Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Cooperativa Agricolă «Bostănăria», soluția de supraviețuire a pepenarilor ialomițeni

O nouă inițiativă în comuna Gheorghe Doja

Cooperativa Agricolă «Bostănăria», soluția de supraviețuire a pepenarilor ialomițeni

Începând cu acest an, comuna Gheor­ghe Doja va avea o a treia coo­perativă agricolă de producție. Producătorii locali de pepeni au înțeles că asocierea reprezintă singura metodă prin care pot rezista pe o piață concurențială extrem de puternică. Cooperativa Agricolă «Bostănăria» investește 70000 de euro într-un depozit propriu, iar vicepreședintele Viorel Radu speră ca soluția să îi permită să secu­rizeze o afacere pe care o face de peste 20 de ani.

Loteria pepenilor Ultimii 2 ani de pandemie au obligat pro­ducătorii de pepeni din comuna Gheorghe Doja să-și regândească aface­rile. Dependenți de cererea și oferta de pe piață și lipsiți de orice formă de protecție din partea statului, producătorii locali au ales soluția «cooperativelor agricole». Coo­perativa Agricolă «Bostănăria» este a treia înființată în comună, iar vicepre­ședintele Viorel Radu susține că «este singura soluție pentru a rezista în piață». «Am avut 2 ani cumpliți, în care am muncit, dar nu am câștigat nimic... Am plătit doar cheltuielile! Și nu doar eu, toată lumea. Așa că a trebuit să ne regândim afacerile. Nu poți munci doar ca să plătești datorii... Așa că am decis să ne unim 5 firme și să facem Cooperativa. N-am mai așteptat banii europeni. Facem pe banii noștri. Mai încet și mai greu poate, dar nu mai depindem de nimeni!» susține Viorel Radu în fața depozitu­lui pe care îl construiește la Gheorghe Doja.

Pariul împotriva sistemului Cooperativa Agricolă «Bostănăria» are în componență 5 firme, iar una dintre ele furnizează de ani buni fructe și legume în marile supermarket-uri din România. For­mula ar putea reprezenta o rețetă pentru succesul pe termen lung, dacă piața de profil va avea răbdare cu «Bostănăria». Investițiile de până la acest moment se ridică la 70000 de euro și cresc de la o zi la alta. Însă cei 5 întreprinzători care și-au unit firmele într-o afacere comună sunt optimiști. «Nu ne putem văita de clienți... Avem fiecare! Dar acum se pun pepeni în toată țara... De toate felurile. Oamenii nu înțeleg ce în­seamnă calitatea. Pentru 10 bani mai puțin, cumpără de oriunde. Noi avem, împreună, 250 de hectare. Și prin asociere putem ajunge cu pepenii noștri în toată țara!» ne mai spune Viorel Radu. În anul 2022, «Bostănăria» pariază exclusiv pe pepeni. Însă ambițiile Cooperativei sunt mult mai mari. În anii următori speră să adauge culturilor existente și culturi de le­gume, iar în paralel cu acest proiect să construiască și o fa­brică de procesare a acestora.

Cu o inițiativă nu se face primăvară Soluția identificată la Gheorghe Doja este una de compromis, recunoscută după ani lungi de așteptare. Iar multe dintre pro­blemele cu care se confruntă «cooperativele agricole» rămân insurmontabile. «Bostănăria» estimează că va produce 4000 de tone de pepeni în anul în curs. Iar la nivelul comunei producția ar putea fi de 5 ori mai mare! Pentru toată această producție nu există însă forță de muncă suficientă. Producătorii de pepeni nu sunt singurii care se confruntă cu această pro­blemă. Pro­ducătorii din bazinele legumicole din zona Maia sau Mihail Kogălniceanu-Gura Ialomiței se plâng și ei de lipsa forței de muncă. La acest neajuns se adaugă lipsa spa­țiilor de depozi­tare și legislația promovată de stat în defavoarea producătorilor români. Cea mai nouă dintre regle­mentările legislative nou-apărute, Legea 321 modificată în 2021, avea rolul declarat de a proteja producătorul român în relația cu marii comercianți. În rea­litate însă, re­glementările pe care le conține sunt punitive, iar producătorii de legume și fructe au cerut din nou modificarea acesteia.

25 Iunie 2022, 10:20 (3779 vizualizări - 8 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Cineva care stie:
(2 Iulie 2022, 07:31)
Am vazut eu peesonal cum se trateaza pepenii....mananci un pepene acum si apoi intr.o juma de ora esti la wc...de la chimicale
dojan(a):
(27 Iunie 2022, 22:13)
nu exista pepene adevarat si sanatos sa se coaca inainte de intai august.
acum toti producatorii, in  goana dupa inavutire ( sa iasa pe piata cu " trufandale " cu mult inainte de sezonul normal al fiecarei legume sau fructe ) pompeaza chimicale in terenul cultivat sau direct in produsul agricol pana la saturatie. este exact ca o cursa a inarmarii  numai ca, daca armele  poate se stocheaza si sunt utilizate doar ca amenintare, produsele agricole ale acestora sunt puse in farfuria noastra.
ca s-a depistat la Matca in materie de chimicale utilizate in vestitele sere si solarii ale vestitilor producatori, exista ( nedepistatate ) cam peste tot, in toate marile bazine legumicole ale patriei.
pofta buna.........
Rodica:
(26 Iunie 2022, 12:32)
Eu îl cunosc pe Viorel că este "pepenar " înainte să pună....pepeni.In 2012 umbla cu mașina de cozonaci ca să iasă primar. A ieșit tot doamna Elena Cristea. A rămas în istoria statului nostru cu numele de ...picior de porc.
Gogu:
(26 Iunie 2022, 08:45)
Cu siguranta vor trece multi ani pana cand pepenele va redeveni un produs consumat, cum era acum 10 ani. Concret, anul trecut am mancat decat 2 pepeni. Dupa al doilea ne-am imbolnavit cu totii, si nu am mai cumparat. Bineinteles, toti sunt umflati la maximum de azotati. Am cerut unui amic cultivator un pepene neumflat de azotati, iar raspunsul uluitor a fost: nu exista asa ceva, nici la el, nici la nimeni. Eu cred ca e un aliment aflat intr-un mare declin din cauza lacomiei producatorilor.
Curiosul :
(25 Iunie 2022, 16:25)
Felicitări, susțin produsele românești,sa realizați tot ce v-ați propus.
Mary :
(25 Iunie 2022, 12:19)
Înțeleg reclama, dar contest conținutul. Nu de puține ori am cumpărat din piață pepeni și am fost neplăcut surprins de un gust atipic. Mulți piețari au cumpărat pepeni de la producătorii din Gheorghe Doja, fără să știe la ce tratament neortodox aveau să fie supuse plantațiile de pepeni sau legume. Adevărul a ieșit la iveală în cele din urmă. În cursa nebună de câștig imediat, majoritatea producătorilor de pepeni și-au săpat fântâni pe locurile respective în care sunt răsturnați saci cu azotat de amoniu, îngrășământul clasic, fără să se țină seama de pânză freatică, iar cu această soluție rezultată irigă necontrolat plantațiile de pepeni sau legume. Și cum totă lumea știe și Garda de Mediu nu știe, ar fi bine să se ia măsurile ce se impun.
Corcodel de la Dumitresti:
(25 Iunie 2022, 11:55)
Felicitari lui Viorel Radu!  A luptat cu morile de vant, a invins, este un om de mare caracter.  Un adevarat fermier, la 4 dimineata, am avut ocazia sa-l vad pe tarla. Nu plecam la furat de pepeni la acea ora, pur si simplu treceam sa fac o cartografiere  a unui teren proprice pentru o alternativa. Daca am avea 20 de oameni ca el, am salva agricultura din judet, nu am mai avea nevoie de ministri ai agriculturi pe care sa-i pupam sa vina la panglici si a doua zi sa fie anchetati ca a dat concursul la ialomiteanul nostru! FELICITARI DOMNULE VIOREL RADU!
Goe:
(25 Iunie 2022, 10:32)
Dragi ialomiteni cumparati pepeni de la Doja după 10 august!Primele serii de pepeni,cand pretul e bun,sunt foarte puternic tratate si in timp va aduc probleme de sanatate.Dupa data de 01.07 nu se mai tratează pepenii.Mie mi-a spus un cultivator vechi din Doja.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 10 Aug 2022
84 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
« 1 3 4 5 6 7 8 9 396 397

Ialomița: 55 de noi cazuri de COVID-19

Marți, 9 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28578, fiind înregistrate 55 de cazuri noi față de ziua de luni, 8 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

9 August 2022, 13:55
(103 vizualizări - 0 comentarii)


Protopiatul Slobozia: Atelier de împletit metanii

Protopiatul Slobozia: Atelier de împletit metanii

Luni, 8 august 2022, Protopopiatul Slobozia împreună cu Școala Gimnazială «Sfântul Ierarh Nicolae»Bucu și în colaborare cu Parohia Bucu, prin implicarea părintelui Daniel Hertz, a organizat o nouă activitate ...[citește_toată_știrea]

9 August 2022, 13:40
(133 vizualizări - 0 comentarii)


2

Ialomița: Reținuți pentru «tentativă la furt calificat»

Sâmbătă, 6 august a.c., polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Urziceni au reținut doi bărbați, de 42 și 50 de ani, din județul Ilfov, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 15:15
(235 vizualizări - 0 comentarii)


3

anunț angajare

SC AGRO RAM SRL
cu sediul în comuna Bordușani/Ialomița
scoate la concurs un post de
MECANIC AUTO,
contract de muncă
pe perioadă nedeterminată,
salariu 3000 lei+sporuri de week-end,
program 8 ore/zi,
un avantaj foarte mare
în ocuparea locului de muncă
îl constituie vorbirea
limbii engleză și turcă
CONDIȚII
-vorbirea unei limbi străine
(turcă, engleză)
-spirit de echipă
-capacitate de a rezolva
eventuale probleme
Relații la telefon 0724/036.668
adresa de e-mail [email protected]

8 August 2022, 15:05


4

Ialomița: 39 de noi cazuri de COVID-19

Luni, 8 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28523, fiind înregistrate 39 de cazuri noi față de ziua de duminică, 7 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 13:50
(223 vizualizări - 0 comentarii)


5

Jandarmeria Ialomița angajează ofițeri din sursă externă

Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița organizează concurs pentru ocuparea a 2 posturi de execuție vacante de ofițer, specialitatea resurse umane, respectiv tehnologia informației, cu personal recrutat ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 11:35
(285 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Țăndărei și Manasia

Accidente la Țăndărei și Manasia

Sâmbătă, 6 august 2022, în jurul orelor 13,50, un echipaj de pompieri din Țăndărei cu o ambulanță SMURD a fost solicitat să intervină la un accident rutier produs pe DN2A, în orașul Țăndărei. În eveniment ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 11:20
(301 vizualizări - 0 comentarii)


7

Incendiu la un apartament din Fetești

Vineri, 5 august 2022, în jurul orei 9,30, două echipaje de pompieri din Fetești, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 11:10
(208 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești incendiu


APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8 august 2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 09:20
(216 vizualizări - 0 comentarii)


9

Ialomița: 20 de noi cazuri de COVID-19

Duminică, 7 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28484, fiind înregistrate 20 de cazuri noi față de ziua de sâmbătă, 6 august a.c., când au ...[citește_toată_știrea]

7 August 2022, 13:40
(321 vizualizări - 0 comentarii)


10

Ialomița: 35 de noi cazuri de COVID-19

Sâmbătă, 6 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28464, fiind înregistrate 35 de cazuri noi față de ziua de vineri, 5 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

6 August 2022, 13:20
(442 vizualizări - 0 comentarii)


11

Razie la Fetești

Efective mărite din cadrul IPJ Ialomița au acționat joi, 4 august a.c., sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi ialomițeni, pentru prevenirea faptelor antisociale, combaterea ...[citește_toată_știrea]

5 August 2022, 14:05
(543 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești razie


12

Ialomița: 40 de noi cazuri de COVID-19

Vineri, 5 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28429, fiind înregistrate 40 de cazuri noi față de ziua de joi, 4 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

5 August 2022, 13:30
(524 vizualizări - 0 comentarii)


Recensământul Populației și Locuințelor 2021: Cercetare post-recensământ

Conform art.29 pct. g) din O.U.G. nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare și a Programului ...[citește_toată_știrea]

5 August 2022, 10:20
(786 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 50 de noi cazuri de COVID-19

Joi, 4 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28389, fiind înregistrate 50 de cazuri noi față de ziua de miercuri, 3 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

4 August 2022, 13:55
(605 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Facilități fiscale accesate de contribuabili în primul semestru al anului 2022

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează că la nivelul judetului, în prima jumătate a anului 2022, se aflau în derulare 282 de eșalonări la plată pentru suma totală de 22,96 milioane ...[citește_toată_știrea]

4 August 2022, 13:40
(703 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Arestat pentru «complicitate la furt»

În cursul zilei de marți, 2 august a.c., polițiștii de Investigații Criminale din Fetești au acționat pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea ...[citește_toată_știrea]

3 August 2022, 15:15
(789 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 86 de noi cazuri de COVID-19

Miercuri, 3 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28339, fiind înregistrate 86 de cazuri noi față de ziua de marți, 2 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

3 August 2022, 13:25
(771 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 16 august 2022, termen pentru depunerea situațiilor financiare semestriale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2022 a operatorilor economici se aplică entităților cărora le sunt ...[citește_toată_știrea]

3 August 2022, 13:10
(628 vizualizări - 0 comentarii)


19
Muzeul Județean Ialomița: «Zâmbiți, vă rog!»

Muzeul Județean Ialomița: «Zâmbiți, vă rog!»

Istoria fascinantei arte a fotografiei a fost trăită de micuții înscriși în programul muzeal-educațional «Șezătoarea Copiilor», miercuri, 3 august a.c., la Muzeul Județean Ialomița, sub genericul  ...[citește_toată_știrea]

3 August 2022, 11:40
(740 vizualizări - 0 comentarii)


Grădina de Vară Amara, inaugurată

Duminică, 7 august a.c., Primăria Amara va inaugura noua Grădină de Vară, locație reabilitată printr-un proiect cu fonduri europene. Evenimentul va fi marcat de un spectacol de operetă românească «Centenarul ...[citește_toată_știrea]

3 August 2022, 08:10
(838 vizualizări - 0 comentarii)


Crunți: Urmărit de polițiști în lanul de floarea-soarelui

Luni, 1 august a.c., un bărbat de 49 de ani din localitatea Crunți a fost depistat în flagrant de polițiștii ialomițeni în timp ce conducea un autoturism sub influența alcoolului. Oamenii legii au observat ...[citește_toată_știrea]

2 August 2022, 13:30
(1241 vizualizări - 4 comentarii)


Ialomița: 90 de noi cazuri de COVID-19

Marți, 2 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28253, fiind înregistrate 90 de cazuri noi față de ziua de luni, 1 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

2 August 2022, 13:15
(814 vizualizări - 0 comentarii)


Recensământul Populației și Locuințelor 2021: 96,90% dintre ialomițeni s-au recenzat

Conform statisticilor Direcției Județene de Statistică Ialomița, la data de 31 iulie a.c., la nivelul județului Ialomița s-au recenzat 238812 de persoane, reprezentând 96,90% din populația rezidentă țintă ...[citește_toată_știrea]

2 August 2022, 13:04
(1066 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 3,72%, rata șomajului în luna iunie 2022

La sfârșitul lunii iunie 2022, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 3467 șomeri (din care 1584 femei), rata șomajului fiind de 3,72%, cu 0,69% sub valoarea ...[citește_toată_știrea]

2 August 2022, 10:45
(896 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Urziceni: Campanie de donare de sânge

Protopopiatul Urziceni: Campanie de donare de sânge

Luni, 1 august 2022, Protopopiatul Urziceni a organizat o nouă acțiune în cadrul campaniei naționale susținută de Patriarhia Română, respectiv «Donează sânge, salvează o viață!». Astfel, o echipă medicală ...[citește_toată_știrea]

1 August 2022, 13:30
(1154 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 26 de noi cazuri de COVID-19

Luni, 1 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28163, fiind înregistrate 26 de cazuri noi față de ziua de duminică, 31 iulie a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

1 August 2022, 13:15
(789 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Locuință cuprinsă de flăcări

Țăndărei: Locuință cuprinsă de flăcări

Sâmbătă, 30 iulie a.c., trei echipaje de pompieri din Țăndărei, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs ...[citește_toată_știrea]

1 August 2022, 12:00
(913 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente rutiere la Coșereni și Gura Ialomiței

Accidente rutiere la Coșereni și Gura Ialomiței

Duminică, 31 iulie a.c., pe raza localităților Coșereni și Gura Ialomiței s-au produs două accidente rutiere, în urmă cărora au rezultat opt victime. La fața locului au intervenit paramedicii SMURD însă ...[citește_toată_știrea]

1 August 2022, 11:50
(996 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 8 noi cazuri de COVID-19

Duminică, 31 iulie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28137, fiind înregistrate 8 cazuri noi față de ziua de sâmbătă, 30 iulie a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2022, 13:50
(998 vizualizări - 0 comentarii)


« 1 3 4 5 6 7 8 9 396 397
Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...