EVENIMENT

Instanțele din Ialomița rămân fără judecători
Lipsa unei politici coerente a Consiliului Superior al Magistraturii privind aprobarea transferurilor, dar și pensionările din Justiție afectează buna desfășurare a activității Judecătoriilor. De la 1 iunie 2023, la Judecătoria Fetești și Judecătoria Slobozia vor mai rămâne doar trei, respectiv, patru magistrați! Toate acestea în condițiile în care schema de personal a celor două instanțe prevede 20 de posturi. Reprezentanții Tribunalului Ialomița, instituție care are rol de coordonare a instanțelor mici, susțin faptul că este cea mai gravă criză de personal de specialitate pe care o întâmpină în ultimii 10 ani. Situația s-ar putea remedia abia în primăvara anului viitor, când Administrația Prezidențială va semna decretele de numire în funcție a viitorilor absolvenți ai Institutului Național de Magistratură.
Instanțele mici rămân fără judecători Accederea în sistemul de justiție al magistraților se face, în principal, în urma absolvirii Institutului Național al Magistraturii. În funcție de notele obținute de candidați, aceștia sunt repartizați către Judecătorii. Regulamentul spune că, după un an, orice candidat poate solicita Consiliului Superior la Magistraturii transferul către o altă instanță. Judecătoriile din Ialomița sunt, de cele mai multe ori, «instanțe de tranzit», foarte puțini dintre magistrații aflați la început de carieră preferând să rămână definitiv în funcțiile care le-au fost repartizate. Iar din această cauză, instituțiile duc lipsă permanent de personal de specialitate. Posturile se ocupă definitiv doar în urma altor concursuri de accedere în profesia de magistrat, pe care Consiliul Superior al Magistraturii le organizează, cu o periodicitate mai redusă față de cel de absolvire al Institutului Național de Magistratură. La aceste examene participă, de regulă, persoane care au experiență juridică precum foștii polițiști sau consilierii juridici. Nu toți însă reușesc să obțină note de trecere, astfel că ocuparea posturilor libere prin această etapă de încadrare în funcția de magistrat este mai dificilă. Iar problema posturilor vacante rămâne nerezolvată. Situația trenează de ani buni, fără ca reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii să-și schimbe politica de încadrare în funcțiile de magistrați. În Ialomița, cel mai puternic afectate de această situație sunt, în momentul de față, Judecătoria Slobozia și Judecătoria Fetești. La Fetești, de exemplu, deși în schema personal sunt prevăzute șapte posturi de judecător, de la 1 iunie 2023, instanța va funcționa doar cu trei magistrați! Ceilalți patru au reușit să se transfere către instanțe de același rang din Capitală sau Constanța. «Sunt preferate orașele mari pentru că acolo există condiții de trai mai bune, mai multe posibilități. De aceea mulți migrează către aceste zone... Cel puțin așa motivează colegii care aleg să plece!» susțin reprezentanții Tribunalului Ialomița, instanță care coordonează activitatea celor trei judecătorii din județ. Într-o situație similară se află și Judecătoria Slobozia. Deși are prevăzute 10 posturi de judecători, tot de la 1 iunie 2023, va rămâne cu doar patru posturi ocupate! Restul judecătorilor s-au transferat către alte instanțe.
Întârzieri în soluționarea cauzelor Principalele urmări ale lipsei de judecători din instanțe se abat asupra justițiabililor. Toate acestea pentru că soluționarea proceselor va depăși termenele stabilite de lege în acest sens. Iar cauzele intrate pe rolul celor două judecătorii din Ialomița nu sunt deloc puține. Potrivit situațiilor statistice realizate de Tribunalul Ialomița la începutul acestui an, privind activitatea desfășurată de Judecătoria Slobozia și Judecătoria Fetești, arată faptul că numărul dosarelor aflate pe rolul celor două instanțe este imens. Mai exact, în 2022, judecătorii din Slobozia au fost nevoiți să soluționeze 10969 de cauze, în timp ce la Fetești au fost înregistrate 6650 de cauze. Iar acestora li s-au alăturat alte peste 3000 de dosare care au intrat pe rol de la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii aprilie. Creșterea numărului de dosare are impact și asupra încărcăturii cauzelor per judecător. Conform acestui indicator, fiecare judecător rămas la Slobozia are de soluționat 2738 de dosare, iar la Fetești, 1605. «Este un număr foarte mare de dosare pe care un singur om trebuie să le soluționeze! Să sperăm că se vor lua măsuri în ceea ce privește completarea schemelor de personal pentru că astfel situația va fi delicată în ceea ce privește bunul mers al proceselor...» mai spun reprezentanții Tribunalului Ialomița.
Lista magistraților pensionari
Pe lângă transferurile magistraților, activitatea Justiției ialomițene a fost puternic afectată și de pensionările din sistem. Potrivit Decretelor publicate de Administrația Prezidențială, 10 magistrați din Ialomița, procurori și judecători, au părăsit sistemul în urma deciziilor de a ieși la pensie, în perioada 2020-2023. Aceștia sunt:
1. Ion Toma-președinte al Tribunalului Ialomița (pensionat în decembrie 2020)
2. Simona Mihaela Mușat-judecător al Tribunalului Ialomița (pensionată în ianuarie 2021)
3. Viorica Mușat-președinte al Tribunalului Ialomița (pensionată în februarie 2021)
4. Leonard Toma Jigă-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița (pensionat în mai 2021)
5. Alexandru Mihailiuc-procuror-șef al DIICOT Ialomița (pensionat în iulie 2022)
6. Marian Dima-procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița (pensionat în iulie 2022)
7. Viorica Pismiș-judecător de supraveghere al Penitenciarului Slobozia (pensionată în noiembrie 2022)
8. Alis-Gabriela Marcu-judecător al Tribunalului Ialomița (pensionată în decembrie 2022)
9. Cristina Coman-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița (pensionată în decembrie 2022)
10. Daniela Răceanu-judecător al Tribunalului Ialomița (pensionată în mai 2023)
29 Mai 2023, 07:50 (5727 vizualizări - 9 comentarii)
Încep procesele împotriva amenzilor date în timpul Stării de Urgență
Probleme de funcționare în cadrul instanțelor din Ialomița
Comentariile cititorilor:
(30 Mai 2023, 08:48)
Cel mai corect ar fii, desființarea acestor instante din Ialomița și inși, insele dați afară fără posibilitatea de a mai avea de a face cu justitia. Nu au nici o treaba cu justiția,, ei fac la comanda,, pe pile și prietenii justiția pe genunchi. Tot este corupt, cancer generalizat începând cu anii 2000 justiția în Ialomița este o păcăleală, un vis urat. Toți trebuie sa plece, numai rude și clanuri în aceasta, nu știu cum. Sai mai spun sunt judecătoare, judecători care fac și împart dreptatea fix la comanda, ca să nu spun ca primesc foloase necuvenite, adică mita, șpagă, pesches, ciubuc. Naiba știe, dar sai pui legea, actul eliberat de autoritățile statului român în fata, judecătorului în care scrie clar adevarul și el sa, încurajeze falsul și hoția. De noaptea mintii! Fugiți fraților de tribunalul Ialomița și judecătorii subordonate, fugiți cât puteți.
(29 Mai 2023, 19:03)
Ne cunoaște toată țara…suntem se pomina, din cauza judecătorilor din Ialomita. Nici un avocat serios nu-și dorește sa asculte aberațiile lor…se simt ca in Nasul’ . Nu poți sa -ți ei un avocat bun, ca te refuza …dacă ești din Slobozia . Sa se ducă…poate vin altii cu ceva conștiința.
(29 Mai 2023, 18:01)
Fara pensii speciale! Sa ia pensie de 1125 lei/luna ca si ada nu fac mimic. Ajunge cu speciali sa nu ia pensie nici cat ia soacramea de la fostul CAP, ea a muncit, a baut apa clocita la capatul tarlalei de porumb. Aștia stau in c.r pe scaun si apara coruptia tâlhari si hoți, nu produc nimic, isi bat joc de cetateni dupa cum se trezesc dimineata si de cata spaga fac/proces. Nici apa cu sare nu merita. Sa plece dar nu cu pensie de nesimtiti, asa cat sa manance buruieni, carne de craciun si paste, cate 2 gârlejuri de gaina pe zi! Habar nu aveti ce insemna sa fii furat de hoti cu ajutorul acestor, speciali. Of doame sa nui iei, pana nui chinui pana la al seaptelea neam, pana la epuizare.
(29 Mai 2023, 16:17)
De 14 ani sunt NEFUNCTIONALE.Timp de 14 ani au refuzat sa-si îndeplinească atribuțiile de serviciu intocmind in fals HOTĂRÂRILE. Am avut peste 30 de dosare cu plângeri penale atașate cu probe directe de TÂLHARII cu ștampila statului CORUPȚIE, CRIMĂ ORGANIZATĂ și au refuzat să respecte lg.211/2004 sa-mi asigure protecția mie si familiei. Au încălcat art.20pc 8ncpp făcând presiuni asupra mea inventând cereri de ajutor judiciar încercând să se obțină OMORUL Și SCĂPAREA grupurilor de crimă organizată numite instituții publice care au ocupat ROMÂNIA. Am reclamat încălcarea art.397ncp, Au încălcat art.425pc.1 b,426pc.3, 5cod proc.civ respectiv să motiveze și să semneze HOTĂRÂRILE. Pentru ce au primit salariu?Pentru aceste fapte primesc pensiile speciale. Sunt scutul de protecție al Infractorilor. A se vedea D 2088/98/2011
(29 Mai 2023, 12:38)
Suntem martori la lucruri aberante ca urmare a politicii psd timp de 30 de ani, când au inițiat pensii speciale și amendamente la legea pensiilor, ce i-a privit direct pe cei aflați la putere la vremea respectivă fără să se ia în calcul nimic. Totul li se cuvine pentru că așa spune legea și Constituția pe care ei o apără. Se invocă permanent regimul restrictiv pe care îl au, de parcă au fost siliți să între în acest sistem pentru o carieră. Astăzi când simt că sistemul se îndreaptă spre normalitate, subiecții, pentru a beneficia de pensii speciale și o vârstă scăzută de pensionare, dau bir cu fugiți cu tema că le sunt tăiate veniturile. După părerea majorității românilor, venituri necuvenite.
(29 Mai 2023, 12:11)
Nici ouăle uitate de sub closca 3 ani și stirul de la vier nu l-aș da la ăștia. Abia rămâne Ialomița fără hoții care te fura ccu dovezile în fata. Multă bătaie de joc, nu judecători, 1 an și 4 luni sa scrie o motivare, și aia în bășcălie, ăștia sunt judecatoarele din județul corupt 100%.
(29 Mai 2023, 11:53)
Ce dracului instante de judecata sunt în ialomita, ce oana acum 3 ani era altfel, tot o bascalie de dura un proces simplu 3-4 ani so asteptai o motivare 9 luni de parca astepai termenl de fătare. Ce justiitie cand un amarat de primar dadea indicatii judecatorului, cine trebuie sa castige procesul. Cand primarul îi scria in intâmpinare si judecatoarea dadea decat copy paste si gata procesul. Justitie pe dracu, excrocherie in vazul lumii, nici o treaba cu justitia. Duca-se la pensie da nu mult ca bate la ochi.
(29 Mai 2023, 11:40)
Si așa e tablă justitia ialomiteana, judecatori procurori care dau solutii dupa buzunar, pile si ce zice politicul, prefect electrician si primar gagicar. Oricum fraca menta si asteapta termenul de duca si pensiile nesimtite. O țeavă de dosar 4 ani o solutie 6 luni de termene si o motivare 1,3 luni! Judecatori, hmmmm, le vine rândul intr-un final, cu tot cu fițele de inamovibili.
(29 Mai 2023, 10:14)
sa le inchida pe toate din Ialomita si sa fie mai putine instante la nivel regional.
mai putine instante = mai putine pensii speciale