EVENIMENT

Încet, dar sigur
Consiliul Județean Ialomița «absoarbe» greu fondurile pentru investiții
Administrația județeană gestionează 14 proiecte de investiții finanțate din fonduri europene si guvernamentale. Valoarea totală a acestor investiții este de aproximativ 696 milioane de lei. Unele dintre proiecte se află într-un stadiu avansat de implementare, altele abia au «absorbit» 1% din fonduri și riscă să fie blocate din cauza întârzierilor procedurale. Președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, susține că toate proiectele care au ca termen scadent sfârșitul anului 2023 vor fi finalizate. «Nu vom plăti niciun ban din fondurile publice pentru proiectele aflate în derulare!» a subliniat Marian Pavel.
O pălărie prea largă pentru administrația județeană
Administrația județeană gestionează la acest moment 14 proiecte de investiții care vizează modernizarea infrastructurii rutiere, eficientizarea energetică a clădirilor administrative și reabilitarea sistemului de sănătate din Ialomița. Conform informațiilor oficiale, aproximativ 398 milioane de lei din aceste investiții sunt accesate din fonduri europene, restul de 298 milioane de lei reprezentând proiecte finanțate din fonduri guvernamentale. Majoritatea acestor proiecte, respectiv cele 12 finanțate din fonduri europene, au ca termen scadent sfârșitul anului 2023. Datele publice furnizate de către Consiliul Județean Ialomița confirmă însă că, până la termenul scadent, multe dintre aceste investiții au un grad de absorbție scăzut. Din lunga listă de proiecte gestionate de Consiliul Județean Ialomița se remarcă modernizarea DJ306, a cărui valoare actualizată este de 163,12 milioane de lei și care are un grad de absorbție de 20%. La fel se întâmplă și cu modernizarea Unității Primiri Urgențe, unul dintre cele 4 proiecte capitale de reabilitare a Spitalului Județean Slobozia, care la o valoare de 9,78 milioane de lei, are un grad de absorbție de 19%. Și exemplele pot continua cu investiția în eficientizarea energetică a Școlii Profesionale «Ionel Teodorescu» (valoare 5,77 milioane de lei, grad de absorbție 5%), eficientizarea energetică a sediului Muzeului Județean Ialomița (valoare 8,41 milioane de lei, grad de absorbție 34%) sau proiectul privind extinderea sistemului de colectare separată a deșeurilor (valoare 112 milioane de lei, grad de absorbție 1%).
Risc major pentru Ialomița
Reamintim că pentru a facilita implementarea acestor proiecte de investiții și pentru a evita sincopele financiare generate de procedurile de absorbție a fondurilor, Consiliul Județean Ialomița a contractat un credit de 100 milioane de lei din care a plătit facturile pentru lucrările executate de constructori. La acest moment însă, creditul este aproape epuizat, iar Consiliul Județean Ialomița riscă să plătească din bugetul propriu fondurile care nu vor fi absorbite până la sfârșitul anului în curs. Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, susține că toate proiectele care au ca termen scadent sfârșitul anului 2023 vor fi finalizate, iar gradul de absorbție al fondurilor va fi de 100%. «Nu vom plăti niciun ban din fondurile publice pentru proiectele aflate în derulare! Singurul proiect de investiții care ar putea fi fazat este modernizarea DJ306. Însă acest proiect va fi refinanțat în următorul exercițiu bugetar. Știm ce avem de făcut și suntem responsabili cu fondurile publice pe care le avem la dispoziție!» a subliniat Marian Pavel. În pofida asigurărilor publice pe care le dă, riscul de a nu absorbi toate cele 398 milioane de lei din fonduri europene rămâne major. Surse din cadrul Consiliului Județean Ialomița apreciază că este posibil ca aproximativ un sfert din această sumă, respectiv 100 milioane de lei, să nu poată fi absorbită până la termenul scadent, 31 decembrie 2023. În cazul în care această apreciere va fi confirmată de situația reală, nota de plată a acestei aventuri investiționale a administrației județene crește cu 200 milioane de lei. Bani pe care Consiliul Județean Ialomița fie i-a cheltuit din primul credit, fie urmează să îi cheltuiască contractând un al doilea credit.
Nici absorbția fondurilor guvernamentale nu e mai eficientă
Pe lista investițiilor edilitare ale administrației județene figurează și patru proiecte finanțate din fonduri gvernamentale. Valoarea cumulată a acestor proiecte de investiții este de 298 milioane de lei. Aceste proiecte au termene de finalizare mai îndepărtate, respectiv sfârșitul anului 2024 și 2025. Chiar și așa, problema «absorbției» acestor fonduri rămâne prezentă. În cazul construirii Blocului Operator din cadrul Spitalului Județean Slobozia, proiect în valoare de 100,6 milioane de lei, al cărui termen de finalizare a fost amânat cu 2 ani, gradul de «absorbție» este de 48%. La fel se întâmplă și cu modernizarea și dotare incintei clădirii Spitalului Județean (valoare: 86,53 milioane de lei, grad de absorbție 27%) sau proiectul privind modernizarea DJ201 (valoare: 70,33 milioane de lei, grad de absorbție 47%). Iar pentru ca situația să fie clară și lipsită de echivoc precizăm că cel de-al patrulea proiect de investiții finanțat din fonduri guvernamentale, cel privind modernizarea DJ201-tronsonul 2, în valoare de 40,6 milioane de lei, are un grad de absorbție a fondurilor de 0%.
23 August 2023, 10:05 (4118 vizualizări - 6 comentarii)
Drumul Expres TransRegio va ocoli municipiul Slobozia și localitatea Cosâmbești
Grad de absorbție a fondurilor europene de 68,65% la Consiliul Județean Ialomița
Consiliul Județean Ialomița extinde termenele de implementare ale proiectelor europene
Investiții de 27 milioane de lei pentru funcționarea legală a Spitalului Județean de Urgență Slobozia
Comentariile cititorilor:
(25 August 2023, 07:32)
Când circul este închis, circarii ies pe stradă și distreză trecătorii încerând să facă rost de un bănuț. Și dacă nu curge, pică, așa cum curg banii când folosim apa scumpită încă odată de circarii Consiliului. O măgărie mai mare nu se putea.
(24 August 2023, 22:31)
CUM?DOMN (...) ABSOARBE GREU?NU MI VINE SA CRED...ALOOO STEJARU ,ALOO TRA ...HAI PE ELE
(24 August 2023, 13:06)
Poate nu se cunosc adevaratele eforturi in a se lucra cu fonduri europene(si nu numai)!Uneori cerintele
finantatorilor sunt aberante, greu de inteles logic si de rezolvat, alaturi de hatisul de reglementari rigide/nenecesare si care nu fac decat sa micsoreze semnificativ gradul de absorbtie.Mai puneti lipsa de personal(peste tot, dar in special la primariile de comune) si o sa vedeti ca in perioada actuala se atrag cedle mai multe fonduri(externe si interne).Nu a existat o alta perioada in care sa se poata finanta obiective de maxim interese ca cea actuala.Insa, specialistii in fonduri europene/in domeniile conexe sunt foarte putini, iar complexitatea tuturor activitatilor(de la intocmirea documentatiilor pana la finalizare) descurajeaza pe multi!.Felicitari celor care depun eforturi continue, persoane publice sau nu!
(23 August 2023, 19:20)
Cine ne conduce se vede, se simte, iar în final zicala se verifică, că nu sunt lipsiți de noroc. Chiar și-n alegeri.
(23 August 2023, 15:26)
Poate atrag fonduri europene pentru alimentarea cu apā potabilā. Sā renunțe la soluții de forțā asupra locuitorilor prin majorarea abuzivā a prețului la ceea ce numesc ei ,,apā" bunā numai la WC, de douā ori în șapte luni. Douā așa zis investiții de care nu dā nimeni socotealā, groapa din fața primāriei și puțurile de apā ale lui Ionașcu. ,,Investiții" de unde și-au tras vile cu piscine niște șmecheri cu firme de partid. Și vreți sā scoateți banii de douā ori de la proști! DNA, dormiți?
(23 August 2023, 12:54)
(...) vezi ca tu nu ai atras nici un leu din fonduri europene traiasca (...).