EVENIMENT

Ialomița are funcțional doar un singur centru de vaccinare
Autoritățile din Ialomița au reușit să deschidă doar un singur Centru de vaccinare comunitar, din cele 8 amenajate la nivelul administrațiilor locale. Centrul se află în Slobozia și și-a început activitatea miercuri, 10 februarie 2021. În cazul celorlalte 7, deocamdată Direcția de Sănătate Publică Ialomița nu a estimat o dată certă la care pot fi deschise. Marea problemă o reprezintă lipsa personalului care să asigure asistența medicală necesară oamenilor programați pentru vaccinare.
Haos la vaccinare Ialomița are 8 Centre de vaccinare comunitare destinate imunizării persoanelor cuprinse în etapa a II-a și a III-a a campaniei de vaccinare anti-COVID-19. În Slobozia și Fetești există câte două centre, iar la Urziceni, Țăndărei, Amara și Fierbinți-Târg câte unul. Deși autoritățile locale au fost obligate prin acte normative să amenajeze spațiile astfel încât să corespundă criteriilor impuse de Ministerul Sănătății, la nivelul județului a fost posibilă deschiderea doar a unuia singur. Inițial, problema a fost generată de dozele insuficiente de vaccin. Acum, sincopele sunt determinate de lipsa personalului medical care ar trebui să asigure asistența medicală în timpul procesului de vaccinare. Activitatea este organizată astfel încât medicii și asistentele să lucreze în ture, asigurând două fluxuri de vaccinare, așa cum sunt prevăzute în documentele oficiale ale Ministerului Sănătății. Singurul Centru de vaccinare comunitar funcțional este la Slobozia și a fost amenajat în incinta Centrului pentru persoane vârstnice «Răsărit în amurg». «Începând cu data de astăzi, 10 februarie a.c., la acest Centru se pot programa pentru vaccinare persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani care doresc să se vaccineze și sunt eligibile fazei a II-a de vaccinare. Ne referim la persoanele aflate în evidență cu boli cronice sau lucrători care desfășoară activități în domenii cheie sau personal din domeniul economic!» a precizat Dan Noel, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Ialomița. Deschiderea acestui Centru nu rezolvă însă problema cozilor pe care oamenii programați pentru imunizare le formează în curtea spitalelor din Urziceni, Fetești și Slobozia. Unitățile medicale fac față cu greu numărului mare de persoane care vin la imunizare și, nu de puține ori, activitatea lor este dată peste cap. La intrare se formează cozi, iar sistemul informatic în baza căruia oamenii sunt înregistrați cedează. «Datoria noastră era să imunizăm doar personalul medical. Acum trebuie să vaccinăm și persoanele cuprinse în etapa a II-a a campaniei. Este mult de muncă, iar personalul spitalului nostru este limitat. Cu toate acestea facem eforturi pentru ca activitatea de vaccinare să nu se blocheze...» a declarat Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Datele Direcției de Sănătate Publică Ialomița arată că de la debutul campaniei de vaccinare (7 ianuarie 2021) și până în prezent, în Ialomița s-au imunizat împotriva COVID-19 aproximativ 10 mii de persoane.
Scădere dramatică a testărilor pentru depistarea SARS-Cov-2
Ialomița, la fel ca multe alte județe din țară, se află în Zona Verde, datorită numărului mic de cazuri de COVID-19 depistate zilnic. Deși vestea ar trebui să ne bucure, autoritățile susțin faptul că numărul testelor realizate înregistrează o scădere îngrijorătoare. Din datele Direcției de Sănătate Publică Ialomița reiese faptul că, spre deosebire de perioada noiembrie-decembrie 2020, în prezent în Ialomița se realizează cu 30% mai puține teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Principala cauză o reprezintă refuzul persoanelor cu simptomatologie specifică de a apela la autorități pentru depistarea și monitorizarea infecției cu SARS-CoV-2. «Mulți oameni au simptome și, fie nu se testează, fie își fac acasă teste rapide, fără a mai anunța autoritățile... Testele rapide pe care cetățenii și le fac singuri acasă nu sunt recunoscute. Sunt valabile cele efectuate în spitale sau de către Serviciul Județean de Ambulanță Ialomița!» a declarat Dan Noel, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Ialomița. Puține la număr, testările oficiale pe care autoritățile reușesc să le efectueze influențează la rândul lor rata de incidență a cazurilor, indicator care are un impact major asupra a ceea ce se întâmplă în cadrul comunităților. De rata de incidență, de exemplu, depinde activitatea școlilor sau a localurilor publice. În lipsa unor date corecte, autoritățile nu pot să determine în mod concret dimensiunea infectărilor și să stabilească o rată de infectare care să corespundă situației reale din comunitate. Mai mult, persoanele care au simptome de COVID-19 dar se testează acasă nu pot fi monitorizare, părăsesc locuința și pot transmite virusul mai departe.
10 Februarie 2021, 07:50 (1897 vizualizări - 3 comentarii)
Ialomițenii au venit în număr mare la spitale pentru a se vaccina anti-COVID-19
Medicii din Ialomița se pregătesc de vaccinarea anti-COVID-19
Ialomița va avea 8 centre de vaccinare anti-COVID-19
Fonduri risipite pentru amenajarea Centrelor de Vaccinare Comunitare din Ialomița
Comentariile cititorilor:
(12 Februarie 2021, 18:11)
Unde este centrul asta, la Barbulesti ?????? Ha ha ha!!!!! Vaccin in Ialomița, contra a ce virus, al primarilor nesimțiți ai PSD. PSD sa stea la coada ca de 30 ani numai cu manevre umbla. Țuica ba este vaccinul vostru.
(11 Februarie 2021, 09:48)
la medicul de familie sa se faca vaccinul care nu necesita frigider special?!
nu ne mai dati de colo colo..........
(10 Februarie 2021, 12:40)
Pe vremea comuniștilor, doctorul și asistenta de la dispensar se ocupa de vaccinare. Vaccinarea pentru TBC care s-a făcut pentru prima dată în anii 1960, o făceau din caravana care colinda toate satele. Stiți cât aveau salariile atunci ? Câteva sute de lei. Acum, medicii de familie au venituri de nici nu au visat și nu are cine ne vaccina. Suntem de-a dreptul tâmpiți! De la începutul pandemiei, ce au făcut aceștia pentru pacienți, au stat izolați, nu i-a deranjat nimeni. Cine este neputincios la DSP, să plece, acasă.