REPORTAJ
Omul care a însuflețit conacul părăsit din Făcăeni
O veche casă boierească, construită cu aproape 100 de ani în urmă la Făcăeni de marele om politic Aurelian Bentoiu, ascunde în măruntaiele sale șubrezite povești surprinzătoare. De aproape 20 de ani, conacul pe care până și Dumnezeu pare că l-a abandonat, este locuit de Vasile Godea și familia sa. Omul și-a înghesuit toată viața în câteva camere aflate la parterul imobilului, pe care se chinuie să le țină în picioare. În timp ce mulți dintre noi visăm la o locuință cât mai confortabilă, tot ce-și dorește Vasile Godea, în vârstă de 53 de ani, este să racordeze conacul la rețeaua publică de apă...
Primăvară cu miros de zambile și narcise Conacul lui Aurelian Bentoiu se vede de la șosea, pe partea dreaptă a Drumului Național 3B, imediat cum intri în Făcăeni. Ca să ajungi la el trebuie să cotești pe o stradă pietruită recent și s-o ții înainte, către mijlocul câmpului, pe creasta unui deal. Cei aproape 100 de ani trecuți de la construcția imobilului își pun amprenta asupra clădirii. O parte din acoperiș nu mai există, pereții exteriori sunt scorojiți, iar geamurile au fost peticite cu tablă și, pe ici pe colo, folie de nailon pentru a ține la distanță vântul rece al iernii. În tot acest peisaj degradant, te învăluie mirosul de narcise și zambile. Smocuri de flori sunt plantate din loc în loc, undeva în spatele casei, acolo unde se află și un porumbar, de care sunt legați doi câini care hămăie amenințător... Înăuntrul casei, timpul pare că s-a oprit. Un șemineu din teracotă tronează impozant în mijlocul unei încăperi ce părea a fi folosită pentru întâlniri de familie, în anii de glorie ai conacului. În spatele unor uși de lemn, vopsite cu verde, sunt amenajate o mică bucătărie și o cameră de zi. Încăperile sunt însuflețite de diverse obiecte ale unor oameni care locuiesc aici. Într-o cameră se află un aragaz și o masă pe care sunt așezate tacâmuri și câteva farfurii... Dincolo, există un pat, pe care așternuturile sunt așezate ordonat. În fiecare încăpere este curat și miroase a proaspăt. Conacul părăsit de la marginea Făcăeniului este casa lui Vasile Godea, în vârstă de 53 de ani, și a familiei sale. Locuiește aici de 20 de ani alături de soție și copil. «Pentru că n-am avut unde să stau, mi s-a zis că pot să locuiesc aici... Am stat inițial cu mama, care a murit acum 7 ani, Dumnezeu s-o odihnească!, apoi a venit alături de mie și actuala mea soție. Locuim aici și ne ducem traiul liniștit...» spune bărbatul.
Ghidul turistic din Făcăeni Vasile Godea lucrează ca paznic la o fermă agricolă de pe raza localității Făcăeni. Când nu este la serviciu face tot ce poate pentru a ține în picioare conacul boieresc în care locuiește. «Are nevoie de multe reparații... Tot ce-am reușit să fac eu a fost să întrețin cât de cât camerele în care locuiesc...» mărturisește omul. Cu grija autorităților locale, conacul lui Aurelian Bentoiu este conectat la rețeaua publică de energie electrică, pentru că Vasile Godea a insistat la primărie. «Doamna primar a înțeles că avem nevoie de curent și ne-a tras și nouă aici un fir!» spune bărbatul. Și-ar dori în schimb ca locuința să fie racordată și la rețeaua de apă. În trecut, conacul a avut apă curentă, dar o dată cu modernizarea rețelei, a fost «sărit» din planurile de racordare ale administrației locale. În lipsa apei, Vasile Godea trebuie s-o care de la aproape 3 kilometri distanță, pe jos sau cu bicicleta. «Mergem cu bicicleta, ajungem imediat oriunde. E ușor, ne-am obișnuit, ne place viața aici. Atâta doar că ne-am dori să avem și apă... Sperăm ca doamna primar ne va ajuta să ne lege le rețea!» mai spune bărbatul. În timpul liber, Vasile Godea este ghid turistic pentru oamenii care, auzind povestea conacului de la Făcăeni, se aventurează prin aceste părți de lume să vadă imobilul uitat din mijlocul câmpului. Îi primește pe toți cei care-i bat la poartă și-i invită înăuntru, politicios, așa cum a făcut și cu noi. «În special vin copii de la școală care au proiecte și care mă roagă să-i las să facă poze: „Hai, bre! Lasă-ne și pe noi că ne cere la școală!“... Și-atunci îi las, le mai și povestesc și eu despre ce știu despre casă și ce-am mai auzit de la cei bătrâni...» spune, zâmbind Vasile Godea.
Aurelian Bentoiu, om politic în România interbelică
Aurelian Bentoiu se naște în 1892 la Făcăeni, în județul Ialomița. Urmează cursurile Liceului «Gheorghe Lazăr» din București, iar apoi pe cele ale Facultății de Drept a Universității București. În Primul Război Mondial este rănit în timpul luptelor de la Turtucaia, iar în anul 1919 devine avocat în Baroul Ilfov. Între anii 1933-1937 a fost ales deputat de Ialomița, din partea Partidului Național Liberal, iar pentru o scurtă perioadă a fost și subsecretar de stat în Ministerul Justiției și șef al aceluiași Minister. După instaurarea regimului comunist în România, a fost prins și condamnat la închisoare, găsindu-și sfârșitul, în anul 1962, la Jilava. În timpul detenției a compus numeroase poezii. În anul 2001, în semn de recunoștință pentru personalitatea sa, a fost publicat postum volumul «Zări și zodii-poezii din închisoare». Casa construită la Făcăeni de către Aurelian Bentoiu a intrat în circuitul istoric al județului Ialomița, fiind declarată obiect de patrimoniu.
8 Aprilie 2023, 13:25 (9566 vizualizări - 4 comentarii)
Comentariile cititorilor:
(18 Septembrie 2023, 16:25)
Domnul Aurelian Bentoiu a ajutat foarte mult localitatea Fetești sa devina oraș și a făcut lobby pentru fonduri pentru a a se construi primărie, scoli și biserici. Conacult trebuie sa intre în circuit turistic și omul trebuie sa își găsească alta casa. Sper sa ajute consiliul județean. Nostalgicii comuniști sa aibă decenta sa se abțină.
(8 Aprilie 2023, 19:54)
Conacul este construit în anul 1937 de Teodorovici un zidar sârb, strabunicul meu, locuiau în movila
(8 Aprilie 2023, 18:28)
Nu degeaba l-au băgat la pușcărie comuniștii! Pnl ul asta din trecut numai nemernicii a făcut țărănimii din acele vremuri. Ca și din 2019-2023 și acum ar trebuii procedat la fel. Ca omul asta locuiește în acest zis conac nu este decât un acoperiș deasupra capului pentru el. Aia din localitate sai mulțumească. Ca altfel cădea de mult timp baraca lu cutare ala de boier pnlist
(8 Aprilie 2023, 17:59)
A fost sediu de CAP Progresu apoi asociația lui Iordache care a furat tot, pă persoană fizică. Pe timpul boierilor era loc de taină de întâlnire, baluri și jocuri de noroc. Peste 100 de ani păcănele de azi vor fi monumente istorice, asta învățăm noi din trecut, cică, de parcă cineva s-ar mai preocupa de învățat.