EVENIMENT

Primarii ialomițeni PNL, la Bruxelles cu jalbele-n proțap
Europarlamentarul Dan Motreanu a deschis Parlamentul European pentru aleșii locali din Ialomița
bonus: «România se află în cel mai bun moment al său!»
În perioada 11-13 mai 2022, două delegații de aleși locali din Ialomița și Brăila au participat la o întâlnire de lucru la Bruxelles, organizată de europarlamentarul PNL Dan Motreanu. Întâlnirea, anunțată inițial drept una formală, a devenit pentru invitați un prilej de a explica și a cere măsuri administrative absolut necesare pentru absorbția de fonduri europene. «Suntem printre țările Uniunii Europene care au recunoscut că nu au capacitatea administrativă de a absorbi aceste fonduri europene. Inițial, în această situație au fost 17 țări... Acum au rămas 6. Din păcate, ne numărăm și noi printre ele!» a declarat în cadrul întâlnirii cu primarii europarlamentarul Dan Motreanu. La întâlnire a participat și europarlamentarul Rareș Bogdan, liderul grupului de europarlamentari PNL din PPE. Acesta a susținut că România trebuie să identifice cu orice preț soluții de majorare a gradului de absorbție al fondurilor europene.
Bruxelles, Mecca administrației locale românești Anual, fiecare europarlamentar român are dreptul legal de a invita la Bruxelles 100 de persoane pentru ședințe de lucru sau întâlniri informative care promovează activitatea României în UE. În perioada 11-13 mai 2022, a venit rândul a două delegații de aleși locali din Ialomița și Brăila, invitați în Parlamentul European de către europarlamentarul român Dan Motreanu. Printre cei invitați s-au numărat primarul Sloboziei, Dragoș Soare, edilii localităților Făcăeni, Sălcioara, Bucu, Ciulnița, Andrășești, Bordușani, Coșereni, etc. Vizita de numai o zi în Parlamentul European a culminat cu o întâlnire la care au participat europarlamentarul Dan Motreanu, liderul grupului de europarlamentari PNL din PPE, Rareș Bogdan și europarlamentarul Gheorghe Vlad Nistor. Cei trei au prezentat invitaților situația de facto a negocierilor politice privind sumele alocate de UE României în actualul exercițiu financiar și perspectivele de dezvoltare economică în actualul context geo-politic generat de declanșarea războiului din Ucraina. Întâlnirea a durat mai bine de două ore și a depășit granițele formale impuse de regulamentele Instituției.
Cu jalba-n proțap prin Parlamentul Europei Plini de frustrări administrative și extrem de motivați, edilii locali din cele două județe au cerut la unison europarlamentarilor români prezenți să modifice legislația privind accesarea fondurilor europene. Deși aparent antagonice, opiniile primarilor ialomițeni vizează probleme de fond care în curând vor deveni insurmontabile. «Există funcționari publici care sabotează proiectele europene aflate în derulare... Am un proiect în valoare de 6 milioane de euro care riscă să fie blocat din această cauză!» a susținut public, la Bruxelles, primarul Sloboziei, Dragoș Soare. «Salarizarea pesonalului din administrația publică implicat în accesarea de fonduri europene este deficitară. La Andrășești au plecat doi funcționari publici numai în ultima săptămână. Pentru bani mai mulți și responsabilități mai puține...» a susținut primarul comunei Andrășești, Vasile Adrian. «Am un proiect derulat în cadrul Programului Operațional Regional. Și trebuie avizat de Minister... Doamna de acolo, cea care ne controlează, a spus că nu este o prioritate pentru ea. Noi am luat banii, iar acum au început să vină facturi cu penalități pentru că nu ne-au făcut decontul. Iar contractul a expirat... Și toate astea se întâmplă deoarece pentru doamna respectivă proiectul nostru nu e o prioritate...» a declarat primarul comunei Făcăeni, Nuți Roșu.
Dan Motreanu crede că România poate mai mult Problemele reclamate de către primarii ialomițeni nu reprezintă o surpriză pentru europarlamentarii români. Dan Motreanu a susținut în fața celor prezenți că problemele cu care se confruntă administrația din România se regăsesc la nivelul a cel puțin 6 state europene: «Suntem printre țările Uniunii Europene care au recunoscut că nu au capacitatea administrativă de a absorbi aceste fonduri europene. Inițial, în această situație au fost 17 țări... Acum au rămas 6. Din păcate, ne numărăm și noi printre ele! Problema noastră nu este că avem prea mulți funcționari publici. Cu 1,2 milioane de funcționari publici în România suntem sub media Uniunii Europene... Problema e că avem prea puțină forță de muncă angrenată în sectorul privat! În aceste condiții, prioritatea noastră o reprezintă identificarea de oportunități care să permită crearea de locuri de muncă și susținerea sectorului privat în România. Aceasta este provocarea la care răspundem. Și vă asigur că facem toate eforturile de care suntem capabili, ca parlamentari și ca țară, pentru a negocia în favoarea României. Fără acest efort nu am fi fost azi aici, chiar dacă aparent rezultatele sunt modeste...».
Soluția lui Rareș Bogdan
Rezultatele modeste ale României au fost descrise celor prezenți de către europarlamentarul Rareș Bogdan. Potrivit declarațiilor făcute de acesta, gradul de absorbție al fondurilor europene în România depășește cu greutate procentul de 50% din sumele aflate la dispoziție, procent care se află la mare distanță de cel al unor țări precum Polonia, Italia sau Irlanda, care se apropie de procentul de 100% grad de absorbție: «Avem cele mai greoaie proceduri din Europa, proceduri pe care nu le-a impus Europa, ci noi înșine... Dacă vă veți întâlni cu un polonez care a accesat fonduri europene, veți constata că grosimea dosarului pentru un proiect în valoare de 40 milioane de euro nu este nici jumătate din înălțimea unui telefon mobil. Atât!». În opinia lui Rareș Bogdan, rolul europarlamentarilor români este de a obține alocări bugetare mai mari în fiecare ciclu financiar și pentru toate programele existente, urmând ca mecanismele naționale de absorbție a acestor fonduri să fi exemplificate la nivel guvernamental în România. «Soluția nu am inventat-o eu! Ea există... Atunci când și-au dat seama că nu pot accesa bani europeni, polonezii au apelat la specialiști din alte țări. Grecii i-au angajat pur și simplu, iar unii dintre acești specialiști au rămas pentru totdeauna acolo. E o soluție din multe posibile, evident... Dar depinde exclusiv de noi, acolo, acasă, să le identificăm!» a susținut Rareș Bogdan.
Dan Motreanu, un europarlamentar de cursă lungă
«România se află în cel mai bun moment al său!»
Europarlamentar la primul mandat, Dan Motreanu a ajuns în Parlamentul European în 2019, după o cursă de anduranță prin politică și administrație. A fost deputat în perioada 2004-2016 (3 mandate). A obținut primul mandat pe listele Alianței DA PNL-PD, în circumscripția București, iar pe următoarele două le-a câștigat în Călărași. Din 2019 este membru al Parlamentului European, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), membru al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO), membru al Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului și membru supleant al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI).
Viața la 10000 de euro lunar Pentru un om care câștigă 10000 de euro lunar, europarlamentarul Dan Motreanu nu pare un om fericit. Constrângerile din marea familie a Popularilor Europeni sunt draconice, politica negocierilor tripartite consumă timp și resurse, viața poleită de la Bruxelles nu poate ascunde problemele din țară. E europarlamentar al unei țări mici, a cărei poziție în Europa trebuie rescrisă și negociată permanent: «Nu înțelegem pentru că nu vrem... Dar știm că e adevărat! România e o netă beneficiară a fondurilor europene, indiferent de problemele cu care se confruntă în privința absorbției banilor. Raportul între ceea ce contribuim la bugetul Uniunii Europene și ceea ce primim este infinit pozitiv pentru noi... Este un lucru pe care trebuie să îl știe fiecare român și e foarte important că bugetul pe care îl avem de la UE ne permite să dezvoltăm foarte multe proiecte acasă și să recuperăm deficite și decalaje pe care le avem față de alte țări din UE, pornind de la infrastructura din toate domeniile și până la tehnologie... Dincolo de problemele cu care se confruntă, România se află în cel mai bun moment al său!» explică Dan Motreanu poziția și viziunea sa după 4 ani în Parlamentul European, dintre care 2 au fost sabotați constant de pandemie.
O perspectivă de 80 miliarde de euro Apelul la echilibru pe care îl promovează Dan Motreanu este, înainte de toate, o consecință a activității de europarlamentar. Experiența de europarlamentar și cele 3 mandate de parlamentar i-au permis să înțeleagă deplin un adevăr altfel banal. «Doar prin negocieri permanente putem reuși. În următorii 10 ani avem de absorbit aproximativ 80 miliarde de euro. Banii ăștia s-ar putea regăsi în viața fiecărui român, în buzunarul său sau în serviciile pe care le putem oferi prin acești bani... În plus, avem acest sistem de garanție NATO care, repet, ne permite să susținem că suntem în cel mai bun moment pe care România l-a avut vreodată! Pericolul de la Est a existat dintotdeauna, dar e prima dată când avem o umbrelă eficientă...» susține, de asemenea, Dan Motreanu. În opinia sa, singura șansă pentru ca România să depășească statutul de țară neguvernabilă administrativ o reprezintă investițiile în Educație. În opinia sa, la acest moment, decalajele dintre România și țările Europei se adâncesc din cauza sistemelor de Educație diferite și a constrângerilor care apar. «Tinerii României au o inteligență nativă și, dacă investim în Educație, România poate crește ca țară în perioada imediat următoare... Iar aici vorbim de ani, nu de mandate sau decenii!» a adăugat europarlamentarul Dan Motreanu.
Ce a făcut Europa pentru Ialomița?
Unul dintre cele mai interesante momente ale acestei întâlniri politice de la Bruxelles l-a reprezentat cel care a vizat prezentarea investițiilor realizate cu ajutorul fondurilor europene în Ialomița. Valoarea totală a exemplelor de investiții finalizate și funcționale de la nivelul județului se ridică la 60 milioane de lei. Din păcate, aceste investiții considerate finalizate fie aduc beneficii infime județului, fie nu aduc niciun beneficiu...
În universul nostru nu e la fel ca-n al lor Conform site-ului prezentat delegației de aleși din Ialomița (https://what-europe-does-for-me.eu), la nivelul Parlamentului European există informații centralizate privitoare la investițiile realizate în județ. Lista nu epuizează investițiile existente și finalizate, însă confirmă diferențele dintre statistici și realitate. «În beneficiul infrastructurii educaționale a județului, fonduri europene de peste 22 milioane de lei au fost alocate pentru extinderea și modernizarea Liceului Teoretic „Carol I“ Fetești. Liceul are acum un nou corp de școală cu 10 săli de clasă, sală de festivități, sală de sport, cantină, internat pentru elevi și un bloc de garsoniere pentru profesorii navetiști. Fondul European Regional a susținut și o întreagă serie de proiecte pentru valorificarea potențialului stațiunii Amara. Aproape 13 milioane de lei au fost alocați pentru reabilitarea Parcului Dendrologic din stațiune, iar refacerea și modernizarea infrastructurii de drumuri a beneficiat de 11,3 milioane de lei. Parcul fotovoltaic cu putere instalată de 100 kW, realizat cu fonduri europene în valoare de 1,8 milioane de lei și funcțional din 2016, contribuie la acoperirea consumului instituțiilor publice și a iluminatului stradal din localitate. Revenirea stațiunii la vechea ei glorie continuă cu un proiect de 11,6 milioane de lei din Fondul Regional pentru reabilitarea Grădinii de Vară» se arată în prezentarea făcută Ialomiței.
21 Mai 2022, 09:20 (6796 vizualizări - 3 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(23 Mai 2022, 15:37)
S-au dus primarii la Bruxelles, cât sā se tragā în pozā. La Ciulnița a fost ziua comunei. Bere și circ. Distracție pe cinste, difuzatā în direct. Cântāreți de mâna, era sā-i flatez sā scriu a doua. Nici vorbā. Participanți, cei care sunt abonați la pomeni de Paște, Crāciun și alte sārbātori, la pachete și ajutor social. Artificii. Chelului, tichie de mārgāritar.Investiții, da. La Ciulnița. În rest câte un WC. Primarul s-a umflat pe scenā pe post de DJ. Mult prost gust5.
(21 Mai 2022, 23:12)
La Bucu mai facem ceva cu ocazia asta? Au trecut 5-10 ani de la ultimele lucrari pentru populatie. In rest…ne-au cam depasit toate comunele. S-a lasat pe o ureche Dnul Primar…a fost mereu laudat, ca a obosit saracul… E ocupat mai nou si cu porcii si mieii, pe langa agricultura. Sa se intoarca in privat atunci, sau lumea e atat de limitata in cat sa il voteze pentru 100 de metri de noi trotuare. Ziceam si noi..e sat/comuna langa Slobozia, nu e in fundul Judetului. Merita ca in BUCU sa fie mai mukte investitii publice care sa atraga investitii private. Doamne ajuta!
(21 Mai 2022, 10:00)
Mai europarlamentari buni, spuneri-mi ce fumati de vedeti toate realizarile astea minunate din Ialomita....