Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Statuia lui Mihai Viteazul-«Moș Crăciun» ar putea reveni în Piața Unirii

Statuia lui Mihai Viteazul-«Moș Crăciun» ar putea reveni în Piața Unirii

Controversata poveste a statuilor lui Mihai Viteazul din Slobozia a iscat un adevărat război în instanță. Statuia lui Mihai Viteazul-«Moș Crăciun» are aviz din partea Comisiei Naționale a Monu­mentelor de For Public din cadrul Mi­nisterului Culturii, în timp ce varianta ecvestră care îl întruchipează pe ace­lași dom­nitor, expusă în Piața Unirii în prezent, nu deține acest document. Potrivit legii, expunerea publică a unei astfel de lucrări trebuie realizată în baza acestui aviz... În 2018, Primăria Slobozia a atacat în instanță avizul dat pentru statuia lui Mihai Viteazul-«Moș Crăciun», dar a pierdut procesul la Tribunalul București. Adminis­trația locală a făcut recurs, cauză în­registrată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Primul termen al acestui proces a fost stabilit pentru luna octombrie 2022. «Vom decide ce se va întâmpla cu aceste statui în funcție de sentința judecătorilor!» a comentat situația Elena Pacală, directorul Direcției Județene pentru Cultură Ialomița.

Statuie contestată, dar avizată În anul 2014, de Ziua Națională a României, orașul Slobozia devenea cu­noscut în toată țara după ce reprezentanții administrației locale, condusă la vremea respectivă de Alexandru Stoica, au dez­velit o statuie din piatră masivă, care ar fi trebuit să-l întruchipeze pe domnitorul Mihai Viteazul. Lucrarea, realizată de graficianul Vasile Aionesei, a fost contestată de întreaga comunitate, locuitorii Sloboziei asemuindu-l pe voievod cu «Moș Crăciun». Deși contestată, această lucrare a primit avizul privind expunerea publică din partea Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public, structură specializată din cadrul Ministerului Culturii. În anul 2017, din cauza controverselor apărute în spațiul public pe seama statuii lui Mihai Viteazul-«Moș Crăciun», ad­ministrația locală a Sloboziei, condusă de Adrian Mocioniu, decide amplasarea în Piața Unirii a variantei ecvestre a statuii lui Mihai Viteazul. Realizată de sculptorul Gabriel Manole și cu un aspect mult mai aproape de imaginea din manualele de Istorie a voievodului, această statuie nu a primit însă avizul privind expunerea pu­blică din partea Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public. Specialiștii au respins solicitarea pe care Primăria Slobozia a făcut-o, încă din 2017, motivând faptul că lucrarea sculptorului Gabriel Manole «nu corespunde din punct de vedere al fizionomiei cu domnitorul Mihai Viteazul».

Se întoarce «Moș Crăciun»? Un an mai târziu, în 2018, Primăria Slobozia a deschis un proces pe rolul Tribunalului București prin care a solicitat anularea avizului dat de Comisia Națională a Monumentelor de For Public pentru statuia lui Mihai Viteazul-«Moș Crăciun» și reavizarea statuii ecvestre a domnitorului. În 2021, Tribunalul București a respins acțiunea ca inadmisibilă, considerând faptul că avizul dat inițial de specialiștii Ministerului Culturii este conform legii. Administrația locală a Sloboziei a atacat cu recurs sentința dată de Tribunalul București, noua acțiune fiind înregistrată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Primul termen stabilit de Curtea Supremă în această cauză este luna octombrie 2022. Dacă judecătorii din cadrul ÎCCJ vor menține sentința de fond a Tribunalului București, administrația locală va fi obligată de lege să expună public statuia lui Mihai Viteazul-«Moș Crăciun». Repre­zentanții Direcției Județene pentru Cultură Ialomița susțin că o decizie în acest sens va fi luată după ce procesul se va finaliza. «Este prematur să ne pronunțăm acum cu privire la această situație. Vom decide ce se va întâmpla cu aceste statui în funcție de sentința judecătorilor!» susține Elena Pacală, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița. De 5 ani, statuia lui Mihai Viteazul-«Moș Crăciun» se află în grija Direcției de Administrare a Domeniului Public din cadrul Primăriei Slobozia.

Primăria Slobozia, executată silit din cauza lui «Moș Crăciun»
Scandalul public legat de statuia lui Mihai Viteazul-«Moș Crăciun» a adus executorii judecătorești la ușile Primăriei Slobozia. După 2 ani de procese, în baza unei sentințe judecătorești definitive, administrația locală a fost obligată să-i plătească artistului Vasile Aionesei suma de 116 mii de lei pentru execuția controversatei lucrări. Ideea amplasării la Slobozia a unei statui care să-l întruchipeze pe voievodul Mihai Viteazul a aparținut unui afacerist local care a promis admi­nistrației publice faptul că va finanța execuția operei. În urma controverselor care au apărut în jurul lucrării lui Vasile Aionesei, omul de afaceri a refuzat să facă plata, devenind obligația Primăriei Slobozia de a achita contravaloarea statuii.

2 August 2022, 10:25 (2054 vizualizări - 5 comentarii)

Citiți și:
Ministerul Culturii îl vrea pe Mihai Viteazul-«Moș Crăciun» în Piața Unirii din Slobozia
Autorizație de construire ilegală pentru statuia lui Mihai Viteazul
Vestigiile administrației Stoica la Slobozia

Comentariile cititorilor:


Robert von Cristian:
(4 August 2022, 19:46)
Propun un program social:

In parcarea subterana sa ce creasca SOMN AFRICAN! Creste repede, mananca orice, inclusiv dejectii scoase din subsoluri de catre Urban. 
Fiecare familie / membru ar avea proteina asigurata lunar! Eventual, ca o sugestie, aceasta proteina sa se vanda si pe card social.

Iar deasupra, fara comisioane, spagi  pe pavele, bile, lumini insuportabile etc sa umplem Centrul de verdeata!!!!!!!In prezent, in zilele caniculare, ce vor fi tot mai multe  in viitor, la ora 08:30 in fata Prefecturii faci oua posate; adica un fel de oua fierte...asezonate cu praful maturatorilor din sec. XIX (MATUROAIE)...
Ce gust, ce savoare, ce placere...


PS:: Acesta este un pamflet nevinovat :)
Mary :
(3 August 2022, 10:42)
Nu ne mai miră nimic. Așa cum revin țânțarii, ori promisiunile că vom avea apă potabilă, ce mai contează o statuie?! Avem un oraș de patru kilometri în lungime și probabil tot atât în lățime care este mutilat sistematic așa cum fiecare decident visează. Sunt pasaje pietonale în paragină care nu au fost reabilitate niciodată de când au fost făcute, în tot acest timp unele zone au suferit transformări de două, sau de trei ori, dar de prost gust, pe banii contribuabililor. Sincer, actuala Piață a Revoluției trebuia reabilitată, nu transformată într-un bazin de înot pentru copii dar fără apă, iluminat urât, fără pic de umbră în zilele toride. Chiar și așa! Dacă tot este făcută groapa aia idioată, dece iarna nu este transformată în patinuar?! O să dați vina pe vreme, că nu mai sunt iernile de altă dată, bla,bla, dar la câte minciuni auzim, sigur îngheață apa chiar și la 40 de grade.
opinie:
(2 August 2022, 22:27)
probabil ca nu trebuie pierdut timp si energie pentru anulat avizul primei statui  (  acel oribil mos craciun al lui stoica ) ci trebuielucrat pentru a  aviza a doua  statuie, cea ecvestra. si astfel se rezolva problema. eventual, daca este necesar sa  se abordez problema locului de amplasare, mos craciun , ca are deja un aviz neanulabil, sa fie dus  undeva in zona centrala a deadepeului, iar calul in piata unirii. nu ma pricep prea bine la arta, dar aceasta arata incomensurabil mai de bun simt decat  bolovanul ala mare, alb si diform.
iar pentru seful directiei de cultura, chiar ar fi o onoare sa preia responsabilitatea si sa se ocupe sa rezolve problema, ca de aia e cu cultura.
doamne ajuta.......
Ion:
(2 August 2022, 20:19)
Ai perfectă dreptate Marius.
marius:
(2 August 2022, 10:56)
Suntem 0 la amenajari peisagistice.Zero barat.Dar macar sa fie asta ultima problema a Sloboziei.Nu avem apa potabila, nu avem un aer respirabil, nu avem un iluminat stradal, nu avem strazi si trotuare decente.Nu stiu cata vina o are actualul primar, cat intreaga "increngatura politica" ce ne-a dominat pana acum.Suntem, probabil, cel mai urat municipiu resedinta de judet.Multumim fostilor edili si intregii clase politice care ne-au transformat in niste locuitori frustrati si resemnati.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Miercuri 10 Aug 2022
75 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
« 1 3 4 5 6 7 8 9 396 397

Ialomița: 55 de noi cazuri de COVID-19

Marți, 9 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28578, fiind înregistrate 55 de cazuri noi față de ziua de luni, 8 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

9 August 2022, 13:55
(105 vizualizări - 0 comentarii)


Protopiatul Slobozia: Atelier de împletit metanii

Protopiatul Slobozia: Atelier de împletit metanii

Luni, 8 august 2022, Protopopiatul Slobozia împreună cu Școala Gimnazială «Sfântul Ierarh Nicolae»Bucu și în colaborare cu Parohia Bucu, prin implicarea părintelui Daniel Hertz, a organizat o nouă activitate ...[citește_toată_știrea]

9 August 2022, 13:40
(137 vizualizări - 0 comentarii)


2

Ialomița: Reținuți pentru «tentativă la furt calificat»

Sâmbătă, 6 august a.c., polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Urziceni au reținut doi bărbați, de 42 și 50 de ani, din județul Ilfov, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 15:15
(237 vizualizări - 0 comentarii)


3

anunț angajare

SC AGRO RAM SRL
cu sediul în comuna Bordușani/Ialomița
scoate la concurs un post de
MECANIC AUTO,
contract de muncă
pe perioadă nedeterminată,
salariu 3000 lei+sporuri de week-end,
program 8 ore/zi,
un avantaj foarte mare
în ocuparea locului de muncă
îl constituie vorbirea
limbii engleză și turcă
CONDIȚII
-vorbirea unei limbi străine
(turcă, engleză)
-spirit de echipă
-capacitate de a rezolva
eventuale probleme
Relații la telefon 0724/036.668
adresa de e-mail [email protected]

8 August 2022, 15:05


4

Ialomița: 39 de noi cazuri de COVID-19

Luni, 8 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28523, fiind înregistrate 39 de cazuri noi față de ziua de duminică, 7 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 13:50
(226 vizualizări - 0 comentarii)


5

Jandarmeria Ialomița angajează ofițeri din sursă externă

Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița organizează concurs pentru ocuparea a 2 posturi de execuție vacante de ofițer, specialitatea resurse umane, respectiv tehnologia informației, cu personal recrutat ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 11:35
(289 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Țăndărei și Manasia

Accidente la Țăndărei și Manasia

Sâmbătă, 6 august 2022, în jurul orelor 13,50, un echipaj de pompieri din Țăndărei cu o ambulanță SMURD a fost solicitat să intervină la un accident rutier produs pe DN2A, în orașul Țăndărei. În eveniment ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 11:20
(303 vizualizări - 0 comentarii)


7

Incendiu la un apartament din Fetești

Vineri, 5 august 2022, în jurul orei 9,30, două echipaje de pompieri din Fetești, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 11:10
(210 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești incendiu


APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8 august 2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat ...[citește_toată_știrea]

8 August 2022, 09:20
(218 vizualizări - 0 comentarii)


9

Ialomița: 20 de noi cazuri de COVID-19

Duminică, 7 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28484, fiind înregistrate 20 de cazuri noi față de ziua de sâmbătă, 6 august a.c., când au ...[citește_toată_știrea]

7 August 2022, 13:40
(324 vizualizări - 0 comentarii)


10

Ialomița: 35 de noi cazuri de COVID-19

Sâmbătă, 6 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28464, fiind înregistrate 35 de cazuri noi față de ziua de vineri, 5 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

6 August 2022, 13:20
(445 vizualizări - 0 comentarii)


11

Razie la Fetești

Efective mărite din cadrul IPJ Ialomița au acționat joi, 4 august a.c., sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi ialomițeni, pentru prevenirea faptelor antisociale, combaterea ...[citește_toată_știrea]

5 August 2022, 14:05
(545 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Fetești razie


12

Ialomița: 40 de noi cazuri de COVID-19

Vineri, 5 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28429, fiind înregistrate 40 de cazuri noi față de ziua de joi, 4 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

5 August 2022, 13:30
(526 vizualizări - 0 comentarii)


Recensământul Populației și Locuințelor 2021: Cercetare post-recensământ

Conform art.29 pct. g) din O.U.G. nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare și a Programului ...[citește_toată_știrea]

5 August 2022, 10:20
(788 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 50 de noi cazuri de COVID-19

Joi, 4 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28389, fiind înregistrate 50 de cazuri noi față de ziua de miercuri, 3 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

4 August 2022, 13:55
(608 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Facilități fiscale accesate de contribuabili în primul semestru al anului 2022

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează că la nivelul judetului, în prima jumătate a anului 2022, se aflau în derulare 282 de eșalonări la plată pentru suma totală de 22,96 milioane ...[citește_toată_știrea]

4 August 2022, 13:40
(705 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Arestat pentru «complicitate la furt»

În cursul zilei de marți, 2 august a.c., polițiștii de Investigații Criminale din Fetești au acționat pentru depistarea persoanelor urmărite, dispărute de la domiciliu sau care se sustrag de la executarea ...[citește_toată_știrea]

3 August 2022, 15:15
(791 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 86 de noi cazuri de COVID-19

Miercuri, 3 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28339, fiind înregistrate 86 de cazuri noi față de ziua de marți, 2 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

3 August 2022, 13:25
(773 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 16 august 2022, termen pentru depunerea situațiilor financiare semestriale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2022 a operatorilor economici se aplică entităților cărora le sunt ...[citește_toată_știrea]

3 August 2022, 13:10
(630 vizualizări - 0 comentarii)


19
Muzeul Județean Ialomița: «Zâmbiți, vă rog!»

Muzeul Județean Ialomița: «Zâmbiți, vă rog!»

Istoria fascinantei arte a fotografiei a fost trăită de micuții înscriși în programul muzeal-educațional «Șezătoarea Copiilor», miercuri, 3 august a.c., la Muzeul Județean Ialomița, sub genericul  ...[citește_toată_știrea]

3 August 2022, 11:40
(743 vizualizări - 0 comentarii)


Grădina de Vară Amara, inaugurată

Duminică, 7 august a.c., Primăria Amara va inaugura noua Grădină de Vară, locație reabilitată printr-un proiect cu fonduri europene. Evenimentul va fi marcat de un spectacol de operetă românească «Centenarul ...[citește_toată_știrea]

3 August 2022, 08:10
(841 vizualizări - 0 comentarii)


Crunți: Urmărit de polițiști în lanul de floarea-soarelui

Luni, 1 august a.c., un bărbat de 49 de ani din localitatea Crunți a fost depistat în flagrant de polițiștii ialomițeni în timp ce conducea un autoturism sub influența alcoolului. Oamenii legii au observat ...[citește_toată_știrea]

2 August 2022, 13:30
(1245 vizualizări - 4 comentarii)


Ialomița: 90 de noi cazuri de COVID-19

Marți, 2 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28253, fiind înregistrate 90 de cazuri noi față de ziua de luni, 1 august a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

2 August 2022, 13:15
(816 vizualizări - 0 comentarii)


Recensământul Populației și Locuințelor 2021: 96,90% dintre ialomițeni s-au recenzat

Conform statisticilor Direcției Județene de Statistică Ialomița, la data de 31 iulie a.c., la nivelul județului Ialomița s-au recenzat 238812 de persoane, reprezentând 96,90% din populația rezidentă țintă ...[citește_toată_știrea]

2 August 2022, 13:04
(1068 vizualizări - 0 comentarii)


AJOFM Ialomița: 3,72%, rata șomajului în luna iunie 2022

La sfârșitul lunii iunie 2022, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ialomița erau înregistrați 3467 șomeri (din care 1584 femei), rata șomajului fiind de 3,72%, cu 0,69% sub valoarea ...[citește_toată_știrea]

2 August 2022, 10:45
(899 vizualizări - 0 comentarii)


Protopopiatul Urziceni: Campanie de donare de sânge

Protopopiatul Urziceni: Campanie de donare de sânge

Luni, 1 august 2022, Protopopiatul Urziceni a organizat o nouă acțiune în cadrul campaniei naționale susținută de Patriarhia Română, respectiv «Donează sânge, salvează o viață!». Astfel, o echipă medicală ...[citește_toată_știrea]

1 August 2022, 13:30
(1159 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 26 de noi cazuri de COVID-19

Luni, 1 august a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28163, fiind înregistrate 26 de cazuri noi față de ziua de duminică, 31 iulie a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

1 August 2022, 13:15
(792 vizualizări - 0 comentarii)


Țăndărei: Locuință cuprinsă de flăcări

Țăndărei: Locuință cuprinsă de flăcări

Sâmbătă, 30 iulie a.c., trei echipaje de pompieri din Țăndărei, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs ...[citește_toată_știrea]

1 August 2022, 12:00
(915 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente rutiere la Coșereni și Gura Ialomiței

Accidente rutiere la Coșereni și Gura Ialomiței

Duminică, 31 iulie a.c., pe raza localităților Coșereni și Gura Ialomiței s-au produs două accidente rutiere, în urmă cărora au rezultat opt victime. La fața locului au intervenit paramedicii SMURD însă ...[citește_toată_știrea]

1 August 2022, 11:50
(999 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 8 noi cazuri de COVID-19

Duminică, 31 iulie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 28137, fiind înregistrate 8 cazuri noi față de ziua de sâmbătă, 30 iulie a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

31 Iulie 2022, 13:50
(1001 vizualizări - 0 comentarii)


« 1 3 4 5 6 7 8 9 396 397
Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...