EVENIMENT

În anul 2023
Consiliul Județean Ialomița are un buget de 630,3 milioane de lei
Joi, 19 ianuarie 2023, Consiliul Județean Ialomița a organizat o dezbatere publică privind bugetul anului 2023. Conform informațiilor oficiale prezentate în cadrul întâlnirii, autoritățile județene au la dispoziție 630,3 milioane de lei pentru susținerea cheltuielilor de funcționare și a cheltuielilor de dezvoltare aferente anului în curs. Bugetul anului 2023 este cu aproximativ o treime mai mare decât cel al anului precedent. Una dintre principalele surse financiare care a permis majorarea acestui buget o reprezintă finanțările europene. Bugetul prezentat în cadrul dezbaterii publice din 19 ianuarie a.c. va fi aprobat în plenul ședinței Consiliului Județean Ialomița de marți, 31 ianuarie 2023.
27,48% pentru funcționare, 72,52% pentru dezvoltare Administrația județeană a făcut publice primele date oficiale privind bugetul județului Ialomița pentru anul 2023. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei dezbateri publice organizate joi, 19 ianuarie 2023, la Sala «Europa». Întâlnirea, la care au participat parlamentari, reprezentați ai administrațiilor locale și județene, oficiali din cadrul instituțiilor descentralizate și public interesat de subiect, a fost prezidată de către vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore. «Există 10 programe esențiale care guvernează construcția bugetară a anului 2023. (...) Aceste programe vor asigura implementarea politicilor de dezvoltare asumate de Consiliul Județean, precum și celelalte investiții care reprezintă obligațiile legale ale insituției!» a declarat vicepreședintele Cătălin Grigore în debutul întâlnirii. În economia bugetului actual, cea mai mare pondere o ocupă finanțările asigurate din bugetul național, cu 31,59%. Pe locul următor se clasează fondurile europene, care reprezintă 27,49% din totalul bugetului pentru anul în curs, iar locul 3 este ocupat de sumele defalcate din TVA, respectiv, 16,93%. Construcția bugetară a anului în curs alocă 27,48% pentru cheltuielile de funcționare și 72,52% pentru cheltuielile de dezvoltare. Procentual, cheltuielile de funcționare din anul 2023 sunt mai mici decât cele din anul anterior (n.red.: 35,72% în anul 2022), însă în valori absolute acestea cresc de la 145,3 la 173,2 milioane de lei. Cheltuielile de dezvoltare cresc și ele procentual, de la 64,28% în 2022 (n.red.: 261,6 milioane de lei) la 72,52%, respectiv 457 milioane de lei.
Cheltuielile de pe hârtie La fel ca în anul 2022, prioritățile declarate ale județului rămân «infrastructura rutieră și sistemul de sănătate». Lor li se adaugă însă alte 8 programe de investiții pe care oficialii instituției le consideră «programe esențiale pentru dezvoltarea județului». Printre acestea se numără Planul Județean de Dezvoltare Locală, planurile strategice de dezvoltare durabilă, susținerea programelor pentru tineret, finanțarea sportului, dezvoltarea capacității administrative, etc. Sumele alocate pentru infrastructura rutieră și sistemul de sănătate reprezintă însă mai bine de jumătate din bugetul județului. Astfel, alocările pentru aceste domenii reprezintă mai bine de 80% din cheltuielile de dezvoltare. Așadar, pentru infrastructura rutieră, Consiliul Județean estimează că va cheltui în anul 2023 suma de 187,7 milioane de lei, în vreme ce pentru sistemul de sănătate vor fi cheltuiți 163,2 milioane de lei. Pentru posibile comparații, vom preciza că cele mai mari sume în cadrul celorlalte 8 programe «esențiale» sunt alocate culturii (51,6 milioane de lei), asistenței sociale (17,5 milioane de lei) și autorităților executive (10,2 milioane de lei). Alocările bugetare aferente anului 2023 la nivelul sistemului de învățământ din Ialomița se ridică la 5,8 milioane de lei. Oficialii Consiliului Județean Ialomița au susținut în cadrul dezbaterii publice că «alocările bugetare au ținut cont de necesitățile de finanțare ale acestor programe».
Realitatea contrazice calculele bugetare Admirabil la nivel teoretic, bugetul Consiliului Județean Ialomița reflectă intențiile echipei politice care conduce instituția. Ca și în anii precedenți, singurele cheltuieli certe rămân cele pentru funcționarea instituției. Restul investițiilor, începând de la proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere și terminând cu mega-proiectele destinate infrastructurii de sănătate continuă să depindă de situația economică la nivel național, capacitatea constructorilor de a executa aceste investiții și modul în care urmează să fie onorate plățile. Anterior dezbaterii publice, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel a dat asigurări publice că niciunul dintre proiectele aflate în derulare, indiferent de sursa de finanțare, nu înregistrează întârzieri: «Toate proiectele pe care le finanțăm sunt în grafic! Au existat sincope, într-adevăr, dar acestea au fost depășite de fiecare dată... Am primit asigurări că toate aceste proiecte vor fi finalizate în termenele prevăzute!». O altă problemă majoră cu care se confruntă administrația județeană o reprezintă creșterea cu 50% a costurilor de execuție a construcțiilor. În acest context, cele 100 milioane de lei împrumutate în urmă cu un an de către administrația Pavel pentru asigurarea finanțării constante a investițiilor se dovedesc insuficiente.
Mai mulți bani pentru ADI Ialomița și ONG
În cadrul dezbaterii publice de joi, 19 ianuarie 2023, au fost prezentate și liniile de finanțare pentru programe de mai mică anvergură. Printre acestea se numără și finanțarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, prin intermediul căreia sunt finanțate proiecte punctuale la nivelul administrațiilor locale. În anul 2023, valoarea acestui program a fost majorată de la 10 la 11,53 milioane de lei, creșterea reprezentând o dovadă a succesului de care s-a bucurat programul în ultimii ani. O altă alocare bugetară care a suscitat interesul este cea destinată susținerii sportului de masă și a sportului de performanță. Suma alocată acestui program este de 7,5 milioane de lei. Organizațiile non-guvernamentale care vor derula în anul 2023 proiecte în domeniul învățământului, sănătății, culturii, mediului, sportului și tineretului au primit alocări în valoare cumulată de 700 mii de lei. De asemenea, în cadrul dezbaterii publice au fost lansate și propuneri care vizează alocarea de fonduri bugetare pentru domenii subfinanțate sau care nu au fost finanțate niciodată. Una dintre aceste propuneri îi aparține lui George Răican, reprezentantul Centrului «Lucia» din Fetești, care se ocupă de susținerea și educarea copiilor cu tulburări din spectrul autist: «Am vrea ca instituția să includă în proiectul de buget pentru anul 2024 alocarea de linii de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii serviciilor sociale private... Noi încercăm să acoperim județul Ialomița, avem și solicitări din județele limitrofe, dar din cauză că numărul de locuri este redus, suntem obligați să ne limităm la cele 26 de locuri disponibile la acest moment!».
31 Ianuarie 2023, 14:20 (3149 vizualizări - 0 comentarii)
Consiliul Județean Ialomița caută sediu de închiriat
Ferma Model Perieți, reabilitată cu 36 milioane de lei
Încep lucrările la Centrul pentru Persoane Vârstnice de la Movila