Ai intrat pe cel mai citit site din Ialomița!

EVENIMENT

Moștenirea Revoluției din 1989 la Slobozia

Moștenirea Revoluției din 1989 la Slobozia

La mai bine de 30 de ani de la Revoluție, orice subiect pe această temă devine desuet și vetust. Dar malaxorul istoriei continuă să macine. Alexandru Arșinel a rămas fără certificatul de revoluționar, Alexandru Mironov asemenea, reforma certificatelor de revoluționar din 2015 continuă să facă victime... Slobozia, cu cei 5 revoluționari oficiali pe care îi mai are, pare departe de acest scandal public marginal. Dar istoria nu iartă pe nimeni.

Revoluția își devoră învingătorii Până în anul 2015, în pofida nume­roaselor scandaluri publice legate de atribuirea ilegală a certificatelor de revo­luționar, acest statut părea de neatins. În 2015 însă, o Comisie Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 a realizat celebra reformă a certificatelor de revoluționar, care a restrâns condițiile în care pot fi acordate aceste documente. În 2021, Parlamentul a modificat și Legea 341/2004-legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. Modificările legislative au generat decăderea din drepturi a mii de revolu­ționari. Printre numele sonore ale scenei publice se numără deputatul AUR Nicolae Roman și actorul Alexandru Arșinel. În cazul acestuia din urmă, Secretariatul de stat pentru revoluționari constată că «nu a avut un rol determinant în declanșarea și victoria Revoluției Române (...) până la fuga dictatorului, respectiv până la 12,10 a zilei de 22 decembrie 1989». Demitizarea exponenților revoluționarilor la nivel național nu afectează imaginea celor 5 revoluționari pe care îi are Slobozia. Deși Legea 341 e clară, Petroniu Ceacu, Mircea Ploștinaru, Jan Dinescu, Ion Ciriblan și Radu Opran continuă să beneficieze de statutul social și drepturile financiare statuate anterior.

De la Tribunal la CEDO Acest epilog trist al Revoluției din 1989, via Slobozia, se suprapune peste un proces fără sfârșit pe care Asociația Luptătorilor în Revoluția din Decembrie 1989 l-a deschis împotriva Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist (SSRMLÎRC). Procesul a fost inițiat pentru a obliga SSRMLÎRC să includă Slobozia «în categoria localități­lor în care au existat morți înainte de fuga dictatorului, ora 12,10 din 22.12.1989». Conform sentinței civile nr. 72 din 19 ia­nuarie 2022, Tribunalul res­pinge solicitarea Asociației și confirmă că «în urma cerce­tărilor efectuate (...) a rezultat că în muni­cipiul Slobozia nu au existat persoane rănite, ucise sau reținute în pe­rioada 16-22 decem­brie 1989, ora 12,10, înainte de fuga dictatorului(...)». Președintele Asociației, Petroniu Ceacu, susține că Asociația nu renunță la proces și că va ajunge până la CEDO pentru a obține statutul de oraș-martir pentru Slobozia: «Primele demersuri le-am făcut încă de pe vremea când era primar Pinter... La Slobozia, la Revoluție, au murit oameni! Asociația se află acum într-un proces de reorganizare, ne pregătim de alegeri pentru că eu am niște pro­bleme de sănătate... Dar nu ne lăsăm și vom ajunge până la CEDO dacă este cazul!».

Bilanțul evenimentelor din 1989 la Slobozia
Revoluție cu 6 morți și 15 răniți
Oricât de cinică ar părea concluzia la 33 de ani de la evenimente, la Slobozia re­voluționarii nu s-au luptat cu nimeni. Informațiile coroborate ale rapoartelor apărute ulterior și atribuite fie Procuraturii, fie Securității confirmă că «schimbul de Pu­tere» s-a făcut fără luptă. Cum a fost posibil, în aceste condiții, să moară 6 oameni și să fie răniți alți 15? Aceleași rapoarte pe care se bazează sentința Tribunalului Ialomița (și care, printre altele, anulează statutul de revoluționar al celor 5 nomi­nalizați mai sus!) oferă o posibilă explicație. Cităm dintr-unul dintre aceste rapoarte: «În unele zone din municipiul Slobozia în care s-a presupus că s-ar afla teroriști s-a acționat cu foc de către formațiuni ale MApN, Gărzi Patriotice, având consecințe negative. Astfel, pe lângă producerea unor pagube materiale, a decedat prin împușcare un cetățean italian. De asemenea, a decedat prin împușcare lt. maj. Sîrbulescu Iancu de la fosta Securitate județeană, care în noaptea de 23/24.12.1989, în jurul orei 1,30, se deplasa de la domiciliu spre unitate, unde a fost chemat prin alarmare, folosind autosalvarea nr. 31-1L-608 condusă de Stan Constantin, care a fost oprită ocazional pe traseu. (...) În cadrul opera­țiunilor militare nu au existat informații exacte cu privire la amplasarea elemen­telor presupuse a fi teroriste, astfel că s-a executat foc cu armament automat de la sol, autoblindate și clădiri înalte, din diverse locuri, în funcție de suspiciunile și relatările ocazionale ale cetățenilor de pe stradă. În acest context, în ziua de 24 decembrie 1989, au mai decedat 3 persoane, respectiv Mărăcine Nicolae, împușcat de o patrulă militară în timp ce se deplasa cu autoturismul împreună cu soția, care și aceasta a fost rănită; Stan Decu a fost împușcat după ce a ieșit din curte pe stradă în timpul schimbului de focuri; Nedelcu Iancu a fost împușcat în apartament de un glonț rătăcit ce a pătruns prin geam. În afară de cele 6 persoane decedate, au mai fost rănite alte 15, dintre care 10 civili și 5 militari. Împrejură­rile în care s-au produs moartea sau rănirea persoane­lor menționate au fost cercetate de organele de Procuratură Militară care nu au conclu­zionat că evenimentele respective au fost de natură teroristă. De asemenea, datele obținute de noi ulterior nu evidențiază aspecte de implicare în astfel de acțiuni a unor teroriști».

20 Septembrie 2022, 14:20 (2155 vizualizări - 7 comentarii)

Comentariile cititorilor:


Vedetot:
(21 Septembrie 2022, 17:46)
Este trist că au trebuit să treacă 33 de ani pentru a se realiza că majoritatea acestor "revoluționari" au fost niste forme incipiente al marilor căpușe de azi, care nu doreau altceva decât să se realizeze și ei cumva, pentru că pe linie profesionala, de educatie sau morală, erau niște nulități. Venise acum momentul sa apuce și ei ceva din ciolan, fara sa probeze cu acte de absolvire a unor școli sau orice alta forma de calificare profesionala. Altfel spus, venise vremea sa promoveze și lingăii sau impotenții intelectuali sau profesionali de până atunci. Uite însă că istoria nu iartă, iar daca a început, in fine, desconspirarea acestor căpușe mici, este imperios necesar să se continue efortul și pentru desconspirarea căpușelor mari de azi. Nici nu realizam cat de mult s-ar redresa situația economică a țării daca s-ar confisca averile nejustificate ale acestor impostori. Spor la treabă și mult curaj și profesionalism pentru cei în drept sa facă dreptate.
cetatean:
(21 Septembrie 2022, 11:31)
Nu am inteles ce revolutie a fost la Slobozia ,in afara de incidentele regretabile dintre fortele armate si politie ,salvare .Si acesti 5 nu merita certificate de revolutionari .Ce se intimpla cu terenurile primite de ceilalti asa zis revolutionari ,indemnizatiile primite .
gardul patriotic:
(21 Septembrie 2022, 09:55)
Buna tema "cine detinea arme in acele vremuri"! Pe langa militari (armata, militie, secu', mai erau garzile patriotice). Pe la zgarzile patriotice nu cumva era sef fostul primar fonfait? ala de a nashit groapa. Nu cumva are si el ceferticat de razboinic? A schimbat tabara de putere impreuna cu ceilalti rasculati, stand la un whisky cu nomenclatura PCRista din care faceau toti parte, in cladirea palatului, actualmente a prefecturii. 
In dec '89 se plimba lumea pe strada la slobozia, nici urma de agitatie, iar cand intra in casa si deschidea televizorul vedea revolutia la care luau parte adevaratii revolutionari in orasele mari, Timisoara, Bucuresti, Brasov. Adevaratii curajosi au fost muncitorii de la Brasov din '87, aia au iesit singuri, nu cu valul ca-n 89. La Slobozia a fost un fas; aceeasi degringolada si regie pusa la cale doar ca sa justifice teama de...nimic. Ma rog, de celebrii "teroristi" inexistenti. Regizorii lui Ilici care isi consolidau transferul de putere.
In concluzie, singurii care meritau recunostinta si facilitati fiscale erau mostenitorii celor decedati (din greseala). Restul...doar niste capuse care s-au catarat pe eveniment pentru beneficii personale!
vasile p.:
(20 Septembrie 2022, 19:12)
eu, tot nu am inteles! cei cinci mentionati mai sunt beneficiari de asemenea ,,stimulent"?
dar, presedintele lor, ciufu mai are certificat?
Eu:
(20 Septembrie 2022, 18:44)
am participat la toate evenimentele din timpul asa zisei "revolutii"
am participat activ la tot.
a fost o porcarie, haos si anarhie fara limite
sunt in conflict cu cei care isi asuma merite de revolutionari
am refuzat de la inceput certificatul si in anii urmatori am tot avut conflicte cu ei.
evident ei sunt nemultumiti si vor ceva ce chiar nu a existat.
la inceputul anilor 90 am dat cateva declaratii procuririlor care au venit la Slobozia de la Bucuresti. le spuneam procurorii lui Voinea, acest Voinea a fost principalul procuror care s-a ocupat de dosarul revolutiei romane in tota tara.
procurorii aceleor vremuri nu au acceptat probele si realitatea declarata de martori. au selectat doar ceea ce au dorit, asta e si motivul pentru care in toata tara nu a existat si nu exista nimic transparent din acest dosar. se claseaza si se tot repune fara rost.
vinovatii pentru vietile pierdute si ranitii din Slobozia se cunosc foarte bine.
dar cum spunea un militant slobozean al acelor momente : À LA GUERRE COMME À LA GUERRE !
cine a inteles e de bine, cine nu = nu mai are niciun rost.
si o minima tema de gandire, cine detinea arme in acele vremuri si cine credeti ca a dat arme in mainile unor civili idioti ??!
Camil:
(20 Septembrie 2022, 15:50)
eu tot nu inteleg ce cauta italianul prin Slobozia in anul 1989..
Mary :
(20 Septembrie 2022, 11:46)
Bravo vouă, mai sugacilor! Voi care v-ați descurcat tot timpul și ați "făcut rost", sau ați cumpărat, un certificat de revoluționar, ori o diplomă de studii superioare și de care profitați. Ba un ban în plus (și ce bani!) ori angajați la stat pe salarii mari, iar când o să ajungeți de pensie, nu o să vă doară capul. Pâi, nu-i mai bine așa? De cât să-ți bați capul cu facultăți făcute la zi, ori mastere șau doctorate, că tot afară ajungi să muncești și să trimiți bani acasă, nu-i mai bine să furi? Și acum, măi descurcăreților, cred că a venit vremea să vă descurcați cu adevărat și să dați înapoi tot ce ați luat necuvenit.

Lasă un comentariu:

Mesaj
(maximum 2000 caractere):
captcha
Codul din imagine:
Luni 26 Sep 2022
114 cititori online
Cele mai comentate
Cele mai citite
Ultima oră
« 1 3 4 5 6 7 8 9 401 402

AJFP Ialomița: Venituri de 739,52 milioane de lei, colectate în perioada ianuarie-august 2022

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița a contabilizat, în perioada ianuarie-august 2022, venituri nete la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 739,52 milioane de lei. ...[citește_toată_știrea]

26 Septembrie 2022, 14:55
(70 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 11 noi cazuri de COVID-19

Luni, 26 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 29548, fiind înregistrate 11 cazuri noi față de ziua de duminică, 25 septembrie a.c., când ...[citește_toată_știrea]

26 Septembrie 2022, 13:04
(83 vizualizări - 0 comentarii)


2
Incendiu la o casă din Țăndărei, depozit de furaje în flăcări la Bordușelu

Incendiu la o casă din Țăndărei, depozit de furaje în flăcări la Bordușelu

Vineri, 23 septembrie a.c., pompierii din Țăndărei au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință din Țăndărei. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta ...[citește_toată_știrea]

26 Septembrie 2022, 10:55
(51 vizualizări - 0 comentarii)


3

Accidente la Urziceni și Ograda

Vineri, 23 septembrie a.c., două echipaje de pompieri din Urziceni au intervenit la un accident rutier produs între 3 autoturisme, în Urziceni. În sprijin a intervenit și un echipaj al Serviciului Județean ...[citește_toată_știrea]

26 Septembrie 2022, 10:40
(49 vizualizări - 0 comentarii)


4

AFIR va primi pentru finanțare toate cererile fermierilor depuse pentru decontarea primelor de asigurare

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță eliminarea plafonului pentru depunerea cererilor de finanțare prin submăsura 17.1 «Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor» din ...[citește_toată_știrea]

26 Septembrie 2022, 09:20
(66 vizualizări - 0 comentarii)


5

Coșereni: Doi copii, victime ale unui accident rutier

Duminică, 25 septembrie a.c., două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Urziceni au intervenit în cazul unui accident rutier produs în localitatea Coșereni, în care au fost implicate două autoturisme ...[citește_toată_știrea]

25 Septembrie 2022, 20:10
(214 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: Niciun caz nou de COVID-19!

Duminică, 25 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 rămas la 29537, nefiind înregistrate cazuri noi față de ziua de sâmbătă, 24 septembrie a.c., când ...[citește_toată_știrea]

25 Septembrie 2022, 13:10
(97 vizualizări - 0 comentarii)


7

Ialomița: 9 noi cazuri de COVID-19

Sâmbătă, 24 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 29537, fiind înregistrate 9 cazuri noi față de ziua de vineri, 23 septembrie a.c., când ...[citește_toată_știrea]

24 Septembrie 2022, 13:50
(74 vizualizări - 0 comentarii)


8
Incendiu la o casă din Țăndărei

Incendiu la o casă din Țăndărei

Pompierii din Țăndărei au fost solicitați să intervină vineri, 23 septembrie a.c., pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință din orașul Țăndărei. La sosirea forțelor de intervenție incendiul ...[citește_toată_știrea]

23 Septembrie 2022, 18:40
(503 vizualizări - 0 comentarii)


9

Ialomița: 1 nou caz de COVID-19

Vineri, 23 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 29528, fiind înregistrat 1 caz nou față de ziua de joi, 22 septembrie a.c., când au fost ...[citește_toată_știrea]

23 Septembrie 2022, 13:15
(398 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: 1,9 milioane de lei, obligații suplimentare stabilite în luna august 2022

Inspectorii Activității de Inspecție Fiscală din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Ialomița au efectuat, în luna august 2022, controale la contribuabili persoane fizice și juridice, stabilind ...[citește_toată_știrea]

23 Septembrie 2022, 10:30
(400 vizualizări - 0 comentarii)


Rovine: Locuință cuprinsă de flăcări

Rovine: Locuință cuprinsă de flăcări

Trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Slobozia au intervenit joi, 22 septembrie a.c., pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință în satul Rovine. Au ars două camere de locuit, acoperișul ...[citește_toată_știrea]

23 Septembrie 2022, 10:00
(359 vizualizări - 0 comentarii)

Taguri: Rovine incendiu


12

APIA: Sprijin în valoare de 1,3 milioane de lei pentru crescătorii de animale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile ...[citește_toată_știrea]

23 Septembrie 2022, 09:00
(398 vizualizări - 0 comentarii)


Fetești: Drogat la volan

Polițiștii ialomițeni au continuat activitățile de prevenire și combatere a consumului de droguri. Astfel, miercuri, 21 septembrie a.c., în jurul orelor 22,00, polițiștii Biroului Rutier Fetești au depistat ...[citește_toată_știrea]

22 Septembrie 2022, 15:55
(425 vizualizări - 0 comentarii)


Tânăr din Stelnica, dosar penal pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat

Miercuri, 21 septembrie a.c., în jurul orei 10,00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Fetești, împreună cu un reprezentant RAR, au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr de 26 de ani, ...[citește_toată_știrea]

22 Septembrie 2022, 15:45
(585 vizualizări - 0 comentarii)


IPJ Ialomița: Aproape 700 kg de tutun, confiscate de polițiști

IPJ Ialomița: Aproape 700 kg de tutun, confiscate de polițiști

Joi, 22 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității din cadrul IPJ Ialomița au efectuat 5 percheziții domiciliare în județul Călărași, la locuințele unor persoane bănuite de ...[citește_toată_știrea]

22 Septembrie 2022, 14:40
(653 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 10 noi cazuri de COVID-19

Joi, 22 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 29527, fiind înregistrate 10 cazuri noi față de ziua de miercuri, 21 septembrie a.c., când ...[citește_toată_știrea]

22 Septembrie 2022, 13:15
(457 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Noi cote de impozitare pentru veniturile obținute din participarea la jocurile de noroc

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că, începând cu data de 1 august 2022, au intrat în vigoare prevederile OG nr. 16/2022, pentru modificarea și completare ...[citește_toată_știrea]

22 Septembrie 2022, 12:10
(516 vizualizări - 0 comentarii)


AJFP Ialomița: Luni, 26 septembrie 2022, termenul limită de depunere a unor declarații fiscale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița reamintește contribuabililor că 26 septembrie 2022 este termenul de depunere a următoarelor declarații, pentru perioada de raportare încheiată: Formularul 100 ...[citește_toată_știrea]

22 Septembrie 2022, 11:15
(506 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 16 noi cazuri de COVID-19

Miercuri, 21 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 29517, fiind înregistrate 16 cazuri noi față de ziua de marți, 20 septembrie a.c., când ...[citește_toată_știrea]

21 Septembrie 2022, 13:20
(551 vizualizări - 0 comentarii)


Secțiunea Mica Publicitate a fost actualizată!

Secțiunea Mica Publicitate
a fost actualizată!
Cele mai noi anunțuri din Ialomița.
Se pot introduce anunțuri on-line!

20 Septembrie 2022, 18:20


Ialomița: 18 noi cazuri de COVID-19

Marți, 20 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 29501, fiind înregistrate 18 cazuri noi față de ziua de luni, 19 septembrie a.c., când au ...[citește_toată_știrea]

20 Septembrie 2022, 13:15
(653 vizualizări - 0 comentarii)


Bordușani: Adolescentă reținută pentru «tâlhărie»

Luni, 19 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Stelnica au fost sesizați de un bătrân de 81 de ani, din Bordușani, cu privire la faptul că în data de 9 septembrie a.c., a fost ...[citește_toată_știrea]

20 Septembrie 2022, 11:30
(643 vizualizări - 0 comentarii)


RAJA Constanța: Atenție, se oprește apa în orașul Fetești!

RAJA Constanța va executa de marți, 20 septembrie 2022, orele 23,00, până miercuri, 21 septembrie 2022, ora 5,30, înlocuirea unei vane de legătură pentru sectorizarea sistemului de la nivelul conductei ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2022, 21:55
(700 vizualizări - 0 comentarii)


Substanțe interzise, depistate asupra a doi tineri din Slobozia

Substanțe interzise, depistate asupra a doi tineri din Slobozia

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 17/18 septembrie a.c., în timp ce patrulau pe bulevardul Matei Basarb din Slobozia, jandarmii au observat doi tineri, de 16, respectiv 17 ani, care păreau agitați și ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2022, 13:50
(942 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: 8 noi cazuri de COVID-19

Luni, 19 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 29483, fiind înregistrate 8 cazuri noi față de ziua de duminică, 18 septembrie a.c., când ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2022, 13:40
(825 vizualizări - 0 comentarii)


Maestrul chitarei Maxim Belciug concertează pentru prima dată la Slobozia

Maestrul chitarei Maxim Belciug concertează pentru prima dată la Slobozia

Joi, 22 septembrie 2022, de la orele 19,00, Sala «Europa» din Slobozia găzduiește un recital extraordinar de chitară susținut de carismaticul chitarist Maxim Belciug, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2022, 12:05
(861 vizualizări - 0 comentarii)


Accidente la Movila, Urziceni, Bucu, Maia și Gheorghe Doja

Accidente la Movila, Urziceni, Bucu, Maia și Gheorghe Doja

Sâmbătă, 17 septembrie a.c., două echipaje de pompieri din Țăndărei au intervenit la un accident rutier produs în localitatea Movila. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în urma căruia a rezultat ...[citește_toată_știrea]

19 Septembrie 2022, 11:50
(874 vizualizări - 1 comentariu)


Ialomița: 7 noi cazuri de COVID-19

Duminică, 18 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 29475, fiind înregistrate 7 cazuri noi față de ziua de sâmbătă, 17 septembrie a.c., când ...[citește_toată_știrea]

18 Septembrie 2022, 13:50
(854 vizualizări - 0 comentarii)


Ialomița: 17 noi cazuri de COVID-19

Sâmbătă, 17 septembrie a.c., la nivelul județului Ialomița, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 29468, fiind înregistrate 17 cazuri noi față de ziua de vineri, 16 septembrie a.c., când ...[citește_toată_știrea]

17 Septembrie 2022, 13:20
(793 vizualizări - 0 comentarii)


« 1 3 4 5 6 7 8 9 401 402
Ultimele comentarii
17487-1

cea mai/cel mai...

Cea mai/cel mai...