EVENIMENT

23 de hectare, plantate în următorii 5 ani
Pădurea urbană de la Urziceni
bonus: Nicu Popa, slobozeanul care vrea perdea forestieră de protecție la marginea orașului
La sfârșitul săptămânii precedente, Asociația «Pădurea Copiilor», în parteneriat cu administrația publică din Urziceni, a reluat proiectul de împădurire urbană demarat în urmă cu două săptămâni. Proiectul este susținut de către OMV Petrom, iar organizatorii speră ca în anii următori numărul voluntarilor implicați în proiect să crească. «Este unul dintre puținele proiecte de împădurire din Ialomița... Sperăm ca exemplul de bună practică să determine și alte administrații locale să ne urmeze!» declară Gabriel Cateliu, consilier local USR și unul dintre inițiatorii proiectului.
Voluntarii pădurii urbane Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, Asociația «Pădurea Copiilor», în parteneriat cu administrația publică din Urziceni, a demarat acțiunea de împădurire a unui teren de 6 hectare pe care era situată fosta groapă de gunoi a orașului. Proiectul a fost susținut activ de către Gabriel Cateliu, consilier local USR și unul dintre membrii activi a Asociației. «Am plantat peste 1000 de puieți, din diferite specii! Peste câțiva ani aici vom avea stejari, frasini, tei, cireși, goruni, măceși... Cel puțin 9 specii de pomi care se adaptează foarte bine acestui areal geografic!» a precizat Gabriel Cateliu. Efortul voluntarilor din cadrul Asociației a fost dublat de cel al angajaților OMV Petrom, unul dintre susținătorii acestei inițiative. Aceasta este a doua etapă a proiectului inițiat la Urziceni. Anterior, voluntarii Asociației «Pădurea Copiilor» au mai împădurit două hectare de teren în centrul orașului.
Exemplu de bună practică Administrația din Urziceni a identificat pe raza localității 23 de hectare de terenuri neproductive. În următori 5 ani, toate aceste terenuri vor fi transformate în păduri. Consilierul local Gabriel Cateliu apreciază că progresul înregistrat în această toamnă este unul uriaș și că aceasta este singura soluție de salvare a mediului urban. «Aceste păduri vor fi monitorizate de către Asociație pe o perioadă de 5 ani, după care vor fi predate autorităților locale. Eforturile noastre au fost dublate de identificarea unor surse de finanțare pentru curățarea terenurilor. În cazul celor 6 hectare pe care a fost groapa de gunoi, costurile au fost de 30000 de lei. Pare o sumă derizorie, dar orice ajutor financiar este binevenit!» mai precizează Gabriel Cateliu. În cazul în care proiectul inițiat la Urziceni se va concretiza, în mai puțin de 5 ani orașul va deține a doua pădure urbană ca dimensiune din județ, după parcul dendrologic de la Amara a cărui suprafață este de 64 de hectare.
Autoritățile ba, cetățenii da
Nicu Popa, slobozeanul care vrea perdea forestieră de protecție la marginea orașului
De mai bine de 5 ani, un slobozean încearcă să sensibilizeze autoritățile locale solicitând sprijin pentru înființarea unei perdele forestiere de protecție la marginea de Nord a orașului. Până la acest moment, eforturile sale au fost tratate cu indiferență. «Nu renunț, dar nici nu pot de unul singur!» declară Nicu Popa, cel care a inițiat proiectul.
Un vis care împlinește 5 ani În urmă cu 5 ani, proaspăt mutat în Cartierul Gării Noi, slobozeanul Nicu Popa a înțeles că una dintre multele probleme cu care se confruntă orașul o reprezintă lipsa unor perdele forestiere de protecție care să apere orașul de viscolele de peste iarnă. În aceste condiții, inițiativa împăduririi zonei de la marginea Cartierului și a orașului, de-a lungul căii ferate, a părut inițial ușoară: «Am fost la domnul primar Mocioniu și m-a trimis la plimbare... Adică m-am plimbat din birou în birou ascultând ideile funcționarilor publici. Domnul Ambruș mi-a explicat care sunt condiționările impuse de Serviciul de Urbanism, Mocioniu mi-a spus că n-ar strica să construim acolo și două terenuri de fotbal... Iar după mai multe săptămâni, timp în care am reușit să fac o schiță a terenului și am găsit pomi la Direcția Silvică, au început să spună că nu e momentul. Așa a trecut toamna, primăvara... și mandatul! Când a venit domnul Soare primar, am luat-o de la capăt... Iar după un an, sunt în aceeași situație!». În pofida eșecului său, Nicu Popa continuă să spere că autoritățile locale vor înțelege necesitatea realizării unor perdele forestiere de protecție: «Nu renunț, dar nici nu pot de unul singur! Iar zona despre care vorbesc nu e singura din Slobozia care are nevoie să fie protejată de o pădure. Dacă autoritățile locale ar fi făcut un efort minim, acum o aveam deja...».
Niciodată nu e târziu
Autoritățile locale anunță de mai bine de 10 ani că fac eforturi pentru realizarea de perdele forestiere de protecție în jurul orașului. Aceste eforturi se rezumă însă doar la declarații. În realitate, numărul de arbori din oraș scade vertiginos, iar acțiunile de toaletare a parcurilor demarate de DADP irită populația. În plus, una dintre cele mai vechi perdele forestiere de protecție a orașului, cea din imediata vecinătate a Variantei, a fost tăiată pentru a face loc unei parcări uriașe. Primarul Sloboziei, Dragoș Soare, a promis în campania electorală cu care a câștigat Alegerile că problemele de mediu vor reprezenta una dintre preocupările permanente ale administrației. După un an de mandat, slobozenii așteaptă cu interes ca «preocuparea» să se concretizeze.
18 Noiembrie 2021, 11:20 (2630 vizualizări - 2 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(19 Noiembrie 2021, 19:01)
Bun lucru la Urziceni, FELICITARI! Am auzit ca la plantare a participat si MARINARUL (...), ala care taia padurile, prins si condamnat de instantele de judecata. Un sef psd-ist, sef patron amanetist, care a amanetat, furat si taiat, hectare, din padurile seculare. A auzit la Emil Strainu, ca in 10 ani, va creste nivelul Mari Negre cu 7 metri si implicit Urziceniul va deveni port la MAREA NEAGRA. Asa ca oficial fiind seful hautoritati navale si vaznd pe radar ca padurile din preajma Urziceniului, nu permit intrarea in port a flotei natinale, A RAS PADURILE. Acum smerit, avand un harlet in mana, planta puieti, avea 3.456.567.324. de ore de munca de efectuat, in folosul comunitati. Sper sa termine de plantat puietii, pana ajunge MAREA NEAGRA LA CATANGA!
(18 Noiembrie 2021, 16:47)
A fost un masacru ce s-a întâmplat cu pomii tăiați de-a lungul variantei de la Kaufland spre Privightoarea. Parcare imensă? Cui folosește? Unei persoane, unei firme? Și pentru asta sunt ignorați mii, zeci de mii de cetățeni? Care vor fi expuși prafului de pe acea platformă betonată, vântului direct fără obstacol natural, zgomotului mașinilor din acea parcare imensă. Unde e interesul colectiv? Beneficiarul acestui masacru (om sau firmă) se simte confortabil?