. Din fericire, finanțarea unităților medicale nu va fi afectată, întrucât spitalele vor primi bani conform numărului de externări prevăzut în Contractul Cadru.
Bolnavii de TBC, fără supraveghere Limitarea transportului în comun a făcut ca adresabilitatea pacienților care suferă de TBC către cele 3 dispensare din județ să se reducă. Deși oamenilor le-a fost prescris tratamentul corespunzător pentru o perioadă de timp mai îndelungată sau distribuit prin intermediul medicilor de familie, monitorizarea stării de sănătate a fost aproape inexistentă. «Noi nu am mai avut control asupra acestor pacienți... Am făcut demersuri pentru a le oferi acces la medicație, însă nu știm dacă și-au luat tratamentul, ce răspuns au avut la acest tratament. Este posibil ca în perioada următoare și în județul Ialomița să apară noi cazuri de TBC!» trage un semnal de alarmă Mădălina Baltă, medic specialist în Pneumologie. Totodată, activitatea dispensarelor TBC din Fetești și Urziceni a fost blocată după ce medicii coordonatori au fost recrutați în spitalele suport COVID-19.
19 Iunie 2020, 10:10 (6907 vizualizări - 25 comentarii)
Ialomița: 20 de noi cazuri de COVID-19
Ialomița: 35 de noi cazuri de COVID-19
Ialomița: 40 de noi cazuri de COVID-19
Unități mobile pentru pacienții COVID-19, în curtea Spitalului Județean de Urgență Slobozia
Bolnavă de COVID-19, internată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia: «Medicii și asistentele sunt niște îngeri păzitori!»
Comentariile cititorilor:
(23 Iunie 2020, 12:52)
Garantezi 100% ca daca sunt inlocuiti toti managerii de spitale, se elimina spaga in totalitate??Sau daca sunt demisi toti angajatii care iau spaga, adica 99% gasesti repede inlocuitori??
Asta se intampla la nivel national, nu numai aici, in Slobozia...Adevarul este ca managera de aici le-a cam stricat socotelile spagarilor, dar, doar atat..
(23 Iunie 2020, 09:58)
Si tu ai chiulit,ca prea sari oparit. Daca tie iti place alcoolul nu inseamna ca toti beau sau isi inghit chiar si pastilele cu el. Sa-ti fie de bine si mahmureala usoara!
(22 Iunie 2020, 23:52)
#Stati in casa , ce atata vot ,ce atata spital si democratie.
(22 Iunie 2020, 23:50)
Bai nu stiu cat a chiulit ala de a postat inaintea ta dar tu ai o mare problema cu alcoolul. Mai lasa sticla si gramatica fugi la culcare ,vezi sa nu amesteci pastilele cu bautura.
(22 Iunie 2020, 22:39)
Nu stiu cati sunteti, dar cel care a postat mesajul sub acest nume a cam chiulit de la scoala. Apropo de prostit, nu trebuie sa se mai chinuie nimeni, se pare ca ai reusit singur.
(22 Iunie 2020, 22:15)
E Vela Bela ,Mandolina Sica si Plavanu vor simti motiunea de cenzura din plina, alegerile se vor organiza si PNL-ul va cadea cu toata forta. Nici dupa 30 de ani nu s-au invatat, ce-au zis las ca ne-au votat poporul ,facem ce vrem, facem tot sa le aratam noi muschii. E uite ca o sa ne stergem la fund cu voi ,auziti bine pnl-istilor si astia din psd care credeti ca ne mai prostiti. Vom vota cu cine vrem dar cu voi PSD si PNL niciodata.
(22 Iunie 2020, 18:12)
Daca managera platita de la buget cu 21500 lei(peste 4500 euro) pe luna e asa timida, sa lase locul altuia, mai putin indulgent.
(22 Iunie 2020, 12:29)
Din cauza lipsei de personal managerii sunt indulgenti cu cadrele medicale si nu pot aplica sanctiuni sau sa-i dea afara!Si pacientii sufera, nu managerul, nu cadrele medicale care au buzunarele doldora de spagi.Cum sa educi un om matur, sa nu mai ia spaga???Sa zica:,,eu nu am nevoie de banii dvs, eu am salariu''???!!!Poate sa-i spuna asta 100 de manageri, el tot ce vrea face..si daca nu-l prinzi asupra faptului, cine e vinovat??Chiar daca sunt puse camere in spitale, gasesc ei o metoda sa nu refuze..
(22 Iunie 2020, 09:56)
Tocmai managerul este cel care gestioneaza"nepasarea si incapabilitatile "cadrelor medicale.
(21 Iunie 2020, 23:28)
Buna seara! O situatie inimaginabila din Spitalul din Slobozia, secolul XXI. Pacienții se spală DOAR cu apă rece pentru că nu este apă caldă de ajuns pentru tot spitalul. Cum este posibil sa stai pe căldurile acestea internat in spital și să nu ai acces la un duș cu apă caldă? Din spital nu ai voie să vii acasă să faci duș pt că este carantină. Așa că esti nevoit să te speli ca "scoțienii"! Un lucru de apreciat este că băieții de la pază se ocupă de transportul pachetelor de strictă necesitate aduse de aparținători pt pacienții internați, fără a accepta vreo "atenție".
(21 Iunie 2020, 23:20)
Oamenii nu au murit din cauza managementului, ci din cauza nepăsării și incapabilitatii cadrelor medicale, a infirmierelor care nu spala bolnavii cu săptămânile, nu-i schimba pana nu le bagi ,,ceva" in buzunar, a asistentelor care lasă siringa pe perna și vin dupa vreo două ore ca sa te simti sa cotizezi, a medicilor care la salariile uriașe nu se mai obosesc sa se ocupe prea mult de bolnavi.
(21 Iunie 2020, 21:56)
La nivel național ce o fi, dacă în Ialomita pandemia de COVID-19 a creat un adevărat haos în sistemul medical. În aceasta perioda numai în Ialomița sute de oameni s-au aflat în imposibilitatea de a avea acces la servicii medicale. Din toti cei bănuiți ca au murit de COVID-19 niciunul nu a fost autopsia. Pe de alta parte vedem ca pe acest PNL nu interesează de acești bătrâni neputincioși, bolnavi de alte boli cronice. De fapt ei PNL urmăresc alte scopuri și pregatesc mendrele pentru a câștiga puterea si aflam din presa.
Cât promite PNL primarilor ca să dezerteze din PSD: Cel puțin un proiect administrativ local plus 10 miliarde lei vechi
Mai-marii liberali calca legea in picioare! Mai multi primari pesedisti au fost sunati de membri de partid din anturajul presedintelui PNL, C B lansand oferte politico-economice cu iz PENAL! Concret: primarilor dispusi sa tradeze PSD si sa dezerteze in tabara PNL li s-au promis: fonduri pentru cel putin un proiect administrativ local plus 10 miliarde lei vechi, bani veniti direct de la Guvern, pe care primarii sa-i foloseasca cum vor muschii lor (insasi momeala are caracter penal!), scrie Ziarul de Vâlcea.
Probabil ca se vor gasi tradatori care sa inghita oferta ILEGALA liberala… Autoritatile judiciare trebuie sa verifice aceasta informatie si sa demareze urmarirea penala impotriva faptuitorilor!
Întrebam și noi public pentru prieteni, câți primari PSD din Ialomița au fost sunati sau vizitați de reprezentanții de marca ai PNL din zona Ialomita cu propuneri de acest gen.
Căti primari au fost trecuți în tabara PNL din PSD în 2016 și ce beneficii au avut, dacă au avut în ultimi 4 ani. Pam, pam, sa încercăm și sa vedem ce spun domniile lor din instituțiile de forță ale statului.
(21 Iunie 2020, 19:44)
Cand o sa fii batran(a) o sa te ia altii la intrebari de ce nu stai in casa pe timp de pandemie, gen"unde te grabesti, nebunule?" O sa vezi ca n-are cine iti face piata, cine sa-ti plateasca facturile iar bolile, care coplesesc cam toate persoanele in varsta, te vor chinui si pe tine, obligandu-te sa ingrosi cozile pe la spitale fara sa-ti mai aduci aminte cat de mult te deranjau batranii in tinerete..
(21 Iunie 2020, 17:54)
Urmeaza din pacate o perioada lunga de haos...scapa cine poate!?
(21 Iunie 2020, 15:11)
A înnebunit toată lumea,mai ales ăștia bătrânii. Ei nu înțeleg încă ca trebuie sa se protejeze de acest virus nenorocit. Și cât a fost stare de urgenta umblau la magazin de 10 ori pe zi, lua un morcov, pătrunjel mai ieșea după paine, și nu înțeleg de ce dracu la orice coada ma așez trebuie sa vina o baba sau un mos grăbit sa stea lipit de mine ca se grăbește. Unde va grăbiți nebunilor? Asa și la spital se duc ei de la ora 7 chiar dacă programarea o au la ora 11. Sa fie și ei acolo poate mai vb de PSD, PNL, de ăștia care ii mint odată la 4 ani ca le măresc pensia... Nici cu generațiile care vin din urma nu-mi este frica o sa crestem analfabeți și retarzi.