EVENIMENT

Cu autobuze închiriate
Transportul public la Slobozia produce pierderi de peste 1 milion de lei anual
În urmă cu 2 ani, în luna august 2018, administrația Mocioniu decidea reînființarea Serviciului Public de Transport Local la Slobozia. La momentul respectiv, decizia a reprezentat o condiție obligatorie pentru accesarea unui proiect european în valoare de 7 milioane de euro pentru achiziționarea a 13 autobuze electrice. La 1 august 2019, primarul Adrian Mocioniu devenea unul dintre primii călători al celor 5 autobuze închiriate care deservesc cele două trasee din oraș, respectiv Slobozia Nouă și Bora. După un an de funcționare, Serviciul Public de Transport Local a înregistrat pierderi de 1,6 milioane de lei...
Promisiuni electorale cu Adrian Mocioniu
Reînființarea Serviciului Public de Transport Local în anul 2018 a generat un imens scandal public. Una dintre mizele acestei decizii a fost eliminarea din piață a firmei Nick Touring, care deservea deficitar traseele concesionate la nivelul orașului. Oficial însă, administrația Mocioniu și-a justificat decizia susținând că acest Serviciu reprezintă o condiție obligatorie pentru accesarea unui proiect european în valoare de 7 milioane de euro, respectiv achiziția a 13 autobuze electrice pentru 5 trasee de transport la nivelul orașului. Timp de încă un an, până la 1 august 2019, Nick Touring a continuat să asigure transportul călătorilor în condiții improprii, în vreme ce administrația locală asigura populația că cele 13 autobuze electrice «sunt pe drum». Licitația, blocată încă de-atunci la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a determinat municipalitatea să ia decizia de a asigura transportul public la Slobozia că autobuze închiriate. Costurile declarate ale acestei decizii, conform estimărilor oficiale făcute de către Adrian Mocioniu, se ridicau la peste 2 milioane de lei anual.
Transportul public la bani mărunți
La un an distanță de când Adrian Mocioniu a devenit unul dintre primii călători ai autobuzelor închiriate, situația este dezastruoasă. Pentru a face funcțional acest Serviciu, municipalitatea a angajat 23 de oameni: un manager de transport, 3 dispeceri, 2 controlori, un șef de coloană, 11 șoferi, un mecanic auto, un contabil, un consilier de achiziții, un consilier resurse umane și un muncitor necalificat. Orientativ, salariul șefului de coloană este de 5130 lei lunar, contabilul, cei trei dispeceri și managerul de transport au salarii de 4560 lunar, șoferii câștigă 3040 lei lunar, iar mecanicul auto 2850 lei lunar. Directorul Serviciului ar fi trebuit să aibă un salariu lunar de 9500 de lei, însă Adrian Mocioniu a preluat atribuțiile acestei funcții, încercând să economisească niște bani. Nu a reușit, căci chiria fiecăruia dintre cele 5 autobuze (închiriate de la firma Womy Equipment Suply BV) costă 5041 lei lunar. La aceste cheltuieli se adaugă chiria pentru cele 11 panouri de afișaj electronic din stații, care costă 1785 de lei lunar, combustibilul, pentru care autoritățile locale nu precizează nicio sumă, etc... Una peste alta, confirmă autoritățile, Serviciul cheltuie mai bine de 2 milioane de lei anual, în condițiile în care veniturile reprezintă 900 mii de lei.
Viitorul sună sumbru
Convins că achiziția celor 13 autobuze electrice este doar o chestiune de timp, primarul Adrian Mocioniu susține la acest moment că nu regretă nicio clipă deciziile luate: «E normal să funcționăm cu autobuze închiriate... Dumneavoastră ați cumpăra autobuze în condițiile în care știți că veți avea autobuze electrice?». Primarul Adrian Mocionu nu a putut preciza însă momentul acestei achiziții și nici costurile conexe ale acestei investiții. Cert este că, în așteptarea lor, administrația locală a semnat, în aprilie 2020, un contact de 36 milioane de lei pentru «Modernizarea transportului public din Municipiul Slobozia». Banii, și ei europeni, vor fi utilizați pentru construirea unei baze auto pentru cele 13 autobuze ecologice... care nu există! În așteptarea acestor minuni investiționale, primarul Adrian Mocioniu crede că susținerea din bani publici a unui Serviciu Public de Transport Local este normală. «Acest serviciu nu trebuie să aducă venituri, ci să asigure necesitățile de transport ale locuitorilor acestui oraș!» a declarat Mocioniu.
Curat ilegal, domnule primar! Imaginea acestei reușite edilitare ar fi incompletă dacă nu am reaminti incidentul de debut. Timp de o săptămână, între 1 și 8 august 2019, cele 5 autobuze închiriate de către administrația Mocioniu au circulat ilegal, fără licență de transport și cu plăcuțe de înmatriculare europene. În urma unui control al Poliției, 4 dintre cele 5 autobuze au fost trase pe dreapta, li s-a ridicat plăcuțele de înmatriculare și li s-a interzis să circule timp de o lună. Pentru a depăși situația, primarul Adrian Mocioniu a convins Consiliul Local să declare «starea de urgență pentru asigurarea continuității Serviciului Public de Transport Local».
20 Iulie 2020, 07:50 (3835 vizualizări - 8 comentarii)
Vestigiile infoturistice ale eternei și fascinantei Slobozii
Pierderi lunare de peste 60 mii de lei
Administrația Mocioniu circulă într-un singur autobuz!
Poliția Rutieră a tras pe dreapta autobuzele Primăriei Slobozia
Comentariile cititorilor:
(21 Iulie 2020, 12:52)
Este absolut firesc sa avem un transport local decent in oras. Desigur, sunt si cei care nu folosesc astfel de servicii si atunci nu se gandesc la restul calatorilor. O parte dintre acestia sunt cei care ii ironizeaza pe retelele de socializare, spunandu-le "ca le miroase mana a bara de autobuz". Parerile sunt si vor fi impartite mereu, nu-i poti multumi pe toti. Si, subscriu, transportul local nu este profitabil, insa conditia este de a se asigura acest serviciu obligatoriu. Nici dezinsectia/deratizarea/golirea subsolurilor, sau orice alt serviciu oferit de primarie nu este neaparat rentabil din punct de vedere financiar. In particular putem vorbi de reducerea unor cheltuieli in legatura cu transportul local; de ce este nevoie de atat personal? este mai ieftin sa inchiriezi panouri de afisaj decat sa le cumperi, de ce se lungeste boala cu achizitia autobuzelor electrice, platind chirie pe cele SH atata timp, etc. Insa, transportul local trebuie sa fie asigurat, dar nu oricum, ci in mod decent. Ceea ce am avut pana acum a fost o mare mizerie; o firma privata care pur si simplu si-a batut joc de calatori, pentru a-si minimiza pierderile si a-si maximiza profitul. Deci, nu vreau rentabilitate (a nu se intelege risipa de bani nejustificati), ci transport local decent!
P.S. mai dati si voi drumul la aerul conditionat in autobuze mai soferi, iar mata primare, mai umbla si cu otobuzul, chiar daca este second hand. Asa te laudai la inceput, ca iti lasi masina in garaj si circuli laolalta cu populimea. Poate asa dau astia drumul la aer conditionat!
(21 Iulie 2020, 12:21)
In legatura cu deversarea de pe DJ201 dintre Bora si Cosimbesti nu se sesizeaza nimeni? Mediul sau administratorul de drum. Periodic pe partea carosabila se deverseaza apa care angrebeaza nisip si devine pericol pentru traficul rutier sa nu mai zic ca iti murdaresti masina cu tot felu de substante. Cineva trebuie sa ia masuri
(20 Iulie 2020, 22:32)
1 nici un transport local din lume, de stat, nu este pe profit. Era mai bine probabil cu autobuzele lui Pericli, cam asta meritam. 2. De ce naiba au semnat toti(mediu) pana la primar? Ori nu stiti ca e mana psd-ului. 3. Chiar ar fi bun un audit peste tot asa, pe la institutiile statului, sa vedem si noi unde si cine minte!
(20 Iulie 2020, 18:35)
Un real ipocrit acest primar! ne vorbeste de respect, de ce a facut el...ce ai facut tu primarule?! Ai adus groapa de gunoi radioactiva la noi in oras, sa devenim groapa de gunoi a Europei?!
@UN BANDIT: ai dreptate , cancerul o sa ne manance din cauza acestui depozit! Dar ce-l intereseaza pe ipocritul asta de primar, el pleaca in alt oras ca-si permite iar pe noi si generatiile urmatoare ne-a distrus definitiv, ne ingroapa de vii!
Groparul Sloboziei..asta esti primarule ipocrit! Groparul Sloboziei!
(20 Iulie 2020, 12:55)
In afacerea autobuzelor pe linga primar mai este implicat si (...) de la primarie ,care se ocupa cu colectare fondurilor.
(20 Iulie 2020, 10:37)
Un audit meseriaș, o DNA, rezolvă lucrurile!!! Atunci stăm de vorbă!!!
Ce zici domn' primar?
(20 Iulie 2020, 10:13)
Primaria se afla in groapa iar Mocioniu sapa de zor...la groapa. Ce sa faci tata cu 13 autobuze electrice in Slobozia , te trezesti in Constanta, Iasi sau Brasov ??? Acuma, ce o fi fost si in capul consilierilor locali de au aprobat asemenea aberatie ???? In privinta pagubei de numai 1,6 miliioane lei, am mari dubii ca ar fi atat de mica.
(20 Iulie 2020, 08:14)
1. Sa investigam mai apasat..si o sa descoperim ca a inchiriat autobuze de la o sageata, de la un paravan al lui...cu alte cuvinte muta banii din bugetul primariei in propriul buzunar.
2. Acest primar bandit a facut cel mai mare rau posibil Sloboziei, a emis autorizatie de constructie pentru groapa de deseuri radioactive ( prietenii de la PRO Romania l-au sustinut ), transformand orasul nostru in noul Cernobâl! Peste 20 de ani o sa murim de cancer si leucemie. (...), ai adus cancerul si moartea in oras!